smaku zamiast pszennej maki dodaje gryczana, dzięki czemu ciasto zyskuje na chrupkości. Dodatki to sprawa indywidualna, jednak jeżeli chcecie przygotować prawdziwa pizze, użyjcie przecieru pomidorowego zamiast sosu, a konserwowa szynkę zastąpcie salami. No i eksperymentujcie, jak ja np z oscypkiem ;)Składniki:200 g mąki100 g mąki żytniej25 g świeżych drożdży2/3 łyżeczki soli2 łyżki oliwyszklanka ciepłej wodyDodatkowo:100 g oscypkatwardy(...)żółty oregano, tymianek, bazyliałyżeczka musztardyprzecier pomidorowy 400 mlulubione dodatki (u mnie): szynka, salami, kukurydza, oliwki, ananas, ostra papryka, pieczarkiSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąki, sól, zalewamy oliwą i wodą. W małej miseczce rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie lekko podsypujemy mąką, i wykładamy
Słodkie Przyjemnościumilą wieczór. Dzielcie się tym zestawieniem ze znajomymi. Po dodatkowe propozycje zapraszam na Fanpage. Smacznej zabawy!Wasze ulubione przepisy (najbardziej popularne przepisy z 2014 roku): 1. Gulasz z szynki wierzowej/ 2. Ciasto nutella / 3.Sos żurawinowy / 4.Szybkie batoniki bez pieczenia / 5.Krem mleczny / 6.Ciasteczka z kawałkami czekolady / 7.Ciasto bananowe z kajmakiem
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: 6 łodyg selera naciowego ½ puszki kukurydzy konserwowej 6 ogórków kiszonych 1 czerwona cebula (może być też zwykła) 200 – 250 g szynki 4 łyżki majonezu sól, pieprz Selera umyć, pokroić łodygi na mniejsze kawałki. Przełożyć do sitka. Przelać wrzącą wodą (w ten sposób pozbywamy się smaku goryczy). Wystudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę i ogórki pokroić na większą kostkę
kulinarnyswiatdomiNa Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje
W kuchennym oknie Ewyskładniki* 1 szklanka drobnego makaronu* 25 dag wędzonego fileta z kurczaka lub szynki drobiowej* 1 słoik marynowanego selera* 1 puszka kukurydzy konserwowej* 3-4 ogórki konserwowe* 4-5 łyżek majonezu* sól, pieprzSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić i wsypać do pojemnika przeznaczonego na sałatkę.Fileta pokroić w kostkę, selera i kukurydzę osączyć z zalewy, a ogórki pokroić
Mix smakuskładniki* 70 dag schabu lub szynki wieprzowej* 2 średnie cebule* 30 dag pieczarek* 2-3 ogórki konserwowe* 1-2 łyżki mąki* 200 ml śmietany* 2 kostki bulionowe najlepiej knorr* 3-4 łyżeczki niezbyt ostrej musztardy* sól, pieprz, papryka ostra* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaMięso umyć osuszyć, pokroić w niezbyt grube paski. Cebulę obrać posiekać w drobna kostkę. Pieczarki umyć oczyścić
Mix smakuskładniki* 500 g mielonego mięsa z szynki* 2 marchewki* 1 mała pietruszka* 1 saszetka (100 g) ryżu parboiled* 5 łyżek płatków ryżowych* 1 jajko* 1 kostka bulionowa* koncentrat pomidorowy lub przecier* suszona natka pietruszki i lubczyk* bazylia* kminek mielony* sól, pieprz* papryka mielona słodka* pieprz cayenne* 2-3 łyżki mąki pszennejSposób wykonaniaSaszetkę z ryżem wrzucić do garnka z gotującą
Mix smakuskładniki* 40 dag łopatki lub szynki wieprzowej* 3 średnie papryki* 1 malutka ostra papryczka* 1 marchewka* 1/2 niedużej młodej cukinii* 2 pomidory najlepiej malinowe lub przecier pomidorowy* 1 kostka bulionowa* sól* pieprz cayenne* bazylia suszona * czosnek granulowany* cebulka granulowana* 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej* makaron spagettiSposób wykonaniaMięso i warzywa umyć i osuszyć.Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć
Mix smakuskładniki* ok. 1,5 kg surowej szynki wieprzowejmarynata* 1/2 opakowania soli peklowej* kilka liści laurowych* ziarna jałowca* ziele angielskie* kilka ząbków czosnkuprzyprawy do mięsa* czosnek , granulowany* przyprawa do pieczeni wieprzowej* mielona papryka słodka* czosnek niedźwiedzi* suszone pomidory bez skórki* tymianekSposób wykonaniaUmyć osuszyć, natrzeć solą peklową, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki, ziarenkami ziela angielskiego, rozgniecionego jałowca i liśćmi laurowymi, umieścić
Mix smakuskładniki* 500 g surowej szynki wieprzowej* 180 g pędów bambusa (waga po odsączeniu z zalewy)* 1 papryka czerwona* 1/2 niedużego brokuła* 1 średnia marchewka* kilka plasterków papryczki marynowanej jalapeno (ewentualnie jedna papryczka chili)* 8 łyżek sosu sojowego* czosnek granulowany* kminek mielony* imbir mielony* oregano* papryka ostra mielona* mieszanka suszonych warzyw lub vegeta* sól* skrobia kukurydziana lub mąka pszenna* makaron
Mix smakużółte, słodkie papryki (lub jedna większa)spora garść natki pietruszki1 łyżka przecieru pomidorowego3 plasterki miękkiego sera (ja miałam danish blue ale można dodać brie)3 plastry prosciutto albo innej szynki tego typusól i pieprzmąka bezglutenowa do obtaczania burgerówoliwa z oliwek do smażeniaPokrój pierś z indyka na mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera z resztą składników. Miksuj na dosyć gładką
Kulinarna rozmowakości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Składniki-wędzona kiełbasa wiejska-boczek wieprzowy wędzony-zakwas na żur-3 główki czosnku-cebula-otręby pszenne Młyn Kopytowa-Mąka żytnia razowa
Z Kuchni Do Kuchnitwarogu , żółtka z 6 jaj, dwa ząbki czosnku, pieprz , odrobinę soli oraz łyżkę majonezu zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw w w razie potrzeby. Ja dodatkowo wyściełałam każdą połówkę szynką parmeńską, bardzo cienko pokrojoną, więc nie posoliłam nazbyt mocno masy twarogowej, gdyż szynka jest słona.Udekoruj ponownie, według własnej fantazji i potrzeb. SMACZNEGO.CMOK
Pasje Jolkidodatków zastępujących mięso. Inspirację znalazłam u Joli i Piotrka na blogu Damsko-Męskie spojrzenie na kuchnię, jak zwykle – z moimi zmianami. Składniki: - 2.5 kg szynki surowej (lub łopatki)- 500g tłustego surowego boczku- 1,5 łyżki soli peklowej- 1 łyżka soli morskiej- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego- 1 łyżeczka owoców jałowca (rozgniecionych)- 1 łyżka
mojewypiekiinietylko