naturalnego wędzenia z pięknymi oczkami...potrzeba iście królewskiej oprawy! Delikatne kromeczki mięciuśkiej, neutralnej bułeczki , posmarowanej delikatnie wiejskim masełkiem, to iście dostojna oprawa dla Ramzesa, a dodatek naturalnie wędzonej wiejskiej szynki, kruchej i delikatnej jak faraońskie tancerki...doda Ramzesowi dodatkowego blasku. Bo Ramzes Rycki lśni jak złoto..! Kanapki z Ramzesem są pyszne, wędzony smak ,jeśli nie przeniesie Was do Egiptu
Z Kuchni Do KuchniTeściowa leżala sobie spokojnie w szpitalu w Auguście, na oddziale ortopedycznym, i to była jedyna możliwość aby sobie po prostu odpoczęła. Leżała już 2 dni, a teść jadł, salami, szynki, chleb, oliwki, sery, wino. Aż porządnie zatęsknił za makaronem. Akurat nikogo nie było z rodziny , kto by mógł mu przynieść ten makaron. Nawet jakby był to..by się
Z Kuchni Do Kuchniformę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz ciasto. Gdy podpieczone ciasto będzie chłodne , połóż jeśli chcesz kilka plasterków dobrej szynki, ale niekoniecznie. Wyłóż na wierzch masę szpinakowo-śmietanowo-jajeczną, połóż ser na wierzchu i ..zapiekaj około pół godziny. Podawaj ciepłą ,ale nie gorącą, zimna też jest bardzo dobra
Z Kuchni Do Kuchnimasło bądz majonez- co kto lubi- żadnych mixów margarynopodobnych z tablicą Mendelejewa w tle! Pomidor soczysty ogóreczek gruntowy- szklarnia odpada no chyba że ktoś ma swoją własną plaster dobrej szynki papryka igołomska, bo fajnie chrupie i ziarenka prażone od Ziarenkowo majonez do dekoracji i scalenia wszystkiego Kromę chleba posmaruj majonezem lub maslem, połóż szyneczkę po wierzchu, Nałóż palstry pomidora
Z Kuchni Do Kuchninieostre zdjęcie ale kotlety stygły ;) ) Składniki (porcja - zdjęcie; z dodatkiem np. ziemniaków myślę że spokojnie można potraktować za 2 porcje):Mielone: 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 15 g (1,5 czubatej łyżki) bułki tartej0,5 roztrzepanego małego jajka (20 g, całe ma ok 55 g)50 g oczyszczonych pieczarek (całościowo potrzebne 150 g)sól, pieprzSos
Malowane smakiemprzy pieczeniu. Dużym wyzwaniem jest czekanie aż wystygnie... A potem, jak jest jeszcze leciutko ciepły smarujemy go odrobiną masła... Niebo w gębie ! Mój mąż zajadał go jeszcze z plasterkiem szynki, to też wspaniałe połączenie. Mój wpis dodaje również do Czekoladowego Tygodnia u Bei. Drożdżowy chleb na poolish z czekoladą i rodzynkami Składniki: Poolish
Kulinarne przygody GatityJeżeli potrzebujecie inspiracji na imprezę, urodziny , imieniny lub po prostu na spotkanie w małym gronie przyjaciół - polecam taki talerz przekąsek- szybki w wykonaniu i efektownie
Smaki Edytykoperek, kiełki rzodkiewki. Przygotowanie: Naleśniki: wszystkie składniki ze sobą mieszamy, w zależności od gęstości ciasta, wodę lub mąkę dokładamy. Naleśniki z ciasta smażymy i między czasie pastę z szynki robimy. Pasta: cebulę, wędlinę, jajko, drobno siekamy, majonez, musztardę dokładamy. Całość dokładnie blenderem rozdrabniamy, mieszamy i pastę gotową już mamy. Pastą naleśniki smarujemy, następnie je rolujemy. Na części
Moniki SmakołykiPrzepis sprawdzony niejednokrotnie i moim zdaniem zupka znajdzie wielu chętnych...Składniki : 50-60 dag mięsa od szynki 2 pory 1 łyżeczka tymianku 1 serek topiony Hochland - ziołowy sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Umyte mięso zmielić w maszynce do mielenia przez grube sitko i przesmażyć na patelni bez tłuszczu , ciągle mieszać, aż z mięsa zrobią się jakby "trociny" Do garnka wlać
Proste Potrawyprzyjemność podać gulasz byli tym daniem zachwyceni :)Aniu dziękuję za przepis! zrobiłam go oczywiście trochę po swojemu...U Ciebie było ragu, a u mnie gulasz.Składniki : około 70 dag szynki z dzika 3 duże marchewki 3 czerwone cebule 4 gałązki selera naciowego 1 suszona papryczka chili pół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony
Proste Potrawyrzadko. Postanowiłam jednak wrócić do dawnego sposobu konserwowania.Mięso jest naprawdę smaczne i będzie zawsze łakomym kąskiem na naszym stole :)Składniki : 1 i 1/2 kg np. karczku lub szynki - u mnie mięso z golonki około 1 i 1/2 łyżeczki soli 6 ząbków czosnku pieprz mielony do smaku 2-4 listki laurowe szczypta majeranku, ewentualnie szczypta suszonego lubczyku kilka
Proste PotrawyDziś na obiad do nas zawitał Gulasz, a że kocham ostre potrawy to i ta jest bardzo ognista ;) Składniki: ( 1 porcja lub 2 małe) 250 gram szynki 1 szklanka (250 ml.) przecieru pomidorowego 1 papryczka chilli 1 ogórek kiszony 1/4 cukinii 2 pieczarki 4 ząbki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy ja dałam około
NaKońcuJęzykanajlepsze mięso i odrzucamy z niego wszystko to czego nie chcemy jeść. Jeśli lubimy mniej tłuste kiełbasy dodajemy mniej boczku/podgardla. Kiedyś przygotowywałam kiełbasę z łopatki wołowej (z odciętym tłuszczem), szynki wieprzowej i niewielkiego kawałka podgardla. Kiełbasa wyszła bardzo mięsna – ja taką lubię; ale dla lubiących tłuste kiełbasy mogłaby być zbyt sucha. Taka kiełbasa jest poza tym dosyć droga
OstryKęsPizza z brukselką i szynką Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Ladenia, pizza z Grecji Hiszpańska coca Tureckie bułeczki ze szpinakiem Marokańskie chlebki Cypryjski chleb z oliwkami Włoskie bułeczki Chlebki pita Tarta z pesto i pomidorami Bułeczki z botwinką i oliwkami
Chilli Czosnek i Oliwaznajomych. Mimo, że paszteciki wyglądają na misterne, bardzo łatwo je zrobić. Zasmakują nawet mięsożercom, bo feta załatwi sprawę braku białka Jeśli komuś nadal za mało, może dodać kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka. UWAGA: na zdjęciu mamy całe 450 g opakowanie szpinaku, my użyliśmy tylko ¾ – inaczej byłoby go za dużo w stosunku do ciasta. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW
Nerds Kitchen