Pizza z brukselką i szynką Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Ladenia, pizza z Grecji Hiszpańska coca Tureckie bułeczki ze szpinakiem Marokańskie chlebki Cypryjski chleb z oliwkami Włoskie bułeczki Chlebki pita Tarta z pesto i pomidorami Bułeczki z botwinką i oliwkami
Chilli Czosnek i Oliwaznajomych. Mimo, że paszteciki wyglądają na misterne, bardzo łatwo je zrobić. Zasmakują nawet mięsożercom, bo feta załatwi sprawę braku białka Jeśli komuś nadal za mało, może dodać kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka. UWAGA: na zdjęciu mamy całe 450 g opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW
Nerds Kitchenpapryka, farsz z mięsem mielonym oraz ryżem jaśminowym i mnóstwo przypraw. Dla grzechu plasterki mozzarelli. Smacznego! Składniki :* 4 równe czerwone papryki* 200g ryżu jaśminowego * 400g mięsa mielonego z szynki bądź z fileta drobiowego* 4 pomidory* ząbek czosnku* cebula* oliwa z oliwek* przyprawy do smaku - bazylia, oregano Przygotowanie : Ze wszystkich papryk odciąć ogonki, tak by się nadawały jako przykrywki
Magiczne Życie Martynajwięcej. Kiedy tuszka perliczki była już pełna farszu pozostałą ilość owoców rozmieściłem dookoła perliczki. Perliczkę z góry przykryłem plasterkami parzonego boczku - można użyć również boczku wędzonego, lub cienko krojonej szynki. Zabieg ten ma na celu uniemożliwienie nadmiernego wysuszenia się delikatnego mięsa perliczki. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim perliczkę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym
Wyprawy kulinarnedrobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam ponadto, że fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się w różnych daniach/połączeniach smakowych(...)tradycyjnie zarezerwowanych dla szparagów, np. pakuneczki z fasolki owinięte boczkiem lub szynką parmeńską. P.s. Korzystałam z książki Clifford A. Wright "Mediterranean Vegetables".Moja sałatkaWedług mnie fasolka szparagowa najlepiej komponuje się z białym octem winnym, czosnkiem i natką pietruszki. Poniższy przepis to mój własny patent. Sałatka jest lekka, chrupiąca i jakaś taka elegancka:) Wyrazisty smak suszonych pomidorów świetnie równoważy orzeźwiająca natka
Chilli Czosnek i Oliwastole pojawiają się dania mięsne. Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao, czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa
Chilli Czosnek i Oliwajest delikatny i soczysty w środku. Kurczaka możecie oczywiście przygotować również na tradycyjnym grillu lub podać sałatkę z kawałkiem pieczonego kurczaka. Zaś idąc hiszpańskimi skojarzeniami, nadadzą się też plasterki szynki Serrano. Dodatek mięsa do tej sałatki nie jest oczywiście obowiązkowy, w oryginalne była ona daniem wegańskim.To kto ma ochotę spróbować? Co myślicie o połączeniu mięsa i owoców? Jestem
Chilli Czosnek i Oliwamenu. Niewiele przepisów do tej pory wrzuciłam na bloga, ale jakbyście szukali inspiracji to podrzucam linki, do tych pasującyhc do okazji. sałatka rybna ZOBACZ PRZEPIS roladki z szynki konserwowej ZOBACZ PRZEPIS sałatka zapałeczka ZOBACZ PRZEPIS sałatka z kurczaka na każdą okazję ZOBACZ PRZEPIS W najbliższym czasie napiszę jeszcze o jednej świetnej przystawce
Co w głowie piszczytego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, całość jest doprawione solą i pieprzem, oraz siekaną pietruszką. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy małe okrągłe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś innego, równie idealnego na obiad, ale i jako kolacja na ciepło będzie świetnym pomysłem. Składniki :* 2 średnie cukinie* 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka* puszka pomidorów * mała cebula* ząbek czosnku* garść zielonych oliwek bez pestek* świeże zioła - bazylia, oregano* sól, pieprz do smaku * przyprawa do pizzy Prymat* rozmaryn Prymat
Magiczne Życie Martyzamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka o niższej zawartości tłuszczu, ponieważ jest ono praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika. Tak więc idzie przeżyć!A jak często jem?Podstawą jest
All My Fit LifeSkładniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja używam polędwiczki lub szynki) 2 cebule 2 papryki 15 pieczarek Marynata: 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka bazylii suszonej 1 łyżka kolendry suszonej 1 łyżka tymianku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy
Niezły Młyneksmaczny deser. Podstawowy przepis, z którego korzystam, pochodzi z dodatku kulinarnego "Palce lizać". Można go dowolnie modyfikować, dodawać owoce, kakao, bakalie, kawałki czekolady, a jeśli pominiemy cukier i dorzucimy szynkę, ser, oliwki, szynkę i doprawimy ziołami otrzymamy pyszne wytrawne babeczki. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru
Kulinarny PamiętnikSkładniki - 25 dag makaronu lasagne - 40 dag pieczarek - czerwona i żółta papryka - 40 dag chudej szynki - ½ puszka kukurydzy - 2 duże cebule - 20 dag żółtego sera - ketchup - sól, pieprz - olej Wykonanie Makaron ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i zblanszować. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Z papryk usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić
Świat Smakuczerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić
Moje domowe kucharzenie