dowolność, nawet w przypadku sosu, poza tym że jakimś sosem ciasto trzeba posmarować...oto moja wersja: - 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego - ok. 50ml ketchupu - 500g pieczarek - 2 cebule - 250g szynki - puszka kukurydzy - duża, czerwona cebula - 150g salami - 300g sera mozarella - przyprawy: sól, oregano, bazylia WYKONANIE: 5. Koncentrat i ketchup mieszamy, dodajemy łyżeczkę oregano i łyżeczkę bazylii, szczyptę soli. Otrzymanym(...)odrobiną oleju na patelni, odstawiamy do miski. Pieczarki kroimy na grube plasterki, podsmażamy powoli bez tłuszczu aż do odparowania wody. Mieszamy z cebulą, wykładamy równomiernie na powierzchnię ciasta. 7. Szynkę, salami, kroimy na półplasterki i rozkładamy na pizzę, czerwoną cebulę kroimy w grube plastry i rozkładamy, kukurydzę odsączamy i wysypujemy równomiernie na wierzch. 8. Ser mozarella ścieramy na tarce
Aromatyczne PodróżeMięso pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem papryką słodką i ostrą, wymieszać. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż lekko się zeszkli. Dodać pokrojoną drobno szynkę, grzybki pokrojone w plasterki i mięso, smażyć mieszając aż mięso się lekko zarumieni. Wlać sok pomidorowy, dodać liście selera, maggi i gotować na małym ogniu. Podczas gotowania podlewać delikatnie wodą
Kuchnia Pokoleńznalazła się fasolka szparagowa, pomidor, jajko i plastry szynki parmeńskiej na chrupko, prosto z patelni. Przepisu nie podam, bo wszystkiego było na oko. Tak to w sałatce bywa :) Szynkę usmażyłam tak, by wytopić tłuszcz i uzyskać chrupki plaster mięsa. Fasolkę pokroiłam w kawałki, tak samo pomidora. Doprawiłam czubrycą zieloną i solą. Podałam z ugotowanym jajkiem. Było pyszne, smakowało
Kucharzycakukurydzy 4 ogórki kiszone 200 g szynki konserwowej 2 ząbki czosnku majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kukurydzę odsączyć, ogórki pokroić w kostkę, szynkę pokroić w paski. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i zmiażdżonym czosnkiem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
Mama Gotujeidealna dla kilku osób, jako pełnowartościowy posiłek lub dodatek, na przykład do mięsa z grilla. Do jej przygotowania wykorzystałam: 300 g konserwowej ciecierzycy połowę małego, świeżego ananasa 500 g szynki konserwowej (ale może być również wędlina drobiowa) świeże liście szpinaku łyżeczkę przyprawy curry dwie łyżeczki kurkumy łyżeczkę pieprzu pół(...)łyżeczki soli łyżkę majonezu dwie łyżki oliwy z oliwek Przepis jest jednym z najkrótszych, o jakich przyszło mi pisać. Ananasa obrałam i pokroiłam w kostkę, tak samo pokroiłam także szynkę. Do ananasowo-szynkowych kostek dołożyłam odcedzoną i wypłukaną ciecierzycę. Wszystko przyprawiłam i wymieszałam z majonezem i oliwą. Odstawiłam na godzinkę, by smaki się dobrze przeniknęły. Umyłam i wysuszyłam świeży szpinak
Pichceniomaniadostępnych współcześnie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 800g kiszonej kapusty 400g świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren(...)szerokości 2-3 mm. Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, a śliwki kroimy na nieduże kawałki. Od boczku oddzielamy skórę (odkładamy na bok) i kroimy w kilkucentymetrowe słupki. Pieczoną szynkę lub schab, polędwicę oraz kiełbasę jałowcową kroimy na nieduże kawałki (patrz zdjęcia). Dużą głęboką patelnię rozgrzewamy na sucho na dość silnym ogniu. Wrzucamy boczek wraz ze skórą i smażymy przez
Kulinarna Pokusa2 łyżki mozzarelli w wiórkach sól,pieprz szczypta suszonej bazylii ulubione kiełki (u mnie rzeżucha) Przygotowanie: Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną piane z odrobiną soli. Szynkę kroimy drobno i razem z serem łączymy z ubitym białkiem. Doprawiamy do smaku. Wykładamy drewniana łyżką na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Formujemy dołek, w który wlewamy żółtko. Wstawiamy
ChilliJemysosu tzatziki smakują wręcz obłędnie. Mój przepis na domowy ketchup i sos tzatziki zamieszczę niebawem. Spróbujcie :) Składniki na ok. 10 szaszłyków: - 800g filetu z piersi indyka - 300g boczku lub szynki np. brandenburskiej - 1-2 papryki np. czerwonej(...)cebule - ulubione przyprawy (u mnie mieszanka: papryki słodkiej, ostrej, pieprz, czosnek, sól) - 9-10 patyczków do szaszłyków Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Filet z piersi indyka i boczek lub szynkę kroimy w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w szerokie paski, a następnie każdy pasek dzielimy na 3 części. Cebulę kroimy na ósemki. Na poszczególny patyczek wbijamy w dowolnej kolejności
Be Fit Be Strongprzy garach, a domownicy domagają się jedzenia. Nic prostszego, to pomysł na szybki i ciepły posiłek. Smaczne krokiety z szynką i serem. Odkrajamy skórkę z kawałka chleba tostowego, następnie chlebek wałkujemy na płasko, na to kładziemy plaster sera, plaster szynki i zwijamy w rulonik, maczamy w jajku (może się trochę rozpadać, ale wystarczy posklejać "do kupy") i bułce
Pelusiowa KuchniaSkładniki: 100 g szpinaku 1 pomarańcza pół melona około 250-300 g 1 grejpfrut kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1 cebulka dymka Dressing: 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Szpinak umyć, osuszyć. Pomarańczę i grejpfuta obrać(...)usunąć błony. Melona obrać pokroić w kosteczkę. Cebulkę posiekać. Przygotować dressing umieszczająć wszystkie skłądniki w miseczce, wymieszać do połączenia. Na półmisku układamy szpinak, polewamy dressingiem. Następnie układamy owoce i szynkę szwarcwaldzką. Posypujemy posiekaną dymką. Źródło
Moja Galeria Smakusłoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 150 g szynki 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Seler, kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Ananasa i szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem
Moja Galeria Smakuaromatycznym serem… mniam! Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu! Potrawa wolna od glutenu* Ilość porcji: 6 trójkątów Czas przygotowania: 5 minut + kilka minut grillowania Składniki: 2 placki tortilli 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej(...)kulki mozzarelli Kilka listków bazylii 1,2 łyżki ulubionego ketchupu * Pod warunkiem, że wybierzemy bezglutenowe placki do tortilli. Rozkładamy placek tortilli i smarujemy ketchupem. Mozzarellę kroimy w plastry, a szynkę na mniejsze kawałki. Układamy na placku dodając listki bazylii. Przykrywamy drugim plackiem, a całość układamy na grillu. W zależności od rozgrzania grilla, trzymamy tortille po kilka minut na każdej stronie
Kolizje Smakówcytryny a z drugiej słodkawy posmak marchewki i delikatną nutę twarożku. Takie połączenie daje nam gwarantowany sukces kulinarny wśród naszych gości. Składniki - makaron rurki ( ok. 500 g ) - 40 dag szynki - 1 duża marchewka - 3 średnie dymki - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - opakowanie twarożku homogenizowanego - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione(...)Makaron ugotować al dente, odcedzić i ostudzić. Dymkę wraz z szczypiorem posiekać jak najdrobniej, marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach. Wędlinę pokroić w kostkę. W salaterce wymieszać makaron, szynkę, dymkę i marchewkę. Majonez połączyć z jogurtem i twarożkiem, dodać sok z cytryny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z makaronem. Sałatkę podawać schłodzoną. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki
Świat Smakuporcje) 1 duża czerwona papryka 1 średnia puszka kukurydzy 300g szynki drobiowej 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki posiekanej pietruszki świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy majonez i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżozmielonym pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego
DefinicjaSmakusalami, mozzarellą i pomidorem. Lekka przekąska idealna nie tylko na śniadanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) szynki wieprzowej kilkanaście(...)cienkich plasterków ulubionego salami (wystarczy kilka jeśli są duże) duża garść mozzarelli 1 średni pomidor 16 zielonych oliwek 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku Instrukcje Na tostach układamy najpierw szynkę w taki sposób, aby pokryła całą ich powierzchnię. Następnie kładziemy plasterki salami (jeśli są duże warto je pociąć na mniejsze kawałki) oraz posypujemy równomierną warstwą mozzarelli. Ze środkowej części pomidora
Kulinarna Pokusa