papryka, farsz z mięsem mielonym oraz ryżem jaśminowym i mnóstwo przypraw. Dla grzechu plasterki mozzarelli. Smacznego! Składniki :* 4 równe czerwone papryki* 200g ryżu jaśminowego * 400g mięsa mielonego z szynki bądź z fileta drobiowego* 4 pomidory* ząbek czosnku* cebula* oliwa z oliwek* przyprawy do smaku - bazylia, oregano Przygotowanie : Ze wszystkich papryk odciąć ogonki, tak by się nadawały jako przykrywki
Magiczne Życie Martynajwięcej. Kiedy tuszka perliczki była już pełna farszu pozostałą ilość owoców rozmieściłem dookoła perliczki. Perliczkę z góry przykryłem plasterkami parzonego boczku - można użyć również boczku wędzonego, lub cienko krojonej szynki. Zabieg ten ma na celu uniemożliwienie nadmiernego wysuszenia się delikatnego mięsa perliczki. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim perliczkę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym
Wyprawy kulinarnedrobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam ponadto, że fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się w różnych daniach/połączeniach smakowych(...)tradycyjnie zarezerwowanych dla szparagów, np. pakuneczki z fasolki owinięte boczkiem lub szynką parmeńską. P.s. Korzystałam z książki Clifford A. Wright "Mediterranean Vegetables".Moja sałatkaWedług mnie fasolka szparagowa najlepiej komponuje się z białym octem winnym, czosnkiem i natką pietruszki. Poniższy przepis to mój własny patent. Sałatka jest lekka, chrupiąca i jakaś taka elegancka:) Wyrazisty smak suszonych pomidorów świetnie równoważy orzeźwiająca natka
Chilli Czosnek i Oliwastole pojawiają się dania mięsne. Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao, czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa
Chilli Czosnek i Oliwajest delikatny i soczysty w środku. Kurczaka możecie oczywiście przygotować również na tradycyjnym grillu lub podać sałatkę z kawałkiem pieczonego kurczaka. Zaś idąc hiszpańskimi skojarzeniami, nadadzą się też plasterki szynki Serrano. Dodatek mięsa do tej sałatki nie jest oczywiście obowiązkowy, w oryginalne była ona daniem wegańskim.To kto ma ochotę spróbować? Co myślicie o połączeniu mięsa i owoców? Jestem
Chilli Czosnek i Oliwamenu. Niewiele przepisów do tej pory wrzuciłam na bloga, ale jakbyście szukali inspiracji to podrzucam linki, do tych pasującyhc do okazji. sałatka rybna ZOBACZ PRZEPIS roladki z szynki konserwowej ZOBACZ PRZEPIS sałatka zapałeczka ZOBACZ PRZEPIS sałatka z kurczaka na każdą okazję ZOBACZ PRZEPIS W najbliższym czasie napiszę jeszcze o jednej świetnej przystawce
Co w głowie piszczytego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, całość jest doprawione solą i pieprzem, oraz siekaną pietruszką. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy małe okrągłe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś innego, równie idealnego na obiad, ale i jako kolacja na ciepło będzie świetnym pomysłem. Składniki :* 2 średnie cukinie* 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka* puszka pomidorów * mała cebula* ząbek czosnku* garść zielonych oliwek bez pestek* świeże zioła - bazylia, oregano* sól, pieprz do smaku * przyprawa do pizzy Prymat* rozmaryn Prymat
Magiczne Życie Martyzamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka o niższej zawartości tłuszczu, ponieważ jest ono praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika. Tak więc idzie przeżyć!A jak często jem?Podstawą jest
All My Fit LifeSkładniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja używam polędwiczki lub szynki) 2 cebule 2 papryki 15 pieczarek Marynata: 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka bazylii suszonej 1 łyżka kolendry suszonej 1 łyżka tymianku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy
Niezły Młyneksmaczny deser. Podstawowy przepis, z którego korzystam, pochodzi z dodatku kulinarnego "Palce lizać". Można go dowolnie modyfikować, dodawać owoce, kakao, bakalie, kawałki czekolady, a jeśli pominiemy cukier i dorzucimy szynkę, ser, oliwki, szynkę i doprawimy ziołami otrzymamy pyszne wytrawne babeczki. Składniki: * suche: 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru
Kulinarny PamiętnikSkładniki - 25 dag makaronu lasagne - 40 dag pieczarek - czerwona i żółta papryka - 40 dag chudej szynki - ½ puszka kukurydzy - 2 duże cebule - 20 dag żółtego sera - ketchup - sól, pieprz - olej Wykonanie Makaron ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i zblanszować. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Z papryk usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić
Świat Smakuczerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić
Moje domowe kucharzenielodówce.. 1 szkl.mąki 1/2 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz przyprawa do pizzy dowolne dodatki: ogórek, pomidor, szynka, ser żółty Szynkę , ogórek , pomidor, ser pokroić w kostkę.Mąkę wymieszać z mlekiem i resztą składników, dodać pokrojone dodatki i wymieszać.Wylewać ciasto do rozgrzanej gofrownicy i piec gofry
Moje domowe kucharzeniejajko zataczając koła i trzymamy na małym ogniu 3minuty.Kromki chleba nasączamy oliwą, posypujemy bazylią i oregano. Obieramy pieczarkę i kroimy w plasterki, następnie układamy na chlebku. Przykrywamy całość plastrami szynki i wsadzamy do piekarnika na 10 minut w 150C. Kanapki możemy polać ulubionymi sosami
Emcia Pichci