składniki* 1,2-1,5 kg szynki surowejmarynata* 1,5 l przegotowanej zimnej wody* 3 łyżki soli peklowej* 3 liście laurowe* 3 ząbki czosnku(...)rozgniecione owoce jałowca* 3 kulki ziela angielskiego* kilka ziaren pieprzu naturalnegoprzyprawy* papryka słodka* pieprz grubo mielony* kmin rzymski* imbir mielony* sól morska* czosnek niedźwiedzi Sposób wykonania Szynkę umyć, osuszyć, składniki marynaty połączyć. Mięso umieścić w szklanym naczyniu lub w garnku tak, aby mogło być całe zalane marynatą, wlać marynatę, przykryć i odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce
Mix smakudużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy szynkę, karkówkę oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Na około 5 minut przed końcem dorzucamy wątróbkę. Kiedy mięso będzie miękkie całość zdejmujemy z ognia. Wyławiamy mięso oraz warzywa
Kolizje Smakówczterech składników: kapusty, ziemniaka, pora oraz soli), ale także z powodu niekoniecznie apetycznego wyglądu. Na całe szczęście smakuje ona o niebo lepiej niż wygląda, a dodatek płatków smażonej szynki lub bekonu daje jej + 5 do epickości. Każdy Dovahkiin się skusi! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 602 kcal | 26 g białka | 27 g węglowodanów | 44 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ(...)wystarczająco doprawiona solą oraz pieprzem. Jeśli zupa wyszła Wam za gęsta, dodajcie jeszcze nieco bulionu, wody lub płynnej śmietany i chwilkę podgotujcie. PODANIEZupę podajemy z pokrojoną w kostkę, podsmażoną szynką lub boczkiem, co świetnie kontrastuje z jej warzywnym smakiem i kremową strukturą. Zupa kapuściana jest tak treściwa i rozgrzewająca, że przywraca 10 punktów życia oraz wytrzymałości – zdecydowanie idealna motywacja
Nerds Kitchenklusek)ciasto120 g puree ziemniaczanego Perła - 1 opakowanie1 i 1/2 szklanki wody100 - 120 g mąkiłyżka suszonych pomidorowych płatkówfarsz250 g szpinaku4 ząbki czosnku50 g szynki suszonej1/2 cebuli80 g serka koziego (lub pół na pół z białym)sól, pieprz, chili do smakuPrzygotowaniePuree ziemniaczane(...)zalać, mieszając, gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia.Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać do czasu aż puści wodę i zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie odcisnąć i drobniej pokroić. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem i płatkami chili do smaku - ja lubię ostre.Do
Stare Garypół i wydrążyć delikatnie. Jeśli skorupka jest bardziej popękana to można zostawić część białka, żeby bardziej trzymało całość. 2. Jajka blendujemy na papkę albo drobniutko kroimy. Dodajemy pokrojoną drobno szynkę i szczypior, doprawiamy solą i pieprzem. Wypełniamy delikatnie skorupki tak aby wypełnienie wychodziło trochę nad skorupkę bo inaczej w czasie smażenia skorupka trochę strzela… 3. Obtaczamy jaka w bułce
UgotujmyTo.plczłowiekowi chce się jednak czegoś więcej na tej kromce chleba… A nie ma nic lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku robiło się w czasach, kiedy dostęp do lodówek i zamrażarek był ograniczony, a częste wyłączanie(...)domowego… ale to co dobre i zdrowe – niestety – doceniamy po czasie… Mięso w słoiku – potrzebujemy:około 1 kg mięsa (u mnie 400 g szynki i 550 g karkówki)4-5 ząbków czosnku2 łyżeczki majeranku2 liście laurowe1 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)1-1.5 łyżeczki soli6 owoców jałowca1. Mięso opłukać, osuszyć i drobno pokroić
UgotujmyTo.plsposób troszkę inny niż tradycyjny.Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Składniki:6 parówek1 opakowanie ciasta francuskiegoopcjonalnie: 6 plasterków szynki lub chudego boczku 6 plastrów sera żółtegojajko (do posmarowania ciasta(...)Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Sposób przygotowania:Ciasto francuskie podzielić na 6 równych prostokątnych części.Każdą parówkę zawinąć w ciasto (do środka można również dodać szynkę, boczek lub ser żółty). Następnie należy ponacinać parówki w równych odstępach, uważając aby nie przeciąć ich do samego końca
Słodka Stronazapiekanie można wykorzystać zaś na poranne przygotowania do wyjścia. Ekspresowe śniadanie dla każdego. Polecam!Składniki (na 4 porcje):4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego4 jajka z wolnego wybiegu4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, Serrano lub parmeńskiej1 pomidorłyżka masłaświeżo zmielony pieprz kolorowysól morska4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietanyświeży szczypiorek do posypaniastarty parmezan lub Grana Padano do posypaniaPrzygotowanie:Nastawić piekarnik na 200°C. Kokile(...)strony). Każdą kromkę umieścić w osobnej kokili lub otworze, stroną z masłem do góry, robiąc miejsce na jajko na środku. Chleb zapiec w piekarniku przez 3 minuty. Wyciągnąć. Szynkę pokroić w plastry. Pomidory pokroić w kostkę. Włożyć do środka, polać śmietaną i doprawić pieprzem. Do każdej kokili wbić jajko. Posypać solą i pieprzem. Zapiekać przez 15 minut, aż do momentu
Food Squaremaśle, doprawić solą i pieprzem. Zagotować ok 1 l wody, pomysł na zapiekankę połączyć z wodą, śmietanką i koncentratem. Zagotować , pogotować kilka minut. Do blaszki wyłożonej papierem wsypać makaron, szynkę i paprykę pokrojone w kosteczkę i usmażone pieczarki, przemieszać. Całość zalać sosem i posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec ok 30 min do zmięknięcia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszynki konserwowej majonez, pieprz, sól Najpierw kroimy pora w półksiężyce, następnie sparzamy go, studzimy. Marchewkę i selera wysypujemy na durszlak, przelewamy wodą. Kolejno ogórka i szynkę kroimy w kostkę. Dajemy wszystkie składniki do miski, dodajemy majonez, mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiEggplant stuffed - ham, cheese and herbs Składniki. 1 bakłażan 2 plastry szynki 2 plastry ser z zielonym pieprzem 2 ząbki czosnku sól pieprz tymianek zioła prowansalskie oliwa do smażenia białe wino liście bazylii Sos czosnkowy 4 ząbki czosnku(...)łyżki majonez 2 łyżki jogurt sok z cytryny sól biały pieprz Wykonanie. Bakłażana obrać ze skórki. Naciąć wzdłuż, pozostawiając nienaruszone końce. Rozchylić, doprawić rozgniecionymi w soli ząbkami czosnku. Szynkę i ser pokroić w paski i włożyć w nacięte otwory. Doprawić pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Smażyć na małym ogniu z każdej strony. Pod koniec smażenia skropić białym winem. Podać
Kulinarny karnet Christopherałyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 5 plastrów ananasa z puszki 80 g startego żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa(...)części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Ananasa i szynkę kroimy w grubą kostkę i układamy na plackach. Przykrywam je ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano
Kulinarne przygody Gatityminut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy oliwę, sól i pieprz. Dorzucamy do tego(...)obieramy oraz kroimy w słupki. Białą część pora kroimy w paseczki. Na każdym płacie mięsa układamy z jednego końca warzywa, następnie zawijamy w roladkę. Każdy kawałek obtaczamy szynką i zawijamy w folie aluminiową. Mięso umieszczamy w piekarniku na około 25 minut w temp 180 stopni. Mięso podajemy na ciepło np. z sosem czosnkowym lub koperkowym
Kolizje Smakówmakaronowy Składniki: 300 gram makaronu spaghetti 3 jajka 100 ml mleka 1 ząbek czosnku Sól Pieprz ½ szklanki startego żółtego sera 1 garść szpinaku ½ cukinii 10 pomidorków koktajlowych 5 plasterków szynki 1 łyżka masła Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka mieszamy z mlekiem, rozdrobnionym czosnkiem, 2 łyżkami sera żółtego. Doprawiamy odrobiną soli i grubo mielonym pieprzem. Szpinak(...)jajecznej. Rozgrzać piekarnik do 200st. Makaron wykładamy do okrągłej formy do pieczenia, śr. ok. 26cm, wylewamy masę jajeczną, układamy pomidorki koktajlowe i pieczemy 15 min. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy szynkę , cukinię pokrojoną w cieniutkie plasterki i posypujemy resztą sera żółtego. Pieczemy jeszcze
Olikowa kuchniawinem. NAJLEPSZY PRZEPIS na bigos tradycyjny. Tradycyjny, najlepszy domowy bigos z kiszonej i słodkiej kapusty, z mięsem wieprzowym, wołowym i drobiowym, suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony boczek, kiełbasa i szynka, fantastyczne zioła, czerwone wino...cudowna eksplozja smaków! Najlepszy, mówię Wam…zapisujcie przepis, innego bigosu już nie zrobicie. Tak Wiem, mega pracochłonny ;) Bigos staropolski z kiszonej kapusty(...)ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód jałowca 1/3 łyżeczki kminku całego 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku cukier sól * do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych lub śliwki wędzone i doprawić go miodem zamiast cukru Przepis na bigos staropolski z winem. PRZYGOTOWANIE
Moja Książka Kucharska