korzeń selera, świeżego (ok. 550g) 1 jabłko (opcjonalnie) (ok. 200g) 1 łyżka soku z cytryny 100 g rodzynek 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% (ok. 120g) 1 łyżki majonezu (ok. 40g) 3 łyżki miodu (u mnie lipowy) pieprz i sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z selera z rodzynkami – Wykonanie: Rodzynki wrzucić do szklanki, zalać wrzątkiem i odstawić(...)Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na małych lub średnich oczkach, skropić sokiem z cytryny. Seler, jabłko i rodzynki wrzucić do jednej, dużej miski. Następnie dodać gęstą kwaśną śmietanę, majonez oraz miód, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Surówka smakuje najlepiej po kilku godzinach, jak smaki się ‘przegryzą’. Smacznego! Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki
Kulinarne Przebojeidealnie pasuje do sałatek jak i do mięs. Sos ma aksamitną i delikatną konsystencję. Nie wymaga wiele czasu jak i umiejętności kulinarnych. Składniki: 1 łyżka miodu (płynny) 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryną Sposób przygotowania: Do szerokiej miski wlewamy płynny miód, oliwę oraz sok z cytryny. Następnie do tego(...)dodajemy musztardę oraz majonez. Najlepiej za pomocą widelca dokładnie całość mieszamy, aż do momentu uzyskania jednolitego płynu
CookMagpuszka kukurydzy (ok. 285g po odsączeniu) 5 ugotowanych jajek klasa M lub L) 1 mały słoiczek tartego chrzanu (160g lub można dać nieco mniej do smaku) 3 łyżki majonezu (ok. 120g) 3 łyżki śmietany gęstej, kwaśnej 18% (ok. 120g) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka chrzanowa z jajkiem – Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek(...)pokroić na mniejsze kawałki (opcjonalnie). Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie powyższe składniki przełożyć do dużej miski, a następnie dodać majonez, kwaśną śmietanę oraz chrzan tarty ze słoiczka (najlepiej na początek dać połowę słoiczka, a potem stopniowo dodawać po kolejnej łyżeczce do smaku – w zależności jak bardzo intensywny smak chce
Kulinarne Przebojeright .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką – Składniki: 1 podwójna duża pierś z kurczaka 2 duże marchewki 2 czubate łyżki majonezu słodka papryka w proszku, pieprz i sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką – Wykonanie: Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek, umyć, osuszyć(...)mniejsze fileciki (podzieliłam na 6 mniejszych kotlecików) i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na nim kotleciki z kurczaka, a następnie na nich startą marchewkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
Kulinarne Przebojekorzeń selera świeżego (ok. 500g) 4 jabłka (ok. 800g) – najlepiej słodka odmiana 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (ok. 100g) 1 czubata łyżka majonezu (ok. 60g) 2 łyżeczki cukru (lub więcej – do smaku) sól, pieprz do smaku @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px(...)Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i również zetrzeć na tarce (na dużych lub średnich oczkach). Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Wrzucić potartego selera i jabłko do miski, dodać śmietanę, majonez, cukier, pieprz i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce. Surówka najlepiej smakuje po kilku godzinach, jak smaki się “przegryzą”. Smacznego! Więcej przepisów na surówki do obiadu
Kulinarne Przebojeuniwersalna, dlatego powinna zasmakować każdemu. Składniki: opakowanie makaronu tortellini (dałam z nadzieniem szpinakowym) ogórek długi 200 g szynki konserwowej bądź schabu pieczonego puszka kukurydzy mały pęczek kopru 3 łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Szynkę kroimy w kostkę, ogórka obieramy i również kroimy w kostkę(...)Kukurydzę odsączamy z zalewy, koperek siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Majonez mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Sosem zalewamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki. sałatka z tortellini, ogórkiem i koperkiem Artykuł Sałatka z tortellini, ogórkiem i koperkiem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnegrilla czy rodzinną imprezę. Składnik: 1/3 główki sałaty lodowej 250 g szynki pęczek rzodkiewki 1 ogórek zielony 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula majonez+jogurt sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Do miski wrzucić porwaną na kawałki sałatę. Kukurydzę osączyć z zalewy, dodać do sałaty. Papryki, szynkę pokroić w kostkę. Ogórka obrać(...)pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę oraz cebulę również pokroić w półplasterki. Wszystko wrzucić do miski z sałatą, dodać majonez z jogurtem 1:1 i doprawić do smaku solą i pieprze. Całość wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasismaku śledzie w curry wyglądają też bardzo apetycznie :) Składniki na śledzie w curry: 6 płatów śledziowych 5 średniej wielkości cebul 3 łyżeczki curry 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju do smażenia Przepis na śledzie w curry: Płaty śledziowe dokładnie myjemy pod bieżąca wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny, wymieniając w międzyczasie(...)dodajemy 3 łyżeczki curry. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Śledzie kroimy na ok. 1-2 cm paseczki i układamy na półmisku. Przygotowaną cebulę mieszamy z 2 łyżkami majonezu i układamy na śledzikach. Gotowe, smacznego ! Post Śledziki pod cebulową pierzynką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zagości na moim stole. Składniki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasa w plastrach 1 słoik selera 250 g szynki konserwowej 2-3 łyżki majonezu Sól, pieprz Przygotowanie Czerwoną fasolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, dokładnie odsączamy i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy kukurydzę, seler, pokrojoną w kostkę szynkę konserwową i ananas oraz 2-3 łyżki(...)majonezu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki
Programista w kuchniCzas gotowania: 30 Składniki -opakowanie makaronu tortellini (np. z szynką) 250 g -100 g szynki konserwowej -2 pomidory -2 ogórki szklarniowe -sól, pieprz -pół puszki kukurydzy Sos: -2 łyżki majonezu -3 łyżki jogurtu greckiego -2 ząbki czosnku -pęczek koperku -sól, pieprz Przygotowanie --> Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, studzimy. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne(...)cząstki kroimy w kostkę. Do salaterki przekładamy wszystkie składniki, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i sos. Doprawiamy do smaku. --> Sos: --> W miseczce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany drobno koperek. Doprawiamy i mieszamy. --> Smacznego Post Sałatka z tortellini i szynką pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujewypróbować przepis. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej będziemy potrzebować : około 1,5 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków 200 g sera żółtego 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku oraz 5 łyżek majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 5 łyżeczek musztardy ostrej do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Sałatka ziemniaczana Przygotowanie : Ziemniaki dokładnie myję(...)odkładam do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Przygotowanie pozostałych składników sałatki: Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Zieleninę dokładnie płuczę i drobno kroję. Do majonezu dodaję jogurt, musztardę, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie sałatki: Do miski przekładam wszystkie składniki sałatki, polewam sosem i całość dokładnie mieszam – sałatka jest
Uwaga Babcia Gotujemnie nasz pediatra, który doradził przy diecie eliminacyjnej jedzenie groszku w dużych ilościach. 4-5 średniej wielkości ziemniaków puszka groszku konserwowego 2-3 ogórki kiszone cebulka dymka (ze szczypiorem) majonez sól pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i ugotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odkładamy do wystygnięcia. Do sałatki z powodzeniem możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu. Groszek konserwowy(...)odsączamy. Ziemniaki i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Jedną cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy w talarki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy 2-2,5 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy. Gotowe
Dieta bez mlekadodatkach do potraw często natknąć się możemy na mleko. Jednak nic straconego! W zaciszu własnej kuchni możemy w zaledwie 3 minuty przygotować pyszny sos tysiąca wysp. 4 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 1,5 łyżeczki octu winnego łyżeczka cukru sól pieprz Majonez, keczup, ocet winny oraz cukier mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe
Dieta bez mlekapowstała bardzo smaczna i pożywna sałatka. Polecam :) Składniki: 1 szklanka ryżu 2 pomidory 4-5 ogórków konserwowych 150 g wędliny 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cebuli 1/2 pęczka pietruszki majonez sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pomidory, ogórki, wędlinę pokroić w kostkę. Wszystko dodać do ryżu. Kukurydzę osączyć z zalewy, cebulę pokroić w drobną kstkę(...)pietruszke drobno posiekać. Dodać do ryżu, wymieszać. Na koniec dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasituńczykiem: pęczek rzodkiewek mała czerwona papryka puszka kukurydzy puszka groszku 4 jajka 2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym) szczypiorek Sos: 150 ml gęstego, naturalnego jogurtu 3 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kotkę. Groszek, kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę(...)szczypiorek siekamy. Rzodkiew ścieramy na tarce. Jogurt i majonez łączymy ze sobą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie. W przezroczystej misce układamy kolejno: tuńczyk, kukurydza, papryka, groszek, jajka, sos czosnkowy, rzodkiew i szczypiorek. Artykuł Lekka sałatka warstwowa z tuńczykiem pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarne