dłużej.Już wcześniej zdecydowaliśmy się na konkretne dania , więc wybór poszedł nam sprawnie i szybko.Na przystawkę obydwoje wybraliśmy: Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą.Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami(...)okazało się , że smak dokładnie taki sam – niebo w gębie.Niesamowicie chrupiąca i ciepła grzanka z delikatnym , ale zarazem wyrazistym w smaku nadzieniem.Pesto … dużo świeżych pomidorków i roladka z szynki parmeńskiej polane kremem balsamicznym wręcz zachwycały przy każdym kęsie – nie żartuję!Porcja jak dla mojego żołądka za duża , ale kolega skusił się na dokładkę!Po przystawce było jedno wielkie
Ostra na Słodkomałe kwadraty, solimy i pieprzymy oraz dodajemy odrobinę czosnku (1-2 chudziutkie plasterki). Dalej układamy po liściu szałwii, a na koniec połowę plasterka lub jeśli ktoś chce całą zwiniętą szynkę parmeńską. Całość spinamy wykałaczką, którą potem musimy pamiętać wyciągnąć ;)Kurczaka smażymy na odrobinie oleju, najpierw od strony gdzie ułożyliśmy szynkę, teraz solimy i pieprzymy wierzch, odwracamy i smażymy drugą stronę
upichcicpieczone mięso w zupełnie innym wydaniu.Ten przepis to też tradycja i wspomnienie.Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku.My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek.Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania.W tej samej solance może peklować się jednocześnie kilka kawałków
Maminek kulinarnySKŁADNIKI2 kg ziemniaków1 szklanka mleka100 g masła200 g szynki gotowanej200 g salami100 g żółtego sera2 jajka surowe6 jajek ugotowanych na twardo100 g tartego sera typu Parmezan lub Grana Padanobułka tartasólgałka muszkatołowaSPOSOB PRZYGOTOWANIAUgotować(...)ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i przemielić . Do pojemnego naczynia dodać zmielone ziemniaki, surowe jajka, mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej.Całość dokladnie wymieszać.Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, posypać bułką tartą
zielonacukinkakilku prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy. Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust z długo dojrzewającej włoskiej szynki, świeże warzywa duszone na maśle i pikantny czerwony pieprz. To wszystko w chrupiącej foremce, którą można wziąć dłonią i schrupać w kliku kęsach. Gorące skórki można napełnić farszem(...)ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej brytfance lub na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.W międzyczasie szynkę pokroić w cienkie paseczki, włożyć na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką masła, wysmażyć na chrupiąco, przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Szalotkę i paprykę pokroić w drobną kostkę
SzczyptaSmaQsmaku pieprzem Cayenne i sokiem z cytryny, schłodzić w lodówce. Nie trzeba doprawiać solą, ponieważ prosciutto jest słone.Szynkę pokroić w zapałki, wysmażyć na chrupiąco na maśle, przełożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na patelnie po smażeniu szynki wyłożyć czosnek i pomidorki pokrojone na połówki, przypiec.W szklance układać warstwami grzanki, serek, pomidorki i prosciutto, posypując je suszonymi
SzczyptaSmaQminutach ostudzić je w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na patelni. Następnie dodać pokrojoną w paski szynkę i pomidory. Podsmażać przez jakiś czas, dodać listki tymianku i doprawić do smaku. Na koniec dodać serek, zmniejszyć ogień i mieszać, aż do uzyskania sosu.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie
Pasja Smakuchłodnik niestety czasu mi zabrakło a dzisiaj ochota przez ten deszcz odeszła razem ze słońcem dlatego będzie pyszna, pieprzna zupka brokułowa. Zaczynamy :-)Składniki:50 g makaronu nitki50 g gotowanej szynki wieprzowej250 g brokułów1 duży ząbek czosnku1 litr bulionu(...)warzywnego lub z kurczaka2 łyżki Waszej ulubionej oliwy 50 g tartego parmezanusól, pieprz, zioła prowansalskieSposób przygotowania:W dużym garnku podsmażamy na oliwie przez 5 min cebulę i szynkę pokrojone w paski i zmiażdżony czosnek. Cały czas mieszając pilnując żeby nie przywarło do dna :-) bo będzie dym:-) Następnie wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu 6 min, z uchyloną
pieprzny smaczekmamy czasu na przygotowanie normalnego obiadu .Zastanawiamy się wtedy co tu przygotować na szybko :) Ja dzisiaj polecam Wam takie oto pyszne i proste placuszki śmietanowe z szynką i żółtym serem :) Składniki : 2 szkl mąki i jeszcze troszkę do podsypania 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1/2 szkl kwaśnej śmietany 1 jajko szynka ser żółty cebulka jak ktoś(...)lubi Z mąki , śmietany , jajek , soli i sody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać dość duże koła. Na jednym placuszku układamy szynkę , ser żółty i cebulkę , jeśli lubicie, przykładamy drugi placuszek i w koło zlepiamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor . Do takich placuszków można użyć różnych farszów np; ziemniaki z cebulką i z kurczakiem lub farszu
Sama słodycz i szczypta chilimiski wsypujemy reszte mąki,wody,olej,dodajemy wyrośniety rozczyn.Wszystko dokładanie mieszamy,wyrabiamy ciasto.Cienko rozwałkowujemy.Rozwałkowane ciasto przycinamy na kształ serca smarujemy keczupem pudliszki,na nim układamy pokrojoną w paseczki szynkę,posypujemy serem, wykładamy kukurydzę, układamy przekojone na pół pomidorki, posypujemy przypawą Kamis..Zapiekamy ok.10minut w rozgrzanym do 170 st piekarniku
Z Majeczką w kuchniChicken in tomato sauce with capersSkładniki.2 piersi1 łyżka mąki1 łyżka oliwy1 cebula1 puszka pomidorów krojonych3 łyżki wina białego150ml bulionu3 plasterki szynki gotowanej1 jajko2 łyżki kaparów1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Piersi pokroić w plastry, oprószyć mąką, solą , pieprzem i obsmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni.Na tej samej patelni dusimy(...)minuty talarki cebuli i dodajemy pomidory, wino, bulion i zagotowujemy.Dodajemy mięso i dusimy, aż będzie miękkie,około1/2 h.Ugotować jajko, wyjąć żółtko i przetrzeć , a białko pokroić w paski. Szynkę również pokroić w paski i to wszystko dodać na 5 minut przed końcem duszenia do mięsa. Wsypać kapary i pietruszkę.Mięso ułożyć na oddzielnych talerzach lub na półmisku i polać
Kulinarny karnet Christopheraroladek potrzebujesz:- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów.- jedna marchewka, pół małego selera- pół papryki czerwonej- musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE- szynka parmeńska-15 PLASTRÓW- 150 g sera żółtego wędzonego- wykałaczki- olej do smażeniaSchab, jeżeli masz w całości myjemy, osuszamy i odkrajamy białe błony, przyjemniej się je jak ich nie ma. Odkrojonych(...)marchew i seler obierz, umyj i pokrój na cienkie paski, ser również pokrój na sztabki.Nie muszą być idealne. Na rozbitym kotlecie rozłóż troszkę kapusty, połóż na nią szynkę i warzywa z serem, w ilości takiej aby było możliwe zwinięcie mięsa w rulonik.Zwijamy w ruloniki i każdy taki pakunek spinamy wykałaczką.DALSZE OSIEM ROLADEKsmarujemy musztardą, najlepiej ostrą, kładziemy kawałki
Pasje Jolkipizzy (u mnie przyprawa gyros, papryka słodka, sól, pieprz). Paprykę przekroić na pół, usunąć środek i pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroic w kostkę i wszystkie te składniki wrzucić do ciasta i wymieszać łyżką. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju niewielkie placki. Smacznego
charlotte gotujeopakowanie ciasta francuskiego1 jajko100 g żółtego sera100 g szynkipęczek pietruszkisólpieprzSer i szynkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów. Nakładamy po łyżce farszu na stronę, która leżała dołem do blatu (jest bardziej klejąca niż ta wierzchnia, więc łatwiej skleić brzegi ciastka), zaklejamy dokładnie brzegi ciasteczek.Pieczemy
Ciastkozercyplastry (taki dobry centymetr). Kostrą końcówką noża nacinamy w naszych plastrach kieszeń i oprószamy je przyprawami (ulubionymi).Przygotowujemy farsz. Smażymy na sklarowanym maśle (lub oleju) cebulkę pokrojoną w kostkę, szynkę i poszatkowaną na najdrobniejszych oczkach małą marchewkę.Dodajemy do farszu przyprawy:sól, pieprz, słodką paprykę, majeranek. Farsz studzimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser żółty i zieleninę (szczypiorem, natkę
Walijskie Pichcenie