rogaliki bu - 1575 przepisów (strona:58/105)

GRZEBIENIE Z POWIDŁAMI 179

Wszystkie składniki dobrze połączyć i włożyć do lodówki na 0.5 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić sobie na mniejsze części, rozwałkować i .... puścić wodze fantazji:wycinając trójkąty (na rogaliki) szklanką krążki (na półksiężyce) albo co nam inwencja twórcza podsunie, nakładając do środka powidła. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem . Piec w temp. 175 stopni, aż się nie zarumienią

Walijskie Pichcenie
Rogale drożdżowe z sezamem 172

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE.Dziś przetestowałam sezam, rogaliki z sezamem wyszły znakomite.Pyszne rogaliki z sezamem do kawkiRogale drożdżowe z sezamem SKŁADNIKI:ROZCZYN:drożdży - 4 dagciepłe mlekomąka - 4 łyżeczkicukier - 2 łyżeczkiCIASTO:żółtka jaj - 2 sztcukier - 10 dagmąka -50 dagsóltłuszcz - 10 dagmleko ok. 0,5 lwaniliajajko do smarowania rogali - 1 szttłuszcz do formysezam do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Do miski

Kuchnia Danusi
POWIDŁA CZEKOLADOWE, BEZ DODATKU CUKRU, Z KSYLITOLEM 212

Powidła powstają u nas w olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników(...)właśnie przygotowałam. Do garneczka wyłożyć powidła ze słoika, dodać proporcjonalnie do wagi kakao i ksylitol i podgrzać do dokładnego wymieszania. Odstawić do przestudzenia. Idealnie sprawdziły się jako dodatek do rogalików, przepis już niebawem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Serowe kruche ciasteczka 210

listopada przygotowałam w tym roku  Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami jako szybką odpowiedź na Wielkopolskie  rogale marcińskie. Rogalików przygotowałam z połowy porcji, resztę ciasta i farszu wstawiłam do lodówki, gdzie przestały całą noc. Przyszedł na obiad mój tata, więc na deser do herbaty przygotowałam mix ciasteczek. Serowe kruche ciasteczka zrobiłam w iście ekspresowym tempie. Moja rola sprowadziła się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 228

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt posmarować lekko olejem i zawijać proste rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut. Napuszone rogaliki posmarować roztrzepanym lekko białkiem i oprószyć dodatki według gustu.Piec w piekarniku nagrzanym

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z powidłami 191

przełożyć na stolnicę lub posypany mąką blat, podzielić nożem na 3-4 części, każdą rozwałkować na kształt koła, następnie koło dzielimy na 8 trójkątów, każdy smarujemy powidłami i zwijamy rogaliki, gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (dodatkowo można posmarować wierzch jajkiem rozmąconym z łyżką mleka), wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 160-170 stopni, na 25 minut, aż ładnie

KUCHNIA POLSKA
Rogaliki migdałowe 134

ciasto wypłynie, wyrabiamy je jeszcze chwilę, podsypując mąką, następnie dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowujemy w koło i dzielimy na trójkąty, na każdy trójkąt rozsmarowujemy farsz i zawijamy rogaliki, smarujemy z wierzchu żółtkiem zmieszanym z mlekiem, posypujemy płatkami migdałów, pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, na złoty kolor

KUCHNIA POLSKA
ROGALIKI DROŻDŻOWE z czekoladą i truskawkami 121

Słodkie rogaliki drożdżowe , pyszne i puszyste, nadziewane czekoladą i truskawkami. Doskonałe na piknik lub plażę, do szkoły lub do pracy -  po prostu ...Coś pysznego! SKŁADNIKI: 👌650 gr. mąki 👌250 ml.mleka 👌120 gr. cukru 👌1 jajko 👌3 żółtka 👌100 gr. masła 👌2 łyżeczki cukru waniliowego 👌krem czekoladowy (mały słoiczek 230 gr.) 👌truskawki ROZCZYN DROŻDŻOWY: 👌50 ml. ciepłego mleka

Rita creative
Kruche rogaliki drożdżowe 161

obojętnie. Objedzeni świątecznymi wypiekami odmówimy kawałka ciężkiego tortu, ale na herbatkę i dwa rogaliczki zawsze znajdzie się miejsce. Bardzo lubię ten dzisiejszy przepis, wywodzący się prawdopodobnie z kuchni austriackiej. Rogaliki są drożdżowe, ale robimy je z ,, zimnego“ ciasta drożdżowego, które trzymamy w lodówce

dolcevitainmykitchen
Rogaliki drożdżowe 196

sól, na końcu wlać roztopiony tłuszcz. Ciasto dobrze wyrobić i zostawić pod przykryciem na ok 1 godz do podwojenia objętości Następnie rozwałkować, pokroić w na małe trójkąty i zwinąć rogaliki. Posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem Pozostawić do wyrośnięcia Piec ok 30 min w temp

Z Marcepanem
SZYBKIE ROGALIKI MAGDY 1375

nakładamy np.nutellę i zawijamy do środka tworząc rogal, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia   ze skrawków które nam zostaną zagniatamy ciasto i również robimy porcję rogalików rogale pieczemy17-20 minut na złoty kolor   w piekarniku nagrzanym do 190ºC zimne można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Źródło:   Koleżanka Magda

Słodkie zapomnienie
Rogale drożdżowe na maślance… 269

Uwielbiam domowe pieczywo, to żadna tajemnica :) Bułki, bułeczki, chleby, rogaliki… mniam, już samo pisanie o nich sprawia, że ślinka mi cieknie ;) Najczęściej uruchamiam moją domową piekarnię w weekendy, gdy mamy nieco więcej czasu i na pieczenie, i na przygotowywanie wspólnych posiłków. Wypiekam wtedy świeżutkie mleczne bułeczki, rogale maślane z makiem lub nasz ulubiony chleb… Czytaj dalej Rogale drożdżowe

brunetkawkuchni
Rogaliki drożdżowe 198

sól, na końcu wlać roztopiony tłuszcz. Ciasto dobrze wyrobić i zostawić pod przykryciem na ok 1 godz do podwojenia objętości Następnie rozwałkować, pokroić w na małe trójkąty i zwinąć rogaliki. Posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem Pozostawić do wyrośnięcia Piec ok 30 min w temp

Z Marcepanem
rogaliki z ciasta francuskiego z pstrągiem i burakami 223

postu też zdarzają się nam takie dni, kiedy trzeba ugościć znajomych, a rybka to jedyne "mięso", które na stole powinno się pojawić. W związku z tym proste, lekko tymiankowe rogaliki z pstrąga, aromatyzowane bliskowschodnią czarnuszką bezwzględnie uraczą ich podniebienia. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 300g fileta z pstrąga łososiowego 300g ugotowanych

zobacz ich smak