kanapkowa, która smakuje wszystkim. Składniki: średni por, 250 gramów żółtego sera, 2 ząbki czosnku, dwie wędzone ćwiartki z kurczaka (udka), pół puszki kukurydzy konserwowej, natka pietruszki, dwie czubate łyżki majonezu, sól, pieprz. Zrób tak: por przekrój wzdłuż, umyj i pokrój najcieniej jak umiesz, oprósz solą, wymieszaj i odstaw na jakieś 15 minut. W tym czasie zmięknie, dzięki czemu lepiej będzie(...)drobno posiekaj. Czosnek posiekaj, a następnie rozetrzyj na papkę z odrobiną soli. Najłatwiej zrobić to nożem. Kukurydzę odsącz, ser zetrzyj na drobniejszych oczkach, natkę posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem. Sałatka jest najpyszniejsza, gdy się trochę przegryzie. Artykuł Sałatka czosnkowa z wędzonym kurczakiem i serem. Hit kanapkowy pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskaodmierzane przed gotowaniem) około 160-180 g wędzonego kurczaka (ilość można dostosować wg upodobań) 5 łyżek kukurydzy z puszki 5 małych korniszkonków (małe ogóreczki) 1/4 czerwonej papryki 2 łyżki majonezu szczypta ostrej czerwonej papryki świeżo mielony czarny pieprz i sól Przygotowanie: Makaron gotujemy zgonie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka, kukurydzę, pokrojone(...)plasterki ogóreczki i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku ostrą czerwoną papryką, świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Smacznego
Słodkie okruszkiMatjas 1 mała czerwona cebula 1 mała cebula dymka 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewki 1 duży zielony ogórek 150 g twarogu półtłustego 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 330 g kwaśnej śmietany 12% sól, pieprz 150 ml wody 4 łyżki żelatyny 1/2 cytryny 1 łyżka octu winnego białego do dekoracji kiełki słonecznika do podania ocet(...)terriny: Cebule obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do dużej miski. Dodać rzodkiewki pokrojone w plasterki, górek pokrojony w półplasterki, posiekany koperek i szczypiorek. Twaróg pognieść widelcem, wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną, po czym przelać do miski. Filety śledziowe odsączyć na sitku, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pozostałych składników. Sałatkę wymieszać i doprawić do smaku solą
Passions hobbies lifełyżki kukurydzy 12 czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 1 średnia papryka czerwona Sos do kebaba: 3 łyżki ketchupu 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 czubate łyżki majonezu 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na domowego kebaba w bułce: Przygotować pieczywo do kebaba wg tego przepisu: Bułki(...)Przygotować sos do kebaba: Do miseczki wrzucić 3 łyżki ketchupu (wedle upodobań łagodny lub pikantny – ja najczęściej używam jednak pikantnego), 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, pół łyżeczki czosnku granulowanego oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Przygotować surówkę do kebaba: Sałatę lodową poszarpać na mniejsze kawałki. Ogórki pokroić w plasterki
Kulinarne Przebojefileta z indyka 2 płaskie łyżki przyprawy kebab-gyros 4 łyżki oleju 150 g – 200 g sera żółtego Sos 1: 2 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu Sos 2: 150 g jogurtu 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu ½ sałaty lodowej lub pekińskiej 10 szt pomidorków koktajlowych ½ ogórka
KuchniaWeDwoje.plchleba. Ilość porcji: 2-3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: kapusta czerwona – 300g awokado – ½ sztuki cebula czerwona – ¼ sztuki boczek wędzony – 100g musztarda – ½ łyżeczki majonez – ½ łyżeczki sok z cytryny – 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkuj, awokado obierz i pokrój w niedużą kostkę, cebulę pokrój w piórka, boczek pokrój w wąskie paseczki(...)podsmaż na suchej patelni. Wszystko przełóż do głębokiej miski. Dodaj musztardę, majonez i sok z cytryny. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Przystrój ulubionymi kiełkami. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro td { padding: 0.3em; } table.macro th.sub { padding-left: 0.8em; } table.macro td.small { font-size
wiecejwarzyw.plśledziem. Świetnie sprawdza się na co dzień, jak i na świątecznym stole. Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 4 średnie ziemniaki, cebula, 2 ogórki konserwowe, ocet jabłkowy, kopiasta łyżka majonezu, pieprz, świeży koperek. Zrób tak: ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz, pokrój w dużą kostkę, cebulę drobniutko posiekaj, wszystko przełóż do miski, obficie skrop octem i ostaw na minimum pół godziny(...)pokrój w większe kawałki, ogórki w półplasterki, dodaj do reszty, dopraw pieprzem (sól nie jest potrzebna, nawet wymoczone śledzie są dość słone), dorzuć też posiekaną natkę, delikatnie wymieszaj z majonezem, odstaw do schłodzenia. Artykuł Kartoffelsalat ze śledziem. Przepis na niemiecką sałatkę pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskaprzezroczystych niteczek) pół opakowania surimi (paluszków krabowych)- 125 g 1 średni ogórek szklarniowy – ok. 220 g 2 jajka ugotowane na twardo 4 większe gałązki szczypiorku 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% pół łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę z surimi i jajkiem: Makaron ugotować wg instrukcji(...)posiekać drobno. Szczypiorek umyć, osuszyć, a następnie drobno posiekać. Część szczypiorku dodać do sałatki, a część pozostawić do posypania wierzchu sałatki. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez, śmietanę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Oprószyć wierzch sałatki odrobiną szczypiorku. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Sałatka z surimi i jajkiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje400g pulled pork’a – szarpanej wieprzowiny – 60 ml czerwonego wytrawnego wina Składniki na surówkę Colesław: – 500g białej kapusty – 1 marchewka – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka jogurtu greckiego – 1 łyżeczka cukru pudru – 1 łyżeczka octu winnego – 1 łyżeczka soku z cytryny – sól, pieprz Składniki(...)kapustę posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wlewamy ocet, sok z cytryny i cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy majonez, jogurt, sól, pieprz i mieszamy do uzyskania sosu. Posiekane warzywa przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce. Sos BBQ: W małym rondelku umieszczamy wszystkie składniki na sos z wyjątkiem
Be Fit Be Strongwaga pomidorów po odsączeniu) 2 łyżki oleju (zalewy) ze słoika z suszonymi pomidorami 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżka majonezu 3 duże listki świeżej bazylii sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pastę z kurczaka i suszonych pomidorów: Do wykonania tej pasty można ugotować mięso z kurczaka (udka(...)mięso, odsączone z zalewy suszone pomidory, 2 łyżki oleju ze słoika z suszonych pomidorów, 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, 1 czubatą łyżkę majonezu, 3 duże listki świeżej bazylii i dokładnie zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie zblendować lub dokładnie wymieszać za pomocą łyżki
Kulinarne Przebojebiała i jasnozielona część) – ok. 230 g (waga białej i jasnozielonej części) 2 jabłka (u mnie odmiana Jonagold) – ok. 500 g (waga przed obraniem) 2 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki) 1 czubata łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18% sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na surówkę z pora i jabłek: Do surówki należy użyć tylko(...)ostrości. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć jabłka na tarce o dużych (lub średnich) oczkach. Wrzucić do miski pokrojonego pora oraz starte jabłka. Dodać 2 czubate łyżki majonezu oraz 1 czubata łyżkę kwaśnej gęstej śmietany, a następnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Schłodzić surówkę w lodówce przez ok. 20-30 minut, by smaki nieco się
Kulinarne Przebojeswoim menu. SKŁADNIKI 8-10 filetów śledziowych solonych a'la Matjas 1 czerwona cebula 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki majonezu sól, świeżo mielony pieprz kolorowy opcjonalnie świeży koperek lub natka pietruszki WYKONANIE Filety śledziowe przełożyć do głębokiego talerza, zalać mlekiem i wodą w proporcji pół na pół. Przykryć folią spożywczą(...)lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, po czym przełożyć do miski. Dodać jogurt naturalny, obie musztardy i majonez, wymieszać i doprawić niewielką ilością soli i pieprzu. Rybę dobrze odsączyć na sitku, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sosu. Wymieszać, nałożyć folię i włożyć do lodówki na co najmniej
Passions hobbies lifeodsączeniu z zalewy mała garść rodzynek – ok. 25 g (można dać więcej jeśli chcecie by sałatka była bardziej słodka) 3 łodygi szczypiorku 3 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wielkanocna sałatka teściowej z selerem konserwowym: Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, a następnie odcedzić na sitku i dokładnie osuszyć(...)zalewy. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Szynkę konserwową pokroić w małą kosteczkę (najlepiej o boku ok 3-4 mm). Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać 3 łyżki majonezu, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce przez ok. 20-30 minut. Smacznego! Jeśli szukacie więcej inspiracji na sałatki z selerem
Kulinarne Przebojeziół prowansalskich 250 g pieczarek 1 mała cebulka – ok. 50 g 50 g startego żółtego sera (u mnie Edamski) 3 gałązki natki pietruszki 2 jajka 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kotlety siekane z pieczarkami: Filety z piersi kurczaka pozbawić błonek(...)pozostawić grzyby z cebulką do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać. Jajka wbić do miski, rozkłócić widelcem lub rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać majonez, mąkę pszenną, potarty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Do kurczaka dodać ostudzone pieczarki oraz wyżej przygotowaną masę jajeczno-majonezową. Odstawić masę na ok. 15 minut
Kulinarne Przebojemałe jabłko lub pół dużego jabłka – ok. 110 g 2 duże ogórki kiszone – ok. 170 g 3-4 gałązki świeżego koperku 3 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na szybką i prostą sałatkę z selerem konserwowym i szynką: Seler konserwowy odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć(...)obrać, posiekać bardzo drobno. Szynkę konserwową pokroić w małą kosteczkę (najlepiej o boku ok 3-4 mm). Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać 3 łyżki majonezu, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce przez ok. 20-30 minut. Smacznego! Jeśli szukacie więcej inspiracji na sałatki
Kulinarne Przeboje