majonez - 14247 przepisów (strona:167/950)

Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem 203

Dzisiaj pomysł na pyszną przekąskę na imprezę np. Sylwestra. Kabanosy w cieście francuskim, posypane czerwonym pieprzem i podane z dipem z majonezu, ketchupu i musztardy. Pycha! Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka Składniki: cienkie kabanosy ciasto francuskie 1 jajko czerwony pieprz Dip: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu „Kotlin

Oryginalny smak
Sałatka makaronowa z ananasem (bezglutenowa) 177

Dobrze mieć w lodówce na weekend jakąś dobrą sałatkę. Polecam :-) Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego (np. świderki) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów 1 słodka papryka kilka plastrów szynki majonez sól, pieprz Wykonanie: 1. Do miski wrzucamy ugotowany i przestudzony makaron bezglutenowy, kukurydzę, pokrojony w cząstki ananas, pokrojoną w kosteczkę paprykę i szynkę. 2. Dodajemy kilka łyżek majonezu (ja daję

Kawa z mlekiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem (bezglutenowa) 111

torebki ryżu po 100 g 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (150 g) 1 słoik pikli firmy Rolnik (na zdjęciu poniżej) kilka łyżek majonezu (ja użyłam 400 ml) sól, pieprz Wykonanie: 1. Gotujemy ryż i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Do tej sałatki używam właśnie tych pikli, jak na zdjęciu obok. 3. Do wystudzonego ryżu(...)dodajemy odsączoną kukurydzę, pikle, pokrojoną drobno cebulkę oraz tuńczyka. 4. Następnie dodajemy majonez, w ilości według własnego uznania (ja lubię dużo) oraz sporo solimy i pieprzymy. Sałatka musi mieć wyrazisty smak. I mieszamy wszystko. 5. Następnie wkładamy sałatkę do lodówki. Najsmaczniejsza jest po schłodzeniu

Kawa z mlekiem
Sałatka ziemniaczana zwana dalej jarzynową (bezglutenowa) 156

nawet jarska, ponieważ nie dodaję żadnej wędliny. Zapraszam. Składniki (proporcja dla 3-osobowej rodziny: dwóch dorosłych i dziecko): ok. 9 szt. ziemniaków podobnej wielkości 5 jajek ok. 400 ml majonezu (+ więcej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 3 marchewki 4 ogórki kiszone ok. 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (Roleski bezglutenowa) ok. 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Wykonanie: 1. Ziemniaki(...)twardo. 2. Następnie ostudzone ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kosteczkę, podobnie jajka i ogórki. Odsączamy kukurydzę i groszek. Przyda nam się spora miska. 3. Następnie dodajemy majonez, musztardę i ocet. Sporo solimy i pieprzymy. 4. Wszystko mieszamy. Ja zwykle jeszcze dodaję trochę musztardy czy octu i jeszcze doprawiam, więcej soli i pieprzu. Lubię wyraziste smaki. Następnie przekładamy sałatkę

Kawa z mlekiem
Surówka z czerwonej kapusty z selerem naciowym 173

bardziej t eraz gdy za oknem zimno, musimy zadbać o dodatkowe witaminy. Składniki: 1/3 główki czerwonej kapusty 3 łodygi selera naciowego 1 jabłko sok z 1/2 cytryny majonez cukier sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno posiekać, przełożyć do miski, lekko posolić, wygnieść i odłożyć na 10 minut. Seler naciowy pokroić w cienkie plasterki, jabłko obrać i zetrzeć na tarce na dużych(...)oczkach. Seler i jabłko dodać do kapusty, skropić cytryną wymieszać. Dodać majonez i doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Pasta z wędzonej makreli 170

wykorzystać inną wędzoną rybę – pasta będzie na pewno pyszna. Składniki: 1 wędzona makrela 250 gramów białego twarogu półtłustego 1 mała cebula ½ pęczka świeżego koperku 5-6 łyżek stołowych majonezu 3-4 łyżeczki chrzanu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makrelę obierz ze skóry, usuń ości, włóż do miski. Posiekaj drobno koperek oraz cebulę, dodaj do makreli wraz z twarogiem, majonezem

Garniec Magalie
Pyszna sałatka śledziowa z ryżem 301

Matias – solonych 100 g ugotowanego ryżu 4 jajka ugotowane na twardo 200 g ogórków konserwowych 1 cebula pęczek szczypiorku na sos: 3 łyżki ketchupu pikantnego 4 łyżki majonezu do smaku: pieprz, sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka śledziowa z ryżem Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną(...)wszystkie składniki dodaję do ryżu. Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w nie za dużą kostkę i dodaję do sałatki. Szczypiorek drobno kroję, posypuję nim sałatkę przed podaniem. Do majonezu dodaję ketchup, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam, tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak, jeżeli trzeba to doprawiam. Sałatkę przed podaniem odstawiam na około 1 godzinę

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka a’la Waldorf z nasturcją 159

cząstką siebie, jej stanowczość idealnie pasuje do łagodności pozostałych składników. Naprawdę polecam ten przepis! Składniki (na jedną osobę): 1/2 jabłka 3,4 łodygi selera naciowego bliżej środka plus listki majonez sól, pieprz do smaku (oczywiście z młynka) sałata lodowa endywia kilka listków i kwiat nasturcji pieczywo pszenne (można je zastąpić dowolnym) Wykonanie: Łodygi selera naciowego oraz jabłko pokrój w drobną(...)kostkę. W sałatce powinna być równa ilość jabłka i selera. Posyp solą i pieprzem, dodaj majonez. Wstaw sałatkę do lodówki. Z 1 łodygi zetnij obieraczką do warzyw (wzdłuż) cienkie plastry selera, odłóż je na później, do dekoracji. Opłucz pod bieżącą wodą listki i kwiat nasturcji, odłóż na papierowy ręcznik, aby obeschły. Podpiecz ulubione pieczywo (w tosterze lub na patelni grillowej

Garniec Magalie
Śledź w śmietanie z ogórkiem kiszonym 176

dziś zapraszam na pysznego śledzia z kiszonym ogórkiem.  Koniecznie spróbujcie :) Składniki: 5 filetów śledziowych 2 ogórki kiszone 1 jabłko 1 cebula 250 ml śmietany 12% 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Jabłko i cebulę obrać. Cebulę pokroić w drobną(...)kostkę, jabłko i ogórki pokroić w cienkie paseczki (można zetrzeć na tarce). Jabłko, ogórki, cebulę oraz śmietanę i majonez dodać do śledzia, wymieszać. Na koniec doprawić do smaki solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Pieczone kulki z jarmużu i gotowanych warzyw 149

sobą do pracy i są dobrą okazją do wykorzystania gotowanych warzyw, które zostały nam z poprzedniego dnia. Jeśli lubicie sosy, polecam do kulek ostry, turecki sosik. Jeśli nie jecie majonezu, możecie wypróbować majonez z orzechów

dolcevitainmykitchen
Surówka z czerwonej kapusty z koperkiem i czosnkiem 156

cytryny 1 cebula 3 czubate łyżki siekanego, świeżego koperku 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól i pieprz do smaku 2 duże łyżki majonezu Wykonanie: Kapustę szatkujemy, polewamy sokiem z cytryny, mieszamy. Cebulę drobno kroimy, dodajemy do kapusty. Dodajemy koperek, czosnek, cukier puder, pieprz, majonez oraz sól do smaku. Całość mieszamy. Sałatkę wkładamy do lodówki

Smak mojego domu
Pałki kurze po Ciechocińsku 133

bardzo starej książki kucharskiej. Kurczak wyszedł bardzo soczysty. Serwować go z podpieczonymi ziemniakami lub frytkami. Pałki kurze oczyścić, umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Obsypać ziołami prowansalskimi. Majonez z keczupem wymieszać razem. Posmarować ze wszystkich stron kurczaka masą z majonezu i keczupu. Lekko podważyć skórę i posmarować również pod skórą. Nie musicie całkowicie, tylko tam gdzie się da. Wstawić

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z porem 1083

był łagodniejszy w smaku. składniki: 350 g pora, biała i jasnozielona część 250 g chudej wędliny w plasterkach 1 puszka kukurydzy 2 łyżki posiekanego koperku świeżo zmielony pieprz kolorowy majonez Pora pokroić w pasterki lub pół plasterki. Zalać wrzątkiem i parzyć kilka minut. Następnie wystudzić i osączyć na sicie. Kukurydzę z puszki także osączyć na sicie. Wędlinę pokroić w paseczki(...)Wszystkie składniki przełożyć do miski i dodać posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z majonezem. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem

Monia miesza i gotuje
Sałatka z pieczarek i "Carte blanche" 175

małych pieczarek (u mnie brązowe) ok. 200 g żółtego sera typu gouda 4 jajka ugotowane na twardo 2-3 ogórki kiszone ogórek konserwowy pół pęczka rzodkiewek chili 2 łyżki majonezu sól biały pieprz łyżka oleju Pieczarki pokroić na ćwiartki lub na 6 części (w zależności od wielkości grzybów). Obsmażyć pieczarki na rozgrzanym oleju. Posolić. Pieczarki przełożyć do salaterki. Do pieczarek(...)dodać ser żółty, ogórki i jajka pokrojone w kostkę podobnej wielkości. Do sałatki dodać rozdrobnione chili i rzodkiewki pokrojone na talarki lub mniejsze cząstki. Całość wymieszać z majonezem oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podawać po przegryzieniu się smaków, czyli po ok. 2 godzinach. Ostatnio wybieram dość przejmujące lektury, których fabuła związana jest ze szkołą lub uczeniem

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielona sałatka z brokułem, papryką i ogórkiem – pełna witamin 235

ogórek sałatkowy (około 300 g) 1 pęczek szczypiorku 1 kostka sera feta (około 270 g) na sos: 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżki majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka zielona z brokułem Przygotowanie: Najpierw przygotuję brokuł: Brokuł dzielę na mniejsze kawałki i gotuję. Do wody w której będę(...)kroję w cienkie półplasterki, szczypiorek drobno siekam. Ser feta możemy pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki przekładam do salaterki. Sos: Czosnek drobniutko kroję i dodaję do majonezu z jogurtem, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Sosem polewam sałatkę, mieszam, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – sałatka jest gotowa. Sałatka z brokułem i ogórkiem jest

Uwaga Babcia Gotuje