Ciastka "Orzeszki" w dwóch odsłonach

Ciastka "Orzeszki" w dwóch odsłonach

Ciastka "Orzeszki" w dwóch odsłonach to tak naprawdę moja wariacja na temat tych znanych ale mało popularnych ciasteczek. Nie każdy wie, że "Orzeszki" pochodzą z Kujaw. Przepis na "Orzeszki" tak naprawdę odkryłam przypadkiem w książce o której dawno zapomniałam. Moja wersja "Orzeszków" nadziewane są prostym kremem i powidłami. Polecam! Składniki: ciasto 250 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru 20 ml śmietany 18% 4 g sody(1 łyżeczka) 3 żółtka krem 1 100 ml śmietany 30% 50 g serka mascarpone 50 g cukru pud...

Czytaj dalej na blogu Ciasta z tradycjami

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Autor

HonorataHonorata

Cześć
Jestem młoda i pełną energii dziewczyną, której pasją są wypieki. Uwielbiam piec oraz komponować nowe smaki. Oprócz wypieków bardzo lubię przeczytać dobrą książkę.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, ciastka , ciasteczka, czekolada, mascarpone, ciasta z kremami, ciasto z kremem, przepisy na kruche ciasto, ciasto kruche, krem mascarpone, proste ciasto, ciasteczka z czekolada, kruche ciasteczka, jajka nadziewane

Inne przepisy z Ciasta z tradycjami

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.