grillowany polski ser na sałacie w towarzystwie konfitury żurawinowej :) Składniki (2 porcje): 4 gołki (śmiesznie brzmi ;p) 1 pomidor 1/2 ogórka zielonego 1/3 cukinii garść sałaty 6 plastrów szynki (jesteśmy mięsożercami ;)) sos vinaigre 1 łyżka oliwy *bagietka Konfitura/sos żurawinowy: 1 szklanka suszonej żurawiny 1,5 szklanki wody(...)łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: 1. Sałatę, warzywa myjemy, kroimy i układamy na talerze. 2. Rozgrzewamy patelnie grillową, grillujemy cukinię, dodajemy ją do warzyw. 3. Kroimy szynkę (obojętnie jaką chcecie), ją również grillujemy i dodajemy do sałatek. 4. Sery szybko przywierają do patelni, dlatego należy je wcześniej posmarować oliwą. Sery należy pilnować i co chwilę ruszać na patelni
Kitchens Alphabetktóry ostatnim razem zraził się do awokado zjadając "zielony kamień", po skosztowaniu tego cuda sam zaczął wymyślać nowe wariacje smakowe z udziałem pieczonego awokado :D ~ Pieczone awokado, nadziane szynką szczypiorkiem i jajkiem + kanapka z pastą z awokado ~ Składniki: (2 porcje) awokado 2 jajka szynka szczypiorek 2 kromki chleba przyprawy: pieprz, sól Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę(...)łyżeczką wydrążamy środek tak aby zmieściło się jajko. Środek oprószamy pieprzem i solą. Kroimy szynkę i szczypiorek i umieszczamy je w awokado. Owoce układamy w koszyczkach zrobionych z folii aluminiowej tak, aby się. nie przewrócił i umieszczamy na blasze do pieczenia. Na koniec do każdej połówki awokado wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy. Ostrożnie wkładamy blachę do nagrzanego
Kuchenny Skrawek Niebasmaczną sałatkę. Jakoś się trzeba ratować w te jesienne dni :) Przepis podpatrzony u Agi w Kuchni :) Składniki: słoiczek selera konserwowego puszka kukurydzy 200g żółtego sera w kawałku* 200g szynki w kawałku 2 łyżki majonezu(...)łyżki gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sól, pieprz * UWAGA! warto wybrać dobry ser, ponieważ jeśli wybierzemy gorzki może zepsuć nam sałatkę Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser i szynkę kroimy w kostkę. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki wrzucamy razem do miski i zalewamy sosem. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaspróbować kombinacji z serami o wyrazistym smaku, np. z serem z niebieską pleśnią, oscypkiem lub z twarogiem czy serem korycińskim. Galaretka z pewnością polubi się także ze słoną, suszoną szynką czy z piersią kaczki.Jeżeli macie możliwość, kupcie duże owoce pigwy jabłkowej lub gruszkowej, a nie pigwowca, ponieważ będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty z ich krojeniem i wydrążaniem (pamiętam(...)powierzchni powstała zastygnięta warstwa. Galaretkę wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do wystygnięcia. Gotową galaretkę pokrój na kwadraty i podaj do deski serów, suszonej szynki, mięsa kaczki lub zjedź jako deser. Można ja też dodać do herbaty (jak pisałam wyżej, smakuje jak miód). Galaretkę przechowuj w lodówce owiniętą w folię plastikową lub pokrojoną w kwadraty, przełożoną pergaminem i ułożoną
Chilli Czosnek i Oliwamoje szybkie pizzerinki! Mini pizzerinki Składniki gotowe ciasto francuskie (może być nawet to z biedronki: http://www.smaczne-blogowanie.pl/wp-content/uploads/2012/09/ciasto-francuskie-z-biedronki.jpg) papryka zielona, papryka czerwona, boczek wędzony ewentualnie, wersja light szynka wędzona (daje super zapach) cebule, ketchup Przygotowanie Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozwijamy ciasto francuskie z rolki, kroimy na kwadraciki, prostokąciki czy inne kształty takie jakie chcemy. Kroimy cebulkę(...)cienkie paseczki, paprykę też, a szynkę (boczek) w kwadraty. Nakładamy na kwadraciki każdy ze składników (szynka, papryka - najlepiej i zieloną, i czerwoną, cebulka). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20- 25 minut. W zależności od tego w jakim stopniu chcemy mieć zarumienione;) Wyjmujemy pizzerinki z piekarnika i jemy!;) Z keczupem są idealne. *Porcja na zdjęciu przygotowywana była na Sylwestra
Kuchnia moimi oczamiszynki konserwowej pokrojonej w kostkę, majonez, sól, pieprz Wykonanie;Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Odcedzamy kukurydzę, ananas kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy tortellini, szynkę, ananas, kukurydzę. Łączymy wszystkie składniki majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem...smacznego
Anioły w kuchnicamembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem Składniki: 1 duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe (możecie również użyć po prostu schabu) 70 g sera camembert lub brie 200 g szynki dojrzewającej 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku pieprz 2 łyżki masła Sos śliwkowy: 300 g miękkich śliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu(...)gdyż mięso jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę. Rozgrzewamy masło na patelni, roladki smażymy przez około 15 minut co jakiś czas obracając je, tak aby zarumieniły się z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz. Śliwki
Mania Gotowaniakanapki lub pokroić w grubsze plastry i podać jako danie obiadowe z upieczonymi ziemniakami. z cebulą. Inne przepisy na pieczone mięso: łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem łopatka marynowała się w marynacie z cydru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoczekiwania, poza tym, sprzedawane są w rozsądnej cenie. Nigdy nie kupuję np. szynki gotowanej, która kosztuje 12 zł za 1 kg. Zawsze zadaję pytanie, jak to możliwe świeża szynka (mięso) kosztuje 17 – 19 zł. za kg, a przetworzony produkt tylko 12 zł. Oczywiście znam odpowiedź
Kulinarny karnet ChristopheraPowiedz kotku co masz w środku - w środku mam szyneczkę, serek i śliweczkę. Składniki na 1 osobę: 1 filet z piersi kurczaka 1 plaster szynki gotowanej 1 plasterek żółtego sera 1 duża śliwka pokrojona w plasterki mąka, jajko, bułka tarta szczypta ostrego chilli sól, pieprz świeżo zmielony masło i olej do smażenia Dodatek: liście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku(...)świeżo zmielony masło i olej do smażenia Wykonanie: Filet z piersi kurczaka rozklepać przez folię spożywczą, tak, żeby nie poprzecinać włókien. Posolić i posypać pieprzem. Na połowie położyć szynkę, ser i śliwkę. Śliwkę oprószyć ostrym chilli. Złożyć w kopertę, panierować i usmażyć. Czosnek i cebulkę drobno pokroić, przesmażyć na maśle z odrobiną oleju. Dodać umyte i osączone liście młodego
Kulinarny karnet Christopherafrancuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych 8 plastrów marcepana-10dag 8 daktyli raczej świeżych 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej 1 jajko roztrzepane Arkusze ciasta filo poskładać po dwa, czyli otrzymamy cztery ,podwójne. Podzielić na 16 prostokątów. Każdą śliwkę owinąć kawałkiem marcepana. Śliwki muszą być miękkie(...)Jeżeli nie, to podgotować i osuszyć ,albo włożyć na moment do mikrofali. Śliwki ułożyć na kawałku filo i zwinąć w cukierek. Podobnie postępujemy z daktylami. Każdy daktyl zawinąć w szynkę, położyć na kawałku filo i zawinąć w cukierek. Końce przewiązać nicią kuchenna. Cukiereczki przepędzlować jajkiem i piec w temp.180 stop. około 20 min. Po lekkim przestudzeniu zdjąć nitki
Kulinarny karnet ChristopheraSkewers of chicken livers. Składniki: 8 szt. wątróbka z drobiu 8 szt. szynka szwarcwaldzka 2 cebule 1 jabłko przyprawa Kucharek pieprz świeżo mielony majeranek olej do smażenia Wykonanie: Wątróbki drobiowe przyprawić i odstawić na 0,5 godziny, następnie przesmażyć na patelni. Każdą wątróbkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Cebulę pokroić w plastry i nabijać naprzemiennie z wątróbką na szpikulce
Kulinarny karnet Christopheratalerzu ułożyć jajka , na nich grzyby ,posypać posiekanym szczypiorkiem. Resztą oliwy z patelni polać jajka i posypać gruboziarnistą solą morską. Grzyby na sposób dziadka. Składniki. 300g borowiki 50g szynki wiejskiej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 50ml wina czerwonego wytrawnego natka pietruszki tymianek sól pieprz olej do smażenia Wykonanie. Borowiki(...)oczyścić dokładnie szczoteczką, nie myć. Pokroić w dosyć grube plastry najlepiej razem z trzonami. Usmażyć na oliwie, nie rumieniąc Przyprawić solą i pieprzem .Wlać wino. Dodać pokrojoną drobno szynkę wiejską i cebulkę. Wymieszać. Przygotować torebkę z pergaminu i napełnić grzybami. Włożyć na 7 minut do nagrzanego piekarnika i pozwolić im „dojść” . Torebki położyć na talerzach i zaraz podać
Kulinarny karnet Christopheraszkl jajko-2 szt woda mineralna niegazowana -2 szkl mąka -2 szkl sól olej -1/2 łyżki tłuszcz do smażenia FARSZ ser żółty -7 plastrów szynka -7 plastrów polędwica sopocka -7 plastrów papryka czerwona -0,5 szt papryka żółta -0,5 szt keczup do dekoracji pietruszka do dekoracji. majonez -7 łyżeczek sól i pieprz Panierka: jajka(...)Ciasto odstawić na kilka minut. Następnie smażyć naleśniki na tłuszczu. Z tego ciasta wychodzi 7 porcji. Każdy naleśnik posmarować łyżeczką majonezu, położyć po plastrze szynki, polędwicy sopockiej i po dwa słupki papryki żółtej i czerwonej. Farsz nakryć żółtym serem,a w koło naleśnika ułożyć natkę pietruszki. Naleśniki składamy, zanurzamy w rozmąconym jajku
Kuchnia DanusiAlmette6 liści sałaty6 plasterków szynkiDługą bagietkę przekrawamy wzdłuż i wydrążamy z niej środek. Następnie smarujemy jedną połówkę połową serka Almette , ja użyłam tego z ziołami. Następnie układamy sałatę i szynkę, znowu sałatę i znowu smarujemy druga połową serka Almette. Na górze układamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Przykrywamy drugą połową bagietki i mocna zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy
Aga w kuchni