daniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie jedli. Składniki:Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków2 duże cebule2 jajka3 łyżki mąki3 ząbki czosnkusólpieprzGulasz: 700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)1 duża cebula4 ząbki czosnku1,5 łyżeczki tymianku1 łyżeczka majeranku3 liście laurowe2 kulki ziela angielskiego3 łyżki papryki słodkiej suszonej1/2 łyżeczki chilli2 łyżki mąkiokoło 1 litr bulionuodrobinę masła2 łyżki olejusól, pieprzPrzygotowanie:Gulasz
Oryginalny smakPomysł na smaczną, szybką kolacje? My wpadliśmy na pomysł zrobienia pizzy :)To był bardzo udany pomysł, ciasto, najprostsze ze wszystkich. Podstawowe składniki, więc nic trudnego :)Ale
Serce zamknięte w formie pysznościParę dni temu pojawił się na blogu przepis na kluski śląskie. A skoro są kluski śląskie, to nie może zabraknąć przecież gulaszu z gęstym sosem
Kulinarne przygody Gatitywrzuć” ponownie na patelnię. Plastry Goudy lub kawałek Goudy Ryki , pokrój na kawałeczki i posyp serem omlet, przykryj , aż ser się rozpuści. Na jeden plaster Goudy połóż sałatkę, szynkę, ja dałam jeszcze marynowanych grzybków. Zwiń w rulonik i zwiąż paseczkami marchewki.Jak chcesz przygotuj na plasterku Goudy ładną dekorację, dodaj oliwek.Pokrój omlet w kawałki.Podawaj bez chleba. Jest już
Z Kuchni Do Kuchniuwagi na niesamowite sery. Jest tam po prostu pięknie! Wystarczy spojrzeć:Prosciutto, salame, finocchionaMiłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano, salami salame, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressaty (salcesonu), słoniny (lardo) lub wędlin z dziczyzny.A jak Was najdzie ochota na zupę...to koniecznie spróbujcie jednej
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 150 g makaronu gniazdko 1 Czaniecki,3 filety z kurczaka,400g mielonego mięsa wieprzowego z szynki,125 g mozzarelli,3 garście rukoli,1/2 cytryny,15 g startego sera żółtego,60 ml oleju rzepakowego,10 szt. groszku cukrowego,4 łyżki orzeszków piniowych,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaki,papryczka chili w płatkach świeżo mielona
Moniki SmakołykiSkładniki:10 kg łopatki/szynki wieprzowej 1,5 kg łopatki/ szynki wołowej 3 kg boczku ( jeżeli boczek jest bardzo chudy dodać ok 1 kg słoniny)15 g pieprzu czarnego w ziarenkach5 g kolendry5 g gorczycy8 g ziela angielskiego5 liści laurowychkilka listków suszonej miętyok 400 g soli peklującej/ do smakudodatkowo 20 m jelita Przygotowanie:Boczek oskórować
Niezły MłynekZastanawiałam się jak nazwać tą potrawę: misz-masz... ,chłopska patelnia..., jadło z patelni? I postanowiłam, że będą to : Poniedziałkowe Porządki W Lodówce :-)Bo
Walijskie PichcenieSkładniki:1kg mięsa od szynki2 jaja3-4 czubate łyżki kaszki mannysól, pieprzpapryka słodka1 cebulakostka rosołowa cielęcaliść laurowyziele angielskieprzecier pomidorowyśmietankakoperekWykonanie:Mięso mielimy przez maszynkę wraz z cebulą
Walijskie Pichceniegotowania świątecznej szynki został mi piękny, aromatyczny rosołek, który, aż prosił się, aby wykorzystać go do zupy.Zrobiłam na nim pyszną pomidorówkę, dla odmiany z lanymi kluskami.Przepis na zupę TUTAJa poniżej przepis na lane kluski :Składniki:2 jajka4 łyżki mąkiWykonanie:Jajka rozbijamy do miseczki. Dodajemy 4 łyżki mąki.Mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej masy.Jeśli będzie
Walijskie Pichceniewyjętą kroimy w drobną kostkę, mięso obieramy i tez drobno kroimy i wszystko wrzucamy z powrotem do zupy.I wersja wielkanocna - czysty barszczyk z dodatkiem jajka i pokrojonej w paski szynki
Walijskie Pichcenieproblem z jej doprawieniem? Smakuję.. smakuję.. doprawiam.. dosypuję.. i suma sumarum otrzymuję zawsze całkiem niezły efekt, ale co ja się nadoprawiam!Dziś były roladki z szynki a do nich bardzo fajnie pasuje właśnie czerwona kapusta na ciepło.Składniki:1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości)1 jabłko3 łyżki octu winnegosól do smakucukier do smaku masło15
Walijskie Pichcenienaszego smaku.Ja użyłam: (porcja dla 2 męskich głodomorów)6 jajek4 łyżki mleka2 łyżki mąkiszynkapomidorgroszek zielony sól, pieprzsłodka paprykaser żółtyszczypiorekmasło klarowaneWykonanie:Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła sklarowanego. Wrzucamy szynkę, pomidor i groszek. Smażymy kilka minut. Jajka z mlekiem i mąką roztrzepujemy. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Wylewamy na podsmażone warzywka. Nie mieszamy, tylko delikatnie podważamy brzegi frittaty, aby masa
Walijskie Pichcenieminut. Po tym czasie wyłożyć na blachę (ja miałam tortownicę) wyłożoną papierem do pieczenia. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę, następnie dorzucamy pieczarki, paprykę, szynkę. całość przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Mieszamy i smażymy ok 10 minut. Wyłozony na blachę spód smarujemy koncentratem pomidorowym, na to wykładamy nasze nadzienie i posypujemy startym serem, najlepiej takim, który
Walijskie Pichcenie