ostatnio plącze się za mną jesienna chandra i wcale nie chce mi się pisać. Ale zmobilizowałam się więc zapraszam na relację i po przepis na małe co nieco czyli Rogaliki dyniowe z powidłami i orzechami ! cała ekipa dyniowych babeczek w gotowości! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPyszności na podstawie przepisu z domu rodzinnego - idealnie kruche, naprawdę uzależniają. Nic tak nie umili mi poranka jak taki rogalik w towarzystwie świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy. Przepis jest stosunkowo prosty, samo lepienie rogali też nie powinno nastręczyć trudności, nawet amatorom. Nadzienie to już pole do popisu. W mojej wersji w środku kryje się domowy dżem rabarbarowy, gęsty i niezbyt słodki
Milion Smakówdzisiaj wolny dzień i postanowiłam rozpieścić się pysznym śniadaniem. Croissanty stanowią świetną bazę do kanapek, co niektórych może dziwić, bo kojarzą się bardziej z wypiekami deserowymi. Do kanapek wybieramy rogaliki jak najmniej słodkie i oczywiście bez nadzienia. Przepis na hummus Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandryrogale razowe Świeże razowe pieczywo, zawsze urzeka swym zapachem i smakiem. A jeżeli nasz wypiek, podamy w formie rogalika, to satysfakcja będzie podwójna. składniki na dziewięć sztuk 650 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka ziarna maku sposób wykonania Do miski wsypujemy dwie trzecie
Miód i pieprzbardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają. Smacznego! Polecam rogaliki drożdżowe z serem Polecam ciasteczka serowe z rabarbarem
potrawyregionalneminut. Wyrosło jak szalone. Smacznego! Polecam inne ciasta drożdżowe CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM DROŻDŻOWA STRUCLA SEROWA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM JAGODZIANKI
potrawyregionalneświetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów. Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Wiśnie kryją
potrawyregionalnestopni przez około 30 minut. Po wystudzeniu można je polać lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego! Polecam inne drożdżowe ciasta: CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM MAKOWIEC DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA
potrawyregionalneprzepis. Ten przepis według japońskiej techniki bardzo często stosuję gdy mam ochotę na jasny, lekki chlebek. Zamiasta chleba wystarczy dodać więcej cukru i mamy słodką bułkę czy bułeczki lub rogaliki. Do części gotowego ciasta jak w podanym przepisie dodałam tym razem garstkę suszonych ziół dzięki czemu nabrał cudownego prowensalskiego aromatu i powstały dwie przepyszne bułki. Orzeszki piniowe jako dodatek. Tutaj
Sztuka gotowania w/g Samiryśmietany 50dkg mąki 1 kostka margaryny 3 jajka 1/2 szklanki cukru. nadzienie Przygotowanie : Wszystkie składniki zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół. godz. Po wyjęciu wyrabiamy, rozwałkowujemy, kroimy trójkąty. Formujemy rogaliki. Smarujemy jajkiem. Pieczemy do złotego koloru w 170 stopniach
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na koło i podzielić na 6 trójkątów. Na każdy nałożyć po łyżeczce marmolady i zawijać w rogaliki. Piec około 25 minut w 200*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajem na puch. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Palce zanurzać w mące i formować rogaliki. Układać na blaszce z piekarnika i piec w 180*C około kwadransa. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKilka dni temu będąc w gościach spróbowałam pysznych rogalików z konfiturą. Bardzo mi smakowały, poprosiłam więc znajomą o przepis i dziś je upiekłam. Pierwszy raz robiłam ciasto zatapiane, wiele razy o nim słyszałam ale jakoś wcześniej się nie złożyło. Sposób przygotowania może wydawać się dziwny, w końcu każdy wie, że ciasto drożdżowe ma wyrastać w ciepłym miejscu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajednak jest banalnie proste w wykonaniu do tego niby banalnie prosta masa budyniowa, przypomina trochę tą od karpatki. Własnie to skomponowanie jest niezwykle pyszne. Porcja na ok 30 rogalików Składniki: ciasto 20 g świeżych drożdży 250 g masła szczypta soli 4 szklanki przesianej mąki 1 szklanka śmietany 18% do smarowania rozbełtane jajko i cukier do posypania masa
Niezły MłynekBlok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Rustykalna tarta ze śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami Pęczak z pijanymi śliwkami i jabłkami Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi Babcine dwudniowe powidła śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi Czekośliwka Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Tarta
Weekendy w domu i ogrodzie