mięsa z rosołu. Polecam! Składniki: 200 g mięsa z rosołu (waga po obraniu, bez skór i kości); 1 jajo; 1 mała cebula; 1/4 średniej, czerwonej papryki; 2 czubate łyżki majonezu; 1/3 pęczka szczypiorku; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1/4 łyżeczki ostrej papryki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Wystudzone mięso z rosołu oczyścić ze skór i kości i odmważyć potrzebną ilość. Jajko ugotować(...)Cebule obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Pokrojone, wystudzone jajko wymieszać z mięsem z rosołu, pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę. Dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać. Pastę doprawić słodką i ostrą papryką oraz solą
Gospodyni Miejskapizza. W ten weekend robiłam sałatkę Gyros (w środę zobaczycie przepis) i użyłam w niej właśnie sosu czosnkowego. Sos jest przepyszny i bardzo uniwersalny. Ja do jogurtu naturalnego dodaję majonezu ale w wersji light można go pominąć. Składniki: 4 ząbki czosnku jogurt naturalny 165 ml 5 łyżek majonezu sól i pieprz do smaku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka oliwy(...)posiekać lub przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Do czosnku dodać cytrynę, sól, pieprz, oregano, oliwę z oliwek i przyprawę do ziemniaków. Wszystko razem rozgnieść łyżką. Dodać jogurt i majonez. Wymieszać
cooklifeoraz ogórkiem to tatar z łososia w moim pomyśle idealnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu urodzinowym czy zbliżającym się sylwestrowym. Składniki : 40 dag filetu z łososia 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon łyżka siekanego koperku sól, pieprz 2-3 łyżki wody 1 duży ogórek zielony Przygotowanie : Filet z łososia rozdrobniłem trochę nożem a następnie zmieliłem używając robota(...)zmielonego mięsa dodaję majonez, musztardę i wodę, mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Dużego ogórka przecinam na pół i obieraczką do warzyw ścinam go cienkie paski (bez części pestkowej). Paski ogórka zwijam w rożki i faszeruję je tatarem. Ps. : Woda dodaje soczystości a majonez delikatności
Mechanik w kuchnipołączenie surowych pieczarek z kurczakiem i warzywami. Do tego makaron - u mnie taki z zupek chińskich, ale można użyć dowolnego - idealnie sprawdzi się taki do rosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole. Składniki : *5-6 surowych pieczarek * łyżka soku z cytryny * zupka chińska lub makaron ugotowany(...)dente * 2 pomidory rzymskie * 4 ogórki korniszony * gotowana pierś z kurczaka * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Zupkę chińską zalać wrzątkiem, tak by tylko przykryć makaron, dodać przyprawy bądź przyprawić pod swój smak. Odstawić do wystygnięcia. Kurczaka porwać na kawałki, pomidory i ogórki pokroić w paseczki. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać wszystkie
Magiczne Życie Martywędzonego pstrąga, dodatek - do porannych kanapek :) Składniki: 3 jaja 150 g wędzonego pstrąga 1 łyżeczka koperku 1 łyżeczka szczypiorku 1 łyżeczka pietruszki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majonezu Pstrąga obrać z ości. Niezbyt to przyjemny etap robienia tej pasty :( Następnie pstrąga rozcieramy widelcem. Koperek, pietruszkę i szczypiorek siekamy, jajka kroimy w drobną kosteczkę i wszystko dokładnie mieszamy razem(...)majonez i koncentratem pomidorowym. Majonez można zamienić na jogurt naturalny :) Czyż nie proste
Delicious Titbitskupować przyprawę sprawdźcie czy nie zawiera polepszaczy smaku. Składniki: 1 pierś z kurczaka 5 - 8 korniszonów 1 czerwona cebula ketchup puszka kukurydzy (może być niecała) Kilka łyżek majonezu (można wymieszać go z jogurtem naturalnym) pól kapusty pekińskiej przyprawa gyros olej Wykonanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w przyprawie gyros. Następnie usmażyć(...)Wysypać na kurczaka. Cebulę pokroić w drobną kostkę i ułożyć na korniszonach. Na cebuli rozprowadzić ketchup. Na ketchupie wyłożyć osączoną kukurydzę. Na kukurydzy rozsmarować majonez lub mieszankę majonezu i jogurtu. Na wierzch wyłożyć umytą, osączoną i pokrojoną na małe kawałki kapustę. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce
Sto kolorów kuchnilatem od znajomej od tamtej pory często gości na Naszym stole Składniki: 1 brokuł-500g puszka groszku zielonego puszka kukurydzy sól,pieprz do smaku- ja używam Kamis 2 łyżki majonezu lub smietany,jogurtu greckiego(jak kto lubi)-ja użyłam pół na pół-łyzka smietany łyżka majonezu Wykonanie : Brokuła gotujemy ok 5 minut w osolonej wodzie.Studzimy.Rozciskamy widelcem na papkę lub blenderujemy(...)miseczki przekładamy kukurydzę i groszek,dodajemy przetarte brokuły,smietanę,majonez,doprawiamy solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.Dobrze chlodzimyw lodówce.Sałatka ma konsystencję sałatki jarzynowej
Z Majeczką w kuchnikiszonego. Podróż niedaleka, gdyż Piemont leży pod Francją. To znacznie bliżej niż Sycylia na przykład! Składniki według upodobań -ziemniaki -marchewka -korzeń pietruszki -groszek z puszki -kukurydza z puszki -jaja -majonez - http://indexfood.pl/callipo/produkty/produkt-single/product/tunczyk-w-sosie-wlasnym-w-kawalku-160g-w-sloiku/ -sól,pieprz Ugotuj marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki , wszystko osobno i w skórkach. Obierz, wystudz, pokrój w kostkę. Kompletnie wychłodzone delikatnie posól i przemiszaj, dodaj majonezu(...)jajek pokrojonych również w kosteczkę. Wsyp groszek i kukurydzę oraz tuńczyka – odsącz z zalewy. Wymieszaj, najlepiej miękką łopatką, aby nie pognieść na papkę składników. Popieprz i dodaj znów majonezu. Udekoruj i włóż do lodówki do schłodzenia! Sałatka jest łagodna ,a poprzez dodanie tuńczyka ..jest taka śródziemnomorska. Brak cebuli ,ogórka i jabłka sprawia, że jest również zdrowsza i do wzdęć
Z Kuchni Do Kuchnikaszy jaglanej 200 g Newelli naturalnej (1 opakowanie) 6 rzodkiewek 1 papryka czerwona 100 g startego sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka majonezu sól himalajska, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. Następnie zalać dwiema niepełnymi szklankami wody, dodać płaską łyżeczkę soli i gotować aż kasza wchłonie wodę(...)ugotowaniu kaszę ostudzić. Rzodkiewki i paprykę umyć i pokroić w kosteczkę. W kostkę pokroić także newellę. Natkę pietruszki posiekać. Ząbek czosnku zetrzeć i dodać do majonezu. Do przestudzonej kaszy dodać pokrojone warzywa, newellę, natkę pietruszki, starty ser i majonez z czosnkiem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Ze smakiem i z pasjąwiejskie, słoik, (cebulkę również możemy wykorzystać), - ananas, puszka, (sok również wykorzystujemy), - papryka, czerwona i żółta, - kukurydza, puszka, - cebula czerwona, 3-4 większe lub 5-6 mniejszych, - ziemniaki, 3-4, - majonez - najlepiej domowy! Można go połączyć lub zastąpić jogurtem (np. greckim) lub serkiem. - przyprawy - pieprz czarny, domowa vegeta - jajka 3-4. WYKONANIE: 1. Gotujemy ziemniaki w koszulkach i jajka na twardo(...)ananasa, papryczki, cebulę w pióra), 3. Gotujemy cebulę w soku z ananasa. 4. Mieszamy wszystkie składniki (cebulka, jajka i ziemniaki - pokrojone w kostkę, muszą być zimne), 5. Dodajemy sporo majonezu a z przyprawami ostrożnie - szczerze powiedziawszy i bez nich się obejdzie tym razem. 6. Mieszamy i gotowe! :) / Lepsza jest gdy moment sobie "odpocznie", najlepsza na drugi dzień - gdy smaki się
Wypisz WymalujPluszki czyli Ruskie bułki widziałam już na innych blogach i zastanawiałam się dlaczego są tak popularne. Okazuje się, że są bardzo łatwe do przygotowania, a co najważniejsze dzięki dodatkowi majonezu do ciasta drożdżowego nie obsychają i są długo świeże. Zainspirowana przez forum Izbusha , postanowiłam je sama zrobić, chociaż przyznam, że przepis delikatnie zmodyfikowałam. Składniki na 16 sztuk: 60 dag mąki(...)pszennej, używam typu 500 3 kopiaste łyżki dobrego majonezu 1 i 1/2 szklanki mleka 5 dag roztopionego masła 1 łyżeczka cukru kryształu 1/2 łyżeczki soli 2,5 dag świeżych drożdży Nadzienie: roztopione masło mak biały lub niebieski dostępny na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i pół szklanki mleka, wymieszać i odstawić na 10-15 minut aby drożdże
Apetyczna babeczkawszystkiego. W okresie grillowym wykorzystuję go do grillowanych mięs bądź kiełbaski, poza sezonem może być wykorzystany do surówek, sałatek czy mięs na zimno. Przepis jest prościutki: Potrzebujemy: majonez ketchup jogurt grecki papryka ostra ząbek czosnku Wykonanie: Majonez mieszamy z ketchupem, dla nadania delikatności dodaję jeszcze jogurt grecki, gdyż nie lubię ciężkich sosów na bazie samego majonezu. Po wymieszaniu dodaje
Walijskie PichcenieTeraz myślę, że chyba dlatego, że była to jedyna sałatka która królowała na stole. Prawdziwa jarzynowa sałatka jest bardzo pracochłonna, to nie jakiś "sałatkowy wynalazek" typu 2 składniki+majonez i buch - sałatka na stole. Ale wysiłek opłaca się ... A potrzebowałam do niej :(nie podaję ilość bo zależy od tego, ile chcemy uzyskać sałatki) marchewkę pietruszkę seler(...)seler naciowy (jeśli lubimy) por zielony groszek kukurydza kawałek kalafiora seler konserwowy (ze słoika) dobre ogórki kiszone jaja jabłko zielenina: szczypiorek, natka pietruszki majonez lyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: jest dziecinnie proste :) Marchew, seler, pietruszkę, kawałek kalafiora obieramy, gotujemy, uważając, aby warzywa nie były zbyt miękkie, bo podczas mieszania zrobi się nam pacia. Studzimy kroimy w bardzo drobną
Walijskie Pichcenieprezentuje się całkiem fajnie ... zresztą oceńcie sami :-)) Składniki: 200 g ryżu ugotowanego na sypko puszka kukurydzy 4-5 ogórków konserwowych 3 puszki tuńczyka w sosie własnym majonez ser żółty 5 ugotowanych na twardo jajek 3 ugotowane marchewki pieprz szczypiorek Wykonanie: Na płaskim talerzu układamy plastikową obręcz. Do środka nakładamy (kolejność dowolna) ryż - lekko ugniatamy go łyżką, startą(...)oczkach marchew, starte na oczkach ogórki, odsączoną kukurydzę, odsączonego z zalewy tuńczyka, starte jajka. Całkowita dowolność w użyciu majonezu, możemy masz sałatkowy torcik posmarować majonezem 2x (między warstwami) bądź mniej kalorycznie - tylko jeden raz. Jeśli zostanie nam warzyw, a chcemy je wykorzystać możemy warstwy powielić kilkakrotnie. Górę posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Wraz z obręczą wkładamy sałatkę do lodówki
Walijskie Pichcenieduchu trwających świąt Wielkanocnych, chcę się z Wami podzielić przepisem na jajka faszerowane, jakie zawsze z tej okazji przygotowuję. Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo majonez 10 dag szynki pęczek szczypiorku 10 dag łososia pęczek koperku Wykonanie: Jajka obieramy, dzielimy na dwie różne części (ja użyłam 14 jaj, więc podzieliłam je na dwie porcie po 7 jaj każda),... ...kroimy(...)Żółtka rozgniatamy widelcem... ..i do jednej porcji dodajemy wędlinę posiekaną w drobniutką kostkę, szczypiorek (lub, jeśli nie możecie go dostać, jak ja :), możecie go zastąpić porem) oraz 2 łyżki majonezu... ...a do drugiej porcji rozgniecionych żółtek dodajemy posiekanego łososia i koperek oraz 2 łyżki majonezu. Wszystkie składniki mieszamy i napełniamy nimi przekrojone na pół białka. Smacznego
Taste Of My Day