z szynki - 3000 przepisów (strona:81/200)

Sałatka z selerem konserwowym 321

sałatka jest właśnie bardzo prosta i szybka w wykonaniu a do tego naprawdę smaczna! Składniki:     słoik selera konserwowego,  200g żółtego sera w kostce,  200g szynki konserwowej,  5 ogórków konserwowych(...)świeży ogórek,  puszka kukurydzy,  3 łyżki Majonezu Kętrzyńskiego Lekkiego ,  sól, pieprz.  Wykonania Seler opłukać i odcisnąć z nadmiaru wody. Pokroić na mniejsze kawałki. Ser i szynkę pokroić w kostkę. Ogórka obrać ze skórki i wraz z ogórkami konserwowymi pokroić w kosteczkę. Kukurydzę opłukać, odcedzić.  Wszystko połączyć, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem

Z miłości do słodkości
Sałatka dietetyczna z szynką 281

tego dnia. Żaden z torebki typu: grecki, czy włoski, tylko zrobiony samodzielnie na bazie różnych dodatków. Zapraszam SKŁADNIKI pół głowi sałaty lodowej 3 jajka 3 pomidory malinowe 15 dag szynki wiejskiej 1 mała cebula czerwona lub pół dużej 4 truskawki Na sos: 2 łyżki octu winnego jasnego(...)łyżeczka miodu pół łyżeczki musztardy deserowej 1 łyżka jogurtu naturalnego zioła tymianek, bazylia, oregano WYKONANIE Sałatę kroimy na większe kawałki, dodajemy pokrojona w piórka cebule, pomidory w małe ćwiartki. szynkę kroimy w paseczki.      Truskawki w ćwiartki. Na wierzch kładziemy ugotowane na twardo jaka pokrojone w ósemki. Wszystkie składniki sosu dobrze ze sobą  mieszamy i przed podaniem

W kuchennym oknie Ewy
Przepiórki faszerowane 134

łyżka tartej suchej bułki, 2 garście włoskich orzechów, 1 łyżka świeżego tymianku, 1 wątróbka indycza – ja użyłam podrobów z bażanta, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, 3 plastry szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku, Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść(...)Wypełnić przepiórkę farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Posmarować przepiórki oliwą lub roztopionym masłem. Okryć przepiórki szynką lub boczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut. Po 30 minutach zdjąć słoninę.   polecam również przepiórki pieczone   Do przepiórek faszerowanych polecam  AUFWIND

królestwo garów
Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem 112

miesięcy. Salchichon- to również suszona na surowo kiełbasa wieprzowa ale bez dodatku papryki. Zamiast niej pieprz, gałka muszkatołowa i goździki. Jednym z hitów tej hiszpańskiej oferty będzie szynka Jamon Serrano Reserva – suszona szynka wieprzowa. Dojrzewała ona 12 miesięcy a teraz do kupienia w całości ( 6,5 kg- 7,5 kg) w rewelacyjnej cenie 199 zł. Porcja(...)imprezę. Do tego ostry nóż i masa dobrej zabawy gwarantowana. Naszą serwował sam Szef kuchni Marcin Jabłoński z restauracji Dwie Trzecie mediterranean fussion. Niewątpliwą gwiazdą będzie też szynka Pata Negra. Suszona 20 miesięcy. Produkowana z tylnej nogi czarnej iberyjskiej świni (Pata Negra), karmionej żołędziami, ziołami i trawami. Smak nieporównywalny z niczym innym. Sporo będzie również serów. Z mleka krowiego, owczego

królestwo garów
Wieprzowina po portugalsku z małżami 150

morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka i czosnkiem, z drugiej delikatność małży… 300 g małży Galpeixe 500 g szynki wieprzowej 5 ząbków czosnku 100 ml białego wina 1 łyżeczka ostrej papryki Piątnica  (kupisz tutaj) 1 liść(...)laurowy 300 g ziemniaków 200 g marchewki z groszkiem Hortex Sól Pieprz Olej Do dekoracji: szczypiorek lub natka pietruszki Małże rozmrażamy na sicie. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy na drobne kawałki. Marynujemy przez godzinę w winie, ostrej czerwonej papryce, przeciśniętym przez praskę czosnku, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty.  W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso

VioletoweKucharzenie
Rolada z żółtego sera z kolorowym farszem 196

kolorowym farszem SKŁADNIKI: 350 g sera żółtego w kawałku (zapakowanego próżniowo) 300 g serka śmietankowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1/2 papryki zielonej 2 korniszony 100 g szynki 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżeczka majonezu   PRZYGOTOWANIE: W garnku gotujemy wodę, wyłączamy i wkładamy(...)niej ser w opakowaniu. Przykrywamy pokrywką i trzymamy w garnku ok 40 minut. Serek śmietankowy przekładamy do miski. Wszystkie papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Szynkę oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy niewielką ilość majonezu i mieszamy dokładnie.    Po wskazanym wyżej czasie ser wyciągamy z garnka i z opakowania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka selerowa 348

Składniki: -750 g selera w zalewie octowej (masa selera po odsączeniu zalewy) -1 puszka kukurydzy -6 jajek ugotowanych na twardo -1 cebula czerwona -100 g sera żółtego -150 g szynki konserwowej -majonez -sól, pieprz czarny i ziołowy -szczypta cukru Wykonanie: Cebulę(...)kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, czarnym pieprzem oraz szczyptą cukru i odstawiamy aż zmięknie. Jajka obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szynkę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Seler oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i mieszamy dodając majonez. Na koniec doprawiamy solą

KasiekGotuje
Faszerowane kajzerki 136

Składniki: (na 2 porcje) 2 kajzerki 4 pomidory koktajlowe 3 pieczarki 2 plasterki szynki 4-5 plasterków cukini świeża natka pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu 20 g żółtego sera odrobina masła 50 ml śmietany 36% Przygotowane: 1. Od kajzerek odciąć fragment na długość kilku centymetrów tak by powstał w nich otwór. 2. Wydrążyć miąższ(...)bułki by zrobić kieszeń na farsz Farsz: 1. Usmażyć pieczarki i cukinie na odrobinie masła, pod koniec dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. 2. Następnie dodać pokrojoną w paseczki szynkę oraz przyprawy. 3. Zdjąć z ognia warzywa i dodać śmietanę, 4. Całość posypać tartym serem i natką pietruszki. Wszystko razem wymieszać. 5.Gotowy farsz nakładać do kieszonek kajzerkowych. Smacznego

KreatywnePiny
Hawajska (for) Margherita, kebab-gyros i wiejska przyjemność, czyli kolejne święto pizzy pod naszym dachem ;) 150

razem poszliśmy na całość jeśli chodzi o rozmiary produkcji - trzy duże blachy poszły w ruch. A skoro tak, to zażyczyłam sobie swoją pizzę - jedną z ulubionych czyli margheritę z szynką i ananasem. Wyszła przepysznie. Szkoda, że w słowach się nie da wyrazić smaku i zapachu tego co nam udało się stworzyć. Składniki (na trzy pizze i mega wyżerkę): Ciasto(...)zawsze kiedy razem ją przyrządzamy moja rola ogranicza się do wyrobienia ciasta i pozmywania połowy "garów" (niestety). Pizza hawajska to po prostu poezja - połączenie, sera, pasty pomidorowej, ziół i szynki z nutą słodyczy ananasa.... mniam! To była prawdziwa uczta. Na dwa dni nawet. I zdania nie zmienię - pizza domowej produkcji jest o niebo lepsza niż ta zamawiana. Jedyną przewagą

Kuchnia po mojemu
Domowa wędlina II. Schab w musztardzie i ziołach prowansalskich na świąteczny stół i kanapki na co dzień 154

nawet myśleć jakie skutki wywoła to dla naszych organizmów i co okaże się za lat kilkanaście. Oto przepis na musztardowy schab w ziołach - cudowną alternatywę kupnych "szynek" i "polędwic", co to koło szynki nawet nie leżały. Składniki (na domowy użytek): 60 dag schabu środkowego bez kości 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżki oliwy 1 spory ząbek czosnku 1/2 łyżeczki

Kuchnia po mojemu
Ślimaki z ciasta francuskiego z wołowiną szynką i serem. 154

myślałem zbyt długo tym bardziej, że miałem w domu ciasto francuskie - gotowe niestety, ale jest. Czego użyłem? -ciasto francuskie jeden płat -wołowina mielona ok 150 gram -kilka plastrów szynki i sera żółtego -oregano, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka mielona, sól, pieprz -rozbełtane jajko Wołowinę(...)wyrabiamy z przyprawami. Smażymy kilka minut na wysokim ogniu. Odstawiamy do wystudzenia. Cisto rozkładamy, posypujemy wołowiną, z jednej, dłuższej strony zostawiamy  pasek długości 2 centymetrów. Na wołowinie układamy szynkę i ser. Zwijamy delikatnie w rulon, zostawiony margines smarujemy jajkiem. Tniemy na 2-centymetrowe kawałki. Okładamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze

BaRepas
Proste szparagi z szynką parmeńską 132

Składniki: 18 szparagów 9 plastrów szynki parmeńskiej (kroimy wzdłuż na połowę) sól, świeżo zmielony pieprz(...)łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce. Gotujemy w wodzie 4-5 minut, tak by poza wodą były główki szparagów. Następnie każdego szparaga owijamy szynką parmeńską. Doprawiamy solą, pieprzem. Formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek i układamy na niej szparagi, rozgniatamy 2 ząbki czosnku i również kładziemy na blaszce. Zawinięte szparagi wstawiamy do piekarnika

Mango Papaja
Rolowane Małe Kanapki 184

ciekawie wyglądają. Niestety żeby się trzymały trzeba je przygotować dzień wcześniej ale warto. Świetna przekąska która nie wymaga wiele pracy. Składniki: 1 bagietka masło mix sałat kilka plasterków szynki kilka plastrów sera   Przygotowanie: Bagietce odciąć końce i podzielić ją na 4 części. Naciąć bagietkę(...)wzdłuż w taki sposób by ją nie przecinać do końca (naciąć jak bułkę na hot doga). Wydrążyć wnętrze bagietki. Posmarować wewnętrzną część bagietki masłem, następnie równomiernie rozłożyć sałatę, szynkę oraz ser. Zwinąć bagietkę jak roladę bardzo ściśle, dobrze, mocno owinąć folią spożywczą. Tak przygotowane bułki włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień odwinąć folię, pokroić w plastry

Mama Gotuje
Drożdżowe Ślimaki 149

świeżych drożdży ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru 300g mąki pszennej 130g miękkiego masła   Pozostałe składniki: 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 – 3 łyżki oregano 3 – 4 plastry szynki 5 – 7 plastrów sera 10 – 12 oliwek 8 – 9 suszonych pomidorów pieprz Wykonanie: Do śmietany dołożyć cukier oraz drożdże, mieszać tak długo aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać przez(...)wyrośnięcia. Pomidory pokroić w paski. Oliwki pokroić w plastry. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować cienko w prostokąt. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać pieprzem i oregano, równomiernie rozłożyć szynkę, ser, oliwki i pomidory. Ściśle zwinąć ciasto w roladę. Pokroić w plastry o grubości około 1 – 2 cm. Uwaga! Żeby ładnie pokroić roladę potrzeba ostrego noża. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Mama Gotuje
Smażone faszerowane jajka 205

zapieka się na maśle. Tak przyrządzone jajka nie tylko ciekawie wyglądają ale i są naprawdę smaczne. Jest to bardzo fajna alternatywa na wielkanocne śniadanie. Składniki: 4 jajka 70 g szynki 150 g pieczarek 4 łyżki masła szczypiorek łyżka bułki tartej sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Za pomocą bardzo ostrego noża przeciąć jajka w skorupkach(...)Jeśli białko nie chce odejść od skorupek, można zostawić jego cienką warstwę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, posolić i usmażyć na łyżce masła. Usmażone pieczarki ostudzić i posiekać. Szczypiorek, szynkę i jajka wyciągnięte ze skorupek posiekać. W misce wymieszać pieczarki i 1 łyżkę masła z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Wcześniej przygotowane skorupki wypełnić farszem tak aby farsz odrobinę

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania