Wypróbujcie koniecznie. Składniki 650 g cukinii sól 100 g wędzonej szynki 250 g halloumi 150 g mąki 2 jajka pół szkalanki posiekanego koperku olej do smażenia pęczek rzodkiewiek 250 g zblanszowanego bobu pieprz 1 łyżka oliwy Dressing : po pól pęczka mięty, koperku, natki pietruszki, estragonu sok z połowy cytryny 250 ml kwaśnej śmietany 250 ml jogurtu greckiego sól(...)Przygotowanie Umyłem cukinię, starłem na tarce o grubych oczkach, przełożyłem do miski, oprószyłem solą. Odstawiłem na 15 minut, następnie odcisnąłem aby pozbyć się nadmiaru płynu. Dodałem szynkę porwaną na małe kawałki, halloumi startym na tarce o grubych oczkach, mąką, jajkami, koperkiem. Wlałem na patelnię olej, rozgrzałem na średnim ogniu. Łyżką nakładałem porcje mieszaniny na rozgrzany tłuszcz, lekko spłaszczyłem łopatką
R'n'G Kitchenkonserwowej -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -jedna łyżka majonezu -sól, pieprz do smaku Różyczki kalafiora gotujemy krótko ( 2-3 minuty ), odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Papryki, ogórek, cebule i szynkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z drobnymi różyczkami kalafiora. Sos rozrabiamy z trzema łyżkami wody i łyżeczką cukru. Polewamy warzywa, dodajemy jeszcze majonez i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Zamiast
Kulinarne przemyslenia300 g. surowego boczku 0,5 szklanki zimnej wody 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szynkę i boczek przekręcić przez maszynkę. Do mięsa wsypać sól, pieprz, majeranek, przeciśnięty czosnek i wlać zimną wodę. Kilka minut wyrabiać ręką, aż masa będzie jednolita. Doprawione mięso włożyć do szynkowara
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniektoś woli łagodniejszą wersję to por przed pokrojeniem można sparzyć, wtedy stanie się delikatniejszy i zmięknie. Składniki: 4 duże jajka ugotowane na twardo 1 średni por 250 g szynki konserwowej w kawałku 1 puszka kukurydzy ok. 3-4 łyżek majonezu przyprawy(...)świeżo mielony pieprz, czubryca zielona Do sporej miski wrzucić: pokrojone w dużą kostkę jajka, białą i jasnozieloną część pora posiekaną na ćwierćplasterki, pokrojoną w średnią kostkę szynkę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Na koniec dodać majonez oraz przyprawy, wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę w chłodne miejsce, aż smaki się "przegryzą
Simply Foodmój brokuł nie jest piękny i zielony. Ale sałatka tak samo pyszna. Składniki: - 1/2 brokuła - 125 gram ryżu basmati - 10 pomidorków koktajlowych - 5 jajek przepiórczych - 200 gram szynki - świeża natka pietruszki - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru do wrzenia. Do wrzątku wkładamy różyczki(...)grubą łodygą do góry, tak aby wszystkie różyczki były zanurzone w wodzie i gotujemy 5-7 minut al dente. Wyjmujemy z garnka, odsączamy i studzimy.Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Szynkę kroimy w cienkie plasterki. A pomidory kroimy na 4 mniejsze części. Ryż basmati gotujemy 10 minut w saszetce, w dużej ilości wody z dodatkiem soli. Mieszamy składniki oraz doprawiamy solą
Życie zaczyna się w kuchniSłoneczny mroźny i leniwy niedzielny poranek aż się prosi o takie grzanki….. Składniki: 1 długa bagietka pszenna lub 2 mniejsze 1 mała cukinia 1 krążek sera camembert 15 dag szynki prosciutto ½ kostki masła 2-3 ząbki czosnku Zioła do sałatek lub włoskie do posypania Mały słoiczek konfitury z żurawiny Sposób przygotowania: Masło ogrzać do temperatury pokojowej(...)być miękkie, utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bagietkę pokroić na cienkie kromki, z jednej strony smarować cienko masełkiem ułożyć pokrojoną na cieniutkie plasterki cukinię oraz pokrojoną szynkę prosciutto, na wierzchu ułożyć pokrojony na kawałki ser camembert, posypać ziołami. Włożyć na 5-6 minut do nagrzanego do 180*c piekarnika, przed podaniem polać odrobiną konfitury żurawinowej. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonmieleniu mięsa. Pyszna propozycja w sam raz na nadchodzące Święta. Pasztet przygotowałam w prześlicznych, świątecznych foremkach od PapilArt . Składniki: (keksówka 20x11) 300g wątróbki 400g boczku wędzonego surowego 200g surowej szynki wieprzowej 100g surowego schabu wieprzowego 1 duża marchewka (obrana) 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 łyżki majeranku 15 śliwek suszonych 2 jajka pęczek natki pietruszki czerstwa bułka(...)ciepłą wodą, odstawiamy na godzinę. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (w trakcie gotowania zbieramy szumowiny). Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia. Nie dodajemy żadnych przypraw. Schab, szynkę i boczek kroimy w większą kostkę, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy
Gotowanie i blogowaniesklepie mięsnym, zmielić je w domu lub na miejscu w sklepie. Mięso musi mieć odpowiednie proporcje tłuszczu i białka, żeby nie było zbyt chude. Moje idealne mięso mielone to: szynka, karkówka, łopatka oraz podgardle. Natomiast sekretem soczystych mielonych jest wyrobienie mięsa z dodatkiem wody, dzięki której są miękkie, sprężyste i soczyste. Kolejny patent to odpowiednie smażenie. Początkowo kotlety należy smażyć(...)tłuszczu cebula lub wyciśnięty czosnek. Składniki (ilość kotletów zależy od ich wielkości – u mnie wychodzi 7-8 kotletów): 1 kg mięsa mielonego (u mnie: 375g łopatki, 130 g szynki, 420g karczku i 75 g podgardla) 300 ml zimnej wody 4 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Smalec do smażenia Mięso mielone wyrobić z zimną wodą, wyciśniętym czosnkiem
Ola la LCHFpowiększają się dopiero w poszczególnych postach. Miłego gotowania i wesołych świąt! Zapisz Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Bigos mojego Taty Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki(...)kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku
Karo in the Kitchenminimalnej dozy goryczki, któą trzeba po prostu polubić lub zaakceptować. Mnie bardzo smakowała, ja uwielbiam takie wyynalazki i praktycznie zjadłam całą. Składniki: • 6 sztuk cykorii • 6 plastrów szynki • 6 plastrów sera żółtego • 1 szklanka(...)śmietanki • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Cykorię wrzucić na gorącą, posoloną wodę i obgotować przez 2 minuty, po czym odcedzić. • Plaster sera położyć na szynce i zawinąć w niego cykorię. • Cykorię ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Śmietanę doprawić solą i pieprzem i zalać cykorię. • Piec w 180 st.C
To co kochamdodałam to jego świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej(...)cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska łyżeczka kurkumy 1/2 płaska łyżeczka kozieradki Nagrzać piecyk do 190 stopni - termoobieg Szpinak poszarpać na kawałki Boczek, szynkę i cukinię pokroić w kostkę Wszystkie składniki wymieszać i doprawić Przełożyć do naczynia żaroodpornego Zapiekać 20 minut Smacznego
Szczęśliwa kuchniajajka 2 łyżki mleka 5 łyżek mąki pszennej (płaskich) 5 łyżek otrębów owsianych (płaskich) 1 szczypta sody oczyszczonej sól, pieprz (odrobina do smaku) Dodatkowo: 2 plastry sera 2 plastry szynki (lub dowolnej wędliny) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Ponadto: olej/masło do smażenia(...)Jajka należy ubić, a następnie zmiksować z mlekiem, mąką, otrębami i sodą oczyszczoną. Masę leciutko doprawić solą i pieprzem, a na końcu połączyć z pokrojonym w kostkę serem i szynką oraz posiekanym szczypiorkiem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron
Di gotujeniezapowiedzianym gościom. Sałatka z selerem konserwowym jest pyszna i można ją zrobić jako niskokaloryczną zastępując majonez jogurtem naturalnym. Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 30 dag szynki w kawałku - 1 pęczek cebuli dymki, zielona część - 3 jaja(...)ogórków konserwowych - 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki musztardy - sól i pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Seler i kukurydzę odsączamy na sicie, zieloną część dymki drobno kroimy. 2. Łączymy wszystkie składniki, mieszamy i doprawiamy do smaku
Apetyczna babeczkatego mięsnego przepisu. Polecam też wersję : Pieczeń rzymska z prażoną cebulką oraz pieczeń z dodatkiem kaszy jaglanej . Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między innymi karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Jak przygotować najlepszą pieczeń rzymską z pieczarkami i marchewką vel klops pieczony z pieczarkami ? Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmamy w lodówce. Składniki: 3 placki tortilli 1 serek ziołowy typu almette* rukola ser żółty w plasterkach szynka konserwowa w plasterkach Przygotowanie: Na tortilli cieniutko rozsmarować serek, rozłożyć warstwę rukoli, posmarować cienko serkiem, ułożyć ser żółty, posmarować cienko serkiem, ułożyć plasterki szynki i na końcu znowu cienko posmarować serkiem. Zwinąć tortillę w rulon, owinąć folią spożywczą i włożyć
Ala piecze i gotuje