szklanka płatków owsianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Cebulę, szynkę, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Pistację podpiekamy przez chwilę na patelni aby się lekko zarumieniły, następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Na patelni (bez tłuszczu(...)smażymy szynkę, do momentu aż będzie chrupiąca. Następnie na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy pozostałe składniki farszu przez około 5 minut. Łączymy składniki farszu. Mięso układamy na lekko wilgotnej dłoni i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy porcje farszu, a następnie zawijamy mięso dokładnie do około farszu. Formujemy kształt rolady. Rolady panierujemy w płatkach owsianych
Mania Gotowaniapoziom wody sięgał 5 cm nad fasolą. Fasolę doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie odcedzamy fasolę i starannie opłukujemy ją. Marchew, seler naciowy, szynkę, paprykę, cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę ustawionym na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę i dusimy pod przykryciem do momentu zeszklenia, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy czosnek(...)marchew, seler, paprykę i całość dusimy jeszcze 2 minuty. Dodajemy odcedzoną fasolę, szynkę, tymianek, listek laurowy, wodę i bulion i całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 1 godzinę aż fasola zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 30 minut, aż fasola będzie zupełnie miękka. Na koniec
Blondynka GotujeOstatnio więc kupiłam. Zjedliśmy ze smakiem a kawałek wykorzystałam do tej pysznej i bardzo kolorowej sałatki.składniki:2-3 garście roszponkikawałek melona ok 150 g12 kulek małej mozzarelli6 plastrów szynki dojrzewającejkolorowe zioła(...)sałatek Kamisoliwa do skropienia5-6 kwiatków nasturcjiMelona pokroić na małe kawałki. Na talerzach ułożyć listki roszponki. Następnie na sałacie ułożyć kulki mozzarelli oraz kawałki melona. Pomiędzy ułożyć zwinięte kawałeczki szynki. Całość posypać przyprawą do sałatek i skropić delikatnie oliwą. Sałatkę udekorować jeszcze kolorowymi płatkami nasturcji i podawać
Monia miesza i gotujestudzimy i dzielimy na mniejsze różyczki.Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju, tak aby odparował z nich nadmiar wody. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, szynkę w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią.Sos:Majonez, jogurt i musztardę mieszamy ze sobą. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Przyprawiamy(...)smaku. Układamy warstwami: 1/2 brokułów szynka 1/3 sosu pieczarki cebula 1/3 sosu papryka 1/2 brokułów kukurydza 1/3 sosu prażony słonecznik Wstawiamy na godzinę do lodówki do schłodzenia. Warstwy układałam sama także myślę, że można je spokojnie pozmieniać według własnej koncepcji ;) SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkagałki muszkatołowej Pół łyżeczki świeżo startego imbiru – lub w proszku 1 łyżka mąki kukurydzianej (niekonieczne) 5-6 łyżek jogurtu naturalnego Kilka łyżek wody do ewentualnego podlania Sól, pieprz Dodatkowo : szynka ( u mnie wędzona), garść słonecznika (kilka odłożyć do dekoracji), garść posiekanego szczypioru Zupę można komponować z różnymi składnikami, wedle upodobania! Można dodać grzanki, kurczaka, krewetki, inne warzywa - co tylko chcecie(...)wszystko zależy od Was! (; Przygotowanie: Szynkę i ziemniaka kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy drobno. Szynkę odkładamy na bok. Resztę składników umieszczamy w dość wysokim garnku i zalewamy mlekiem. Dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, gałkę muszkatołową, starty imbir i ok.1/2 odsączonej kukurydzy. Kolejno doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem ok.20 minut
Symfonia Smakówjest autorem tego przepisu czy tez moze gdzies go podpatrzyl, ale nie to jest najwazniejsze. Liczy sie smak.A smak jest naprawdze wspanialy, kromka chleba zytniego podsmazona na masle, plaster szynki, jajko sadzone i stopiony zolty ser. Po przekrojeniu zoltko rozewa sie wspaniale i zolta ciecz wsiaka powoli w chleb. Smakuje wrecz wybornie.Dzis, po wielu latach, to ja serwuje takie(...)kazdym razem kanapka jest tak samo smaczna i tak samo zachwycajaca w swojej prostocie.Kanapka z jajkiem sadzonymskladniki na 1 kanapke: 1 kromka chleba, najlepiej zytniego 1 jajko 1 plaster szynki 1 plaster sera zoltego sol, pieprz maslo do smazenia chleba oliwa do smazenia jajka ketchup i szczypiorek do przybrania wykonanie:Na patelni rozgrzewamy maslo, na ktorym podsmazamy przez chwile
Przysmaki Karolkiwłaśniedrobiowy pasuje najlepiej. PRZEPIÓRKI W PIELUSZKACH. /przepis autorski;/ 2 przepiórki 100g pasztetu drobiowego duża cebula 3 ząbki czosnku olej rzepakowy przyprawy: tymianek, sól, pieprz, 4 plastry szynki + gruba nitka do związania Przepiórki, już oprawione, dokładnie płuczę i sprawdzam, czy nie trzeba ich jeszcze w środku wyczyścić (ja kupiłam przepiórki wymagające ponownego oprawienia). Odcinam gruczoł kuprowy(...)solą, pieprzem. Cebulę i czosnek siekam, szklę na patelni. Dodaję pasztet, mieszam z cebulą i podsmażam razem na oleju rzepakowym. Pasztetem, najlepiej lekko przestudzonym, nadziewam przepiórki.Plasterkami szynki obwijam otwór, którym wciskałam nadzieniei obwiązuję je gruba nitką dokładnie, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia podczas pieczenia.00 Tak przygotowanie ptaki układam na blasze, na folii aluminiowej. Nacieram jeolejem rzepakowym
W kuchni Karmel-itkirozbełtanym jajkiem. Następnie układam plastry szynki podwójnie obok siebie, aby zachodziły, na całej długości polędwicy i tak, żeby z łatwością można było owinąć je wokół polędwicy. Na szynkę wykładam pieczarki, po czym na środek polędwicę. Mięso smaruję musztardą, zawijam delikatnie szynkę i mocno dociskam, by powstał dość ciasny pakuneczek. Kolejnym krokiem jest już owinięcie tak przyrządzonej
W kuchni Karmel-itkipszennej 1 jajko 250 ml wody mineralnej niegazowanej 20 g rozpuszczonego masła sól NADZIENIE: ser żółty Ementaler, starty na tarce na grubych oczkach jajka (1 jajko na 1 naleśnik) szynka ewentualnie świeża kolendra lub szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto możemy pozostawić na min.1 h , ale nie jest to konieczne. Francuzi ciasto robią o 8 godzin przed(...)smażeniem. Smażymy jak najcieńsze naleśniki. Podgrzewamy naleśniki, kładąc na nie ser, szynkę i wybijając na to wszystko jajko. Kiedy jajko zacznie się ścinać, robimy na brzegach 4 zakładki, tak aby jajko i ser nie wypłynęły. Na koniec całość posypujemy kolendrą lub posiekanym szczypiorkiem.Bon Appetit! :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeśmietankowy (np.ziołowy) plastry szynki z indyka papryka konserwowa rukola (lub inna zieleninka;) Sery połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać, następnie rozłożyć warstwę na placku, na nią plastry szynki, pokrojoną w plastry paprykę i rukolę. Zwinąć. Wstawić do lodówki na 30 minut, po tym czasie można porcjować na mniejsze roladki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasmaczną przekąskę. Małe drożdżowe ślimaczki z szyneczką i suszonymi pomidorkami.składniki:275 g mąki pszennej25 g drożdży150 ml mleka1/2 łyżeczki cukru1 łyżeczka oregano szczypta soli2 łyżki oleju100 g szynki parmeńskiej w plastrachpół małej cebulki czerwonej4 łyżeczki keczupu1 łyżeczka musztardy delikatesowej4-5 pomidorów suszonych z olejuMleko podgrzać aby było letnie. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i dokładnie wymieszać(...)minut do wyrośnięcia. Potem ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 4 mm. Keczup wymieszać z musztardą i posmarować ciasto, potem rozłożyć plasty szynki. Posypać drobno pokrojoną cebulką i pomidorami suszonymi. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i znowu zostawić do wyrośnięcia
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego szynka ser żółty ketchup oregano Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy ketchupem (u mnie pikantny). Posypujemy oregano. Na całości ciasta układamy najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawijamy (łapiemy za dłuższy brzeg i rolujemy). Kroimy na plasterki o szerokości ok. 1,5 cm Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego kładziemy na blaszce wyłożonej
CityTaste - Przepisyminut. Pyszny, typowo włoski, bardzo prosty i aromatyczny. Koniecznie musicie wypróbować Obiad w 15 minut Porcja dla jednej osoby 100 g dowolnego makaronu Garść pomidorków koktajlowych 4 plastry szynki parmeńskiej 4 duże pieczarki Ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Świeży rozmaryn Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. W tym czasie umyj pieczarki i pokrój je w plastry, a pomidorki pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj gałązkę świeżego rozmarynu, a następnie dodaj szynkę parmeńską porwaną na kawałki i pokrojone pieczarki. Całość podsmażaj przez ok. 5 minut. Pod koniec podsmażania dodaj pomidorki koktajlowe i duś jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodaj 2 łyżki śmietany
365 dni dookoła kuchnipewnie także posmakuję Tylko śpieszcie się, póki trwa sezon na bób Sałatka ziemniaczana z bobem przepis dla dwóch osób 6 średnich, młodych ziemniaków 200 g ugotowanego bobu 6 plastrów szynki parmeńskiej gałązka świeżego tymianku 2 łyżki masła(...)klarowanego szczypiorek sól, pieprz Ziemniaki obierz, umyj i gotuj, tak aby były al dente. Następnie pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej masło klarowane z gałązką świeżego tymianku. Dodaj szynkę parmeńską porwaną na kawałki. Podsmażaj chwilę. Następnie na patelnię dodaj ziemniaki pokrojone w plastry oraz ugotowany bóg. Całość smaż, aż ziemniaki nabiorą złocistego koloru. Na koniec całość dopraw solą
365 dni dookoła kuchni