Sałatka jest banalnie prosta i szybka do zrobienia. Zachęcam do zrobienia bo wyszła bardzo pyszna :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki zielonego groszku 200 g szynki 1 por biała część 2 marchewki(...)pietruszki 3 ogórki konserwowe majonez sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę obrać i ugotować do miękkości. Czerwoną fasolę i groszek osączyć na sicie z zalewy. Marchewkę, pietruszkę, ogórki, por i szynkę pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać fasolę oraz groszek, przemieszać. Na koniec dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 1,5 kg szynki 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki lubczyku 2 łyżki musztardy sarepskiej(...)łyżeczki soli 2 łyżeczki ostrej papryki 4 ząbki zmiażdżonego czosnku Sposób wykonania: Mięso myjemy, suszymy i nacieramy wszystkimi składnikami marynaty. Odkładamy na kilka godzin (na noc) do lodówki. Szynkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 200°C przez 1/5 godziny. Kroimy gdy mięso ostygnie
Qchnia po prosturównowagę smaków. Składniki: ciasto na pizzę lub ciasto kruche kilkanaście plasterków salami kilka plastrów szynki gotowanej kilka plastrów boczku kilka plastrów mozzarelli 150 g ricotty kilka plastrów sera żółtego 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki 3 jajka surowe 1/2 szklanki startego parmezanu(...)kupić dwa opakowania ciasta gotowego. 2/3 ciasta ułożyć w natłuszczonej formie do tarty pozostawiając końce wystające około 2 cm ponad brzeg. Ułożyć warstwami salami, mozzarellę, jajka, boczek, ser, szynkę i ricottę. Zalać jajkami wymieszanymi z parmezanem. Przykryć warstwą ciasta uformowaną w koło i założyć brzegi dolnej części ciasta sklejając je palcami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg
zadanie-gotowaniedowolność, nawet w przypadku sosu, poza tym że jakimś sosem ciasto trzeba posmarować...oto moja wersja: - 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego - ok. 50ml ketchupu - 500g pieczarek - 2 cebule - 250g szynki - puszka kukurydzy - duża, czerwona cebula - 150g salami - 300g sera mozarella - przyprawy: sól, oregano, bazylia WYKONANIE: 5. Koncentrat i ketchup mieszamy, dodajemy łyżeczkę oregano i łyżeczkę bazylii, szczyptę soli. Otrzymanym(...)odrobiną oleju na patelni, odstawiamy do miski. Pieczarki kroimy na grube plasterki, podsmażamy powoli bez tłuszczu aż do odparowania wody. Mieszamy z cebulą, wykładamy równomiernie na powierzchnię ciasta. 7. Szynkę, salami, kroimy na półplasterki i rozkładamy na pizzę, czerwoną cebulę kroimy w grube plastry i rozkładamy, kukurydzę odsączamy i wysypujemy równomiernie na wierzch. 8. Ser mozarella ścieramy na tarce
Aromatyczne PodróżeMięso pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem papryką słodką i ostrą, wymieszać. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż lekko się zeszkli. Dodać pokrojoną drobno szynkę, grzybki pokrojone w plasterki i mięso, smażyć mieszając aż mięso się lekko zarumieni. Wlać sok pomidorowy, dodać liście selera, maggi i gotować na małym ogniu. Podczas gotowania podlewać delikatnie wodą
Kuchnia Pokoleńznalazła się fasolka szparagowa, pomidor, jajko i plastry szynki parmeńskiej na chrupko, prosto z patelni. Przepisu nie podam, bo wszystkiego było na oko. Tak to w sałatce bywa :) Szynkę usmażyłam tak, by wytopić tłuszcz i uzyskać chrupki plaster mięsa. Fasolkę pokroiłam w kawałki, tak samo pomidora. Doprawiłam czubrycą zieloną i solą. Podałam z ugotowanym jajkiem. Było pyszne, smakowało
Kucharzycakukurydzy 4 ogórki kiszone 200 g szynki konserwowej 2 ząbki czosnku majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kukurydzę odsączyć, ogórki pokroić w kostkę, szynkę pokroić w paski. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i zmiażdżonym czosnkiem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
Mama Gotujeidealna dla kilku osób, jako pełnowartościowy posiłek lub dodatek, na przykład do mięsa z grilla. Do jej przygotowania wykorzystałam: 300 g konserwowej ciecierzycy połowę małego, świeżego ananasa 500 g szynki konserwowej (ale może być również wędlina drobiowa) świeże liście szpinaku łyżeczkę przyprawy curry dwie łyżeczki kurkumy łyżeczkę pieprzu pół(...)łyżeczki soli łyżkę majonezu dwie łyżki oliwy z oliwek Przepis jest jednym z najkrótszych, o jakich przyszło mi pisać. Ananasa obrałam i pokroiłam w kostkę, tak samo pokroiłam także szynkę. Do ananasowo-szynkowych kostek dołożyłam odcedzoną i wypłukaną ciecierzycę. Wszystko przyprawiłam i wymieszałam z majonezem i oliwą. Odstawiłam na godzinkę, by smaki się dobrze przeniknęły. Umyłam i wysuszyłam świeży szpinak
Pichceniomaniadostępnych współcześnie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren(...)szerokości 2-3 mm. Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, a śliwki kroimy na nieduże kawałki. Od boczku oddzielamy skórę (odkładamy na bok) i kroimy w kilkucentymetrowe słupki. Pieczoną szynkę lub schab, polędwicę oraz kiełbasę jałowcową kroimy na nieduże kawałki (patrz zdjęcia). Dużą głęboką patelnię rozgrzewamy na sucho na dość silnym ogniu. Wrzucamy boczek wraz ze skórą i smażymy przez
Kulinarna Pokusa2 łyżki mozzarelli w wiórkach sól,pieprz szczypta suszonej bazylii ulubione kiełki (u mnie rzeżucha) Przygotowanie: Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną piane z odrobiną soli. Szynkę kroimy drobno i razem z serem łączymy z ubitym białkiem. Doprawiamy do smaku. Wykładamy drewniana łyżką na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Formujemy dołek, w który wlewamy żółtko. Wstawiamy
ChilliJemysosu tzatziki smakują wręcz obłędnie. Mój przepis na domowy ketchup i sos tzatziki zamieszczę niebawem. Spróbujcie :) Składniki na ok. 10 szaszłyków: - 800g filetu z piersi indyka - 300g boczku lub szynki np. brandenburskiej - 1-2 papryki np. czerwonej(...)cebule - ulubione przyprawy (u mnie mieszanka: papryki słodkiej, ostrej, pieprz, czosnek, sól) - 9-10 patyczków do szaszłyków Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Filet z piersi indyka i boczek lub szynkę kroimy w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w szerokie paski, a następnie każdy pasek dzielimy na 3 części. Cebulę kroimy na ósemki. Na poszczególny patyczek wbijamy w dowolnej kolejności
Be Fit Be Strongprzy garach, a domownicy domagają się jedzenia. Nic prostszego, to pomysł na szybki i ciepły posiłek. Smaczne krokiety z szynką i serem. Odkrajamy skórkę z kawałka chleba tostowego, następnie chlebek wałkujemy na płasko, na to kładziemy plaster sera, plaster szynki i zwijamy w rulonik, maczamy w jajku (może się trochę rozpadać, ale wystarczy posklejać "do kupy") i bułce
Pelusiowa KuchniaSkładniki: 100 g szpinaku 1 pomarańcza pół melona około 250-300 g 1 grejpfrut kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1 cebulka dymka Dressing: 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Szpinak umyć, osuszyć. Pomarańczę i grejpfuta obrać(...)usunąć błony. Melona obrać pokroić w kosteczkę. Cebulkę posiekać. Przygotować dressing umieszczająć wszystkie skłądniki w miseczce, wymieszać do połączenia. Na półmisku układamy szpinak, polewamy dressingiem. Następnie układamy owoce i szynkę szwarcwaldzką. Posypujemy posiekaną dymką. Źródło
Moja Galeria Smakusłoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 150 g szynki 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Seler, kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Ananasa i szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem
Moja Galeria Smakuaromatycznym serem… mniam! Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu! Potrawa wolna od glutenu* Ilość porcji: 6 trójkątów Czas przygotowania: 5 minut + kilka minut grillowania Składniki: 2 placki tortilli 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej(...)kulki mozzarelli Kilka listków bazylii 1,2 łyżki ulubionego ketchupu * Pod warunkiem, że wybierzemy bezglutenowe placki do tortilli. Rozkładamy placek tortilli i smarujemy ketchupem. Mozzarellę kroimy w plastry, a szynkę na mniejsze kawałki. Układamy na placku dodając listki bazylii. Przykrywamy drugim plackiem, a całość układamy na grillu. W zależności od rozgrzania grilla, trzymamy tortille po kilka minut na każdej stronie
Kolizje Smaków