rogaliki bu - 1575 przepisów (strona:51/105)

Rogaliki ziemniaczane z czosnkiem i rozmarynem… 273

trochę może o tym, co robię, gdy nie bloguję, bo, jak się okazało, nie samym blogowaniem młoda matka (ok, może i już nie taka młoda) żyje.… Continue reading Rogaliki ziemniaczane z czosnkiem i rozmarynem

brunetkawkuchni
Rogale Marcińskie edycja II 175

maku. Dodajemy również skórkę pomarańczową oraz pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa 2 łyżki maksymalnie.  Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając margines(...)każdym rogu. Zawijamy rogaliki zaczynając od dołu czyli najszerszego boku w kierunku wierzchołka.  Układamy na blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Wyrośnięte rogale smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut aż się ze złocą. Wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem

Życie zaczyna się w kuchni
Rogaliki z konfiturą jagodową 229

Miały być rogaliki, powstały różne kształtne słodkie bułeczki z nadzieniem w środku. Nie mogłam się oprzeć, by nie zlepiać z nich różnych fantazyjnych kształtów, ciasto było wdzięczne a ja miałam w głowie mnóstwo pomysłów. Wyszło fajnie:) A czemu od rana pichcę słodkości? Otóż... dziś są urodziny naszego kolegi, postanowiłam więc uraczyć go czymś słodkim, smacznym i (koniecznie!) domowym. Wiem(...)pogardzi słodkim małym co nie co:) Zresztą, nie bez powodu poszłam w tym kierunku...:) W zasadzie to powinny nazywać się  Rogaliki dla Wojtka, ale z konfiturą jagodową też brzmi dobrze (i smakuje). Możecie z powodzeniem zastąpić konfiturę jagodową innym słodkim nadzieniem - do ciasta pasują różne farsze, nawet warzywne czy mięsne (tak tak!). Zatem do dzieła i smacznego już dziś

Zasmakuj Kuchni
Przekąski imprezowe - zestawienie 296

width: 2px; border-color: #ffffff; border-style: solid; padding: 5px; font-size: small; font-weight: bold; } table.GeneratedTable thead { background-color: #ffffff; } Parówki w cieście Nadziewana tortilla Boczek ze śliwką Rogaliki z serem Tortilla z papryką Kąski kurczaka Zapiekane kabanosy Hot dog Grilowany ananas Pieczone ziemniaki Rogaliki z kiełbasą Tortilla z szynką Grzanki z czerwoną cebulą Ziemniaki faszerowanee Focaccia z pomidorkami

Gotowanie i blogowanie
Rogaliki z makiem 187

Przepis na drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem. Smakują trochę jak małe makowce 700 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30 g świeżych drożdży 100 g masła Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej (przepis na masę makową podaję tutaj ) Lukier: 3 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, mąka pszenna do podsypywania(...)minut w temperaturze 180°C, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cukier puder wymieszać z wodą (dodawać po łyżce i ucierać) i przygotować dość gęsty lukier, którym polukrować rogaliki po lekkim przestudzeniu. Ja swoje maczałam w lukrze, ale można też je polewać. Na koniec posypać skórką pomarańczową

Bullio
Rogaliki dyniowo śliwkowe 156

Dynia ze śliwkami bardzo smaczne połączenie. Rogaliki mają bardzo ładny żółty kolor a do tego fajny smak. Wersja nie za słodka także można się nimi objadać. 400 g mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki pure z dyni 3 łyżki cukru 3 żółtka szczypta soli 1/3 szklanki mleka 2 dkg drożdży 1 łyżka masła 40 dkg śliwek cukier puder do posypania(...)deskę podsypaną mąką i zagniatam rękoma. Dziele na dwie części i wałkuje w okrąg. Kroję nożem na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układam po dwie ćwiartki śliwek. Zwijam w rogalika. Układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Przed podaniem posypuję

wesoła kuchnia
domowa masa marcepanowa 152

Jakiś czas temu miałam okazję po dzielić się z Wami przepisem na pyszn e rogalik i wiedeński e . Zamierzam  upiec je na Boże Narodzenie więc już dziś przygotowałam domową masę marcepanową , która jest jednym z e składników tych znakomitych ciasteczek. składniki: 1 1/2 szklanki migdałów 1 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 1 białko(...)zmieliłam partiami w młynku do kawy, wymieszałam z cukrem pudrem i pozostałymi składnikami. Całość wyrobiłam na gładką masę i schłodziłam w lodówce. Mam nadzieję, że zdążę wykorzystać ją do rogalików, bo jest tak pyszna, że wyjadamy ją tak po prostu, jak marcepanowy batonik

babka w formie
Rogaliki 3 składniki 232

Szybkie, proste rogaliki dla każdego. Oczywiście najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, ale spokojnie można jej jeść jeszcze kilka dni. Rogaliki można nadziać również dżemem, powidłami lub nutellą.  Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki szklanka kwaśnej śmietany 18% kostka masła Nadzienie z twarogu (opcjonalnie): 0,5 kg twarogu (nie mielonego) 5 żółtek 1 danio lub śmietana (opcjonalnie, zależy od suchości

IMPRESJA SMAKU
Ulicami Porto 150

zobaczyć jak najwięcej i jak najszybciej. Sama przypominam słodkiego wyraka. Wybałuszam oczy w każdym kierunku i nie dowierzam w ten piękny widok na miasto. Robimy chwilę przerwy na słodkiego rogalika. Po dwóch sekundach cwany gołąb podchodzi pod same nogi i śmiało próbuje skubać z nadzieją na jakieś okruszki. Zaznaczę, że dbam by nie upuścić żadnego, więc ptaszysko może szukać szczęścia(...)gdzieś indziej. Zadowolona, że go przegoniłam wracam do rogalika. Chwila ciszy i nad naszymi głowami rozdziera się przeraźliwy krzyk mewy, która jak krążownik bada co jemy i daje znak swoim koleżkom – tu jest jedzenie. Po kilku sekundach pojawiają się kolejne. Zajmują stanowiska na latarniach i bacznie nas obserwują. W obawie przed sceną jak z „Ptaków” Hitchcock

Pink Envelope
Rogaliki kruche z serem i kajmakiem 143

Każdy z nas potrzebuje chwili dla siebie, choćby było to tylko 5 minut w towarzystwie kawy i ciastka. Kruche rogaliki „prześladowały” mnie w myślach już od dawna, ale ciągle brakowało mi czasu, by się za nie zabrać. Na szczęście udało mi się je w końcu upiec, a przy zwijaniu miałam sporo zabawy. Czy wy też […] Artykuł Rogaliki

Wiszniówka
(nie)marcińskie rogale Ewy Wachowicz 262

kilkakrotnie (przepisy tu , tu i tu ); nie były całkiem oryginalne, ale o niebo bliższe prawdziwym niż te:D Choć autorka nazywa je świętomarcińskimi nie miejcie złudzeń - to tylko pyszne rogaliki drożdżowe z nadzieniem makowo-orzechowo-migdałowym! Ale i tak warto je zrobić, bo smakują wyśmienicie! Rogale powinny być pokryte lukrem, jednakże z powodu braku cukru pudru zmieniłam trochę ich wykończenie(...)masy. Dodać miąższ z wanilii. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, rozwałkować w prostokąt, pokroić na długie trójkąty. Na każdy z nich na całości rozłożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 15 minut. (Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie!) Następnie wstawić do piekarnika i piec w temp

6niebo
Dyniowe grzebienie z nadzieniem orzechowym 202

Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu zaproponowało rogaliki dyniowe. Przepis pochodzi z bloga Komarki i u niej była alternatywa rogalików lub grzebyków, więc ja wybrałam grzebienie. Wyrosły jak szalone i zrobiły się takie puchate, delikatne a nadzienie z orzechów - u mnie migdały i orzechy ziemne jest przepyszne. Jako dodatek do ciasta użyłam pure z dyni i dzięki temu ciasto jest

Moje Małe Czarowanie
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 235

słodkie (bo takie lubię najbardziej)  z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka  sięga po kolejnego ...  takie są te rogaliki ... Oczywiście amatorzy dużej dawki słodkości mogą wzbogacić je o lukier, którego ja unikam, bo ... nie lubię :-)  Składniki : 500  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła(...)miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko  i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zrumienienia - u mnie

Walijskie Pichcenie
Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym 129

słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa  uczta dla podniebienia. Choć  wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru szczypta soli(...)godziny do lodówki.   Nadzienie: Orzechy włoskie mielimy, wsypujemy do miseczki, mieszamy z cynamonem oraz miodem na papkę. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm kroimy na trójkąty zaczynajac od węższego boku, smarujemy orzechowo-miodowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając

Wanilia i Kardamon
Śniadaniowe rogale 169

Piękne, puszyste i  lekkie rogaliki, które umilą każde śniadanie. Wystarczy przekroić i dodać ulubione dodatki. U mnie zniknęły jeszcze ciepłe. Takie rogale możemy zapakować w  TOREBKI ŚNIADANIOWE GOSIA  i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Rogaliki na pewno się nie obeschną, ponieważ torebki długo utrzymują świeżość produktów. 600 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania