mąki ziemniaczanej pół szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szkl. cukru Masa śmietanowa Dwie śmietany 30% (0,5l. każda) 8 łyżeczek żelatyny Poncz 3 łyżki kawy rozpuszczalnej czekolada gorzka (100g) czekolada mleczna (100g) 3-4 kieliszki wódki 3 łyżki cukru Sposób przygotowania BISZKOPT CIEMNY : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, porcjami dosypywać cukier, miksować do momentu(...)biszkopt ciemny. Po upieczeniu wystudzić i połamać na kawałki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (mogą być większe) PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody, przelać do garnka, dodać połamane czekolady i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad, wystudzić. Do wystudzonego dodać wódkę, wymieszać. BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem
w mojej kuchniJesli jestescie fanami oryginalnego Bounty, ten batonik domowej roboty jest dla Was. Mieciutki, intensywnie kokosowy, oblany duza iloscia mlecznej czekolady ..! Przepis z blogu Dagmary 'A cat in the kitchen' . Skladniki na okolo 25 kulek: * 200 g wiórków kokosowych * 100 ml smietany kremówki * 70 g cukru pudru * 70 g masla * opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego * 200 g mlecznej czekolady(...)sciskajac wiórki w dloni). Ukladac je na papierze do pieczenia, przykryc folia aluminiowa, schlodzic przez minimum godzine. Rozpuscic mleczna czekolade (w kapieli wodnej lub mikrofali). Kazda kulke zanurzyc w czekoladzie (mozna sobie pomóc wykalaczka), wylozyc na papier, by czekolada stwardniala (trwa to dosc dlugo, mozna wlozyc do lodówki, bedzie szybciej; ja po prostu odstawilam na noc w chlodniejsze miejsce). Przechowywac
w mojej kuchnistopnia dojrzałości śliwek) 2 opakowania cukru z wanilią lub nacięta laska wanilii 100 g kakao Deco Morreno 1i 1/2 tabliczki 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady dalam amaretto do jednych słoiczków a do drugich syrop miętowy ,bo czekolada i mięta to sama rozkosz...mniam pycha!!! Wykonanie(...)odkrytym garnku , przez 2 dni .Po upływie 2godz. zaczynamy mieszać , do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Duże kawalki można zmiksować blenderem w garnku. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości dodać kakao 100g i czekoladę.-po dodaniu czekolady i kakao powidla gęstnieja i trzeba mieszac ...Gotowe przelożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć i studzić przykryte kocykiem. Smacznego
w mojej kuchnipsychicznego oraz stresu wzrasta zapotrzebowanie na magnez, który często dodatkowo wypłukiwany jest przez duże spożycie kawy w tym okresie. Doskonałym źródłem tego pierwiastka jest kolejny produkt deseru, czyli gorzka czekolada. Zawiera związku pobudzające pracę mózgu do wysiłku, co w połączeniu z magnezem, który poprawia koncentrację, daje doskonałe rezultaty w nauce. Ziarno kakaowe to wspaniałe źródło antyoksydantów, które poprzez zwalczanie wolnych(...)rodników hamują proces starzenia się skóry. Składniki: (5 porcji) - kasza jaglana - 1/3 szklanki - gorzka czekolada - 1 tabliczka - kakao (naturalne) - 2 łyżki - miód - 1 łyżka - mleko - 1/2 szklanki - cynamon Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Czekoladę rozpuścić z dodatkiem 2 łyżek mleka. Przestudzoną kaszę wraz z pozostałą częścią mleka dokładnie zblendować
Fit-aminaszczypta soli 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 4 gruszki podobnej wielkości 225 g serka ricotta nasionka z 1/2 laski wanilii 50 białej czekolady 100 g śmietany 36% 2 jajka 120 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN + CHŁODZENIE POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem. dodajemy pokrojone(...)minut. 3. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i nacinamy w cienkie plastry uważając, żeby ich nie poprzecinać do końca do końca. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką i dodatkiem nasion z laski wanilii (nad garnkiem z gotującą się wodą stawiamy miskę z czekoladą, śmietaną i nasionkami wanilii. Mieszamy aż do rozpuszczenia). Ricottę ubijamy
My Culinary Artmrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały dżem truskawkowy 1 gorzka czekolada WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do białek(...)połączenia składników). Niecałą połowę kremu umieścić w innej misce, wlać zmiksowane truskawki wraz z odrobiną galaretki i zmiksować do połączenia składników. Do drugiej części śmietany dodać potartą na tarce czekoladę i również zmiksować. Na stężałą już galaretkę nałożyć warstwę kremu z czekoladą, następnie nałożyć kolejny oblat, posmarować go dżemem truskawkowym i nałożyć warstwę kremu truskawkowego. Następnie nałożyć górny oblat
Passions hobbies lifeMaga maślane, kruchutkie, polane czekoladą. IDEAŁ! Często robię podwójną porcję bo moje małe ciasteczkowe potwory je uwielbiają... (i ja też;) ) Sa idealne do kawki, na słodka przekąskę, podwieczorek dla dzieci lub niespodziewanych gości. SKŁADNIKI: szklanka mąki tortowej pół szklanki zmielonych płatków owsianych 130g masła 3 żółtka pół szklanki cukru pudru miąższ z laski wanilii lub cukier waniliowy tabliczka(...)mlecznej czekolady 3 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi. Dodajemy żółtka jaj, cukier i miąższ z laski wanilii/cukier waniliowy. Dokładamy miękkie masło i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 20 miny do zamrażalnika. Po tym czasie cisto, wyciągamy, porcjami rozwałkowujemy na około 0,5 cm płat i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy
Pyry na GazJeżeli nie wiecie co zrobić z szampanem który wam pozostał po jakiejś uroczystości, to polecam tą babkę. Lekko wilgotna o strukturze dość zwartej, specyficzna w smaku z dodatkiem czekolady powoduje, że nie można przejść obok niej obojętnie. Przepis pochodzi z moich wyciętych przepisów z gazet. Polecam, naprawdę warto ją upiec. Składniki na dużą keksówkę lub mniejszą tortownicę. ( ja piekłam(...)piekarnika i piec ok 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Upieczone ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową. Składniki na polewę czekoladą: 1 tabliczka czekolady. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawnielubi lodów?? Ja osobiście bardzo je lubię, dlatego postanowiłam podzielić się przepisem na domowej roboty lody z białej czekolady. Całe przedsięwzięcie jest bardzo proste. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI NA LODY 6 PORCJI: 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki drobnego cukru 150 g białej czekolady 300 ml mleka 150 ml gęstej śmietany SKŁADNIKI NA WAFELKI: 1 białko 4 łyżki drobnego cukru(...)łyżki przesianej mąki 2 łyżki przesianego kakao w proszku 2 łyżki stopionego masła A jak to zrobić: 1. Jajko, żółtko oraz cukier utrzeć w żaroodpornej misce na gładką masę. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do innej żaroodpornej miski razem z 3 łyżkami mleka i stopić, umieszczając miskę nad rondlem z gotująca się wodą. Resztę mleka wlać do garnka i doprowadzić
Kuchnia w opałachkwietnia to Światowy dzień czekolady warto więc go uczcić, no bo w końcu dzisiaj w boczki nie pójdzie :) Świętujecie ? Ja tak. Po plotkach z koleżanką i spacerze w deszczu postanowiłam skomponować coś co mnie rozgrzeje i mile połechta moje kubki smakowe odrobiną czekolady. SKŁADNIKI: na 3 porcje 1 miseczka suszonych owoców na przykład takich jak: morele śliwki rodzynki żurawina skórka(...)słodkiego białego wina ( w moim przypadku Canelli brzoskwiniowe ) 1 mała śmietanka 30 % 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki cukru kryształ 2-3 łyżki wody mleczna czekolada pokruszona 3 truskawki A jak to zrobić: Suszone owoce pokroić i zalać winem odstawić na około godzinę, by nasiąkły. Cukier kryształ roztopić dodając wodę, aby powstał karmel, lekko schłodzić
Kuchnia w opałachsobą słodkie i słone ? Zaryzykowałam i nie żałuję :) Wyszła idealna przekąska na lato trochę słodka, trochę słona, ale jak najbardziej owocowa. Spróbujcie, polecam. SKŁADNIKI: 2 banany 100 gram gorzkiej czekolady 60 g solonych orzechów ziemnych dodatkowo:melon, kiwi i truskawki A jak to zrobić: Orzeszki pokroić na drobne kawałki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Banany obrać ze skóry(...)pokroić każdy na trzy części. Przy pomocy łyżki oblać banany czekoladą, a następnie obtoczyć je w orzeszkach. Dla ułatwienia w każdy kawałek banana można wbić patyczek (np. do szaszłyków), będzie łatwiej nim obracać. Tak przygotowane przekąski, schłodzić w lodówce, aby czekolada stężała
Kuchnia w opałachpunkcie trufli, trufelków, trufeleczków...:) Zachęcam do własnoręcznego ich wykonania. Eksperymentujcie i szukajcie przepisu idealnego. Ja wciąż SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 1 szkl. mleka w proszku 200 g białej czekolady otarta skórka z jednej cytryny sok z 1 cytryny 200 g gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Mascarpone połączyć z mlekiem w proszku i dodać roztopioną w kąpieli wodnej białą(...)czekoladę. Całość wymieszać za pomocą miksera na puszystą masę. Ciągle miksując dolewać sok z cytryny i dosypać otartą skórkę. Masę schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Ze schłodzonej masy formować kulki i odstawić do schłodzenia. Następnie obtoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie i pozostawić do zastygnięcia. Część trufli obtoczyłam w mielonych migdałach, to wersja dla mniej cierpliwych
Kuchnia w opałachkuchni ;) SKŁADNIKI: na ciasto 125 g mąki pszennej 125 g cukru 100 g masła 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 40 g gorzkiej czekolady szczypta soli na masę śmietanową 600 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 60 g gorzkiej czekolady 3 śmietan-fixy 1 łyżka żelatyny pół szklanki wrzącej wody dodatkowo(...)dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę, dodając po trochę cukru. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, roztopione i ostudzone masło, proszek do pieczenia i kakao, oraz roztopioną czekoladę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia
Kuchnia w opałachSernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Trochę zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek(...)białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła 100 g orzeszków ziemnych (mogą być w miodzie) Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić
BullioPrzepis pochodzi z bloga "kwestia smaku". Ja dodatkowo polałam muffinki białą czekoladą i obtoczyła w wiórkach kokosowych. Z jednej porcji wychodzi 13-14 muffinek. Składniki: 310 ml mleka 1 i 1/4 łyżeczki miodu 125 g cukru 70 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jaja dobrze roztrzepane 230 g wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia muffinek (np. Kresto(...)białej czekolady do polania muffinek Dodatkowo: forma do muffinek papilotki do muffinek (opcjonalnie) Wykonanie: Zagotować mleko z miodem Wiórki, cukier, mąkę i proszek do pieczenia razem wymieszać Dodać jaja i mleko, wszystko razem wymieszać. Masę wyłożyć do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 25 min. Jak muffinki ostygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli
IMPRESJA SMAKU