Składniki karp ok. 2 kg kminek 1 opakowanie cebula ½ kg lub więcej marchew jw majonez ostrzejszy, kętrzyński,lub kielecki sól, olej, prostokątne naczynie do zapiekania(...)plastry, posypać kminkiem, ułożyć na tym karpia (głowę i ogon też, jeśli zmieści się w naczyniu) . Dołożyć marchew, cebulę i kminek między kawałki karpia i na karpia. Pokryć majonezem . Posypać lekko kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 180 st. C przez ok. 1 godzinę, pod koniec można jeszcze położyć trochę majonezu. Smacznego.ps.to przepis rodzinny,bardzo smaczny. Ingredienti
w mojej kuchnikukurydza mini i czosnek włoski w oleju u mnie Ole -seler naciowy korzeń -marchewka -ogórki kiszone najlepiej domowe - ser rycki wędzony RAMZES -mrożona lub świeża natka pietruszki -sól,pieprz -majonez -musztarda Najpier ugotuj cieciorkę, ale jej nie rozgotuj. Ugotuj marchewkę ze skórką i pokrój w kosteczkę. Do cieciorki dodaj kukurydzę mini i czosnek włoski. Pokrój korzeń selera naciowego drobno(...)ogórki kiszone. Dość duży kawałek ryckiego Ramzesa , zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do sałatki. Ramzes nada całej sałatce wyjątkowego, wędzonego smaku,który zachwyci wszystkich. Wymieszaj. Zrób majonez. Ja robie go tak- do osobnej, małej miski daję majonez ze słoika i dodaję do niego musztardę, sól i pieprz. Miksuję. Dodaję w razie potrzeby jogurtu naturalnego. Wylewam do sałatki
Z Kuchni Do Kuchniplan. Pyszności wyszły wyśmienicie. ŚLEDZIE: - 1 kg śledzi solonych (płaty bez skóry) - 2 kg cebuli (biała i czerwona pół na pół) - pół szklanki oleju - 3-4 łyżki majonezu - łyżeczka domowej przyprawy typu vegeta. płaty śledziowe moczymy całą noc, zmieniając kilka razy wodę, następnie dokładnie osuszamy. Cebulą kroimy w pióra, wygniatamy z przyprawą i olejem, dodajemy majonez, dokładnie mieszamy(...)warstwę śledzi, znów warstwę cebuli itd. Zawsze kończymy przykrywając cebulą. Odstawiamy do lodówki. Najlepsze są po 3-4 dniach o ile jeszcze coś zostanie w słoju :) Ilość oleju i majonezu możemy zwiększyć w zależności od upodobań :) SZYBKA SAŁATKA PAPRYKOWA: - żółta papryka, 2 duże, - czerwona papryka, 2 duże, - zielona papryka suszona, odrobina, - czosnek, 6 główek (czosnek polski koniecznie), - oliwa z oliwek
Wypisz WymalujSkładniki: 400 g makaronu o kształcie ryżu 4 jajka 1 czerwona papryka 2 wędzone udka 6-7 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 5-6 łyżek majonezu 1/2 łyżeczki ziół dalmatyńskich sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Udka i ogórki pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę,zioła dalmatyńskie, sól, pieprz(...)majonez. Wszystko wymieszać. Jeśli sałatka jest zbyt sucha można dodać łyżkę majonezu. Smacznego
O kuchni z uczuciemprzepis na rewelacyjną sałatkę z selera naciowego. Po prostu musicie jej spróbować! Składniki: - 6 łodyg selera naciowego, - 1 duże soczyste, słodkie jabłko, - 40 g orzechów włoskich, - 2 duże łyżki majonezu sojowego (można dać więcej, ja zrobiłam wersję 'light'), - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, - sól, pieprz. Wykonanie: Orzechy trochę posiekać, prażyć je na suchej patelni, do momentu aż zaczną pachnieć. Selera(...)części, wykroić gniazdo nasienne, skropić odrobiną soku z cytryny żeby nie ściemniały, cząstki również pokroić w plastry takiej grubości jak seler. Wymieszać seler, jabłko, orzechy, dodać pozostały sok i majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Oczywiście można dać więcej orzechów (mnie się już nie chciało obierać) i majonezu (polecam domowy, jak nie ma się możliwości zrobić samemu to polecam
Co na wege obiad?niej w codziennej diecie. Surówka z czerwonej kapusty: pół główki dużej, czerwonej kapusty (lub 1 mała główka) 1 duże jabłko 2 cebule szalotki 1 łyżka oliwy 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego szczypta mielonego kminku lub kminu sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kapustę należy obrać(...)ugniatać co najmniej pięć minut. Odstawiamy kapustę. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Szalotki siekamy w bardzo drobną kostkę (można zastąpić je czerwoną cebulą). Przygotowujemy sos. Majonez energicznie mieszamy z oliwą i octem. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz mielonego kminku lub kminu rzymskiego (jeśli nie lubimy pomijamy). Do kapusty dodajemy jabłko i cebulę, mieszamy (najlepiej znowu chwilę
Poezja smakuKolejny klasyk czyli kurczak-ananas w sałatkowej odsłonie. Wersja odchudzona czyli mniej majonezu, więcej zielonego i chrupkiego. Będzie rzodkiewka, sałata masłowa, orzech włoski i sos z imbirem,cynamonem i kakao :) Zapraszam do kuchni! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Kilkanaście małych kawałków ananasa świeżego lub z puszki 100g wysokiej jakości wędliny z piersi z kurczaka Kilka liści(...)sałaty masłowej 3 rzodkiewki Kilka orzechów włoskich 3 łyżki śmietany 18%tł. do sosów 1 łyżeczka majonezu Sól himalajska Ksylitol lub cukier Cynamon mielony Imbir mielony Kakao Sok z cytryny Przygotowanie: 1/ Mieszamy w małym pojemniku śmietanę, majonez, szczyptę cynamonu, imbiru i kakao. Dodajemy odrobinę soku z cytryny ksylitol i sól i ponownie mieszamy. Odkładamy na bok. 2/ Opłukaną sałatę
Kuchnia PROzdrowotnaduże lub 5 małych jaj 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g) 1 cebula szalotka (można zastąpić szczypiorkiem) 2 ogórki kiszone 2 czubate łyżki orzechów włoskich 2 łyżki majonezu light lub kremowego serka 1 łyżeczka musztardy dijon (ewentualnie łyżka soku z cytryny) 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (można także zrobić w wersji ostrej) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic(...)tuńczyka. Ponownie pulsacyjnie miksujemy przez kilka sekund – nie dłużej, pasta jest lepsza jeśli ma wyczuwalne kawałki (jeśli nie mamy malaksera wystarczy wszystkie składniki drobno pokroić). Dodajemy odciśnięte ogórki, majonez lub serek (my po prostu kochamy majonez, ale może być też jogurt grecki doprawiony czosnkiem), musztardę, paprykę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy łyżką, aż składniki połączą się w pastę
Poezja smakudodatkowo umieszczona w przezroczystej misce ładnie prezentuje się na stole dzięki warstwom. Składniki: 4-5 ogórków konserwowych 2 torebki ryżu 1 por 4 jajka tuńczyk w oleju ketchup oraz majonez Sposób przyrządzenia: na sam spód miski układamy ogórki pokrojone w kostkę następnie pół torebki ryżu ketchup por pokrojony w kosteczkę pół torebki ryżu majonez jajka pokrojone w kostkę pół torebki(...)ryżu majonez tuńczyk odsączony z oleju ostatnia część ryżu ketchup Sałatkę najlepiej na godzinkę lub dwie odstawić do lodówki. Smacznego
upichcicwlosku Iglotex 2 ugotowane marchewki , pokrojone w kostkę kukurydza z puszki groszek z puszki fasola czarna Skworcu czosnek marynowany w ziołach i pomidorach cebulka marynowana pieprz ziołowy Skworcu majonez śmietana musztarda sól i pieprz mrożony seler naciowy – natka czosnek Wykonanie banalnie proste. Ugotuj warzywa Iglotex na parze. Wystudz. Wsyp z puszek przelane wodą tak groszek jak kukurydzę. Dodaj mrożonego selera(...)naciowego, marchewkę w kostkę. Ugotuj czarna fasolę. Ja ją ugotowałam na parze. Trochę schodzi, ale warto zatrzymać jak najwięcej substancji odżywczych. Fasolę ostudz! Przygotowałam majonez. Kilka łyżek majonezu przełożyłam do garnuszka, dodałam łyżke śmietany i łyżkę musztardy, pieprz ziołowy. Wycisnęłam dwa ząbki czosnku, popieprzyłam, posoliłam....i zmiksowałam mikserem. Wlałam do całości warzyw. Wymieszałam. Posypałam błonnikiem naturalnym czyli miedzy
Z Kuchni Do Kuchniokoło 3-4 osoby. Składniki: - 1 brokuł, - 4 jajka, - mała puszka kukurydzy konserwowej, - makaron uszka pół opakowania (np. Lubella), - 3 ząbki czosnku, - mały jogurt naturalny, - do smaku: duża łyżka majonezu, łyżeczka musztardy, sól, pieprz Przygotowanie: Brokuły obrać w różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 3-5 min. jak już woda się zagotuje). Jajka ugotować na twardo, pokroić(...)kostkę. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wszystko zostawić do ochłodnięcia. Dep przygotować w osobnym garnuszku/miseczce (kto jak woli), łącząc jogurt, majonez, musztardę, zgnieciony czosnek, pieprz i sól. Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać. Ewentualnie doprawić. W drugiej wersji zwiększam ilość składników i dodaję 3-4 pomidory. Czyli: 2 brokuły, 6 jajek, duża puszka
Passions hobbies lifesmaczny sznureczek. Pasta z wędzonej makreli jest prosta w przygotowaniu i można ją jeść z każdym rodzajem pieczywa. SKŁADNIKI 1 wędzona makrela 2 jajka 2 łyżki musztardy 2 łyżki majonezu pęczek szczypiorku WYKONANIE Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Makrelę obrać z ości i wrzucić rozdrobnioną do miski. Szczypiorek umyć i pokroić. Do ryby dodać jajka, szczypiorek(...)majonez i musztardę. Delikatnie wymieszać. Podawać z pieczywem. Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym, dzięki czemu uzyskamy zdrowszą wersję pasty
Passions hobbies lifenajłatwiejsza do przygotowania sałatka na świecie. Poradzi sobie z jej wykonaniem nawet największy dyletant kulinarny, czy największy leń. Najwięcej „zachodu” zajmuje przygotowanie sosu, gdyż trzeba połączyć jogurt, majonez i pieprz cayenne Reszta się sama robi, no i trzeba trochę poczekać z językiem na brodzie, gdyż sałatka z selerem, kurczakiem i serem najlepiej smakuje schłodzona. Polecam też inne nasze(...)selera konserwowego małe podudzie wędzonego kurczaka bez skóry 2 łyżki kukurydzy z chili 2 grube plastry sera żółtego 2 łyżki drobno siekanego szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu (u mnie Winiary) Sól i odrobina pieprzu Cayenne do smaku Przygotowanie Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Żółty ser i wędzonego kurczaka kroimy w drobną kostkę. Jogurt naturalny mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszki kukurydza z puszki czosnek czosnek włoski w oleju, cebulka marynowana,kapary u mnie Ole! Mrożona lub świeża natka pietruszki- dość sporo, lub seler naciowy natka. U mnie mrożone. Majonez Najpierw na sitku odcedzamy seler, kukurydzę oraz groszek. Ja przelewam zimna wodą dodatkowo. Gdy cała woda z nich skapie wsypuję do miski. Mieszam delikatnie. Ucieram dwa rodzaje sera ryckiego(...)paprykę odcedzam z zalewy i kroje w kawałeczki bądz paski. Dodaje do całości. Mieszam delikatnie. Dodaję mrożony seler naciowy i natkę pietruszki. Posypuję pieprzem kolorowym z młynka. Robię majonez- to znaczy do gotowego majonezu dodaję na smak trochę musztardy, wyciskam przez praskę 4 ząbki czosnku, dodaję trochę jogurtu naturalnego. To jeśli chcecie. Miksuję. Dodaję do sałatki. Mieszam delikatnie
Z Kuchni Do Kuchnitaką sałatkę podaję do dań mięsnych, ale moje dzieci uwielbiają ją na kanapkach z wędlinką. Można też zrobić taką sałatkę z jogurtem. Surówka z selera w majonezie SKŁADNIKI: seler - 1 szt jabłka - 2 szt marchewka mała - 1 szt sól i pierz majonez - 2 łyżki sok z cytryny - do smaku PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i selera obrać, opłukać. Jabłka obrać, zetrzeć(...)makaronik, razem z warzywami, lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ja starłam warzywa i jabłka w maszynie do tarcia warzyw. Majonez wymieszać z solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny, dodać do startych składników, dokładnie wymieszać. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusi