ciepłe 300 ml, drożdże świeże 30 gram, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 650 gram, rabarbar 1 kg, czekolada gorzka Goplana 100 gram, śmietana gęsta 3 łyżki drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciut mleka i cukru, rozmieszać i zostawić na 20 minut - wsypać mąkę, cukier, dać jajka(...)góra/dół, 2 poziom - ciasto piec około 50 minut, pod koniec można je przykryć folią do pieczenia, ciasto zostawić w blaszce do wystygnięcia w kąpieli wodnej rozpuścić kawałki czekolady gorzkiej Goplana i wymieszać ze śmietaną gęstą polać rabarbar czekoladą i zostawić do zastygnięcia - rabarbar z czekoladą w cieście drożdżowym smakuje wybornie...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszkl. mleka 4 jajka 1/2 szkl. cukru 2 cukry wanilinowe 1/2 kostki masła 2 łyżki kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 100 gram czekolady mlecznej (1 tabliczka) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy, dolewamy mleko i masło rozpuszczone w kąpieli wodnej. Mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym oraz pozostałymi suchymi składnikami, czyli kakao, sodą, proszkiem(...)pieczenia i solą mieszamy w misce. Dolewamy mokre składniki, mieszamy łyżką, do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką do foremek (do wysokości 7/8). Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Moja wersja ciasta jest bardzo mało słodka ze względu na dodaną czekoladę mleczną - dopiero ta czekolada sprawia, że czuć
Kolorowy Przepisowniktradycyjny piernik, ale jest smaczna i ekspresowa w przygotowaniu. Zamiast zwykłej babki-murzynka upiekłam piernikową i już wiem, że na święta upiekę ich jeszcze trzy :) Polewa z białej czekolady idealnie łączy się smakowo z korzenną nutą wypieku... Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1/2 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka sody(...)łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kawy zbożowej 1 łyżka kakao Polewa: 1/2 tabliczki białej czekolady 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy mikserem (najlepiej, aby była w temperaturze pokojowej, ale niekoniecznie). Dodajemy cukier i jajko, ucieramy na puszystą masę aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy olej, przesianą mąkę, sodę, kakao, kawę zbożową i przyprawę do piernika i mleko. wszystko
Kolorowy Przepisownikbyłyby jeszcze lepsze, gdyby go odrobinę dodać :) Składniki: 70-80 dag resztek ciast (biszkopty, babki..) 190 g gęstego dżemu porzeczkowego 1/2 kostki masła 1/2 szkl. mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka słodzonego kakao 3 łyżeczki cukru 1 olejek pomarańczowy 1 łyżka przyprawy do piernika Do obtaczania: odłożone 3-4 łyżki masy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady wiórki kokosowe Sposób(...)przygotowania: W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, gorzką czekoladę połamaną na kostki, słodzone kakao i cukier. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, aby składniki dokładnie się połączyły, zestawiamy i studzimy Pozostałości ciast drobno kruszymy do dużej miski, na środku robimy wgłębienie, dodajemy przyprawę do piernika i wlewamy tam ostudzoną masę (pozostawiamy około 3-4 łyżki), olejek i dżem porzeczkowy
Kolorowy Przepisownikwaniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika (wedle uznania, ja sypałam "na oko") 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu czekolada nutella czekolada gorzka na polanie orzechy włoskie drobno posiekane Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość(...)Dodać mąkę , cukry, sól, przyprawy, miód oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni na średnim ogniu z dwóch stron. Gotowe pancakes przełożyć czekoladą nutellą, wierzch posmarowany czekoladą posypać orzechami i polać polewą
Kuchenne aromatypotrzebna, czy nie? Po rozmowie z blogerką Margarytką podjęłam decyzję i poszłam do sklepu i kupiłam. Tanią zwykłą maszynę, bo nie chciałam wydawać za dużo kasy. Lody miętowe z czekoladą Margarytki nie dawały mi spokoju, musiałam je mieć, już teraz natychmiast :) Nie miałam na tyle cierpliwości aby schłodzić masę i wlałam ją od razu i lody po maszynie musiałam wstawić(...)dodam 40 g, bo ja wolę mniej słodkie) 300 ml śmietanki kremówki 30 %, zimnej 100 ml zimnego mleka (2%, 3,2%) 125 ml syropu miętowego barmańskiego 50 g czekolady gorzkiej, posiekanej * można dodać kilka kropel miętowych (ja nie dodawałam) Żółtka zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę, dodałam 1 łyżkę wrzątku, bo mój cukier nie należał do najdrobniejszego
Blondynka Gotujeprzewertowałam chyba pół Internetu przepisów! Dodatkowym elementem podnoszącym adrenalinę jest fakt, że nie posiadam miksera :) I to była miłość od pierwszego pieczenia! W środku miękkie z rozpływającymi się kawałkami czekolady, na zewnątrz delikatna chrupka powłoka. Składniki: - 150g masła - 3/4 szklanki cukru - pół opakowania cukru wanilinowego tj. 15g - 3/4 szklanki ciemnego kakao - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka sody - szczypta soli(...)jajka - 200g poszatkowanej czekolady deserowej Opcjonalnie: cukier puder do posypania Nożem szatkujemy czekoladę. Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy, dodajemy cukier i na małym ogniu mieszamy 3 minuty. Ściągamy z gazu. W drugim naczyniu rozbijamy jajka i bełtamy widelcem. W trzecim naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę, sól, cukier wanilinowy i dolewamy roztopione masło. Dodajemy jajka, poszatkowaną czekoladę
upichconaszklanka mąki - 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - 2 łyżki kakao - 100g masła/ połowa kostki - 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego - 1/2 szklanki cukru białego zwykłego - 100g mlecznej czekolady - 1 jajko - M&M bądź też inne lentilki Mąkę mieszamy z sodą, kawą i kakao. W kąpieli wodnej stapiamy masło, oba cukry oraz czekoladę ( mój sposób: do garnka z wrzątkiem(...)chrupkie brzegi. 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka kawy instant 2 łyżki kakao 100 g masła 1/2 szklanki cukru Muscovado 1/2 szklanki cukru kryształu 100 g mlecznej czekolady 1 jajko Lentilky, M&M lub Smarties Mąkę wymieszaj z sodą, kawą i kakao. Stop masło, dodaj oba cukry i czekoladę. Podgrzewaj na niewielkim ogniu do momentu otrzymania gładkiej
upichconaposypujemy zmielonymi orzechami. Odstawimy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, warstwy muszą sobą przejść. Najlepsze na drugi, trzeci dzień. Ganache: 200 ml śmietany kremówki 36% 200 g ciemnej czekolady Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamana czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, po czym całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia czekolady. Polewamy ciasto
Made By Mom And Sonkoniec delikatnie mieszamy z mąką. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni. Mój tort składał się z sześciu spodów. Masa tortowa : 600 ml. śmietany 36 % 200 g. białej czekolady Śmietanę ubijamy na sztywno, a czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Ważne jest aby spód naczynia bezpośrednio nie dotykał wody, a woda się nie gotowała ale była gorąca. Gdy czekolada jest rozpuszczona należy(...)dodać powoli do ubitej śmietany energicznie mieszając. Nasz tort przekładamy wystudzonym spodem biszkoptowym, którego nasączamy rozpuszczoną galaretką truskawkową i masą z białej czekolady. Przełożony tort schowałem do lodówki na godzinę, a następnie go udekorowałem
Full Smakubardziej na naszą podświadomość) zamknięte w specjalnej chłodni tylko z różnego rodzajami wanilią; szeroki wybór suszonych i liofilizowanych owoców; barwniki, masy cukrowe, marcepan; orzechy i przyprawy z całego świata; czekolada, mąka i inne tego typu powszedniejsze towary również można tutaj znaleźć. Do tego oczywiście szeroki wybór form, opakowań, folii do czekolady i wszystko, o czym tylko można marzyć. A jeśli(...)bardzo tego chcesz - znajdą. Klient nasz pan , nieprawdaż...? Oprócz zwiedzenia magazynów nakarmiono nas największymi bułkami, jakie w życiu widziałam, a także częstowano słodkościami. Był więc mus z białej czekolady - najdelikatniejszy, jaki jadłam (obiecano nam przepisy, więc podzielę się z Wami niebawem); udekorowany był lśniącą polewą i welwetową chmurką (jak na własne potrzeby nazwałam ten typ dekoracji). Kolorowy sprej na bazie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezamrażalnika. Wyszło bardzoooo smacznie! Z pewnością będzie u nas gościł częściej! Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, cukier puder biszkopty, 30-40 g gorzkiej czekolady, 200 g jagód, ew. likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Masę podzielić na dwie części, do jednej(...)nich dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Jagody włożyć do rondelka, włączyć mały ogień i chwilę podgrzewać, aż się rozmrożą, następnie dodać cukier puder (choć to też opcjonalne), gotować na małym ogniu, aż całość zacznie lekko gęstniej - jagody można wcześniej wyciągnąć, a zagęścić tylko owocowy sok. Na dno szklanki, kieliszka czy miseczki wyłożyć biszkopty, możemy lekko nasączyć je Baileysem, albo
Plate of JoyCoś dla fanów mocno czekoladowych smaków! Czekoladowy sernik z bitą śmietaną oraz dekoracją cukrową z pistacjami. Świetne połączenie gorzkiej czekolady, bitej śmietany i karmelu. Zapraszam :) Składniki: 120 g ciasteczek kakaowych, 30 g roztopionego masła Ciasteczka zmielić blenderem na pył, w miseczce wymieszać z masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać zawartość(...)miseczki, wyrównując i przyciskając łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 7 minut. 500 g twarogu, 250 g mascarpone, 150 g śmietany kremówki, 200 g roztopionej, gorzkiej czekolady, 225 g cukru, 20 g kakao, 2 jajka Do miski włożyć twaróg i mascarpone, wymieszać mikserem do połączenia, następnie dodać śmietanę kremówkę na dwa razy, po połowie. Dalej miksując dodać
Plate of Joymgnieniu ;) Składniki: 500 g twarogu, 300 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki, 150 g cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1/2 łyżeczki pasty waniliowej, 150 g białej czekolady, 2 jajka 120 g ciasteczek owsianych z czekoladą, 40 g masła Ciasteczka zmielić w pojemniku blendera na puch, przełożyć do miseczki i dodać rozpuszczone masło, dobrze wymieszać i wysypać na dno tortownicy(...)piekarnika i piec około 7 minut. Blaszkę wyciągnąć i przestudzić. Twaróg zmiksować razem z mascarpone, dodać na dwa razy śmietankę kremówkę. Dalej miksując dodać cukier, budyń oraz pastę waniliową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzoną dodać do masy serowej, następnie dodać po jednym jajku, miksując dobrze masę przed dodaniem drugiego jajka. Masę przelać na wcześniej podpieczony i przestudzony spód
Plate of JoySkładniki: 50 g Kasi 200 g suchych okruchów ciast(świetnie nadają się ciasta suche typu babka,murzynek,piegusek itp) 200g czekolady 10ml likieru czekoladowego krokant płatki czekoladowe Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.Dno i boki foremek sylikonowych smarujemy rozpuszczoną czekoladą(ja używam do tego celu pędzelka).Wstawiamy foremki na ok.20 minut do zamrażalnika. Do pozostałej czekolady dodajemy Kasię
Wielki apetyt