rogaliki bu - 1575 przepisów (strona:67/105)

Rozgrzewająca konfitura truskawkowa na winie 233

podajemy gorące wino z malinami, to słodkie truskawki też będą dobrze komponować się z tym trunkiem, a anyż i goździki to kuchenny spontan...ale jaki trafiony! :D Grzanka lub rogalik z winną konfiturą w pochmurny jesienny poranek przyjemnie rozleje się głębokim smakiem po podniebieniu i zapewni ciepłe rozbudzenie o smaku soczystych truskawek i ciepłym aromacie korzennych przypraw. Ta półpłynna słodkość

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kruche ruloniki z marmoladą 166

Szybkie, kruche i smaczne rogaliki do niedzielnej kawki i nie tylko. Składniki: 25 dag masła w temp. pokojowej 25 dag sera białego twarogowego 25 dag mąki pszennej dowolna marmolada - u mnie twarda różana Sposób przygotowania: 1. Mąkę, ser i masło połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3 cm, radełkiem wykrawać prostokąty. Każdy prostokąt cienko posmarować marmoladą. Zwinąć

Kuchnia domowa Ani
Powidła śliwkowe z czekoladą 99

będą wyczuwalne skórki od śliwek , ale długie smażenie sprawiło , że powstała z nich dość gęsta masa czekoladowo - śliwkowa. :) Polecam , bo naprawdę wielka pychota wyszła. Nadaję się jako nadzienie do rogalików i też znakomicie smakują na świeżutkiej bułeczce :) Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek najlepiej węgierek 50 g czekolady gorzkiej 200 g cukru 3 łyżki kakao Sposób przygotowania: Śliwki umyć , przekroić

Różne smaki w kuchni
Sałatka z jeżynami i chrupiącym boczkiem 89

zachęcam do lektury :) Nie poprzestańcie tylko na pięknej okładce, bo w środku czekają na Was m.in. apetyczne przepisy (w roli głównej jeżyna i grzyby), Domowa piekarnia (tym razem rogaliki wjeżdżają na stół) oraz smaki kuchni dolnośląskiej. Z mojej strony znajdziecie szybką i ciekawą w smaku sałatkę z […] Artykuł Sałatka z jeżynami i chrupiącym boczkiem pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Najlepszy razowy placek drożdżowy z dżemem 152

Już to pewnie pewnie nie raz i nie dwa pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe i wszelkie bułeczki, rogaliki itp. Nie ważne czy samo, z dżemem, z owocami czy z czymś tam innym. Tym razem chciało mi się czegoś prostego i szybkiego, co będę mogła  zabrać ze sobą do porannej kawy w pracy i nie będzie paskudną kupczą bułą. Pomieszałam

Cynamonowe szczęście
Lody porzeczkowe z mascarpone 185

mój ulubiony dżem pomarańczowy. I niby dla siebie to przynosi i dla dzieci, ale dobrze wie, że tego pomarańczowego dżemu nikt oprócz mnie nie tknie. Więc zajadam ciepłego rogalika na deser tuż po śniadaniu.  A urlop to ja lubię mieć leniwy. Ale leniwy taki, że aż boli i niewielu zawodników jest w stanie to przetrwać. Trochę znajomych próbowało, polegli

bistro mama
Croissanty w dwóch wersjach 122

klonowym. 2. Masło pietruszkowe: Natkę pietruszki siekamy na drobno, a następnie blendujemy z margaryną, pastą sezamową i przyprawami. 3. Croissanty rozcinamy w połowie i wypełniamy wybranym masłem. 4. Wierzch rogalika z masłem migdałowym smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150st. i pieczemy do zarumienienia się płatków (<8min). Życzymy smacznego

Podwójnaporcja
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 187

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżowe rogaliki z owocowym dżemem 122

części i każdą z nich wałkuję na stolnicy, tworząc koła. Z każdego koła tworzę 8 trójkątów (tak, jakbym kroiła okrągłą pizzę), wykładam łyżeczkę dżemu i zwijam, tworząc rogaliki. Układam na blaszce i pozostawiam kolejną godzinę do wyrośnięcia. Piekę ok. 30 minut w temp. 170'C (grzałki góra- dół ). SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Warszawskie bistro „Charlotte” czyli dobry adres kulinarny 154

także zobaczyć wnętrze lokalu. Wchodzę więc do środka Charlotte. Od progu uderza mnie wspaniały aromat świeżo pieczonego chleba. Przy ladzie piętrzą się słodkie bułki, croissanty, warkocze chałek, precli, paluchów, rogalików. Poezja smaku. Podoba mi się w środku. Długa, drewniana ława na środku zaprasza wszelkich głodnych klientów. Po bokach znajdują się małe stoliki przy kanapie lub wysokie taborety i okrągle stoliki

Raj dla Podniebienia
Makaron ze szparagami, kurczakiem, oliwkami, pomidorkami i kolendrą 150

Wczoraj brak czasu, niestety nie zdążyłam z wpisem :-(. Dziś nadrabiam :-). Moi panowie na weekendzie mieli fazę na makaron, w sumie to dobrze, bo w sobotę zabrałam się za rogaliki drożdżowe (przepis niebawem) i zeszło sporo czasu, a dania z makaronem robi się szybko, więc dla mnie super. Tym razem kurczak, miałam w lodówce kilka szparag i pomidorków, znalazłam też oliwki

kruche babeczki
Parówki w cieście 231

domowy Fast food. Można go wziąć go ręki i szybko zjeść. Parówki nie tylko grzejemy i jemy z musztardą, ale wykorzystujemy do przygotowania równych dań z ich udziałem: Rogaliki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Naleśnik z warzywami i parówką Naleśniki z parówką i serem Naleśnik z warzywami i parówką Naleśnik z parówką i warzywami Fasolka szparagowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rożki orzechowe (z ciasta serowo-olejowego) 294

Rożki orzechowe przygotowałam z ciasta serowo-olejowego (twarogowo-olejowego). Jest to ciasto idealne do małych słodkich wypieków z nadzieniem, takich jak rogaliki, bułeczki, czy właśnie rożki. Nie wymaga ono rośnięcia jak ciasto drożdżowe, gdyż środkiem spulchniającym jest proszek do pieczenia, a nie drożdże. Nie ma też potrzeby chłodzić ciasto przed wykonaniem rożków, tak jak robi się w przypadku ciasta kruchego

Smakołyki Bereniki
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 328

pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb

Kulinarne przygody Gatity
Rogale marcińskie 124

jajku, mieszając po każdym dodaniu. Masę ucieramy, aż będzie zwarta i plastyczna.  Na każdym kawałku ciasta rozsmarowujemy nadzienie, zostawiając wolne brzegi. Trójkąty zwijamy od podstawy i formujemy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu przekładamy

Smak mojej kuchni