chleba. Ilość porcji: 2-3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: kapusta czerwona – 300g awokado – ½ sztuki cebula czerwona – ¼ sztuki boczek wędzony – 100g musztarda – ½ łyżeczki majonez – ½ łyżeczki sok z cytryny – 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkuj, awokado obierz i pokrój w niedużą kostkę, cebulę pokrój w piórka, boczek pokrój w wąskie paseczki(...)podsmaż na suchej patelni. Wszystko przełóż do głębokiej miski. Dodaj musztardę, majonez i sok z cytryny. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Przystrój ulubionymi kiełkami. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro td { padding: 0.3em; } table.macro th.sub { padding-left: 0.8em; } table.macro td.small { font-size
wiecejwarzyw.plśledziem. Świetnie sprawdza się na co dzień, jak i na świątecznym stole. Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 4 średnie ziemniaki, cebula, 2 ogórki konserwowe, ocet jabłkowy, kopiasta łyżka majonezu, pieprz, świeży koperek. Zrób tak: ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz, pokrój w dużą kostkę, cebulę drobniutko posiekaj, wszystko przełóż do miski, obficie skrop octem i ostaw na minimum pół godziny(...)pokrój w większe kawałki, ogórki w półplasterki, dodaj do reszty, dopraw pieprzem (sól nie jest potrzebna, nawet wymoczone śledzie są dość słone), dorzuć też posiekaną natkę, delikatnie wymieszaj z majonezem, odstaw do schłodzenia. Artykuł Kartoffelsalat ze śledziem. Przepis na niemiecką sałatkę pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskaprzezroczystych niteczek) pół opakowania surimi (paluszków krabowych)- 125 g 1 średni ogórek szklarniowy – ok. 220 g 2 jajka ugotowane na twardo 4 większe gałązki szczypiorku 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% pół łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę z surimi i jajkiem: Makaron ugotować wg instrukcji(...)posiekać drobno. Szczypiorek umyć, osuszyć, a następnie drobno posiekać. Część szczypiorku dodać do sałatki, a część pozostawić do posypania wierzchu sałatki. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez, śmietanę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Oprószyć wierzch sałatki odrobiną szczypiorku. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Sałatka z surimi i jajkiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje400g pulled pork’a – szarpanej wieprzowiny – 60 ml czerwonego wytrawnego wina Składniki na surówkę Colesław: – 500g białej kapusty – 1 marchewka – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka jogurtu greckiego – 1 łyżeczka cukru pudru – 1 łyżeczka octu winnego – 1 łyżeczka soku z cytryny – sól, pieprz Składniki(...)kapustę posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wlewamy ocet, sok z cytryny i cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy majonez, jogurt, sól, pieprz i mieszamy do uzyskania sosu. Posiekane warzywa przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce. Sos BBQ: W małym rondelku umieszczamy wszystkie składniki na sos z wyjątkiem
Be Fit Be Strongwaga pomidorów po odsączeniu) 2 łyżki oleju (zalewy) ze słoika z suszonymi pomidorami 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżka majonezu 3 duże listki świeżej bazylii sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pastę z kurczaka i suszonych pomidorów: Do wykonania tej pasty można ugotować mięso z kurczaka (udka(...)mięso, odsączone z zalewy suszone pomidory, 2 łyżki oleju ze słoika z suszonych pomidorów, 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, 1 czubatą łyżkę majonezu, 3 duże listki świeżej bazylii i dokładnie zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie zblendować lub dokładnie wymieszać za pomocą łyżki
Kulinarne Przebojebiała i jasnozielona część) – ok. 230 g (waga białej i jasnozielonej części) 2 jabłka (u mnie odmiana Jonagold) – ok. 500 g (waga przed obraniem) 2 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki) 1 czubata łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18% sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na surówkę z pora i jabłek: Do surówki należy użyć tylko(...)ostrości. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć jabłka na tarce o dużych (lub średnich) oczkach. Wrzucić do miski pokrojonego pora oraz starte jabłka. Dodać 2 czubate łyżki majonezu oraz 1 czubata łyżkę kwaśnej gęstej śmietany, a następnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Schłodzić surówkę w lodówce przez ok. 20-30 minut, by smaki nieco się
Kulinarne Przebojeswoim menu. SKŁADNIKI 8-10 filetów śledziowych solonych a'la Matjas 1 czerwona cebula 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki majonezu sól, świeżo mielony pieprz kolorowy opcjonalnie świeży koperek lub natka pietruszki WYKONANIE Filety śledziowe przełożyć do głębokiego talerza, zalać mlekiem i wodą w proporcji pół na pół. Przykryć folią spożywczą(...)lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, po czym przełożyć do miski. Dodać jogurt naturalny, obie musztardy i majonez, wymieszać i doprawić niewielką ilością soli i pieprzu. Rybę dobrze odsączyć na sitku, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sosu. Wymieszać, nałożyć folię i włożyć do lodówki na co najmniej
Passions hobbies lifeodsączeniu z zalewy mała garść rodzynek – ok. 25 g (można dać więcej jeśli chcecie by sałatka była bardziej słodka) 3 łodygi szczypiorku 3 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wielkanocna sałatka teściowej z selerem konserwowym: Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, a następnie odcedzić na sitku i dokładnie osuszyć(...)zalewy. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Szynkę konserwową pokroić w małą kosteczkę (najlepiej o boku ok 3-4 mm). Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać 3 łyżki majonezu, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce przez ok. 20-30 minut. Smacznego! Jeśli szukacie więcej inspiracji na sałatki z selerem
Kulinarne Przebojeziół prowansalskich 250 g pieczarek 1 mała cebulka – ok. 50 g 50 g startego żółtego sera (u mnie Edamski) 3 gałązki natki pietruszki 2 jajka 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kotlety siekane z pieczarkami: Filety z piersi kurczaka pozbawić błonek(...)pozostawić grzyby z cebulką do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki drobno posiekać. Jajka wbić do miski, rozkłócić widelcem lub rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać majonez, mąkę pszenną, potarty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Do kurczaka dodać ostudzone pieczarki oraz wyżej przygotowaną masę jajeczno-majonezową. Odstawić masę na ok. 15 minut
Kulinarne Przebojemałe jabłko lub pół dużego jabłka – ok. 110 g 2 duże ogórki kiszone – ok. 170 g 3-4 gałązki świeżego koperku 3 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na szybką i prostą sałatkę z selerem konserwowym i szynką: Seler konserwowy odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć(...)obrać, posiekać bardzo drobno. Szynkę konserwową pokroić w małą kosteczkę (najlepiej o boku ok 3-4 mm). Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać 3 łyżki majonezu, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce przez ok. 20-30 minut. Smacznego! Jeśli szukacie więcej inspiracji na sałatki
Kulinarne Przebojeciepło tuńczyka. Sałatka makaronowa z tuńczykiem Składniki: 200 g małych świderek (lub innego makaronu) 4 ogórki kiszone 4 jajka 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka (340 g) 4 łyżki majonezu 2-3 łyżki śmietany 18% pieprz sól Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy, a następnie pozostawiamy do przestudzenia. Ogórki i jajka kroimy w kostkę, a kukurydzę i tuńczyka(...)odsączamy z zalewy. Wszystko wrzucamy do miski. Dokładamy makaron. Poźniej dodajemy majonez i śmietanę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smacznego Artykuł Sałatka makaronowa z tuńczykiem pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeuznana za najzdrowszą. Składniki: 100 g dzikiego ryżu (polecam Skworcu ) 100 g marynowanych kurek 3 jajka ugotowane na twardo 200 g szynki konserwowej puszka kukurydzy konserwowej 3 czubate łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Około 35 - 40 minut. Odcedzamy, studzimy. Kurki i kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy, dodajemy do ryżu. Jajka kroimy w kostkę(...)dodajemy do ryżu. Szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy majonez, mieszamy. Smacznego
Smak mojego domukażdy Smaczne połączenie marchewki z kurczakiem. Danie idealne na niedzielny rodzinny obiad. A więc zaczynajmy… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 piersi z kurczaka 5 dużych marchwi 4 łyżki stołowe majonezu 1 torebka ryżu (100g) przyprawa do kurczaka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce lub przy pomocy robota kuchennego na „większych oczkach”. Pierś z kurczaka(...)mięso nasiąkło przyprawami ale nie jest to wymóg konieczny. Wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka układamy na dnie naczynia żaroodpornego i na wierzch wrzucamy naszą tartą marchewkę. Górę smarujemy majonezem po czym zamykamy naczynie. Nasze naczynie wstawiamy do piekarnika na około 70 minut w temperaturze 200 stopni. Finito! Tak przygotowane danie podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas przygotowania
Blog kulinarny S9.PLSkładniki: 2 małe sałaty rzymskie 1 średniej wielkości brokuł 150 g szynki drobiowej pęczek rzodkiewki puszka kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo garść pestek dyni Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego 1-2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego) pieprz sól Na początku dzielimy brokuł na średnie różyczki. Wrzucamy go do gotującej się, lekko posolonej wody(...)gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwile w durszlaku do odcieknięcia. Następnie w miseczce łączymy majonez, jogurt i posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Umytą i osuszoną sałatę kroimy i układamy na dnie miski. Następnie wykładamy warstwę brokuła i polewamy połową sosu. Kolejną warstwą jest pokrojona w kostkę szynka. Następnie układamy pokrojoną rzodkiewkę
PatiGotujesurówką lub warzywami będą wspaniałym obiadem, nie tylko od święta. Smacznego Kotlety schabowe pieczone pod serową pierzynką SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 5 plastrów żółtego sera, można użyć tartego sól, pieprz mleko PRZYGOTOWANIE: Schab myję, suszę, tłuczę na cieńsze kotlety. Układam w misce, zalewam mlekiem, odstawiam na kilka godzin lub na całą(...)lodówki, przykryte. Następnego dnia obieram cebulę i czosnek, siekam drobno, mieszam z majonezem w miseczce. Schab wyjmuję, układam w naczyniu żaroodpornym. Solę i pieprzę z obu stron. Smaruję sosem majonezowo-cebulowym i przykrywam plastrem sera. Piekę w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. C przez 30 minut. Grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Upieczone podaję od razu, na zdjęciu porcja
Zasmakuj Kuchni