pasował. Ale jako, że lubię drożdżowe wypieki jest coś tym razem dla mnie i wzięłam udział. Przepis pochodzi stąd . Ja zamiast marmolady dałam pyszną konfiturę z rabarbaru. Rogaliki robi się szybko i są smaczne, dlatego zrobiłam podwójną porcję i robiłam z jednego koła 8 rogalików a nie 12 jak jest w przepisie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniszyjemy dla lalek, a jednak... No i tak zupełnie przypadkiem postanowiłam upiec coś na słodko i to coś w czym moje dziecko zdecydowanie będzie mogło mi pomóc :-) Padło na rogaliki - całkowicie eksperymentalne, zrobione z tego co wpadło mi w ręce :-) No i powiem Wam, że wyszły kapitalne! Puszyste, nie za słodkie... i fantastycznie rosną w piekarniku(...)każdej formujemy kulkę, a następnie każdą rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką. Każdy placek dzielimy na sześć części (tak jak pizzę), u podstawy trójkątów kładziemy nadzienie i zwijamy rogaliki. Układamy na blasze, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg
Czary - gary w kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Lubię łatwe przepisy. Takie, przy których się nie napracuję, a efekt i smak będzie wyśmienity. Te rogaliki właśnie takie są: … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowe, lekkie rogaliki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerczas leci. Dopiero piekłam chleb z pomidorami i tymiankiem w cyklu Wypiekanie na śniadanie na FB a już piekę coś innego. W tym tygodniu pieczemy Karlsbadzkie rogaliki drożdżowe z dodatkiem amoniaku. Miałam z nim problem ale jak się okazało zdobyłam go w jednym sklepiku. Przepis na rogaliki znajdziecie tutaj Z obawy przed amoniakiem zrobiłam z połowy porcji. Oczywiście jadłam jeszcze
Ewa w kuchniIdealne do podjadania, w sam raz na jeden kęs. No, może na dwa ;-) Zapraszam na małe drożdżowe rogaliki. Trzeba jednak przyznać, że ich wadą jest to, że potrzebujemy trochę czasu, aby je wykonać. Ale taki to już niestety urok ciasta drożdżowego. No to do roboty! :-) SKŁADNIKI: rozczyn: - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2,5 dkg świeżych drożdży (mogą być również drożdże(...)wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrajam kwadraty bądź też trójkąty, na środek nakładam dowolne powidła (u mnie był to tym razem domowy dżem z czerwonej porzeczki), formuję rogaliki lub też inne, dowolne kształty. Układam na blaszce i pozostawiam na kolejną 1 godzinę. Piekę w temp. 180'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 12 minut. SMACZNEGO
WielopokoleniowoIdealne do podjadania, w sam raz na jeden kęs. No, może na dwa ;-) Zapraszam na małe drożdżowe rogaliki. Trzeba jednak przyznać, że ich wadą jest to, że potrzebujemy trochę czasu, aby je wykonać. Ale taki to już niestety urok ciasta drożdżowego. No to do roboty! :-) SKŁADNIKI: rozczyn: - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2,5 dkg świeżych drożdży (mogą być również drożdże(...)ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrajam kwadraty, na środek nakładam dowolne powidła (u mnie był to tym razem domowy dżem z czerwonej porzeczki), formuję rogaliki lub też inne, dowolne kształty. Układam na blaszce i pozostawiam na kolejną 1 godzinę. Piekę w temp. 180'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 12 minut. SMACZNEGO
Wielopokoleniowoblat i krótko wyrabiamy - możemy odrobinę podsypać mąką! Następnie ciasto rozwałkowujemy na większe koło - średnicy około 40 cm, rozkładamy równomiernie kawałki marcepanu, przecinamy nożemy na 12 części i zwijamy rogaliki - od najszczerszej części do najwęższej! Rogaliki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ostawić na 20-30 minut do napuszenia w ciepłe miejsce! Napuszone rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem
Plate of Joysłyszycie czasem taki tekst? Niespodziewana wizyta goście to na pewno lekkie zamieszanie i zdenerwowanie każdego z nas. Co tu podać do kawy/herbaty? W lodówce miałam gotowe ciasto na rogaliki "croissant", słoiczek smażonych wiśni (zrobione jeszcze w wakacje). Pomyślałam nic tak fajnie nie smakuje, jak domowe ciepłe i kruche rogaliki. Ciasto na Croissant jest bardzo pracochłonne, ale jak mamy
Ana Mari's worldmnie naszło dziś na ciemne pieczywo ,przeszukałam przepisy na necie, z każdego coś tam zaczerpnęłam i upiekłam :) Mimo mąki żytniej rogaliki są pulchne i smaczne a różne ziarna dodają ciekawego smaku :) Kocham piec to mnie tak bardzo relaksuje :) Składniki : - 350 g mąki pszennej typ 750 - 150 g maki żytniej typ 2000 lub 1850 - 15 g świeżych drożdży(...)minut do wyrośnięcia . Dodać resztę składników i mieszać stopniowo dolewając wodę ,ciasto powinno być lekko kleiste ale nie rzadkie ,jak przelejemy wodę warto dosypać troszkę mąki bo nie ulepimy rogalików jak będzie za bardzo się kleiło. Posypujemy mąką ,przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia, ja stawiam obok grzejnika :) Po tym czasie krótko wyrabiamy i wałkujemy
Wypieki Renesłyszycie czasem taki tekst? Niespodziewana wizyta goście to na pewno lekkie zamieszanie i zdenerwowanie każdego z nas. Co tu podać do kawy/herbaty? W lodówce miałam gotowe ciasto na rogaliki "croissant", słoiczek smażonych wiśni (zrobione jeszcze w wakacje). Pomyślałam nic tak fajnie nie smakuje, jak domowe ciepłe i kruche rogaliki. Ciasto na Croissant jest bardzo pracochłonne, ale jak mamy
Ana Mari's worldpizza to nie lada gratka. Nie wygląda na pizze, ale smakuje prawie jak ona. To połączone ze sobą rogaliki z ciasta pizzowego. Jeśli chodzi o nadzienie to tak naprawdę do środka może trafić wszystko co zazwyczaj dajecie na pizze, nie ma żadnych ograniczeń, jedyne ograniczenie to wasza fantazja. Rogaliki upiekłam w połowę z mąki orkiszowej dzięki czemu mają ciemny kolor
Bernika - moj kulinarny pamietnikwolne brzegi i zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka. Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na min. 40 minut. Po tym czasie rogaliki smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości rogali marcińskich) w temperaturze ok. 180 stopni do zrumienienia. Lukier: Gdy rogaliki przestygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy
Słodka Stronarozwałkowujemy na kółko o grubości około 0,5 cm. Kółko tniemy nożem na trójkąty. Nakładamy po łyżeczce nadzienia na podstawę trójkąta i zwijamy zaczynając od tej strony. Zagniatamy końce rogalika i upewniamy się, że jest szczelnie zamknięty – żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Gotowe rogaliki odkładamy na blaszkę i zostawiamy jeszcze na pół godziny, żeby wyrosły. Pieczemy około
CiastkozercyPyszne, niezbyt skomplikowane rogaliki z ciasta przypominającego smakiem i wyglądem ciasto francuskie. Kruche, lekko rozwarstwiające się ciasto listkowe z dodatkiem drożdży nie wymaga wielogodzinnej pracy, robi się je w ciągu kilkunastu minut" tak pisze o nich Dorota z bloga Daktyle w Czekoladzie . Są fajne, mięciutkie tylko polewa cukrowa coś mi nie wyszła... Jest z nimi trochę pracy, zwłaszcza jeśli robi(...)rozwałkować wałkiem na duże koło o średnicy ok. 41 cm. Nożem pokrajać koło na 16 równych trójkątów. Z szerszej strony trójkątów ułożyć dowolne nadzienie. Zwijać od strony nadzienia. Zwinięte rogaliki ułożyć na blasze do pieczenia, zostawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Posmarować cukrem pudrem rozpuszczonym w wodzie (w razie potrzeby dodać jeszcze kilka kropli wody więcej). Wstawić do piekarnika
Na Ciasteczkowych PapierachPrzepis na drożdżowe rogaliki z budyniowym nadzieniem. Idealne na śniadanie w towarzystwie kakao. Składniki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 2 jajka łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli szklanka mleka 100 g masła 50 g drożdży świeżychDodatkowo: jajko do posmarowania 250 ml mleka opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku. Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru(...)nich kulki, następnie rozwałkowujemy na podłużne placki w formie trójkąta. Przy krawędzi szerszego boku kładziemy kopiastą łyżeczkę budyniu, następnie zwijamy zaczynając od tego boku. Rulonik formujemy w półksiężyc. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 30 minut do napuszenia. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy
e-PrzepisyKulinarne