smaku i aromat był na prawdę zaskakujący. Do tego dania dałam dwa rodzaje mięsa, czego właściwie nigdy nie robię, pomieszałam drób z wieprzowiną. Delikatność piersi kurczaka i wyrazistość szynki wieprzowej idealnie się komponowały. To danie można nazwać takim „śmieciuchem” modyfikować(...)wiele sposobów i wrzucać to co mamy pod ręką w lodówce. Efekt był pyszny i wszyscy zajadali się ze smakiem Składniki: – 200 g makaronu ryżowego – 20 dag szynki wieprzowej; – 1 mała pojedyncza pierś kurczaka; – 3/4 czerwonej papryki; – 1/2 żółtej papryki; – mała garść suszonych grzybów mun; – pół puszki pędów bambusa; – 2 ząbki
dom-agi.plPyszne wiosenne kanapki. Składniki : 5-6 kromek razowego chleba ( np. z ziarnami słonecznika ) 1 świeży ogórek 5-6 plasterków szynki 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 mała czerwona papryka(...)słodka lub pomidor sól pieprz słodka papryka mielona masło lub margaryna do posmarowania chleba Sposób wykonania : Chlebek smarujemy masłem lub margaryną ( np. śniadaniową ). Następnie kładziemy na każdą kromkę plasterek szynki. Ogórek obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i kładziemy po kilka na każdą kromkę. Cebulkę i czosnek obieramy z łupinek, drobno siekamy i posypujemy nasze kanapki. Paprykę myjemy, kroimy
Przepisy i porady kulinarneDanie to jest szybkie i sprawdza się do wykorzystania resztek z tygodnia pozostałych w lodówce. Szynkę można zamienić kiełbasą wtedy smak jest bardziej wyrazisty. Składniki: 150-200 g makaronu tagliatelle (użyłam ze szpinakiem i pomidorami) 1 parówka 250 g szynki 100 g pieczonego mięsa ¼ puszki kukurydzy 1 papryka(...)cebula 2 łyżeczki musztardy 100 g jogurtu greckiego majeranek, oregano, sól, pieprz olej Przygotowanie: Makaron i brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebule, szynkę, mięso kroimy w kostkę, zaś parówkę w talarki, a następnie podsmażamy na łyżce oleju. Zmniejszamy ogień . Paprykę oraz ogórki również kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i czekamy
Symfonia smakowapiekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia. nadzienie z cebuli1-2 sztuki i szynki 4-5 plastrów , plus sos salsa.........Szynkę kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty Układamy ser i szynkę. Posypujemy szałwią,lub bazylią. Formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Rogaliki układamy
w mojej kuchniszparagi, to zielone. Pyszne, zdrowe i aromatyczne. Polecam. SKŁADNIKI: na 1 porcję 8 zielonych szparagów 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka masła 1 jajko 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku A jak to zrobić: Szparagi umyć i odciąć z nich zdrewniałe końcówki. Zagotować wodę z solą, cukrem i masłem włożyć do niej szparagi(...)Gotować pod przykryciem 5-6 minut. Na patelni roztopić masło i przełożyć odcedzone szparagi, dodać czosnek i smażyć około 5 minut, aby nabrały maślano-czosnkowego aromatu. Na talerzu rozłożyć szynkę i ułożyć szparagi. Szynką zawinąć końcówki szparagów. Usmażyć jajko sadzone, z płynnym żółtkiem i ułożyć na wierzch potrawy. Smacznego
Kuchnia w opałachdomu :) Ale nie tylko takie z żółtym serem i szynką. Lubię aby były urozmaicone, dlatego pokusiłam się o zakup książki z różnymi pastami i sałatkami kanapkowymi. Będę je testować i dzielić się z Wami pomysłami. Dzisiaj śniadanie z pastą jajeczną. SKŁADNIKI: 2 jajka ugotowane na twardo 6-8 plasterków dobrej szynki 6 plastrów sera żółtego (ja użyłam mazdamera(...)szalotka drobno posiekany szczypiorek 1 łyżka ostrej musztardy majonez (w zależności ile kto lubi) sól pieprz A jak to zrobić: Jajka, szynkę, ser oraz szalotkę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miseczki. Dodać posiekany szczypiorek i musztardę, doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać z majonezem w proporcji: jak kto lubi. Przygotowaną pastą smarować pieczywo. Ja dodatkowo użyłam
Kuchnia w opałachPyszne i zdrowe śniadanie - rewelacyjne połączenie prosciutto, awokado i jajka :) SKŁADNIKI 4 kromki chleba tostowego z ziarnami 4 plasterki szynki prosciutto 1 awokado 2 jajka oliwa ziołowa kiełki rzodkiewki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na półtwardo - wkładamy do garnuszka z zimną wodą, od momentu wrzenia gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Wystudzone obieramy i kroimy wzdłuż(...)opiekamy. Awokado obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Zrumienione tosty skrapiamy oliwą ziołową - u mnie oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem (przepis tu ) . Na każdy tost kładziemy szynkę, plasterki awokado i jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy kiełkami rzodkiewki. Pyszne śniadanie gotowe :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjewszelaki okazje, znika równie szybko jak powstaje. Przepis na tą pyszność dostałam od znajomej , która genialnie gotuje i piecze:) Sałatka warstwowa z serem i szynką Składniki: 15 dkg sera gouda 20 dkg szynki drobiowej 1 cebula 6 jaj kukurydz - puszka majonez lub jogurt grecki ketchup pieprz Sposób przygotowania: Ugotować jajka,uszykować naczynie o płaskim dnie. Ser zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach ( zostawić troszkę), nałożyć majonez , ketchup i posypać pieprzem. Kolejna warstwa, szynka również starta i posiekana drobno cebula , majonez, ketchup , pieprz. Następna warstwa jajko pokrojone w drobną kostkę, majonez, ketchup, pieprz i ostatnia warstwa kukurydza , majonez , ketchup , pieprz i na to zetrzeć na drobnej tarce resztę sera. Smacznego!! Mam nadzieję, że ktoś
Cukier&Puderkanapki, smarujemy masłem i posypujemy ziołami, układamy na rozgrzanej patelni. Przewracamy na drugą stronę i smarujemy masłem oraz posypujemy przyprawami. Zdejmujemy z patelni, gdy mamy gotowe chrupiące grzanki :)Plasterki szynki podsmażamy na niewielkiej ilości masła, z obu stron :)Na kolejnej patelni rozpuszczamy troszkę masła i smażymy jajka: wbijamy je na tłuszcz i czekamy aż się zetną, a następnie przewracamy
Lawendowe Niebodojrzewający z Biedronki)1 opakowanie kawioru1 opakowanie zielonych oliwek PRZYGOTOWANIEJajka gotuję na twardo, przelewam zimną woda i zaraz obieram , aby wokoło żółtek nie powstały ciemne obwódki. Plastry łososia i szynkę kroję na paski, jajka i oliwki przekrawam na pół a ser w kostkę.Kromki jednego chleba kroję na cztery trójkąty, natomiast z kromek drugiego chleba wykarwam kółeczka.trójkątne kanapeczki(...)serkiem na który nakładam warstwę guacamole, plasterek łososia, połówkę jajka. Na Jajko nakładam kawior. Kanapeczkę "spinam" wykałaczką.Na okrągłe kanapeczki nakładam guacamole, następnie układam kawałki sera i zawinięte w szynkę połówki oliwek. Całość "spinam" wykałaczką
Magiczna kuchnia DariiDrodzy, bardzo krótki wpis z banalnie prostym przepisem. Jeśli zadajecie sobie pytanie co zrobić z kilkoma zbędnymi szparagami, odpowiedź brzmi - zjeść je na śniadanie. Wystarczy owinąć je w szynkę parmeńską lub jej tańszy, polski odpowiednik (cienkie plastry boczku też będą niczego sobie) i podpiec chwilę w piekarniku. A później tylko chrupać, maczając w jajku na miękko.No dobrze, jajko(...)weekend i nie chcę mi się walczyć z jego przyrządzaniem ;)Składniki:2 jajka6 szparagów6-8 plastrów surowej szynkiodrobina oliwySposób przygotowania:Szparagi umyć i oderwać zdrętwiałe końcówki. Następnie owinąć w szynkę, położyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i piec 12-15 min. w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.W tym czasie ugotować jajka na miękko. 4-5 minut we wrzątku
W kuchni wieczoremłyżeczka delikatu czerwonego- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego- 1 płaska łyżeczka soli- szczypta gałki muszkatołowej- 3 łyżki octu balsamicznego- sok wyciśnięty z 2 cytrynPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy. Szynkę obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na 24 godziny. Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160 C przez około 2 - 2,5 godziny
Zainspirowana w kuchnitakie przepisy, które każdy powinien znać. Dobry sernik, rosół niedzielny czy sposób na naleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki wieprzowej. Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka(...)jest już po 40 minutach, jednak idealny po 1,5 godzinie powolnego bulgotania. Świetnie nadaje się do kaszy, ziemniaków czy... ryżu. Po prostu, jak kto lubi :)Składniki:700 g szynki wieprzowejduża cebula1 marchewkaduży ogórek kiszony2 małe papryki1/2 szklanki ziaren kukurydzyPrzyprawy:3 średnie liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiegopieprz, sól (wg uznania)płaska łyżeczka mielona słodka paprykapół łyżeczki mielona papryka
Słodkie Przyjemnościtygodni – tyle w butli „pracowały” drożdże z ryżem, rodzynkami oraz ziołami aby powstał ten przepyszny płyn. Miejsce 5: Szynka peklowana i wędzonaSamodzielnie wędzona szynka? Zdecydowanie tak. Nasze szynki wyszły bardzo aromatyczne, soczyste i kruche. Nie były za słone, może troszeczkę zbyt wędzone. Ciągle pracujemy nad idealną miksturą
Jakugotujesz.pl