rogaliki bu - 1575 przepisów (strona:85/105)

Tłusty czwartek. 137

już dostałem, to muszę spróbować. No i zaczęła się degustacja, do której zaprosiłem największego smakosza, a zarazem krytyka, moją żonę. Na pierwszy ogień, poszły dżemy i żurawina. Zjedliśmy świeżutkie rogaliki, posmarowane masłem i dżemami. Faktycznie, mają intensywny smak. Jak wiśnia, to wiśnia, jak pomarańcza, to pomarańcza. Co jest jeszcze ważne, doskonale się rozsmarowują. Przy śniadaniu wpadliśmy na pomysł, żeby wykorzystać

Kulinarny karnet Christophera
Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 494

zagnieść. Cienko ,bardzo cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.Na każdym położyć migdałek czy orzeszek i złożoną karteczkę z wróżbą. Złożyć na połowę,  zlepić i wygiąć w kształt rogalika około 35 sztuk.Piec w temp.180 stop.15 min. Papier nie przykleja się do ciasta i druk się nie rozmywa.Niestety ciasteczka są troszeczkę twardawe, ale łamią się i dadzą się zjeść. Akurat

Kulinarny karnet Christophera
Konfitura z mirabelek 216

Polecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem. 193

Każdą część wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm i dzielimy na 8 części. Na każdą część układamy kawałek jabłka lub łyżkę jabłek prażonych. Zawijamy w takiego alla rogalika, odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem górę ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem z wodą (1:1).  Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
Parówki w szlafrokach 131

niego przyrządzać wiele ciekawych potraw. Można na nim układać dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając z niego prostokąty, można w nie zawijać owoce lub nadzienie, można przygotować szybkie domowe rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować z jednego opakowania ciasta francuskiego. Ja przygotowałam

My Culinary Art
Drożdżówki z Konfiturą Babuni Orginalną STOVIT 141

tego typu drożdżówek jak dla mnie! Ciasto rozwałkować na prostokąt ( na ile sie da) i powycinać prostokaty o wielkosci 10x17cm. Posmarować konfiturą prostokąty i zawijać w chusteczke, w rogalika, w naleśnika...kształt... to tylko kwestia fantazji... Posklejać dobrze boki i końcówki. Nałożyć konfiturę gdzie chcemy- to zależy od ksztaltu drożdżówek :-) Nagrzać piekarnik do 170°C. Położyć drożdżówki na blasze

Z Kuchni Do Kuchni
Miodowo-ziarenkowy raj 149

Włosi śniadań typowych nie jadają, ich pierwsza myśl po przebudzeniu to espresso. Co kraj to obyczaj. Dlatego ci , którzy już są po espresso sięgają właśnie po taką kawę, z rogalikami lub bez. Jako samodzielny deser pobudzający zmysły, jako dodatek...jako inicjacja...jak wolicie... Składniki -espresso mocne z ekspresu lub z moka -ok.2 kulek lodów karmelowo-orzechowych, gdyż te zawierają drobinki

Z Kuchni Do Kuchni
Zbiór przepisów na ciasta z jabłkami 245

Crostata z dżemem i owocami  Kakaowa szarlotka z budyniem  Bananowa szarlotka   Delicja serowo - jabłkowa Szarlotka wyśmienita z bezą  Szarlotka z serkiem bez jajek  Rogaliki półfrancuskie z jabłkami  Kostka jabłkowo- śmietanowa

Z miłości do słodkości
Krótka wielkanocna przypominajka 176

karkowy z pończochy Zakwas na żurekZakwas na czerwony barszczZakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurekPieczywoChleb tygrysi (dutch crunch bread)Wiejski chleb francuski na zakwasieBułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oreganoMaślane rogaliki z makiemDrożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z VermontChleb francuski pieczony w garnkuChleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkamiChleb młynarza Chleb oliwkowy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasteczka z budyniem- przepis bezglutenowy 258

Właściwie to improwizowałam bo do samego końca nie wiedziałam na co mam ochotę na początku myślałam o drożdżówkach  z budyniem, później o rogalikach ale jakoś zauważyłam że ciasto drożdżowe to w wersji bezglutenowej kompletnie mnie nie lubi...wiec nie ryzykowałam i  wyszły mi  kruche ciasteczka z budyniem...choć zamysł był na drożdżowe ciasteczka ...niestety w kuchni bezglutenowej

NaKońcuJęzyka
Babeczki z kremem ananasowym i kakaową kruszonką 138

pięknie wyglądające ananasy przyciągnęła mnie więc w ciągu kilku sekund. Przygotowany na ich bazie cudowny krem, konsystencją przypominający lemon curd równie dobrze możecie wykorzystać w tarcie, rogalikach czy po prostu wyjadając ze słoiczka. Pineapple curd: ananas (ok. 500g) 3 żółtka pół szklanki cukru połowa cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 kostki masła Spód: 200g herbatników 1/4 szklanki kakao

sama złodycz
Powidła śliwkowe z czekoladą 149

będą wyczuwalne skórki od śliwek , ale długie smażenie sprawiło , że powstała z nich dość gęsta masa czekoladowo - śliwkowa. :) Polecam , bo naprawdę wielka pychota wyszła. Nadaję się jako nadzienie do rogalików, które będą niebawem na blogu ;) i też znakomite na świeżutkiej bułeczce :) Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek najlepiej węgierek 50 g czekolady gorzkiej 200 g cukru 3 łyżki kakao ( użyłam kakao

Słodkości i nie tylko
Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 133

już coś robić to z przytupem:) Ciasto może nie jest trudne do wykonania ale cały jego urok tkwi w wyglądzie. Wykorzystała do niego masę makową która została mi z rogalików i zrobiłam roladą, wyszła jak mi nigdy, muszę się pochwalić:) Ciasto podane na stół zostało ocenione wielkie WOW. I właśnie o to mi chodziło:) polecam do środka dodać owoce, będzie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Francuskie paczuszki z kurczakiem marynowanym na słodko 315

kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 20 minut. 2. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe kwadraty (z tego co zostanie możemy zrobić np. rogaliki). Na dwa z nich wykładamy przygotowany farsz, pozostałe dwa nacinamy i łączymy ze spodem, bardzo dokładnie ściskając kanty. Paczuszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu nabiorą złotego koloru), posypujemy ziołami prowansalskimi

My Culinary Art
Marmolada z mirabelek 166

Często zapomniane a takie aromatyczne ... śliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki.Marmolada z mirabelek jest kwaskowata dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi ciastami. Polecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier  Mirabelki płuczemy i smażymy na małym ogniu. Można na początku dodać odrobinę wody, żeby owoce nie przypaliły się zanim puszczą sok. Dodajemy cukier w ilości pół

prawdziwe jedzenie