dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Ja tym razem zmieliłam wątróbkę z parówkami. Pulpeciki wyszły pyszne. Składniki: 25 dag wątróbek drobiowych 25 dag parówek dobrej jakości (najlepiej z szynki) 1 cebula 2 jajka 20 dag kaszy manny 10 dag bułki tarty Sól Pieprz Wykonanie: Cebulę bardzo drobno posiekać dodać parówki i wątróbkę- wszystko razem zmielić w maszynce, następnie wymieszać
Tradycyjna Kuchniakoper Chleb pokroić na mniejsze kawałki, posmarować serkiem, nałożyć łososia i posypać posiekanym koperkiem. Koreczki w wersji light - ogórki konserwowe - pieczarka konserwowa - chleb żytni - pomidorki koktajlowe - ser feta - oliwki -szynka Wszystkie składniki pokroić- chlebek w małą kostkę, ogórki w zależności od wielkości na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki oraz ser i szynkę w kostkę. Nadziewać na przemian na małe wykałaczki
Tradycyjna Kuchniaświeżych drożdży (lub 8-10 gram suszonych) Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek Kasza manna do podsypania Dowolne składniki, ja użyłam: 15 dag pieczarek 10 dag szynki 1 mała cukinia 1 pomidor Oliwki Kukurydza Papryka czerwona lub zielona Przecier pomidorowy lub ketchup 15 dag Mozzarelli 15 dag sera gouda Przygotowanie: Do szklanki odlać odrobinę wody, dodać
Tradycyjna KuchniaPyszny pasztet domowy, którego wykonanie jest ekspresowe i nie wymaga pieczenia. Polecam także sprawdzony przepis pasztet z cukinii Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 5 dag tłuszczu 20 dag wędzonego boczku 10 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 pęczek natki pietruszki sól do smaku pieprz Wykonanie: Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone mięso i dusić
Tradycyjna KuchniaEkspresowy pomysł na smaczny obiad. Składniki: 3 pomidory 3 łyżki zielonych oliwek 10 dag szynki wieprzowej 1 łyżka posiekanej bazylii 1 majonez Wykonanie: Pomidory przekroić na pół i ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Zagrzać w piekarniku przez 10 minut, dodać oliwki, posypać bazylią, zalać majonezem i zapiec w temperaturze 200 stopni około 20 minut
Tradycyjna KuchniaPyszny pomysł na mięso wieprzowe pieczone w skorupce z sezamu i dyni. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 5 dag ziaren sezamowych 5 dag pestek dyni 2 białka jaj 4 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziarenka sezamowe i pestki dyni zmielić. Następnie ubić białka na sztywno. Połączyć ubite białka ze zmielonymi ziarnami
Tradycyjna KuchniaTradycyjna zapiekanka makaronowa na szybko Składniki: 20 dag makaron świderki 20 dag pieczarki 20 dag szynka wędzona/ kiełbasa przecier pomidorowy 1 słoiczek / mały 5 dag ser żółty / starty 1 szt cebula biała 3 ząbki czosnek zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki masło Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą(...)makaron. Cebulę z czosnkiem obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć na maśle i gdy woda odparuje dodać pokrojoną szynkę/kiełbasę. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać . Przecier pomidorowy rozcieńczyć w połowie szklanki wody z przyprawami i 2/3 startego sera. Zalać sosem makaron, posypać resztą sera
Tradycyjna Kuchniaprzepis na mini pizze- na smażonym cieście. Składniki: 4 łyżki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 5 łyżek mleka 1 szczypta proszku do pieczenia sól do smaku 10 dag szynki konserwowej 1 pomidor ½ puszki kukurydzy 5 dag żółtego sera ½ łyżeczki ziół prowansalskich olej na patelnię Wykonanie: Jajko roztrzepać z mąką, dodać olej, mleko, proszek do pieczenia, i sól
Tradycyjna KuchniaPyszne krokieciki z nadzieniem mięsno- pieczarkowym. Składniki na ciasto: 15 dag mąki, ½ szklanki mleka, 1 jajko, ½ szklanki gazowanej wody, sól do smaku. Składniki na nadzienie: 3 parówki z szynki, 10 dag pieczarek, 5 dag wędzonki, 2 dag masła, olej do smażenia , 1 jajko, bułka tarta do panierki. Wykonanie: Zmiksować składniki na ciasto i usmażyć na oleju cienkie naleśniki. Pieczarki
Tradycyjna Kuchniaszczypiorkiem - Biedronka Serki homogenizowane: serki smakowe i naturalne TUTTI - Biedronka serki naturalne 500g PILOS - Lidl Koncentrat pomidorowy najlepszy w NETTO Ananasy w soku własnym -NETTO Kiełbaski drobiowe 500g - NETTO Szynki drobiowe - Intermarche, tu są najtańsze, polecam wędzoną Jogurty naturalne 0% - Biedronka Kostki sojowe - Kaufland Kakao odtłuszczone - NETTO Makaron żytni, ostatnio pojawił się nowy w NETTO ale nie wiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSzybki i sycący omlet na śniadanie ;) Składniki: 2 jajka szczypta sol, pieprzu, słodkiej/ostrej papryki 2 łyżki serka wiejskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego kilka plastrów papryki opcjonalnie szynka z indyka/kurczaka (jak ktoś ma;) ) Sposób przygotowania: Do jajek dodajemy ser, przyprawy, koncentrat wszystko miksujemy omlet wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnie, a na wierzch wykładamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz(...)szynkę smażymy na jednej stronie na małym ogniu, aż góra zastygnie obracamy omlet na drugą stronę (sposób wg własnej wyobraźni ;) niestety połowa mojego omletu uległa degradacji, ale to nie zmieniło jego smaku :)) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszybszego w przygotowaniu niż jajecznica!;) może nie wygląda jakoś okazale ale była pyszna! ;) Składniki: 2 jajka 3 łyżki serka wiejskiego garść pokrojonego szczypiorku kilka drobiowych serdelków lub plastrów szynki drobiowej mały pomidor sól, pieprz Sposób przygotowania: Serdelki kroimy i podsmażamy na teflonowej patelni dodajemy serek wiejski, jajka i szczypiorek, mieszamy kiedy jajecznica już się lekko zetnie dodajemy pokrojonego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzełożyć na płat gazy i pomagając sobie nią zawinąć roladę w gazę, szew rolady ma być na spodzie. Roladę zawiniętą w gazę wiążemy sznurkiem w sposób taki jak sznurujemy szynki czy schaby do wędzenia. W podłużnym rondlu, brytfance lub keksówce układamy naszą roladę, nalewamy wody tyle, by po włożeniu była wodą przykryta, można wrzucić jarzynkę, lub tylko posolić
kgwjanczewoowszem. Zdecydowanie wolę to mięso w innej postaci np. przerobione na roladki z jakimś pysznym nadzieniem. Szybki przegląd lodówki i na blacie wylądowało kilka plasterków dojrzewającej, wędzonej szynki, kawałek Bursztyna oraz szparagi. Czułam, że to będzie dobre połączenie smaków i kolorów, ale dodatkowo dorzuciłam jeszcze marchewkę i kalafiora. Wyszło pysznie, kolorowo i nawet nie podałam ziemniaków! Schab to wdzięczne
Smaczna Pyzasuchej rozgrzanej patelni smażymy plastry prosciutto, aż się zarumienią. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i łamiemy na mniejsze kawałki. 3. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy chipsami z szynki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i posiekaną miętą. Smacznego
My Culinary Art