wyglądają :)) Tak było i tym razem. Prosta kompozycja smakowa, kilka ogólnie dostępnych składników pozwoliły stworzyć pyszne obiadowe danie. Składniki: 200g m akaronu 1/2 brokuła 3 parówki z szynki 200g pieczarek 2 cebule 1 łyżka oleju sól pieprz curry 200ml słodkiej śmietanki 18% garść startego żółtego sera Wykonanie: Brokuła oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut
Walijskie Pichceniepokoju jest 32 stopnie... Ale dzieci CHCĄ ZAPIEKANKI... i ja też chcę... Na moje zapiekanki zużyłam -bułkę -pieczarki duszone z cebulką na maśle- bo mi zostały z gołąbków -szynkę -wędzony ser -masło czosnkowe -ketchup i bazylię Posmarowałam kromeczki masłem, położyłam ser, pieczarki,szynkę. Dałam na wierzch ketchup-dzieci to kochają. Włożyłam kamień do pizzy do piekarnika, wsunęłam w rozgrzany piekarnik
Z Kuchni Do KuchniEsencja Knorr do duszonych warzyw ( lub 1 szkl bulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju do smażenia Czosnkowe mini klopsiki: 50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki) miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek olej do smażenia
Kto ugości moich gości?Prawdziwe zrazy obowiązkowo muszą być z wołowiny. Często jednak serwuję zawijańce czyli roladki a'la zrazy z szynki lub karkówki. Są one ... no ... prawie tak samo smaczne jak te wołowe, a potrzebują zdecydowanie krótszej obróbki. Możemy dowolnie je nadziewać, wszystkim, co tylko przyjdzie nam na myśl. U mnie dziś klasyczne nadzienie zrazowe. Do tego pyszny
Walijskie Pichceniełyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, ponadto: 400 g szynki wieprzowej, ugotowana wcześniej fasolka adzuki, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser naturalny piato lub camembert, cebule: szarlotka i biała, botwinka
Moniki Smakołykiszklanki mąki pszennej - 25g świeżych drożdży - 125ml letniej wody - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli dodatki: - ser żółty - szynka w plastrach - 5 pieczarek - 1 pomidor - sos pomidorowy (tym razem u mnie ketchup) - sos czosnkowy Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Zaczyna od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodaje tez cukier. Do miski(...)miejsce na 30 minut, przykrywam ściereczką. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkowuje ciasto na stolnicy. Blachę obsypuję mąką i na to przekładam ciasto. Smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Układam szynkę, na to ser (najlepszy byłby starty na tarce). Układam pokrojone pieczarki i pomidora. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut Podaję z sosem
Kuchnia co dniasię sprawdziła w przypadku niezapowiedzianej wizyty znajomych. Bardzo łatwo jest ją przyrządzić. Polecamy wszystkim. Składniki: - kilka pomidorów - ogórek - bazylia świeża - oregano - zioła prowansalskie - bazylia - ser żółty - szynka - pepperoni - oliwa - bagietka - czosnek Wykonanie: Ogórki i sparzone pomidory należy pokroić w bardzo drobną kosteczkę Zblendować świeżą bazylię, oliwę, suszone zioła, sól i czosnek(...)Powstałe pesto wymieszać z ogórkiem i pomidorami. Odstawić do lodówki Na pokrojona bagietkę nałożyć mieszankę pomidorowo – ogórkową, peperoni , szynkę i ser. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 st. przez około 10 minut
Pan i Pani Smith w kuchniMarshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;) Składniki (10 dużych gołąbków): - 1 najlepiej młoda kapusta - 0,5 kg mielonej szynki - 2 woreczki ryżu basmati ( 200g) - 4 cebule - 6 pieczarek - kilka ząbków czosnku - kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, majeranek, 1 czubata łyżka mielonego
Corner With Recipespodróży . Zapraszam wszystkich do dodawania przepisów kulinarnych do tej akcji, razem może stworzyć internetową biblioteczkę przepisów Jamiego Olivera inspirowanych podróżami :) Składniki (4 porcje)*: - oliwa - 0,6 kg surowej szynki wieprzowej bez kości pokrojonej na kawałki o boku 1,5 cm** - ok. 70 ml czerwonego wina - 1/2 łyżki czerwonego octu winnego - 1/2 pora pokrojonego w grube plasterki - 1 czerwona
Corner With RecipesSkładniki: 400-450 g mielonej wieprzowiny ( u mnie z szynki) 2 marchewki starte na grubych oczkach 100 g kukurydzy z puszki 150 g czerwonej fasoli cebula pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody olej Rozgrzać łyżkę oleju na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę
Moja Galeria SmakuBardzo prosta i smaczna przekąska. Zamiast mozzarelli możemy użyć szynki parmeńskiej. Składniki: przepis zmodyfikowany z książki Sałatki 2 pory 1 kulka mozzarelli 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1. Por oczyścić. Włożyć do gotującej i posolonej wody. Gotować 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. 2. W rondelku wymieszać
Moja Galeria Smakumielonym mięsem wołowym. Tej wersji dodatkowego smaku dodają przyprawy: kim rzymski, kolendra i cynamon. Gulasz podałam z ryżem. Gorąco polecam! Składniki na 2-3 porcje: 500 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1/2 puszki fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
Moja Galeria SmakuPomysł na szybką kolację lub obiad Składniki ciasto - 1 szklanka mleka - 1,5 szklanka mąki - 2 jajka - 3 łyżki oleju nadzienie - 300 g szynki - 150 g żółtego sera - przyprawa do mięsa panierka - bułka tarta - 1 jajko - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. ciasto - Do mleka dodać jajka zmiksować razem z mąką aż powstanie jednolite ciasto
W królestwie smaków Beatyfasolka po bretońsku. Danie nie było tłuste i ciężkie, bo do jego przygotowania użyłam chudej kiełbasy i ziół. Składniki: 800 g bobu 300 g chudej kiełbasy wieprzowej (z szynki) 1 średnia cebula 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz słodka papryka majeranek kminek (najlepiej mielony) czubryca 2 liście laurowe kilka kulek
Czerwień i błękitwyrośnięcia. Prawda że proste? na sos: puszka pomidorów (ja użyłam rozdrobnionych) cebula 2 ząbki czosnku bazylia pieprz sól dodatki: kto co lubi u mnie ser, pieczarki, papryka, szynka Pomidory blenderuje. Cebulkę i czosnek siekam, przesmażam na patelni na szklisty kolor. Wlewam pomidory i duszę około 10 min, aż sos odpowiednio zgęstnieje.Pod koniec odpowiednio doprawiam ziołami, solą i pieprzem. Ciasto(...)przekładam na wysmarowaną olejem dużą formę od piekarnika (lub wyłożoną pergaminem), rozciągam je palcami na całą blachę, smaruję sosem posypuję starym serem, pociętymi pieczarkami, papryką i szynką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na około 15 min. Gotowe
na moim stole...