rogaliki bu - 1575 przepisów (strona:46/105)

Kruche rogaliki z marmoladą 145

Wałkuję ciasto, rykrawam duże koło. Koło to dzielę na 8 części. Mają powstać trójkąciki z zaokrąglonym bokiem. Przy zaokrąglonym boku układam łyżeczkę marmolady i od tego miejsca zaczynam zwijanie rogalika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut – do zrumienienia. Można posypać cukrem pudrem.     Artykuł Kruche rogaliki z marmoladą pochodzi z serwisu Moja Qchnia

MojaQchnia.pl
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z MUSEM JABŁKOWYM 155

jajko, śmietanę, sól i płynne drożdże, zagniatamy pulchne ciasto, następnie dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na okrąg, wycinamy po 8 trójkątów, nakładamy po łyżeczce musu i formujemy rogaliki, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż się zarumienią, studzimy

KUCHNIA POLSKA
KRUCHE ROGALIKI ORZECHOWE 225

żółtka Wykonanie: wszystkie składniki   czyli mąkę, cukier puder, mielone orzechy, cukier waniliowy, masło i żółtka wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto z którego następnie formujemy niewielkie rogaliki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C około 10 minut aż lekko się zarumienią gotowe można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

Słodkie zapomnienie
Rogaliki 158

Polecam pyszne rogaliki, które szybko można przygotować i długo cieszyć się smakiem. Skład: mąka 450 1 kg, drożdże 50 g, masło 100 g, mleko ciepłe 300 ml, cukier 1 łyżka, sól szczypta,  2 jajka + 1 jajko do posmarowania, dżem/konfitura 150-200 g, sezam 4-5 łyżek do posypania. Z mleka, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki robimy(...)miejsce pod przykryciem na 60 minut do wyrośnięcia. Potem lekko zagniatamy ciasto, dzielimy na części i wałkujemy. Rozwałkowane placki dzielimy na 8 części, smarujemy dżemem i zwijamy. Tak przygotowane rogaliki układamy na blachę z papierem do pieczenia, gdy zaczną rosnąć, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w funkcji góra dół 200 st.C / 15 minut. Po pieczeniu

chleba naszego
rogaliki z nadzieniem makowym 317

każdą część delikatnie rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy po 8 trójkątów (w sumie razem 16 trójkątów). Na każdy nakładamy po trochę nadzienia, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika każdy smarujemy mlekiem. Pieczemy przez ok. 20 min. na rumiano. Po upieczeniu smarujemy lukrem

Domowy Smak Jedzenia
Rogale śniadaniowe z makiem 171

kubkiem mleka lub kakao. Ale z plasterkiem sera, pomidorka i szynki też smakują wspaniale. Koniecznie upieczcie je swoim bliskim aby później móc delektować się pysznym, rodzinnym śniadaniem. Upieczone rogaliki można zawinąć w folię i zamrozić a później po odmrożeniu podgrzać w mikrofali lub piekarniku. Będą jak zaraz po upieczeniu. To tak na wypadek, gdyby ktoś obawiał się, że nie poradzi(...)nich rozwałkować na okrąg o średnicy 25 cm i grubości ok. 1cm. Podzielić na 4 trójkąty. Każdy trójkąt zwinąć do środka od szerszej do węższej części. Końce rogali zwinąć. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Włączyć piekarnik na 200 stopni. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Piec ok 20 minut

Smakołyki Asi
Ciasteczka twarogowe z jabłuszkiem lub innymi owocami 138

być kwaskowate. Lepiej wtedy smakują. Wykonanie ciasta – wszystkie składniki wymieszać robotem kuchennym z końcówką do gęstych ciast. Zagnieść rękoma w kulę. Partiami rozwałkować ciasto. Formować dowolne ciastka, albo rogaliki albo ciasteczka z koła. Wersja ciasteczek z koła jest szybsza. Wystarczy rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Położyć oskrobany duży kawałek jabłka i złożyć na pół. Lekko zlepić boki. Środek zostawić

Kuchnia Pokoleń
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 94

Rogaliki są pyszne , zachowują długo świeżość . Nie czuć drożdży bo czasami niestety zapach drożdży zabija moją przyjemność z jedzenia . Nadziać można  powidłami, konfiturą. Radziłabym jednak użyć dość gęstego nadzienia , zapobiegnie to wyciekaniu podczas pieczenia. Składniki: 500 g mąki  40 g świeżych drożdży 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki śmietany 12 % 3 jajka 2 żółtka 100 g cukru(...)trójkąty ( tak jak kroi się tort ) . W szerszej stronie trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w stronę wierzchołka. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy rogalik i posypujemy cukrem trzcinowym albo cukrem pudrem. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C aż się zrumienią. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Rogaliki z budyniem i malinami 131

Blueberry Corner by "jagodzianka" Rogaliki z budyniem i malinami to deser wpisujący się do letniego jadłospisu. Bardzo lubię wypieki z drożdżowego ciasta, a te … Przeczytaj cały artykuł Post Rogaliki z budyniem i malinami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Rogaliki 3 składnikowe z nutellą 145

Jest niedziela, pogoda paskudna , wieje ....a może tak coś szybkiego do kawki ? Proponuję rogaliki 3 składnikowe :) Znikają tak szybko jak je się przygotowuję . Jedynie pełną godzinkę trzeba poczekać na schłodzenie się ciasta w lodówce ;) Przepis posiadam z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " Najlepiej smakują w dniu pieczenia :)  Temp. pieczenia(...)być również marmolada, konfitura i zwijamy do środka koła  , boki lekko zawijamy na kształt księżyca :) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu zarumienienia się rogalików ok. 30 minut

Różne smaki w kuchni
Kruche rogaliki z marmoladą 134

Najprostsze w wykonaniu rogaliki do popołudniowej herbaty:) Składają się z kilku składników a za nadzienie może Wam posłużyć marmolada, krem czekoladowy czy owoc. Pełna dowolność:) około 40 rogalików 3 godziny Składniki: 2 1/4 szklanki mąki pszennej 200 g masła lub margaryny ( prosto z lodówki ) 2 żółtka 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18 % 1/4 szklanki cukru pudru marmolada wykonanie: Z podanych

Ania i Marcin gotują
zaproszenie do akcji Rogate wypieki 2016 198

wypieki idealnie sprawdzają się na przyjęciach dla dorosłych ale prawdziwą furorę robią podczas dziecięcych uroczystości. Wśród tych drobiazgów jedną z "najulubieńszych" form są, przynajmniej w naszej rodzinie, różnego rodzaju rogaliki - drożdżowe , kruche, serowe, maślane, migdałowe , orzechowe. Rożki czy rogaliki wypełnione słodkim nadzieniem makowym, marcepanowym, orzechowym, powidłami, budyniem czy owocami. Wśród nich każdy znajdzie coś pysznego dla siebie :-) Już

babka w formie
Rogaliki drożdżowe 166

Matka Natura odpuści zimę." A więc Kochani czas zakasać rękawy i przelewać miłość na pyszności, jakie robicie w kuchni. Całe garście miłości przelałam ostatnio w przepyszne Drożdżowe Rogaliki . Z efektem, iż zniknęły po dwóch dniach. Podaję Wam przepis na jedną porcję. Ja zazwyczaj robię rogaliki z porcji podwójnej. Jako nadzienia możecie użyć tutaj powideł, marmolady, nugatu, czekolady, nutelli, czy też

Kuchnia smaków
Rogaliki drożdżowe z serem 271

wykładam na stolnicę i dzielę na dwie części. Jedną z części rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy serowej. Ciasto zwijam w rogaliki. Z drugą częścią ciasta robię to samo co z pierwszą. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Świąteczne rogaliki działu IT 152

Przepis na nieziemsko pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać. Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole. Rafał dzięki! Ciasto: 1 kg mąki, najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru(...)wodą. Gdy zacznie rosnąć, napęcznieje w szmatce a najlepiej gdy już lekko z niej wychodzi, ciasto jest gotowe do rozwałkowania. W małych porcjach wałkujemy rozdzielamy na trójkąty i zwijamy rogaliki. Nadzienie wedle uznania i preferencji. Pieczemy w ok 175 stopniach do oczekiwanego rezultatu. Ja preferuje bledsze ale każdy ma swoje preferencje

Kocham Czekoladę