dowiecie się, o czym mówię! SŁODKI MURZYNEK- CIASTO CZEKOLADOWE Składniki: 200 g masła 3/4 szklanki cukru 125 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jaj 150 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie)200g orzechów włoskich, posiekanych Przygotowanie: Utrzyj masło z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ucieraj. Oddziel żółtka od białek. Dodaj do masy 6 żółtek(...)zmiksuj wszystko. Czekoladę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj- dodaj do masy, delikatnie mieszając. (Jeśli dodajesz orzechy, wmieszaj je z czekoladą). W oddzielnej miseczce zmiksuj białka na puszystą pianę i ostrożnie wmieszaj je w ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Przelej masę do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Piecz przez ok.godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego! Paulina Popularne posty
Gotowanie to kochaniedekoracji ciast, tortów, lodów i deserów. Składniki na 6 porcji: - 2 banany - ok. 200ml śmietanki kremówki - 1 łyżeczka cukru pudru - 1 łyżka mleka w proszku - 50 g gorzkiej czekolady - krokant migdałowy (składniki i przepis poniżej) - plasterki limonki (do dekoracji) - skórka starta z cytryny Krokant migdałowy – składniki: - 100 g posiekanych płatków migdałowych - 30 g masła - 110 g cukru (kryształ(...)krokantu. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier, migdały i odrobinę esencji migdałowej. Całość lekko rumienimy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy. Po wystygnięciu – kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali. Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając pod koniec 1 łyżkę mleka w proszku (ten dodatek sprawia, że śmietanka nie podchodzi wodą – skorzystałam z rady z jednego z programów
mojewypiekiinietylkoTakim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekolady biszkopt 7 dużych jaj 100g skrobi kukurydzianej 100g mąki kukurydzianej 150g ksylitolu 40g kakao 5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) krem pierwszy 5 szkl mleka(...)mąki gryczanej 70g mąki z amarantusa 60g ksylitolu 40g miodu gryczanego 30g oleju kokosowego 1 jajko przyprawa korzenna 0,5 łyżeczki sody woda sok z cytryny ksylitol kilka kostek czekolady " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 CIASTKA KORZENNE AMARANTUSOWE W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy i rozbite widelcem jajko (lać pomału aby się
CoolinarniePLświecie ! Składniki: ( na keksówkę długości 25-27 cm ) * 150 g masła o temperaturze pokojowej * 150 g cukru * 300 g mąki pszennej * 3 jajka * 2 nieduże banany * 130 g gorzkiej czekolady * 200 g bakalii ( gotowa mieszanka bądź dobrane wg uznania) * 70 ml alkoholu ( wino moscatel lub ciemny rum) * 1/4 łyżeczki cynamonu * szczypta mielonej gałki muszkatołowej * szczypta mielonego imbiru Wykonanie: Czekoladę rozpuścić(...)kąpieli wodnej, banany rozgnieść. Masło utrzeć do białości, nie przerywając ubijania, dodawać cukier i po jednym jajku. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodać rozpuszczoną czekoladę oraz pogniecione banany - zmiksować. Następnie wsypać bakalie ( te większe, jak np daktyle, morele i inne - posiekać ). Na koniec dodać mąkę - dokładnie wymieszać ciasto. Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec 30 minut
kolorowotorcikowowykonaniu, bo nie wymagają użycia miksera :) składniki: 25 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki dobrego, ciemnego kakao 20 dag ciemnej czekolady (70 - 80 %), może być więcej czekolady np. jeszcze mleczna, albo jakieś pralinki. 15 dag cukru pudru 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajo Dekoracja: nutella(...)truskawki. Wymieszać w misce wszystkie sypkie składniki dosypać 15 dkg posiekanej czekolady . Jajo, olej i mleko wymieszać w drugiej misce, wlać do sypkich składników , wymieszać łyżką. Zagłębienia formy do muffinów wysmarować masłem. najlepsze są silikonowe foremki. Nałożyć ciasto , posypać po wierzchu resztą posiekanej czekolady. Piec w temp.200 st. C przez 20 minut Po ostygnięciu babeczek, można
Bon Appetit Małgorzatyskładniki na 2 porcje: połowę opakowania makaronu rurki albo kokardki kilka do kilkunastu truskawek 200 ml śmietany około 1 do 2 łyżek cukru ciemna czekolada 2 garści musli z rodzynkami mięta Makaron gotujemy na al dente. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Część truskawek rozrabiamy w blenderze na mus z dodatkiem cukru. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Na talerz kładziemy(...)makaron, następnie truskawki, polewamy śmietaną i musem z truskawek oraz gorącą czekoladą. Całość posypujemy musli z rodzynkami. Dekorujemy miętą.Danie możemy podawać na zimno jak i na gorąco. Jeśli na ciepło to truskawki gotujemy w rondlu z cukrem i makaron podajemy jeszcze ciepły. PYCHA!!! :D Makaron, truskawki, musli i czekolada
Bon Appetit Małgorzatyziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 450 ml mleka 220 g wiórków kokosowych 200 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g białej czekolady 4 łyżki cukru (lub do smaku) Polewa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka mas ła Sposób przyg otowania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy(...)minut. Studzimy. Przek rawamy wzdłuż . 2. Masa: Mleko zagotować z cukrami. Kiedy się zagotuje wsyp ujemy kokos , gotujemy na małym ogniu i mieszamy, aż wchłonie mleko. Następnie dodajemy białą czekoladę pokrojoną w kostkę, mieszamy do rozpuszczenia. Na konie c dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i masę studzimy i wkładamy do na 1 godzinę, by stężała. 4. Z imną masą
Kuchnia domowa Animąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2,5 szklanki mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Masa czekoladowa z rodzynkami: 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada 30-40 dag rodzynek + rum 15 dag masła Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od rodzynek: rodzynki zalewamy rumem i pozostawiamy na całą(...)masę budyniową: na mleku gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. 4. Masło / Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. 5. Robimy masę czekoladową: masło podgrzewamy, dodajemy pokrojone w kostkę obie czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do czekolady odsączone rodzynki i połowę alkoholu. 6. Przekładamy ciasto (od dołu): biszkopt posmarowany dżemem z czarnej porzeczki połowa masy budyniowej drugi biszkopt skropiony resztą alkoholu
Kuchnia domowa Aniświeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą i bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam więc na świąteczny wieniec drożdżowy, do którego włożyłam również suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota ! Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Czas przygotowania: 180 minut Składniki na 12 porcji Składniki Ciasto : 500 g mąki pszennej 550 szczypta soli 42 g drożdży 110 g cukru 100 g roztopionej margaryny Palma w złotym opakowaniu(...)jajka 100 ml letniego mleka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej 1/2 łyżeczki kardamonu 1 białko Nadzienie: 100 g czekolady 50 g suszonej żurawiny 50 g moreli 50 g roztopionego masła 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy, aż drożdże się
Kulinarne przygody Gatityroku oprócz piernika przekładanego marmoladą wieloowocową, jako Bożonarodzeniowe słodkości proponuję również nadziewane pierniczki. Możemy użyć marmoladki lub czekolady. Przygotowuje się je z tego samego ciasta co piernik staropolski. W smaku mocno przypominają katarzynki. Są naprawę wyśmienite! Potrzebujemy (na około 70 pierniczków): - połowę ciasta na piernik staropolski dojrzewający (przepis: patrz tutaj ) - marmoladę, gęsty dżem, czekoladę do nadziewania pierniczków *opcjonalnie(...)czekoladę do polania pierniczków Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto na piernik rozwałkowujemy dość cienko. Przy pomocy obręczy do wykrawania ciasta (lub dość sporej szklanki) wycinamy kółka. Na kółka nakładamy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i lekko dociskamy. Jeśli mamy foremki do wykrawania ciasta, możemy ich użyć by nadać pierniczkom ciekawych kształtów - ja użyłam serduszek. Nadziane pierniczki układamy
W mojej holenderskiej kuchniPiernik, marcepan, czekolada ... Kusi, prawda ? A gdyby tak, to wszystko zamknąć w jednym wypieku ? Ot, na przykład w takiej roladzie krucho-drożdżowej... Składniki: CIASTO: * 250 g mąki pszennej * 20 g świeżych drożdży * 1/3 szklanki mleka * 1/3 szklanki cukru * 2 żółtka * szczypta soli * 2 łyżeczki przyprawy do piernika * 200 g marcepanu do polania(...)gorzkiej czekolady * 1 łyżka oleju roślinnego ( u mnie olej z orzechów laskowych Oleofarm ) Wykonanie: Mleko delikatnie podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru - wymieszać. Mleko z drożdżami odstawić do wyrośnięcia. W rondelku rozpuścić masło - pozostawić do wystygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę połączyć z solą, dodać mleko z drożdżami, utarte żółtka z cukrem
kolorowotorcikowowspominając o urodzinach czy imprezach (a zabawa sylwestrowa już tuż, tuż!) :) Gotowe w kilka minut: wystarczy zmielić bakalie, które uprzednio należy namoczyć w rumie, ulepić kulkę, obtoczyć w czekoladzie i gotowe. W wersji dla dzieci wystarczy pominąć rum, ozdobić kolorową posypką i uśmiech na twarzy gwarantowany!!! :) Przepis zmodyfikowany, jednakże zainspirowany z Blog Babeczka :) * migdały- 50 g* * orzechy laskowe(...)suszone śliwki- 1/2 szklanki * suszona żurawina- 1/2 szklanki * rum- 1 łyżka * przyprawa do piernika- 1/2 łyżeczki * czekolada deserowa- 80 g (lub mleczna/gorzka) * olej- 1 łyżka * patyczki do lizaków- opcjonalnie Suszone śliwki z żurawiną zalać rumem i odstawić na 15 minut. W międzyczasie zmielić migdały wraz z orzechami laskowymi (niekoniecznie dokładnie i odłożyć 2 łyżki) i dorzucić do nich zalane rumem
Kraina Miodem PłynącaSernik: * twaróg półtłusty- 450 g * mascarpone- 250 g * kremówka- 200 ml * jajka- 4 szt. * cukier- szklanka * kasza manna- 2 łyżki * ziarenka z całej laski wanilii Krem maślano-czekoladowy: * czekolada mleczna- 200 g * kremówka- 50 ml * masło- 150 g Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić (2-3 x) i dodać do niego resztę składników (nie ma znaczenia(...)przykryć folią. Sernik podczas pieczenia sporo rośnie, nie martwcie się jednak, że po wyłączeniu piekarnika opada- tak musi być :) Krem maślano-czekoladowy: Kremówkę przelać do garnka i wrzucić pokruszoną czekoladę. Wstawić na gaz i podgrzewać tak długo, aż czekolada całkowicie się roztopi. Ostudzić. Do wystudzonej czekolady dodać masło o temperaturze pokojowej i zmiksować na gładki krem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącajesteście przekonani do tej polewy, to zachęcam Was na zrobienie jej próbnej wersji, w mniejszej ilości, ale coś czuję, że w efekcie końcowym i tak wyląduje na Waszym pierniku ;) * czekolada mleczna- 100 g* * powidła śliwkowe- 2 czubate łyżki * olej- łyżka Do małego rondelka wrzucić połamaną czekoladę, dodać powidła i wlać olej. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do roztopienia się czekolady(...)połączenia składników. Lekko przestudzić i smarować powierzchnię ciasta. Smacznego! :) * jeżeli lubicie bardziej wytrawne smaki, to można użyć gorzkiej czekolady
Kraina Miodem PłynącaDziś, dzięki uprzejmości firmy Sencor przedstawiam recenzję wagi kuchennej oraz przepis na niezwykle łatwy piernik z powidłami. Słodki, wilgotny i puszysty, przełożony powidłami i oblany polewą z gorzkiej czekolady – klasyka świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis, który nie może się nie udać Polecam! Każdy wie, że w przypadku wypieków precyzja odmierzenia składników ma ogromne znaczenie. Nie ma tak łatwo(...)szklanka mleka 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej masło do nasmarowania formy ½ szklanki powideł śliwkowych do przełożenia Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady (min. 60 % zawartości kakao) 50 g masła Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem przygotowaną formę do pieczenia. W misce miksera umieść jajko z cukrem
karmelowy