mniejszej keksówce np. 25x12 cm.W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego.Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem.Źródło przepisu: Rogalik blog
Gospodyni Miejskawyrabiania i jedna godzina wyrastania w lodówce. Ciasto drożdżowe lubi ciepło, ale są też takie wersje, które lubią"posiedzieć" sobie w lodówce. Jako dziecko pamiętam jak ciasto drożdżowe na rogaliki wyrastało we wiadrze w zimnej wodzie jak wypłynęło na wierzch było gotowe. Także sposobów na ciasto drożdżowe jest wiele.Z tego przepisu drożdżówka wychodzi bardzo puszysta a ciasto sprężyste. Najlepsza jest
Basia w kuchnipoprzez brązowy, trzcinowy i miody w saszetkach. Caffe we Włoszech spożywana jest zazwyczaj po każdym posiłku, wyjątkiem jest poranne espresso/caffe pite na czczo. Poprzedza śniadanie. Schemat to – caffe – rogalik – capuccino lub inne caffe z mlekiem. Ale na dzień dobry zawsze caffe. I prasa.Kolejną ciekawostką jest to, co może Was zaskoczyć totalnie- kawa po porze śniadaniowej nie powinna zawierac
Z Kuchni Do Kuchnikiedykolwiek okazję zjeść. (na 2 pierwszych zdjęciach pizza z Rzymu, następne 2 to pizza z Wenecji)Jak zobaczyłam to w sklepie wiedziałam, że muszę to kupić. :P Rogalika? Z tych cudów nabyłam drugą od prawej
More food, love and dreamsOstatnio przygotowałam Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami w zastępstwie rogali marcińskich, przy okazji upiekłam też pyszne kruche ciasteczka z tym samym farszem, dodatkowo obsypane zostały siekanymi orzechami.Bardzo mi smakują takie kruche, maślane ciasteczka. Nie są zbyt słodkie i błyskawicznie się je robi. Składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, bakalie.Przepis jest prosty, więc poradzi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDomowe drożdżówki z jabłkamiUwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego zrobić. Jeśli jednak szukacie czegoś, co nie wymaga dużo czasu przy przygotowaniu (jak np. pączki) domowe drożdżówki z kruszonką i nadzieniem z ulubionego dżemu (lub czekolady) to idealny pomysł na podwieczorek/drugie śniadanie.Składniki
CiastkozercyCiasto zrobione z przepisu na rogaliki..oczywiście zmniejszyłam ilość cukru..bo bułeczki były z dodatkiem pesto no i dałam 1 jajko mniej..3 1/2 szkl. mąki2 jajka1/4 kostki masła1 łyżka cukru4 dag drożdżyok. 1/2 szkl.letniego mleka1 łyżeczka solipesto czerwone DeveleyMasło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać
Moje domowe kucharzeniewszystkich gatunków ciasta. Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z owocami i kruszonką. Składniki:Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki drożdżowe jest TUTAJPonadto ulubione owoce:u mnie morele i jagody Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce
Walijskie Pichceniekażdym trójkącie rozsmarowujemy masę makową. Podstawę trójkąta zakładamy na masę makową, a na środku robimy nacięcie i delikatnie odginamy na boki a następnie zwijamy jak tradycyjne rogale. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając aby zostawić między nimi spore odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięte
Walijskie Pichceniekorzysta z długiego weekendu, więc aby nie tracić czas na gotowanie, dzisiaj bardzo prosta i szybka propozycja, o której już wspominałam przy okazji przepisu na chutney. Wystarczy nam świeży rogalik francuski (jeśli ktoś ma ochotę, może zrobić sam, jednak ja korzystam ze "sklepowych"), rukola, szynka, ser i chutney - i mamy bardzo smaczną przekąskę!Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćzaczynała kwitnąć róża u mojej mamy zrobiłam mnóstwo ucieranej , której używam do pączków rogalików....i którą uwielbiam jeść samą prosto ze słoika:) Ponownie róża zaczęła kwitnąć , wiec pomyślałam o aromatycznym soku z płatków...no i mam, zrobiłam...zachwyca kolor i zapach:) Produkcja trwa nadal...Składniki; 50 dkg płatków róży, cytryna, 50 dkg cukru, 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, Wykonanie:Płatki oczyszczamy
Anioły w kuchniśniadanie trzeba podać na tacy? a może być i na blaszce...a jakie zdziwienie potem ha ha..cała [ prawie cała]blaszka bułeczek..kubek mleka ..i jeszcze dodatkowo dżem..Były rogaliki i były także takie oto bułeczki z tego samego ciasta..Zapomniałam opublikować wcześniej.. 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 1/3 szkl.ciepłego mleka
Moje domowe kucharzeniewierzch. Gdy ciasto wyjdzie ponad poziom wody, wyjąć i podzielić na kilka części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko i wycinać niewielkie kwadraty. Nakładać łyżeczką dżem i formować rogaliki (obrazek poniżej). Smarować białkiem i maczać w cukrze. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w 180 stopniach - aż do zarumienienia. Pływające rogale na instagramie
Czarnawisienka