z szynki - 3000 przepisów (strona:124/200)

Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 152

panierce sezamowo kokosowej.      Składniki: - 6 kotletów schabowych- 2 jajka- mąka tortowa (do panierowania)- ½ czerwonej papryki- kawałek młodego pora- 6 plasterków sera żółtego- 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki)- 80g wiórków kokosowych- 150g sezamu- sól morska- świeżo zmielony pieprz- olej kokosowy Odcinamy nadmiar tłuszczu, część pozostawiając, aby mięso nie było za suche. Kotlety bardzo dokładnie i cienko rozbijamy

mojewypiekiinietylko
Makaron z cukinią, pieczarkami i mięsną roladą 153

wcześniej roladę z mięsa, szpinakiem i pieczarkami to wystarczy kilka chwil, a obiad będzie gotowy. SmacznegoSkładniki na 4 porcje:10 szt. makaronu gniazdko Czaniecki,250 g mięsa wieprzowego od szynki,1 sucha pszenna kajzerka,1 jajko,2 ząbki czosnku,1 papryczka chili,2 garści świeżego szpinaku,1 biała cebula,250 g pieczarek,1 mała cukinia,oliwki czarne,sól

Moniki Smakołyki
Sałatka z tortellini na bogato 1480

....na bogato bo z dużą ilością składników :)Składniki:opakowanie tortellini z grzybamiopakowanie tortellini z serem2 zielone ogórkisłoiczek pieczarek marynowanych1 czerwona paprykakostka żółtego sera30 dag szynkipuszka kukurydzynatka

Bon Appetit Małgorzaty
Nadziewane pory zapiekane w sosie holenderskim 189

zapiekamy w piekarnikuNa takie danie naszło mnie znienacka :) pełna improwizacja, która zaspokoiła moje podniebienie :)Składniki na 2 porcje2 duże, grube pory4 parówki (u mnie z szynki, 93% mięsa)2 duże pomidory (lub 4 średnie)200 g masła - będziemy go klarować2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny4 łyżki białego, wytrawnego wina2 łyżki kwaśnej

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka po benedyktyńsku (w koszulce z sosem holenderskim) 178

Waldorf Astorię). Większość z nas miałaby pewnie w tej sytuacji ochotę co najwyżej na kawę i aspirynę. Jednak Lamuel zarządził, by przyniesiono mu tosty z masłem, plasterki szynki, jajka ugotowane w koszulkach oraz porcję sosu holenderskiego. Z tych składników skonstruował sycące danie, które zwróciło uwagę maitre d'hotel restauracji. A ten, po poddaniu potrawy drobnym modyfikacjom wprowadził

Bon Appetit Małgorzaty
Omlet z patelni bardzo warzywny 177

śniadanie obowiązkowo jajka! A jeśli mam chwil kilka to decyduję się na omlet. Koniecznie bez szynki ale z dużą ilością warzyw. Składniki daję na oko. Ale dla Was postarałam się być bardziej precyzyjna ;) Miłego dnia, pełnego energii! :)Składniki na 1 omlet:3 duże jajka1/3 szklanki mleka1 łyżka masła + 1 łyżka oleju1/3 cukiniikawałek czerwonej papryki1/4 pora1 dojrzały pomidor2 szalotkiszczypiorekkawałek tartego

Bon Appetit Małgorzaty
Tosty z serem i parówką 175

Dziś propozycja tostów na ciepło na śniadanie.Składniki:kromki chleba tostowegoplasterki sera żółtegoparówki z szynkikeczupSposób wykonania:1. Na chleb rozłożyć ser, pokrojone w plastry parówki, cienko

Kuchnia domowa Ani
Rillettes wieprzowe 251

Rillettes to smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika

NaKońcuJęzyka
Barszcz wigilijny 458

Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo

W kuchni Katie
Zupa gulaszowa z lanymi kluseczkami 139

pewno tutaj. Zupa gulaszowa na rozgrzanie z dodatkiem cynamonu i tym razem bez ziemniaków, a z pysznymi kluseczkami. Na te deszcze idealna.Składniki :* 300g mięsa z udźca wołowego albo szynki wieprzowej * czerwona papryka* marchewka, seler, pietruszka* cebula* ząbek czosnku * łyżka masła klarowanego * sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pół łyżeczki mielonego cynamonu, ostra czerwona papryka* jajko

Magiczne Życie Marty
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 182

tłuszczu  i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipesskładniki (3 większe - 4 mniejsze porcje)na klopsiki600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki)1 średnia cebula, starta1  jajko, lekko roztrzepane50g bułki tartej1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i  drobno posiekana 2 łyżeczki startego świeżego imbiru1 łyżeczka garam masala2 łyżki

Stare Gary
Kotlety mielone 180

Najzwyklejsze pod słońcem, klasyczne mielone. Smaczne z pure ziemniaczanym lub kwaśnymi kartoflamiskładniki: (6 kotletów)500 g mielonej wieprzowiny (np szynki)1 cebula1 jajko1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tartabułka tart do obtoczenia sól pieprzewentualnie dowolne zioła (np posiekana pietruszka lub majeranek)masło i olej do smażeniaprzygotowanieBułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć

Stare Gary
Pieczeń wieprzowa 185

Piekłam szynkę. Szybko , smacznie i bez wysiłku. składniki:szynka wieprzowa ok 1 kgczosnekowoce jałowcamajeranektymianeksól, pieprzoliwa z oliwek+ do pieczenia : tymianekczosnekcebulaoliwa z oliwekkieliszek czerwonego winaprzygotowanieCzosnek posiekać, Owoce jałowca rozgnieść w moździerzu. Do miski włożyć czosnek, jałowiec, sól, pieprz, majeranek, dolać oliwę i dobrze otoczyć mięso. Mięso związać sznurkiem kuchennym, wstawić na 2 - 3 godziny, lub na cała

Stare Gary
Biała kiełbasa domowa 188

zmienić zgodnie z własnymi upodobaniami.  Porcja jest duża, robimy zwykle z połowy lub nawet 1/4 porcji. składniki (10 kg mięsa)2 kg mięso wieprzowe kl I z szynki , łopatki  - Ø 87 kg mięso wieprzowe kl II gulaszowe tłuste lub tłusty boczek (można przemieszać) -  Ø51 kg wołowina gulaszowa  - Ø 3dodatki1

Stare Gary
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 249

rozłożyć batatowe kulki, zalać pozostałym puree. Odstawić do lodówki na min. 4 godziny.Gęś dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem.  W rękawie foliowym do pieczenia rozłożyć plastry szynki, ząbki czosnku i macierzankę. Na wierzchu położyć pierś (skórą do góry), dodać tłuszcz kaczy i 50 ml cydru, ciasno zamknąć rękaw usuwając ze środka powietrze. Wstawić do piekarnika nagrzanego

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania