spokojnie można zrobić lżejszą wersję bez majonezu. Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 6 jajka przepiórcze ugotowane na twardo 150 g groszku z puszki 100 g szynki 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej cebuli zielony szczypior (z 2 szalotek) spora garść rzeżuchy sos 2 łyżki(...)majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy z estragonem oliwa z oliwek sól pieprz przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Szczypior pokroić, ogórki, cebulę, szynkę - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, dodać oliwy, doprawić solą i pieprzem. Wszystko, poza rzeżuchą i jajkami przepiórczymi włożyć do miski, dodać sos, wymieszać
Stare GarySkładniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 120- 170g 5-6 łyżek keczupu,lub sosu pomidorowego 100g szynki pokrojonej na kawałeczki 50 g startego sera typu ementaler , 1 jajko Wykonanie(...)pomidorowy wymieszać z puszką tuńczyka ,szynką i serem
w mojej kuchnigdyż przygotowuję je regularnie. Po wstawieniu zdjęcia na FB-ku dostałam kilka e-maili z pytaniem o przepis, gdyż pizza wygląda „bardzo profesjonalnie” Na farsz wykorzystałam ajwar, szynkę dojrzewającą, żółty ser i czarne oliwki. Farsz ułożyłam w szachownicę. Samo ciasto jest bardzo łatwo zrobić, potrzebuje jednak 2 godzin na wyrośnięcie. Inne przepisy na Pizzę znajdziecie tutaj. Prosta pizza(...)przykrywamy miską i zostawiamy na 2 godz., potem już ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, zawijamy brzegi ciasta. Ciasto posmarowałam 2 łyżkami ajwaru (może być inny sos) obłożyłam plastrami szynki dojrzewającej, plastrami sera i pokrojonymi oliwkami. Pizzę pieczemy ok. 10-15 min. w 250 stopniach. Wyjmujemy, obkładamy świeżą bazylią, kroimy i zajadamy ze smakiem. The post Prosta pizza domowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaki w lodówce ciasto francuskie.Składniki :opakowanie ciasta francuskiego150 g szynki150 g sera żółtego gouda2 łyżki gęstej śmietany kilka listków pietruszkiszczypiorek lub natkę z młodej cebuli1 jajko pieprzPrzygotowanie :Szynkę oraz ser kroję w małą kosteczkę, dodaję do nich śmietanę i poszatkowaną pietruszkę. Mieszam i doprawiam pieprzem. Wykładam i równomiernie rozprowadzam na arkuszu ciasta francuskiego pamiętając aby zostawić 2 "marginesy
Mechanik w kuchniCieszy nas szczególnie to, że osoby te wielokrotnie później wracały na nasze łamy.Tradycyjnie prezentujemy pięć najpopularniejszych przepisów z poprzedniego miesiąca. Co cieszyło się Waszym największym zainteresowaniem?Miejsce 1: Szynka peklowana i wędzonaDrugi raz z rzędu to najpopularniejszy przepis na naszych łamach. Z pewnością na wielu stołach, podczas niedawno zakończonych świąt Bożego Narodzenia, gościła właśnie taka szynka(...)też zagościły nasze wędliny. Ten smak, ten aromat unoszący się znad świątecznego stołu.Miejsce 2: Schab długodojrzewający Grudzień potwierdził, że wiele osób ceni sobie własne wędliny. Po szynce najpopularniejszym przepisem był schab długodojrzewający.Miejsce 3: Kaczka pieczona z jabłkamiOstatnio kaczkę można było kupić w fajnych cenach w dyskontach. Nic więc dziwnego, że szukaliście jak ją przyrządzić:)Miejsce 4: Wino
Jakugotujesz.plskładniki* 40 dag szynki* 1 słoik pieczarek marynowanych* 3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach* 1-2 czerwone cebulki* 1/2 szklanki oliwy z oliwek* 1 łyżka octu winnego* sok z 1/2 cytryny* przyprawa(...)typu magii ok. 3-4 łyżki* pieprz naturalny najlepiej świeżo mielony, ok. 2 łyżeczkiSposób wykonaniaSkładniki na sos połączyć w szklance i odstawić.Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, pieczarki i szynkę również pokroić w kostkę.Cebulkę pokroić w drobne piórka.Wszystkie składniki włożyć do miski, wlać sos i delikatnie połączyć.Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny do schłodzenia
Mix smakuskładniki* 1,2-1,5 kg szynki surowejmarynata* 1,5 l przegotowanej zimnej wody* 3 łyżki soli peklowej* 3 liście laurowe* 3 ząbki czosnku(...)rozgniecione owoce jałowca* 3 kulki ziela angielskiego* kilka ziaren pieprzu naturalnegoprzyprawy* papryka słodka* pieprz grubo mielony* kmin rzymski* imbir mielony* sól morska* czosnek niedźwiedzi Sposób wykonania Szynkę umyć, osuszyć, składniki marynaty połączyć. Mięso umieścić w szklanym naczyniu lub w garnku tak, aby mogło być całe zalane marynatą, wlać marynatę, przykryć i odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce
Mix smakudużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy szynkę, karkówkę oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Na około 5 minut przed końcem dorzucamy wątróbkę. Kiedy mięso będzie miękkie całość zdejmujemy z ognia. Wyławiamy mięso oraz warzywa
Kolizje Smakówczterech składników: kapusty, ziemniaka, pora oraz soli), ale także z powodu niekoniecznie apetycznego wyglądu. Na całe szczęście smakuje ona o niebo lepiej niż wygląda, a dodatek płatków smażonej szynki lub bekonu daje jej + 5 do epickości. Każdy Dovahkiin się skusi! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 602 kcal | 26 g białka | 27 g węglowodanów | 44 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ(...)wystarczająco doprawiona solą oraz pieprzem. Jeśli zupa wyszła Wam za gęsta, dodajcie jeszcze nieco bulionu, wody lub płynnej śmietany i chwilkę podgotujcie. PODANIEZupę podajemy z pokrojoną w kostkę, podsmażoną szynką lub boczkiem, co świetnie kontrastuje z jej warzywnym smakiem i kremową strukturą. Zupa kapuściana jest tak treściwa i rozgrzewająca, że przywraca 10 punktów życia oraz wytrzymałości – zdecydowanie idealna motywacja
Nerds Kitchenklusek)ciasto120 g puree ziemniaczanego Perła - 1 opakowanie1 i 1/2 szklanki wody100 - 120 g mąkiłyżka suszonych pomidorowych płatkówfarsz250 g szpinaku4 ząbki czosnku50 g szynki suszonej1/2 cebuli80 g serka koziego (lub pół na pół z białym)sól, pieprz, chili do smakuPrzygotowaniePuree ziemniaczane(...)zalać, mieszając, gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia.Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać do czasu aż puści wodę i zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie odcisnąć i drobniej pokroić. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem i płatkami chili do smaku - ja lubię ostre.Do
Stare Garypół i wydrążyć delikatnie. Jeśli skorupka jest bardziej popękana to można zostawić część białka, żeby bardziej trzymało całość. 2. Jajka blendujemy na papkę albo drobniutko kroimy. Dodajemy pokrojoną drobno szynkę i szczypior, doprawiamy solą i pieprzem. Wypełniamy delikatnie skorupki tak aby wypełnienie wychodziło trochę nad skorupkę bo inaczej w czasie smażenia skorupka trochę strzela… 3. Obtaczamy jaka w bułce
UgotujmyTo.plczłowiekowi chce się jednak czegoś więcej na tej kromce chleba… A nie ma nic lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku robiło się w czasach, kiedy dostęp do lodówek i zamrażarek był ograniczony, a częste wyłączanie(...)domowego… ale to co dobre i zdrowe – niestety – doceniamy po czasie… Mięso w słoiku – potrzebujemy:około 1 kg mięsa (u mnie 400 g szynki i 550 g karkówki)4-5 ząbków czosnku2 łyżeczki majeranku2 liście laurowe1 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)1-1.5 łyżeczki soli6 owoców jałowca1. Mięso opłukać, osuszyć i drobno pokroić
UgotujmyTo.plsposób troszkę inny niż tradycyjny.Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Składniki:6 parówek1 opakowanie ciasta francuskiegoopcjonalnie: 6 plasterków szynki lub chudego boczku 6 plastrów sera żółtegojajko (do posmarowania ciasta(...)Parówki w Cieście Francuskim - "Oponki" Sposób przygotowania:Ciasto francuskie podzielić na 6 równych prostokątnych części.Każdą parówkę zawinąć w ciasto (do środka można również dodać szynkę, boczek lub ser żółty). Następnie należy ponacinać parówki w równych odstępach, uważając aby nie przeciąć ich do samego końca
Słodka Stronazapiekanie można wykorzystać zaś na poranne przygotowania do wyjścia. Ekspresowe śniadanie dla każdego. Polecam!Składniki (na 4 porcje):4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego4 jajka z wolnego wybiegu4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, Serrano lub parmeńskiej1 pomidorłyżka masłaświeżo zmielony pieprz kolorowysól morska4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietanyświeży szczypiorek do posypaniastarty parmezan lub Grana Padano do posypaniaPrzygotowanie:Nastawić piekarnik na 200°C. Kokile(...)strony). Każdą kromkę umieścić w osobnej kokili lub otworze, stroną z masłem do góry, robiąc miejsce na jajko na środku. Chleb zapiec w piekarniku przez 3 minuty. Wyciągnąć. Szynkę pokroić w plastry. Pomidory pokroić w kostkę. Włożyć do środka, polać śmietaną i doprawić pieprzem. Do każdej kokili wbić jajko. Posypać solą i pieprzem. Zapiekać przez 15 minut, aż do momentu
Food Squaremaśle, doprawić solą i pieprzem. Zagotować ok 1 l wody, pomysł na zapiekankę połączyć z wodą, śmietanką i koncentratem. Zagotować , pogotować kilka minut. Do blaszki wyłożonej papierem wsypać makaron, szynkę i paprykę pokrojone w kosteczkę i usmażone pieczarki, przemieszać. Całość zalać sosem i posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec ok 30 min do zmięknięcia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia