podajemy gorące wino z malinami, to słodkie truskawki też będą dobrze komponować się z tym trunkiem, a anyż i goździki to kuchenny spontan...ale jaki trafiony! :D Grzanka lub rogalik z winną konfiturą w pochmurny jesienny poranek przyjemnie rozleje się głębokim smakiem po podniebieniu i zapewni ciepłe rozbudzenie o smaku soczystych truskawek i ciepłym aromacie korzennych przypraw. Ta półpłynna słodkość
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSzybkie, kruche i smaczne rogaliki do niedzielnej kawki i nie tylko. Składniki: 25 dag masła w temp. pokojowej 25 dag sera białego twarogowego 25 dag mąki pszennej dowolna marmolada - u mnie twarda różana Sposób przygotowania: 1. Mąkę, ser i masło połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3 cm, radełkiem wykrawać prostokąty. Każdy prostokąt cienko posmarować marmoladą. Zwinąć
Kuchnia domowa Anibędą wyczuwalne skórki od śliwek , ale długie smażenie sprawiło , że powstała z nich dość gęsta masa czekoladowo - śliwkowa. :) Polecam , bo naprawdę wielka pychota wyszła. Nadaję się jako nadzienie do rogalików i też znakomicie smakują na świeżutkiej bułeczce :) Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek najlepiej węgierek 50 g czekolady gorzkiej 200 g cukru 3 łyżki kakao Sposób przygotowania: Śliwki umyć , przekroić
Różne smaki w kuchnizachęcam do lektury :) Nie poprzestańcie tylko na pięknej okładce, bo w środku czekają na Was m.in. apetyczne przepisy (w roli głównej jeżyna i grzyby), Domowa piekarnia (tym razem rogaliki wjeżdżają na stół) oraz smaki kuchni dolnośląskiej. Z mojej strony znajdziecie szybką i ciekawą w smaku sałatkę z […] Artykuł Sałatka z jeżynami i chrupiącym boczkiem pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeJuż to pewnie pewnie nie raz i nie dwa pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe i wszelkie bułeczki, rogaliki itp. Nie ważne czy samo, z dżemem, z owocami czy z czymś tam innym. Tym razem chciało mi się czegoś prostego i szybkiego, co będę mogła zabrać ze sobą do porannej kawy w pracy i nie będzie paskudną kupczą bułą. Pomieszałam
Cynamonowe szczęściemój ulubiony dżem pomarańczowy. I niby dla siebie to przynosi i dla dzieci, ale dobrze wie, że tego pomarańczowego dżemu nikt oprócz mnie nie tknie. Więc zajadam ciepłego rogalika na deser tuż po śniadaniu. A urlop to ja lubię mieć leniwy. Ale leniwy taki, że aż boli i niewielu zawodników jest w stanie to przetrwać. Trochę znajomych próbowało, polegli
bistro mamaklonowym. 2. Masło pietruszkowe: Natkę pietruszki siekamy na drobno, a następnie blendujemy z margaryną, pastą sezamową i przyprawami. 3. Croissanty rozcinamy w połowie i wypełniamy wybranym masłem. 4. Wierzch rogalika z masłem migdałowym smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150st. i pieczemy do zarumienienia się płatków (<8min). Życzymy smacznego
Podwójnaporcjafont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczęści i każdą z nich wałkuję na stolnicy, tworząc koła. Z każdego koła tworzę 8 trójkątów (tak, jakbym kroiła okrągłą pizzę), wykładam łyżeczkę dżemu i zwijam, tworząc rogaliki. Układam na blaszce i pozostawiam kolejną godzinę do wyrośnięcia. Piekę ok. 30 minut w temp. 170'C (grzałki góra- dół ). SMACZNEGO
Wielopokoleniowotakże zobaczyć wnętrze lokalu. Wchodzę więc do środka Charlotte. Od progu uderza mnie wspaniały aromat świeżo pieczonego chleba. Przy ladzie piętrzą się słodkie bułki, croissanty, warkocze chałek, precli, paluchów, rogalików. Poezja smaku. Podoba mi się w środku. Długa, drewniana ława na środku zaprasza wszelkich głodnych klientów. Po bokach znajdują się małe stoliki przy kanapie lub wysokie taborety i okrągle stoliki
Raj dla PodniebieniaWczoraj brak czasu, niestety nie zdążyłam z wpisem :-(. Dziś nadrabiam :-). Moi panowie na weekendzie mieli fazę na makaron, w sumie to dobrze, bo w sobotę zabrałam się za rogaliki drożdżowe (przepis niebawem) i zeszło sporo czasu, a dania z makaronem robi się szybko, więc dla mnie super. Tym razem kurczak, miałam w lodówce kilka szparag i pomidorków, znalazłam też oliwki
kruche babeczkidomowy Fast food. Można go wziąć go ręki i szybko zjeść. Parówki nie tylko grzejemy i jemy z musztardą, ale wykorzystujemy do przygotowania równych dań z ich udziałem: Rogaliki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Naleśnik z warzywami i parówką Naleśniki z parówką i serem Naleśnik z warzywami i parówką Naleśnik z parówką i warzywami Fasolka szparagowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRożki orzechowe przygotowałam z ciasta serowo-olejowego (twarogowo-olejowego). Jest to ciasto idealne do małych słodkich wypieków z nadzieniem, takich jak rogaliki, bułeczki, czy właśnie rożki. Nie wymaga ono rośnięcia jak ciasto drożdżowe, gdyż środkiem spulchniającym jest proszek do pieczenia, a nie drożdże. Nie ma też potrzeby chłodzić ciasto przed wykonaniem rożków, tak jak robi się w przypadku ciasta kruchego
Smakołyki Berenikipszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb
Kulinarne przygody Gatityjajku, mieszając po każdym dodaniu. Masę ucieramy, aż będzie zwarta i plastyczna. Na każdym kawałku ciasta rozsmarowujemy nadzienie, zostawiając wolne brzegi. Trójkąty zwijamy od podstawy i formujemy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu przekładamy
Smak mojej kuchni