czekolada - 27946 przepisów (strona:488/1864)

Gotowany sernik na herbatnikach. 404

Gotowany sernik to łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Na pewno posmakuje  wielbicielom słodyczy oraz czekolady. Herbatniki tworzą z masą jednolitą całość, pychotka ;)  Składniki: 1 kg zmielonego twarogu śmietankowego,     bez cukru  ½ szklanki cukru 200 g masła  4 duże jajka 2 budynie o smaku śmietanowym ½ szklanki mleka 500 g herbatników pełnoziarnistych(...)łyżki kakao na polewę: 1 tabliczka białej czekolady   4 łyżki kakao   ¾  szklanki cukru ½ kostki masła Przygotowanie: W garnku na małym ogniu roztapiamy masło z cukrem i odstawimy z palnika. Ser dokładnie miksujemy z jajkami, a mleko mieszamy z budyniami.  Do garnka z masłem oraz cukrem dodajemy mleko i ser, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Ponownie ustawiamy

Symfonia smakowa
Muffiny bakaliowe z czekoladą 137

Poprawiające nastrój muffiny mocno bakaliowe z czekoladą, idealne połączenie z dobrą kawą lub herbatą. Jeśli uda się Wam nie zjeść ich w dniu ich zrobienia (co jest bardzo trudne), to z każdym dniem ujawnią głębię smaku. Rodzinka twierdzi, że są pyszne :)        Składniki sypkie: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru (jeśli lubimy bardzo słodkie to 1 szklanka(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki płynne: 1 szklanka mleka 1 roztrzepane jajko 1/2 margaryny roztopionej i ostudzonej Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady dowolne bakalie (u mnie migdały i suszone brzoskwinie) do dekoracji płatki migdałów na plewę: 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao, 50 g masła, 2 łyżki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Bakalie

Kuchcik gotuje
Tort Ferrero Rocher 358

faktycznie smakuje jak czekoladki. Wypróbujcie! Tort Ferrero Rocher   Składniki: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki kakao, 1/2 szklanki mąki pszennej, kostka miękkiego masła, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 5 łyżek kremu czekoladowego, 4 wafelki orzechowe np. Góralki, łyżka masła, 4 łyżki śmietany kremówki. Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę(...)pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy za wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 30-35 minut (do suchego patyczka). Pierwszą tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Do czekolady dodajemy miękkie masło oraz krem czekoladowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy mocno pokruszone wafelki i mieszamy z czekoladową

paapilotkaa
Słodki Sycylijczyk 147

gdyż teraz wiedziałabym, że należy masę wyłożyć np; na waflu lub rozsmarować cienko na blasze, poczekać aż stężeje i pokroić w niewielki prostokąty, a następnie oblać czekoladą. A tak zrobiłam wielką truflę w formie do keku i strasznie ciężko było mi pokroić taki duży i kleisty cukieras:P Ale nie ma tego złego, co by na dobre(...)wyszło:D Następnym razem będzie jak znalazł. Poza tym pyszności o ile ktoś lubi cukierki czekoladowe własnej produkcji:) Składniki: 3 tabliczki czekolady 4/5 kostki masła 2 jajka 3 łyżki rumu lub olejek 2 łyżki cukru 1 pomarańcza( u mnie brzoskwinie z puszki) 8-10 biszkoptów Wykonanie: Czekoladę rozpuszczam na parze dodając olejek rumowy. Cukier ucieram z żółtkami w kąpieli wodnej

Ciasteczkowy Potwór
Rafaello II 114

Wami tym specjałem:) Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 500 ml kremówki 2 opakowania białej czekolady 3 ,,Śnieżki" 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody 200 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem(...)ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenie  Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę przez ok 35 min. Wyjmuję i odstawiam  by przestygło.  Czekoladę łamię na małe kosteczki, śmietanę przelewam do rondelka, podgrzewam i wrzucam kostki czekolady. Mieszam, aż cała czekolada się rozpuści. Nie gotuję. zestawiam z ognia i studzę. Galaretkę wsypuje do szklanki

Ciasteczkowy Potwór
Ferrero rocher 142

prostu poezja, sklepowe przy nich mogą się schować .  Składniki: 100 g wafelków o smaku orzechów laskowych 15 dag orzechów laskowych 1 słoik nutelli (200g) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady Wykonanie: Wafelki drobno pokruszyć, orzechy podprażyć w piekarniku ok 5-8 min, wystudzić i obrać ze skórki i drobno posiekać. Krem lekko podgrzać, dodać do pokruszonych składników i wymieszać. Masę(...)schłodzić ok 20 min w lodówce, wyjąć i  formować małe kuleczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, obtaczać w tym kulki i odstawić do zastygnięcia czekolady. Ja nie zdążyłam ich polać tą czekoladą i już nie mają takiego efektu

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto czekoladowo-gruszkowe 164

wszystkich słodkościach przekładanych różnymi masami, tymi bardziej słodkimi i mniej słodkimi, postanowiłam upiec ciasto ucierane z dodatkiem tartej czekolady i gruszek. Pyszne, choć bardziej słodkie niż ciasto z dodatkiem jabłek. Polecam! Składniki: 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 łyżeczki cynamonu 5 jajek 1 szklanka(...)pianę. Masło ucieram na puch i dodaję po trochu  pianę jajeczną, cały czas ucierając. Obie mąki mieszam z kakao i  proszkiem do pieczenia, delikatnie przesiewam do masy. Czekolady ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach i łączę z ciastem. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto.  Gruszki obieram, kroję na cztery części, usuwam gniazda nasienne, układam

Ciasteczkowy Potwór
Irish Cream cheesecake (sernik z Bailey's) 185

Delikatny, kremowy, lekko pachnący Bailey'sem... Nam bardzo smakował:) Przepis od Doroty . Składniki na spód: 190g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie; 60g roztopionego masła; Składniki na masę serową: 700g twarożku kremowego (np. Philadelphia); 3/4 szklanki cukru; 4 jajka; 1/3 do 1/2 szklanki likieru Bailey's; 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; 1/2 szklanki deserowych chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady(...)tortownicy. Schłodzić w lodówce, do czasu przygotowania masy serowej. Aby przygotować masę serową, wszystkie składniki dokładnie miksujemy. ( nie oddzielamy białek od żółtek), na koniec dodać chipsy czekoladowe lub posiekaną czekoladę i wymieszać. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Tortownicę z ciastem serowym umieścić w większym naczyniu, do którego należy nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny

In my kitchen
Sernik śródziemnomorski 154

Sernik śródziemnomorski to bogactwo sera, chałwy, białej czekolady, pistacji... Słodki, ale nie za słodki jak na kraje arabskie:) Przepis znalazłam tutaj , ale swego czasu był też pieczony przez nasze polskie blogowiczki:) Składniki na spód sernika:  120g herbatników "Digestive";  80g obranych pistacji;  30g obranych migdałów;  30g orzechów laskowych lub włoskich;  50g jasnobrązowego cukru Demerara;  140g(...)roztopionego masła; Składniki na masę serową:  100g białej czekolady;  680g śmietankowego sera białego w temperaturze pokojowej;  250g cukru białego;  3 duże jaja;  1 łyżka soku cytrynowego;  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;  1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub amaretto;  2 łyżki mielonych migdałów;  150g chałwy, grubo rozdrobnionej (można dać więcej); Składniki na polewę miodową

In my kitchen
Kokosowe drożdżówki z czekoladą 141

świeżych drożdży; 1 łyżeczka  + 80 g cukru; 450-500 g mąki pszennej; 75 g masła; 1 jajko; szczypta soli; Składniki na nadzienie: nutella czekoladowa lub 100 g czekolady mlecznej;  Składniki na polewę: 30 g masła; 1 łyżka cukru; 80 ml mleka kokosowego; cukier puder do posypania; Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 100 ml mleka kokosowego(...)podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie zagnieść i podzielić na 15 równych części. Każdą część ciasta rozgnieść na niezbyt cienki placek, na środek ułożyć 1 kostkę czekolady lub 1 łyżeczkę nutelli, zlepić jak pierożka i uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki układać w formie wyłożonej papierem pergaminowym. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. 30 g masła roztopić

In my kitchen
Tort makowy z musem jogurtowo-czekoladowym 153

wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto wystudzić.   Składniki na mus: 130 g białej czekolady; 10 g żelatyny; 2 jaja; 2 łyżki cukru; 500 g jogurtu naturalnego (u mnie grecki); 400 ml śmietany 30%; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1 cukier waniliowy); Czekoladę rozpuścić(...)parze lub w mikrofalówce. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Jaja z cukrem ubić na parze. Następnie wymieszać z rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladą, a potem z jogurtem, dodać ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy i ewentualnie troszkę soku z pomarańczy. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę, delikatnie wymieszać. Powstały mus chłodzić w lodówce przez 15-20 minut (sprawdzać, żeby

In my kitchen
Rodzynkowiec 237

Pyszne ciasto dla tych, co uwielbiają rumowe smaki w połączeniu z pyszną czekoladą od Wedla.  Przepis dostałam od pewnej znajomej Pani, która twierdzi, że gotuje i piecze tylko to, co dobre:) I się nie myli, bo ciasto jest wyśmienite!!!:) Składniki na biszkopt: 6 jaj; 1 szklanka cukru kryształu; 2 łyżki ciemnego kakao "Wedel"; 1 szklanka mąki pszennej; 1 łyżeczka(...)wystudzić. Masło utrzeć na puszysty krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń. Na koniec można dodać troszeczkę rumu. Składniki na masę rodzynkową: 100 g czekolady mlecznej "Wedel"; 100 g czekolady gorzkiej "Wedel"; 100 g masła; 400 g rodzynek; 1 szklanka rumu; Wykonanie: Rodzynki zalać rumem i odstawić przykryte spodkiem na całą noc. Następnego dnia rodzynki

In my kitchen
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson) 268

Muszę przyznać, że jest baaardzo dobre, prawdziwie czekoladowe i rozpływa się w ustach. Moja koleżanka Ania powiedziała, że smakuje jak prawdziwa BELGIJSKA TRUFLA:) I miała rację:) Składniki: 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao); 125g miękkiego masła; 6 jaj; 175g cukru kryształu; skórka otarta z 1 pomarańczy; 2 łyżki likieru (ja dałam kawowy); 500 ml śmietany 36%; 2 łyżeczki cukru(...)waniliowego; 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao; Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do rozpuszczonej gorącej czekolady dodać masło i dobrze wymieszać do chwili, aż masło się rozpuści. Ostudzić. 2 jaja i 4 żółtka ubić z 75g cukru, dodać przestudzoną czekoladę z masłem, likier i pomarańczową skórkę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać

In my kitchen
Tarta malinwo-cytrynowa z białą czekoladą 108

żałuje. To jest to ciasto, które za mną "chodziło" od dawna. Tarta na kruchym spodzie, jest bardzo lekka, po prostu rozpływa się w ustach i do tego dodatek białej czekolady - niebo w gębie. Jeśli obawiasz się, że będzie za dużo kwaśnego (a wcale nie będzie, tak gwarantowała autorka przepisu i tak w rzeczywistości było, ale jeśli się obawiasz...) zamiast kremu(...)cytrynowego zrób waniliowy, tarta też będzie wyśmienita! 'tarta malinowo-cytrynowa z białą czekoladą' Składniki (na tartę 22-23cm): * ciasto: - 1 1/4 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru pudru - szczypta soli - 100g miękkiego masła - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo cukru z prawdziwą wanilią) * krem cytrynowy: - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - 75ml (1/3 szklanki) soku z cytryny - 1/2 szklanki

CookYourself
Piaskowa baba z biała czekolada 113

Pyszna, piaskowa babka. Rozpływająca się w ustach. Delikatna w smaku i idealnie słodka. Taka w sam raz! Polecam na tegoroczną Wielkanoc. 'piaskowa baba z białą czekoladą' Składniki: - 200g mąki pszennej - 100g mąki ziemniaczanej - 10-15 łyżek cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g miękkiego masła - 5 jajek - 1 tabliczka białej czekolady (100g) - cukier waniliowy (ok.2 łyżeczek) - opcjonalnie: zapach pomarańczowy(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (10 łyżek) i cukrem waniliowym, na puszysty krem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Dodać roztopioną czekoladę . Wymieszać. Ciągle mieszając, dodawać mąkę i zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy. Ciasto

CookYourself