majonez - 14247 przepisów (strona:164/950)

SAŁATKA JARZYNOWA 133

świętami i może dlatego tak bardzo nam smakuje. SKŁADNIKI 4 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3 -4 ogórki kiszone 4 duże jajka puszka groszku konserwowego kilka łyżek majonezu łyżeczka musztardy pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa obrać umyć i gotować aż będą miękkie. Ugotowane warzywa wyjąc z wody i odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie pokroić w małą kostkę. Jajka(...)ugotować na twardo, przestudzone kroję w małą kosteczkę. Ogórki drobno kroję w kostkę i dodaję odcedzony groszek do pokrojonych warzyw i jajek. Na koniec dodaję majonez i musztardę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszam, po czym wstawiam do lodówki do schłodzenia. Smacznego

RAROSSA
Sałatka jarzynowa 161

sałatka obowiązkowo musiała być na święta, ale bez okazji świąt też robię . 6 ziemniaków 3 marchewki 4 jajka 2 kwaśne jabłka 4 ogórki kiszone groszek konserwowy kukurydza konserwowa majonez 1 -2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Ziemniaki, marchew i jaja ugotować.Ostudzone warzywa i jaja pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojone jabłko, ogórki .Groszek i kukurydzę, paprykę odcedzić(...)zalewy i dodać do pozostałych warzyw.Całość doprawić solą i pieprzem, dodać musztardę ,majonez i wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i orzeszkami 175

szybka do wykonania, a smakuje niesamowicie. Warstwowa sałatka z tuńczykiem i orzeszkami Składniki: 200 g kaszy kuskus 7-8 ogórków kiszonych 2 puszki tuńczyka w oleju 5-6 łyżek majonezu 3-4 garści solonych orzeszków ziemnych sól Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą na około 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykrywamy szczelnie talerzykiem i pozostawiamy na około 5 min do napęcznienia(...)kostkę. Układamy je na kaszy tworząc drugą warstwę. Z tuńczyków wylewamy olej, rozdrabniamy je dokładnie widelcem i układamy na ogórkach jako trzecią warstwę. Następnie warstwę tuńczyka dokładnie smarujemy majonezem. Całość posypujemy orzeszkami ziemnymi. Smacznego Artykuł Warstwowa sałatka z tuńczykiem i orzeszkami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
CZEKOLADOWA BABKA MAJONEZOWA 136

soli ¾ szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ⅓   szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże łyżki majonezu (czubate) aromat waniliowy ( pominęłam) dodatkowo np. gorzka czekolada, czekoladowe jajka Wykonanie: w misce ubijamy całe jaja ze szczyptą soli na puszystą masę następnie stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy(...)uzyskamy konsystencję gęstego kogla-mogla do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki, kakao oraz proszek do pieczenia, miksujemy krótko na niskich obrotach, na koniec dodajemy majonez i jeszcze raz całość krótko miksujemy ciasto przekładamy do formy keksowej (autorka nie wskazała rozmiaru foremki więc użyłam 30x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym

Słodkie zapomnienie
Sałatka z soczewicą konserwową i łososiem lub tuńczykiem 127

puszka łososia lub tuńczyka 1 puszka soczewicy (u mnie Bonduelle ) 1/2 puszki kukurydzy (użyłam porcji na raz Bonduelle ) 2 jajka 1 cebula lub kawałek pora Dodatkowo: sól, pieprz majonez Jajka należy ugotować na twardo, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Soczewicę, kukurydzę oraz tuńczyka/łososia odcedzić z zalewy, a cebulę/pora drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce(...)wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku

Di gotuje
BABECZKI CYTRYNOWO MAJONEZOWE 128

jajka ( osobno białka i żółta) szczypta soli ⅓ szklanki drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki majonezu Wykonanie: biała ubijamy ze szczyptą soli odstawiamy w drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem do białości, dodajemy sok z cytryny, miksujemy następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia oraz majonez, ponownie

Słodkie zapomnienie
Sałatka z jajek i awokado z sosem chrzanowo- majonezowym 135

jego ilość 5 jajek ugotowanych na twardo 1 awokado (dojrzałe), pokrojone w drobną kostkę 1/2 szklanki mrożonego groszku 2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego 3 łyżki natki pietruszki 4 łyżki majonezu 2 łyżki chrzanu ze słoika 5 rzodkiewek, drobo posiekanych sól, czarny pieprz do smaku W małym garnku zagotować wodę. Lekko osolić. Wrzucić mrożony groszek i blanszować przez ok 2 minuty(...)Żółtka jajek rozgnieść widelcem, białka drobno posiekać. Wrzucić jajka do miski. Dodać pokrojone w kosteczkę awokado, rzodkiewki, odsączony groszek i zioła. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. W osobnej misce połączyć majonez i chrzan. Sos dodać do pozostałych składników i dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w słoiczku w lodówce. Smacznego! Artykuł Sałatka z jajek i awokado

olalacooking
Jajka z różowym majonezem 119

właściwie nie przepis, a sposób na urozmaicenie podania tradycyjnych jajek na świątecznym stole. Jajka podane z różowym majonezem zamiast tradycyjnie białym będą wyglądać zdecydowanie lepiej, ciekawiej, intrygująco. A przecież zrobienie różowego majonezu to nic trudnego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czerwona sałatka makaronowa 128

papryki bez skórki i pestek 150 g kabanosów 200 g makaronu, u mnie falbanka z kurkumą Makarony Babuni 1 łyżka musztardy francuskiej  1/2 łyżeczki płynnego miodu 2 łyżki majonezu sól, pieprz Paprykę kroimy w kosteczkę, kabanosy w małe kawałeczki. Warzywa i mięso mieszamy z ugotowanym makaronem. Dodajemy do nich wymieszaną musztardę, majonez i miód. Doprawiamy solą i pieprzem

MamaOskarka
Sałatka Waldorf 111

ktoś nie lubi, może pominąć ten składnik. Składniki: 1 sałata rzymska lub rukola 1 jabłko 10 połówek orzechów włoskich Sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Sól, pieprz Ser pleśniowy 1 mały seler Opis przygotowania: Liście sałaty dokładnie umyj i wysusz, a następnie ułóż na talerzu. Orzechy musimy uprażyć delikatnie na patelni. Jabłka dokładnie umyj, pokrój(...)Selera i jabłko skrapiamy sokiem z połowy cytryny, dzięki czemu owoc nie będzie ciemniał. Lekko mieszamy. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Przygotowujemy delikatny sos do sałatki. Jogurt mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sałatę wykładamy pokrojony seler, jabłka oraz ser pleśniowy. Polewamy przygotowanym sosem i na końcu dodajemy orzechy. Artykuł Sałatka Waldorf pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kebab 126

ciepłej wody 25 ml oleju Sól, pieprz Szczypta cukru 600 g wołowiny 7 ząbków czosnku Kapusta pekińska Czerwona kapusta 3 pomidory Ogórek Cebula 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Zioła prowansalskie Opis przygotowania: Zaczynamy od zamarynowania mięsa, żeby nabrało smaku. Do miski czosnek przeciskamy przez praskę (3 ząbki). Dodajemy do tego sól, pieprz i przygotowujemy marynatę. Mięso obtaczamy(...)marynacie i odkładamy na kilka godzin. Następnie przygotowujemy sos, aby się zdążył przegryźć. Do miski lub shakera dodajemy jogurt, majonez, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz i zoła prowansalskie. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. W tym czasie przygotowujemy pity (bułki). Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do tego cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka makaronowa z brokułem i kukurydzą 812

czosnkowy aby w kilka chwil przygotować pyszną i pożywną sałatkę. Składniki 1/2 opakowania makaronu kokardki 1 brokuł 1 puszka kukurydzy Bonduelle 200 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie a różyczki brokuła na parze. 2. Kiedy oba składniki wystygną dodajemy do nich kukurydzę. 3. Jogurt łączymy z majonezem

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka z tuńczyka 134

mnie najbardziej klasyczna, zapraszam Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju 1 czerwona papryka 2 jajka ugotowane na twardo nieduża puszka kukurydzy opcjonalnie: także mała puszka zielonego groszku majonez opcjonalnie: łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Tuńczyka odsączam, jajka i paprykę kroję w kosteczkę. Mieszam razem w misce, dodaję odsączoną kukurydzę i majonez – około 2 łyżek (oraz musztardę

Zasmakuj Kuchni