imprezy. Zawartość takich roladek zależy od fantazji nas samych, jak i zawartości lodówki. Tak więc podstawowy składnik to chleb tostowy. Odkrawamy skórkę, wałkujemy na cienko, smarujemy masłem, układamy plastry szynki, sera, smarujemy dowolnymi pastami, układamy warzywa pokrojone w długie słupki (ogórek, rzodkiewkę, paprykę itp). Roladki zawijamy ciasno w folię spożywczą i przynajmniej na 2 godziny wkładamy
Jadło i czytadłoszklanka mąki kukurydzianej 3 łyżki smalczyku roślinnego 2/3 szklanki gorącej wody płaska łyżeczka soli Dodatkowo: smalczyk do posmarowania tortilli 3/4 opakowania ogórki kiszone 3-4 sztuki szynka lub boczek ok 8-9 plastrów kapusta pekińska (najlepiej jej biały twardy głąb) pomidor - 2 sztuki opcjonalnie sos czosnkowy W gorącej wodzie rozpuścić smalczyk, sól i stopniowo dodawać do mąki, mieszając(...)musimy wykonać kiedy tortilla jest jeszcze ciepła, ponieważ potem mogłaby się połamać. W gotowe, uformowane tortille wkładamy ulubiony farsz. Mnie do smalczyku roślinnego najbardziej pasował ogórek kiszony, pomidor, szynka i głąb kapusty pekińskiej (pokroiłam go w paski i delikatnie przyprawiłam). Tortille można polać ulubionym sosem
Jadło i czytadłoKolejna odsłona brukselki. Dobrze przygotowana, potrafi zaskoczyć swym nielubianym smakiem. na 20 mini szaszłyków brukselka - 20 dużych kulek szynka, boczek lub inna wędlina- 20 kawałków pomidorki koktajlowe - 10 szt. kozi ser lub niebieski, lub inny o wyrazistym smaku 2 opakowania sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, oliwa, 3 ząbki czosnku, bułka tarta. Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć(...)pozostawić do schłodzenia. Brukselkę i pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor. Szaszłyki ułożyć w formie do pieczenia, lekko polać oliwą wymieszaną razem z rozgniecionym czosnkiem i posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Jadło i czytadłomacie małej foremki do upieczenia małych babeczek, (np. do koszyczka wielkanocnego) to z powodzeniem można wykorzystać puszki po konserwach. Najlepsze są te niewysokie, ale szerokie (zazwyczaj przetwory mięsne i szynki są w takich). Poza tym babeczka w takiej puszce może być piękną dekoracją samą w sobie Na przygotowanie dwóch małych babeczek potrzebujemy: 1 duże jajko 1/3 szklanki miałkiego
Jadło i czytadłozdrową żywnością, nie ma cholesterolu więc tym bardziej warto. Sałatka jest godna polecenia i wypróbowania. 100 g makaronu ryżowego 1 długi ogórek 1 puszka kukurydzy pęczek koperku opcjonalnie szynka gotowana majonez, sól, pieprz Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kukurydzę odcedzić, ogórka pokroić w kostkę, koperek poszatkować wszystko razem wymieszać i przyprawić. Jeżeli chcemy dodać szynkę
Jadło i czytadłomniejszej imprezie i szybko znika ze stołu. Pracy nie ma z nią wiele, więc można ją także przygotować na co dzień na śniadanie, czy kolację. Polecam spróbować :) Składniki - szynka najlepiej konserwowa w kawałku - 30 dkg. - duży por ( tylko biała część) - ananas z puszki - 4 plastry - jajka ugotowane na twardo 2 szt. - słoiczek selera konserwowego - puszka kukurydzy (mniejsza) - majonez - sól, pieprz(...)Wykonanie Por kroję w cieniutkie półplasterki, wkładam do małej miseczki i zasypuję dwoma szczyptami soli,aby puścił sok, zmiękł i stracił goryczkę. Szynkę, jajka i ananasa kroję w kosteczkę, seler w drobniejsze paseczki, dodaję odsączoną kukurydzę i odciśniętego pora. Przyprawiam delikatnie solą i pieprzem. Dodaję 3-4 łyżki majonezu, mieszam i wstawiam na ok. godzinkę do lodówki aby składniki się
Kuchnia z widokiem na ogródJakie przyprawy kojarzą sie Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne - ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne
Szybko Tanio SmaczniePyzy to idealna propozycja obiadowa. Okraszone skwarkami z boczku smakują wybornie. SKŁADNIKI: Farsz : 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, oliwa, sól, pieprz, Ciasto: 2 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 szklanki mąki, sól, Dodatkowo: 20 dag boczku surowego. PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę
Tradycyjna kuchnia Kasiwymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji. SKŁADNIKI: 1kg mięsa z szynki lub łopatki 2 średnie cebule 4-5 gałązki selera naciowego 3-4 marchewki 3 czerwone papryki 200g małych pieczarek 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego sól, czarny pieprz
Pyry na Gazdelikatnym posmakiem serka topionego- treściwa, sycąca, w słonecznym kolorze i kapitalnym smaku. Użyłam serka śmietankowego, ale zupa ta bardzo fajnie komponuje się również z serkiem topionym z dodatkiem szynki, gdyż zupa ziemniaczana lubi dodatek mięsa :) Możecie też zupę przygotować na wywarze mięsnym- będzie miała jeszcze 'głębszy' smak- ja z reguły zup nie przygotowuję na mięsie, ale oczywiście
Kraina Miodem Płynącazrazowego mięsa z szynki wieprzowej przyprawa do mięsa wieprzowego 4 średnie ogórki kiszone 4 średnie cebule 2 łyżki masła do smażenia cebuli olej do smażenia mięsa 6 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz ok. 1 l bulionu 1-2 łyżki mąki 1-2 łyżki śmietany 18% Bardzo lubię zrazy. Ale zdecydowanie wolę zrazy z mięsa wieprzowego
Świat Domowej Kuchniwaflach jest to, iż najlepsze są zaraz po usmażeniu, gdy dłużej poleżą robią się gumowe. Smakiem nie odbiegają od zwykłych krokietów zawijanych w naleśnikach. Polecam!!! SKŁADNIKI: Farsz: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, sól, pieprz, oliwa, Dodatkowo: 1 opakowanie wafli kwadratowych, 2 jajka, bułka tarta, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 1 łyżka octu balsamicznego 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić. Dodać ocet balsamiczny,olej,paprykę ostrą i słodką, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem
O kuchni z uczuciemBardzo oryginalna wersja gulaszu, nietypowo podana, a rewelacyjnie smakująca i efektownie wyglądająca.... Składniki: 0 ,5 kg szynki dowolną mieszanka przypraw 1 cebula tłuszcz do smażenia listek laurowy szklanka wody łyżka mąki łyżkę sosu ostrygowego sól i pieprz do smaku 20 sztuk makaronu - duże muszle Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę przyprawiamy i wrzucamy do rondla na rozgrzany tłuszcz smażymy przez
kgwjanczewoodechciewa się wszelakiego jedzenia. Chłodnik szczawiowy z jajkami się chłodzi, a ja Was zapraszam na obiad z przed kilku dni, jako, że u mnie tradycyjny poślizg :) Składniki: 800 g szynki wieprzowej b/k 1 średnia cebula 1 nieduża marchewka 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 5-6 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Gosia gotuje