słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca się z bułką, ale to coś pomiędzy słodką a śniadaniową bułką. Ta chałka świetnie pasuje do plasterków szynki i sera, a także do masełka i konfitury. Długo utrzymuje świeżość i naprawdę jest bardzo łatwa w wykonaniu. Jedynie potrzebuje trochę więcej czasu niż moja poprzednia chałka jaką Wam pokazywałam
Blondynka Gotujepoziom, posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Przepyszne! CIASTO NA KOŁDUNY 400g mąki pszennej typ 500 400ml maślanki 1 niepełna łyżeczka soli NADZIENIE NA KOŁDUNY /50-60 sztuk/ 230g łopatki lub szynki wieprzowej 230g wołowiny (polędwica, antrykot, rostbef) 100g surowej słoniny, bez skóry 200g cebuli 50g masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 0,5 kostki bulionowej wołowej + 8 łyżek
Karo in the KitchenLubella) - powinno wejść 24 płaty na formę żółty ser 30 dag olej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 duża biała cebula posiekana w kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki pomidorów z puszki - łącznie około
Poezja Smaków - blog kulinarnytrzeba niczego więcej Taka lekka sałatka z pomidorem, rzodkiewką i chia smakuje doskonale jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Ja ją ostatnio podałam w towarzystwie kotlecików z szynki. Na zdjęciu widać już napęczniałe nasionka, sałatkę podawałam rodzinie do obiadu i nie było czasu na ciekawsze ujęcia Więcej nasionek znalazło się wewnątrz cudownej zieleni sałatki Składniki: 2 garście sałaty
Słodkie okruszkiwyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze jak najbardziej chrupkie. Ze świeżym pieczywem i piwem to całkiem męski, ale i trochę inny obiad. SKŁADNIKI 500g dobrej wieprzowej kiełbasy, najlepiej – z szynki 350-400g cebuli, mieszanka różnych 3-4 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki musztardy Dijon o całych ziarnach gorczycy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oleju + 3 łyżki oleju
Karo in the Kitchencytrusowe. Przyjemna kwasowość. Proste wino na ciepłe dni, do lekkich przekąsek, sałat i potraw z ryb i owoców morza Friulano Traverso . Pachnie migdałami i czarnym bzem. Idealne do dojrzewającej szynki. Ribolla Gialla Traverso – wytworzone z winogron lokalnego szczepu rosnących na 40 – 50 letnich krzewach. Przyjemnie owocowe i kwasowe. Danie główne: cappellacci z giczą cielęcą na maślanym sosie z tymiankiem
królestwo garówmiksujemy na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy główki i gotujemy w zupie aż trochę zmiękną. Dodajemy sok z pomarańczy. Zupę można podać jako przystawkę, z dodatkiem kurczaka lub szynki parmeńskiej
Kucharzycamożecie ugotować dzień wcześniej lub przygotować więcej do obiadu, aby specjalnie zostało go do farszu. Składniki na 9 sztuk: 1 młoda kapusta 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko Sól Pieprz 750 ml bulionu lub wody Sos: 350 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli ½ łyżeczki bazylii
Fabryka pomysłówCzas przygotowania i ilość porcji 10 minut, 2 porcje Produkty 2 x jajko, 2 x kromka chleba żytniego, 1 x pomidor, 1 x ogórek konserwowy, 4 x plaster szynki z indyka, szczypiorek, sól, pieprz, bazylia, olej. Przygotowanie Na początek myjemy dokładnie jajka, pomidora i szczypiorek. Na patelni rozgrzewamy odrobin ę oleju i smażymy jajka s adzone, najlepiej
Fit&Fast Kitchenpiady (włoskie "tortille") 3-4 dojrzałe pomidory (lub puszka pomidorów) 2 ząbki czosnku 2 kulki mozarelli 1/3 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy ulubione dodatki (szynka, salami, tuńczyk, oliwki...) Przygotowanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę, włożyć do rondelka z łyżeczką oliwy i posiekanym czosnkiem. Wymieszać i zagotować(...)oraz oregano i chwilkę pogotować.* Wyłożyć na piady pomidory i posypać poszarpaną na kawałeczki mozarellą. Na wierzchu ułożyć ulubione dodatki - nie przesadzajmy z ich ilością. (Ja na jednej położyłam szynkę, na drugiej salami z papryką, a na trzeciej tuńczyka z oliwkami.) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut, aż ser zacznie bąblować i się zrumieni
Kulinarne Inspiracjeziemniaków sałatkowych 1 młoda cukinia garść fasolki szparagowej 15 dag młodego bobu ½ brokuła Sól do smaku Przyprawa do ziemniaków do smaku Pulpeciki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki 2 jajka pęczek szczypiorku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos: ¾ szklanki słodkiej śmietanki 22% 1 jajko 10 dag startej mozzarelli
Wanilia i KardamonSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, szynka gotowana 20 dag, szczypiorek 3 pęczki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 3/4 łyżeczki, bazylia 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 250 ml, serek śmietankowy 175 gram, jajka 4 sztuki, ser żółty 15 dag szynkę, cebulę, szczypiorki pokroić dość drobno do miski i dodać pieprz świeżo mielony, jajka, śmietana
W Mojej Kuchni LubięPodobno można je również mrozić. Niestety nigdy nie próbowałam tego zrobić. Pizze zrobione na cieście na drożdżowym zaczynie: Stromboli - zawijana pizza Pizza śniadaniowa z jajkiem Pizza z szynką parmeńską i parmezanem Pizza z brukselką i szynką *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco
Chilli Czosnek i Oliwakaszą pęczak.Wyszły pysze i najważniejsze że wszystkim smakowały :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3 woreczki kaszy pęczak Cenos 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 2 duże cebule 5 pieczarek sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju 1 łyżka suszonej bazylii 1 duża kapusta włoska Wykonanie : Kapustę umyć, wyciąć z środka głąb i zalać
Sama słodycz i szczypta chiliumiejętności, ani super sprzętów. Wystarczy zwykła maszynka do mielenia mięsa z końcówkami do kiełbas ( dostaniecie ją już od 40zł ) i ochota Składniki na białe kiełbasy: 1kg karkówki 1kg szynki 1kg boczku 300g słoniny główka czosnku opakowanie majeranku 4 łyżki papryki czerwonej wędzonej, mielonej 2 łyżki suszonego tymianku opakowanie suszonej pietruszki 2 papryczki chilli po 2 łyżki soli i pieprzu
NiePieprz.pl