mielonego mięsa, w naszej wersji obowiązkowo z jajkami na twardo w środku. Można jednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 1/2 czerstwej pszennej bułki 3 średnie (M) i jedno duże (L) jajko 1 średnia cebula (150g) 3 gałązki natki pietruszki 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka
Kulinarna Pokusastartego żółtego sera pół łyżeczki soli (w zależności od upodobań i sera) większa szczypta czarnego pieprzu trochę świeżo startej gałki muszkatołowej łyżka masła 150 g wędzonego boczku lub szynki pokrojonej w kostkę Ugotować makaron. W międzyczasie w misce wymieszać trzepaczką śmietanę z jajkiem i serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Odcedzić makaron kiedy będzie ugotowany
W kuchni bez szafekpolędwiczka wieprzowa (ok. 500 g), sól, grubo mielony pieprz, sok z 1/3 cytryny, starty świeży imbir (ok. 4 cm kawałek), szczypta pieprzu cayenne, 2 szczypty rozmarynu, 2 szczypty tymianku szynka parmeńska lub serrano Polędwiczkę należy dokładnie umyć i oczyścić. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy starty imbir i resztę przypraw, wszystko należy dobrze wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy(...)minimum 2 godziny, najlepiej wieczorem w dzień poprzedzający wykonanie tego obiadu. Po upływie tego czasu mięsko wyciągamy, najlepiej dać mu chwilkę by doszło troszkę w temperaturze pokojowej. Obwiązujemy dobrze szynką parmeńską. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy wcześniej przygotowaną polędwiczkę. Z każdej strony do zrumienienia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut
Plate of Joybędę już pisała ( mam 15 min. do wyjścia), tylko zaproszę Was tu wszystko po kolei jest tam opisane. Tymczasem przygotujcie: Składniki: pieczarki ok 40 dag szynkę gotowaną w kawałku 30 dag ser żółty twardy 35 dag oliwki 2 białe części pora oliwę przyprawy Sposób przyrządzenia: Por, pieczarki dokładnie oczyścić, wypłukać, przemyć. Pokroić(...)małe części i smażyć na oliwie ok. 10 min. W międzyczasie szynkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do smażonych warzyw. Przykryć i dusić ok. 7 min. Na sam koniec dodać starty ser, poczekać aż się rozpuści. Farsz doprawić ulubionymi przyprawami. Na każdy naleśnik posypać pokrojone oliwki, dodać po jednej łyżce farszu. Złożyć, jeść na gorąco :-) Smacznego
pieprzny smaczekgrzybowe, podałam z kaszą bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo smaczne. składniki ( 4 porcje) 600 g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta lub bardzo drobno posiekana 2 jajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki sól
Stare Garypokazać mój mały sposób na szybki obiad.Marchewkowe placuszki (porcja dla 2 osób)jedna duża marchewka, połowa papryki,połowa cebuli,2 jajka3 łyżki mąkiodrobina natki pietruszki(można dodać szynkę lub kiełbasę)pieprz, sólolej do smażeniaZaczynamy! Ścieramy marchewkę na grubych oczkach, kroimy bardzo drobno paprykę i cebulę. Dodajemy jajka, mąkę, natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku.Dla osób, które wybrały(...)opcję z szynką (kiełbasą), proponuję drobno pokroić. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku! Mieszamy.Na rozgrzany na patelni olej kładziemy placuszki, formujemy je jak placki ziemniaczane.Smażymy.Smacznego!Ann.PS jako dzieciak jadłam je oczywiście z ketchupem
Kuchnia moimi oczamiskładniki* 1 kg szynki wieprzowej* kminek mielonymarynata* liście laurowe*sól* pieprz* 1 łyżeczka tymianku* 1 łyżka musztardy* 4-5 ząbków czosnku* olejSposób wykonaniaZąbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, składniki marynaty poza liśćmi laurowymi wymieszać ze sobą.Umyte i osuszone mięso obtoczyć w marynacie, obłożyć liśćmi laurowymi, ułożyć w naczyniu, przykryć pokrywą lub folią i wstawić do lodówki
Mix smakuDo zrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu Co do Jedzenia. Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry
Stare Garywykonanie inne. Polecam, bo kluchy są bardzo dobre i robi się je bez problemu.składniki (4 porcje)400 g kiszonej kapusty 250 g speck'u (wędzona szynka), pokrojonego w drobną kostkę 2 jajka250 g mąki pszennej1 łyżeczka cukrupieprzsólprzygotowanieKapustę wyłożyć na sito, odsączyć nieco soku. Odcisnąć lekko, nie powinna być całkiem sucha, posiekać bardzo drobno, umieścić(...)misce.Speck pokroić w bardzo drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać speck, ładnie przyrumienić na niewielkim ogniu. Gdy jest już prawie gotowy, dodać kawałek masła dla smaku i dobrze wymieszać z szynką. Dodać do kapusty, poczekać, aż nieco przestygnie. Wymieszać z jajkami, pieprzem, ewentualnie solą ( uważać bo speck jest słony)Stopniowo dodawać mąkę, mieszając widelcem ciasto. W zależności od tego jak wilgotna
Stare Garycebula? Każdy może skomponować dla siebie dowolny farsz w zależności od upodobań i zawartości lodówki… Moja propozycja jest taka…Zapiekane cebule – składniki:4 cebuleok. 100 g szynki (ja dodałam parmeńskiej ale jakakolwiek inna też się sprawdzi)garść ciemnych oliwekmała bułka namoczona w mlekuzioła prowansalskie, sól, pieprz, paprykaok. 30 g parmezanu2 łyżki serka kremowego3-5 łyżek startego
UgotujmyTo.plresztę składników i gotowałam na wolniutkim ogniu w celu zredukowania wody.Gdy mamy sos zaczynamy szykować wszystkie dodatki do pizzy. U mnie:sery: gorgonzola, mozarella, parmezanmięso: grillowana pierś z kurczaka, szynka szwarcwaldzkarukola, szpinak liściastyNagrzewamy piekarnik do 200-210 stopni.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy cieniutkie placki.Smarujemy 2 łyżkami sosu i nakładamy ulubione składniki.Pieczemy ok 15 minut pojedynczo.Ja rukolę(...)wykładałam na upieczoną pizze, natomiast szpinak dorzucałam w połowie pieczenia.3 sery, kurczak grillowany, szpinak - u góry przed dopieczeniem, u dołu pizza gotowa do podania.3 sery, szynka szwarcwaldzka, rukola
Z butelką mleczka w tlezbliżają się święta Bożego Narodzenia , czas domowych posiłków czas zwolnienia tępa, czas rodzinny. W dobie gdzie wszystko jest dostępne nie cieszą nas tak rzeczy jak sprzed laty. Wyczekiwanie na szynkę aż dojrzeję, pomarańcze ach... Pamiętam jako dziecko zaglądałam do komórki :) czy kiełbaska już doszła czy można coś skubnąć. Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób bez domowej wędzarni można zrobić(...)pyszną domową szynkę dojrzewającą.SKŁADNIKI: - schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy po 400g )- cukier- sól - papryka słodka- papryka ostra - czosnek grenulowany - pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA:- schab myjemy i osuszamy jeżeli nie lubimy tłuszczyku wycinamy go - schab obsypujemy cały cukrem z każdej strony i wkładamy do pojemnika na 24h do lodówki w tym czasie schab
Basia w kuchniSkładniki:ok. 1 kg szynki wieprzowejsólUmyć i osuszyć mięso. Natrzeć solą.Zalewa:3 łyżki oliwy z oliwek3 ziela angielskie1 liść laurowyłyżeczka chilliłyżeczka papryki słodkiejłyżka czombru2 ząbki czosnkuRozcieramy w moździerzu przyprawy, czosnek, następnie mieszamy z oliwą i nacieramy mieszanką mięso. Odkładamy do lodówki na jakieś 12 h.Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia lub do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku
kuchcikowniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję przepis na prostą, swojską pizzę na grubszym spodzie. Z dodatkiem szynki lub swojskiej kiełbasy, pieczarek i cebuli. Taka pizza kiedyś często była robiona w moim domu. Z podanej porcji wychodzi duuuża blacha smacznej i podzielnej pizzy dla całej rodziny. Post Domowa pizza z pieczarkami i kiełbasą pojawił
Marta Gotujesię do kolejnej akcji zapaliłam. A raczej zawinęłam i nafaszerowałam. Stwórcy smakowało, specjalnie trudne w wykonaniu nie jest. A smakujeee, że się je je je! karkówka w płatach szynka szwarcwaldzka, ser cheddar po plastrze na każda karkówkę łyżeczka suszonych pomidorów na każdy płat karkówki suszone zioła (oregano, bazylia) pieprz czosnkowy, sól Płaty karkówki rozłożyłam na desce, potraktowałam tłuczkiem(...)delikatnie posoliłam. Następnie na każdym płacie ułożyłam szynkę szwarcwaldzką, ser cheddar oraz suszone pomidory. Całość zawinęłam, spięłam wykałaczkami oraz obtoczyłam w mieszance ziół i pieprzu. Roladki zapiekłam przez godzinę w 150st., od czasu do czasu polewając wytopionym tłuszczykiem
bastalena