imprezie. Moje torty zawierają sporo nadzienia. Jak widać na zdjęciu grubośc biszkoptu jest taka sama jak masy, niezależnie czy jest to curd z marakui czy malinowy mus. Nawet warstwa czekolady jest pokaźna. Tort bardzo wszystkim smakował. Dzisiaj ze spokojem zjadłam ostatni kawałek i naprawdę delektowałam się każdym kęsem. Tort na Sylwestra to tort wielosmakowy i bardzo owocowy. Owocowy nieco kwaśny(...)kremowego twarożku 75 g cukru 200 ml śmietanki kremówki Krem bezowo czekoladowy 200 g masła, temperatura pokojowa 125 g białek, około 5 200 g cukru 150 g czekolady, roztopionej Zacznij od pieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej obie mąki z proszkiem
codojedzeniaketo świąteczne ciasteczka będą świetnym uzupełnieniem świątecznych wypieków. Sprawdzą się także jako smakowite świąteczne podarunki lub słodki dodatek do prezentu. Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciastka , ciastka kruche , czekolada , finger food , pierniczki Porcje 20 sztuk Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 8 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki Ciastka 100 g masła klarowanego w temperaturze pokojowej 50 g erytrytolu(...)guar 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta soli 0,25 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej kamień winny) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka jogurtu kokosowego Polewa czekoladowa 50 g czekolady gorzkiej min. 85 % kakao lub niskowęglowodanowej 2 garści płatków migdałowych do dekoracji Sposób przygotowania Ciastka Masło utrzeć z erytrytolem na gładką masę. Dodać jajko, jogurt i ekstrakt z wanilii. Ucierać
Modern Cave Girlzamkniętym pojemniku, ale przyznam szczerze, że trudno jest poprzestać na zjedzeniu tylko jednej sztuki… Domowe pieguski – składniki (18 sztuk): 100g masła, 230g mąki orkiszowej jasnej, 50g czekolady 70% kakao, 1 jajko, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sproszkowanej stewii. Sposób przygotowania Przygotowanie domowych piegusków jest bardzo łatwe. Najpierw rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół. Przygotowanie(...)dodajemy także jajko i zagniatamy ciasto na gładką masę. To jest najtrudniejsza część zadania, ale później już będzie z górki Do zagniecionego ciastka na koniec dodajemy także drobno pokrojoną czekoladę. Mają to być małe kawałki. Ponownie zagniatamy ciasto, tym razem już z dodatkiem czekolady. Rękoma formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie je spłaszczamy. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blaszkę
Natka PietruszkiPonieważ do tej pory nie było przepisu na brownie na blogu, a kilka osób pytało o niego zatem dzielę się z Wami. Składniki: 375 g masła 375 g czekolady(najlepiej gorzkiej, ja użyłam mleczną stąd moje brownie ma taki jasny kolor) 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli orzechy(...)włoskie ok 300 g. Masło rozpuszczamy w rondelku, do gorącego dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Jaja mieszamy z cukrem i dodajemy przestudzoną czekoladę, a następnie mąkę z solą i orzechy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33cm) i pieczemy w 180 st. C przez ok 25 minut. Ciasto ma być wypieczone z wierzchu ale wilgotne
Cynamonowe szczęścieformę (23 x 28) cm): 1 litr mleka 170 g masła 150 ml cukru 2-3 łyżki gorzkiego kakao 250 ml kaszy manny 20 herbatników 150 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki śmietany 3 łyżki wiórków kokosowych W rondelku zagotować mleko z masłem i cukrem. Do mleka dodać kaszę mannę i kakao. Cały czas mieszać rózgą, by ewentualnie rozbić grudki(...)herbatni wyłożyć jeszcze ciepłą kaszę mannę. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugą warstwą herbatników. W małym garnku zagotować wodę, zmniejszyć moc palnika i ustawić na garnku miskę z czekoladą połamaną na kawałki. Stopić czekoladę i dodać śmietanę. Szybko i dokładnie wymieszać. Masę czekoladową wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię. Górę ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawić do ostudzenia. Można
Weekendy w domu i ogrodzieprzed imprezą, ponieważ bardzo szybko miękną i rozpuszczają się w dłoniach lekko je brudząc, ale smakiem wynagradzają wszystko ;) Składniki: 25 ml śmietanki 30 % 20 g miodu 225 g mlecznej czekolady (jak będzie tylko 200 też się nic nie stanie :) ) 35 g masła kakao Przygotowanie: śmietankę gotujemy delikatnie z miodem dodajemy połamaną czekoladę i masło i doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady
Gotowanie z pasjąprzed imprezą, ponieważ bardzo szybko miękną i rozpuszczają się w dłoniach lekko je brudząc, ale smakiem wynagradzają wszystko ;) Składniki: 25 ml śmietanki 30 % 20 g miodu 225 g mlecznej czekolady (jak będzie tylko 200 też się nic nie stanie :) ) 35 g masła kakao Przygotowanie: śmietankę gotujemy delikatnie z miodem dodajemy połamaną czekoladę i masło i doprowadzamy do rozpuszczenia czekolady
Gotowanie z pasjąproszku do pieczenia 2 łyżki wody Śliwki i nasączenie: 250 g suszonych śliwek 150 ml rumu 1 torebka herbaty białej lub zielonej lub szarej Krem czekoladowy: 70 g gorzkiej czekolady 80 ml mleka 30 g masła 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix Śmietana i dekoracja: 500 g śmietany 1 łyżka(...)dosłodzić ją łyżeczką cukru. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa równe placki. Oba nasączyć herbatą z rumem. Krem czekoladowy: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada i masło się rozpuszczą i powstanie nam jednolita masa czekoladowa. Zostawić do ostudzenia. W misce ubić zimną śmietanę dodając stopniowo cukier puder i cukier waniliowy
Passions hobbies lifeUwielbiam te ciasteczka nie tylko w okresie świątecznym, choć przyznam, że wtedy smakują bardziej wyjątkowo... Ich delikatny oraz cynamonowy smak idealnie łączy się z dodatkiem czekolady, chrupiących orzechów i z suszonymi owocami. Naprawdę są rewelacyjne! Możecie upiec je ze swoimi dziećmi jako wabik na Świętego Mikołaja. Bo kto nie skusi się na pyszne ciasteczko, tym bardziej jeśli obok stoi kubek(...)około 11 sztuk) 100g mąki pszennej 60g masła 70g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu (płaska) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty sody oczyszczonej Dodatkowo: 50g czekolady mlecznej 15g orzechów (ulubionych) 15g suszonych owoców (ulubionych) Masło z cukrem utrzeć do białości, po czym dodać jajko. Następnie miksując na wolnych obrotach wsypać mąkę uprzednio połączoną z cynamonem, proszkiem
Di gotujeprzyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do przełożenia: około 6 – 7 łyżek powideł 350 g domowej masy marcepanowej Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać roztopione masło, mleko, miód, przyprawę(...)marcepanową i posmarować ją cienką warstwą powideł. Następnie przykryć drugim blatem. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i polać wierzch piernika. Schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Piernik z suszonymi śliwkami → Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem
Oryginalny smakpieczenia, zapiąć obręcz. Do przygotowanej formy przesypać zmiksowane ciastka. Równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Spód podpiec przez 12 minut. Odstwić na bok na czas przygotowywania masy serowej Masa 250 g czekolady deserowej 750 g białego sera 150 g drobnego cukru 1½ łyżki ciemnego kakao 1½ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki przyprawy do piernika 4 jaja dodatkowo pierniczki do dekoracji lub co tylko innego(...)przyjdzie Wam do głowy ;) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić na bok. Ser utrzeć z cukrem. Dodać po jednym jajka, za każdym razem dokładnie miksując przed dodaniem kolejnego. Do masy dodać kakao i przyprawy, dokładnie wymieszać. Na koniec masę serową dokładnie wymieszać z roztopioną czekoladą, przełożyć na podpieczony spód. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 160°C (góra/dół). Wstawić
Pełny talerzdzień to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, bo rozpływają się w ustach. Jeśli ciasteczka chcesz powiesić na choince pamiętaj, by przed pieczeniem zrobić dziurki do nawleczenia sznureczka. Moje pierniczki oblałam czekoladą, ponieważ z toną lukru są dla mnie po prostu niejadalne. Możesz jednak ozdobić je wg własnego uznania! Składniki (na 3 blachy): 50 ml soku z pomarańczy 70 g cukru/ksylitolu(...)oczyszczonej 1 szczypta soli 300 g mąki orkiszowej jasnej+do podsypania 100 g mąki żytniej 1050 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka mielonego imbiru Składniki na glazurę: 140 g czekolady gorzkiej 60% 100 ml śmietany kremówki Przygotowanie: w małym rondelku podgrzać wyciśnięty sok z pomarańczy, ksylitol i miód. Zdjąć z pieca i dołożyć pokrojone na kawałki masło, wymieszać do rozpuszczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru (około 1/3 szklanki) 80g mąki pszennej (około 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g masła orzechowego 50 ml oleju 2 łyżeczki cynamonu (płaskie) Wierzch: 15g białej czekolady 15g suszonej żurawiny 15g orzechów włoskich (obranych) Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, a następnie mąkę uprzednio przesianą z proszkiem(...)rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Po tym czasie na wierzchu jeszcze ciepłego ciasta ułożyć kawałki posiekanej czekolady (*) i po jej delikatnym roztopieniu się całość obsypać posiekanymi orzechami oraz żurawiną. (*) Czekoladę można roztopić na polewę i wtedy posmarować ją wierzch ciasta. Użyłam gładkiego masła orzechowego oraz oleju rzepakowego
Di gotuje