z szynki - 3000 przepisów (strona:130/200)

Coctail z avokado ..... 132

awokado, dojrzałe1/2 ananasa świeżego lub z puszkisok z 1 limety lub cytryny2 łyżki brandy2 łyżki konfitury limonkowej z tymiankiem 100 g szynka wędzona Pestki 1 granatu Kiełki z rzodkiewki Oziębić 2 pucharki.Awokado obrać ,pokroić w kostkę i skropić sokiem z limety.Ananasa również obrać i pokroić w kostkę lub wykorzystać kostki z puszki. Szynkę pokroić w paseczki.Ułożyć w pucharkach ,polać

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone pomidory. 190

Składniki na 6 - 8  średnich pomidorów. 0,5 kg szynka wieprzowa 1 jajko 1 mała bułka 1 cebula w kostkę , przesmażona 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% mleko do namoczenia bułki sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 6 - 8 pomidorów 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę

Kulinarny karnet Christophera
Kaszanka to rarytas nie tylko dla ubogich. 177

Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była  kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram dobrej kaszanki  trzeba zapłacić ponad 20 zł. Pewne jest jedno, wiem co w niej jest, w odróżnieniu od  różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za 14,90 zł. Składniki na 2 porcje: 40 dag ziemniaki 25 dag kaszanka 1 cebula pokrojona

Kulinarny karnet Christophera
Jego Wysokość Kabaczek. 195

także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem . Kabaczek Christophera: Składniki: 1 szt. kabaczek 0,25 kg łopatki wieprzowej0,25 kg szynki wieprzowej1 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprz świeżo zmielony majeranek maggi zioła prowansalskie Wykonanie: Z kabaczka odciąć końcówki, które zachować. Przydadzą się do innych

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety mielone z ziemniaczanymi wiatraczkami. 255

Minced pork. Składniki :0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg szynki wieprzowej2 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprz świeżo zmielonyolej do smażenia ziemniaki małe długie fryturaSposób wykonania :Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie

Kulinarny karnet Christophera
Rolowana polędwica wieprzowa. 166

Pork tenderloin Składniki: 0,5 kg polędwica wieprzowa 3 plastry ser żółty gouda 3 plastry szynka wieprzowa 5 dag masło liście szpinaku sól pieprz sambal oelek Wykonanie: Polędwicę oczyścić z błon, rozciąć wzdłuż, rozklepać przez folię na prostokątny płat. Posolić, oprószyć pieprzem i  posmarować masłem. Dodać odrobinę sambal oelek. Na połowie polędwicy rozłożyć ser, szynkę i świeże liście szpinaku

Kulinarny karnet Christophera
Smalczykowe kanapki. 179

świeżym szczypiorkiem i akcentujemy kiszonym ogórkiem oraz czerwonym pieprzem. Zapas energii do lunchu  zapewniony. Do pracy ,szybki sandwich. Między dwiema kromkami chleba, posmarowanymi smalczykiem roślinnym ,układamy plastry wędzonej szynki ,liście sałaty lodowej i oliwki przekrojone wzdłuż . Taki sandwich to moje ulubione smaki. Dobre smarowidło ,mięsko i sałata lodowa . Zachęcam do zastąpienia smalcu wieprzowego  Smaczną Pajdą ,bo smakiem

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekane spatzle na sposób Madame Edith. 159

umknął mojej uwadze. Przeczytałem i postanowiłem wypróbować. Jest to danie bardzo syte, ciężkie,  ale smak jest wyborny. Składniki na 2 porcje: 15 dag spaetzle ( użyłem gotowych ) 10 dag szynka konserwowa 2 cebule 10 dag ser roquefort 10 dag ser ementaler 2 jajka 2 łyżki masło 1 łyżka oliwy pieprz świeżo mielony "Madame" -  spatzle  wykonała osobiście, ja poszedłem(...)kupiłem niemieckie eierspatzle  już przygotowane. Trzeba wrzucić je do wrzątku na 3 minuty, odcedzić i gotowe. Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle z odrobiną oliwy. Szynkę i ser roquefort pokroić w kostkę. Ser ementaler zetrzeć na łezce, połowę odłożyć.  Wszystkie składniki  wymieszać ze" szpeclami" i włożyć do naczyń w których będziemy zapiekać. Wierzch posypać pozostałym

Kulinarny karnet Christophera
Schab ze śliwką w sosie curry. 227

robimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek schabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą stronę. Najlepszy do tego jest nóż do krojenia pieczeni, szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje się i nie szarpie mięsa.W powstały otwór wkładamy suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie np. trzonkiem

Kulinarny karnet Christophera
Czas na sałatki. 2570

dodać do surówki. Wierzch posypać suto orzechami i natką pietruszki lub kolendry. Na zdrowie. Sałatka z soczewicą i prosciutto. Składniki. 0,5 szkl. ugotowanej soczewicy czarnej 6 plastrów szynki prosciutto 50g sera gorgonzola 1 sałata rzymska mini 1/2 cebulki czerwonej Sos. 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka oliwy  1 łyżeczka musztardy

Kulinarny karnet Christophera
Kotlet mielony z jajkiem a la tatar. 176

Meatloaf with egg. Składniki :0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg szynki wieprzowej2 cebule1 bułka namoczona w mleku1 jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi harissaolej do smażenia żółtkoSposób wykonania.Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić

Kulinarny karnet Christophera
Rozgrzewające zupy 191

minut. Doprawić do smaku cytryną, solą i pieprzem. Dolać śmietanę i posypać natką pietruszki. Żurek z leśnymi grzybami Składniki 50 dag grzyby leśne 30 dag kiełbasa biała 10 dag szynka wiejska wędzona 2 cebule 5 ząbków czosnku 250 ml zakwas żurku 200 ml śmietana 18%  2 łyżki natka pietruszki 1,5 l bulion drobiowy 2 liść laurowy 5 ziaren(...)sól pieprz majeranek masło olej do smażenia Wykonanie Do bulionu dodać liście laurowe i ziele angielskie i ugotować białą kiełbasę. Wyjąć i pokroić w plasterki. Czosnek, cebulę i  szynkę wędzoną pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, w trakcie smażenia dołożyć pokrojoną białą kiełbasę. Całość  dodać do gotującego sie na małym ogniu bulionu. Chwilę pogotować

Kulinarny karnet Christophera
Cheeseburger z serem w wersji fit 398

Cheeseburger z serem w wersji fit  Skład:  5 bułek pełnoziarnistych 500 g mięsa mielone z szynki odtłuszczonego  5 plasterków serka topionego light 1 ogórek konserwowy 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku  100 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Mięso mielone doprawiamy sola i pieprzem. Następnie dodajemy jajko . Całość mieszamy i formujemy z mięsa 5 płaskich kotletów

Sylwetka Od Kuchni
Spaghetti dla dzieci z łagodnym sosem pomidorowym /mięso 221

Urocze ptaszki w makaronowym gniazdku skuszą największego niejadka :) Składniki: mięso mielone z indyka lub szynki wieprzowej 0,5 kg kalarepka 1 mała szt. marchew 1 szt. jabłko 1 szt. olej do smażenia (użyłam rzepakowy) około 5 łyżek koncentrat pomidorowy (użyłam Pudliszki) 1 słoik 200 g brązowy cukier 2 łyżki woda  2 -3 szklanki sól do smaku majeranek, oregano

głodny alergik
Łopatka w wiejskiej marynacie z solą peklującą 167

mojego dostawcy przypraw Skworcu.pl otrzymałam świetną marynatę do mięsa. Skład banalny, czyli sól peklująca i wyciąg z naturalnych przypraw!, coś czego używały nasze Babcie!. Składniki: 1 kg mięsa, łopatka, szynka lub karczek 3 łyżeczki Marynata Szynka Wiejska 3 łyżki oleju 2-3 listki laurowe Sitaka ściągająca Marynatę mieszamy z olejem i dokładnie nacieramy mięso, owijamy folią spożywczą i odstawiamy

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania