Opis: Ciasta z jabłkami robi się błyskawicznie. Wykonanie nie sprawia żadnej trudności. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak kruche rogaliki, ale to zmyłka, bo są miękkie i pachnące. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 15 g świeżych drożdży 200 g masła miękkiego 1/2 szklanki cukru pudru 5 łyżek śmietany 12% 3 jabłka Cynamon Cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy(...)dzielimy na kwadraty, na których układamy jabłka. Wszystko posypujemy cukrem oraz cynamonem. Zlepiamy w warkocz lub dwa rogi razem ze sobą po skosie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 20 minut, aż się zarumienią. Upieczone rogaliki możemy na końcu posypać cukrem pudrem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnecałego cyrku, jaki tam ma zawsze miejsce. Wracając do tematu, chciałam trochę przyoszczędzić na wyjeździe i być takim małym „DŻEMOJADEM”. Stąd też powstał pomysł, aby zrobić szybkie mini rogaliki z prażonymi jabłkami. Przepis oczywiście jak zawsze szybki i banalny. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 duże jabłka 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka wody(...)francuskie i dzielimy je na trójkąty. Ściągamy jabłka z ognia, wykładamy je po łyżeczce na podstawę naszego trójkąta i zawijamy je do środka. Końce lepimy ze sobą. Powstałe rogaliki wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 200 stopni do mocnego zarumienienia się naszych rogalików. Równie dobrze smakują w ten sam dzień
Justa próbuje gotowaćpodaje W ikipedia: Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu. Zanim zabierzecie się za pieczenie c roissantów, warto obejrzeć jak to robią inni, na przykład(...)celu trójkątny szablon. Ja z tej ilości składników uzyskałem 15 trójkątnych kawałków ciasta. Podstawę każdego trójkąta nacinamy na długości ok 5 cm (na środku) aby ułatwić odpowiednie zwinięcie rogalika. Croissanty zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta, zwijając delikatnie na zewnątrz. Kiedy zwiniemy połowę długości naciągamy ostrożnie pozostałą część ciasta i zwijamy dalej. Układamy w sporych odstępach na papierze do pieczenia
Przepisy na domowy ser i chlebidealne na śniadanie Dziś proponuje Wam rogaliki maślane. Doskonałe na drugie śniadanie. Smakowały także tym chorującym, a co za tym idzie, marudnym małym członkom rodziny. Polecam ! 12 sztuk 580 g mąki (użyłam chlebowej) 2 jajka 2 łyżki cukru pół łyżeczki soli 250 ml mleka 70 g rozpuszczonego i schłodzonego masła 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych(...)objętość. Po tym czasie, ciasto przenieść na stolnice, podzielić na 12 części i uformować kulki. Następnie każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek. Posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rogalik (możecie podejrzeć tu jak zwinąć). Zawinięte rogaliki odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut, aby podwoiły objętość. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką oliwy. Można posypać
Piekarz-Kucharz-GarkotłukZrobiłam ostatnio całą miskę domowej masy makowej, bo ją uwielbiam i dodaję w okresie świątecznym, gdzie się tylko da! Pysznie smakuje w naleśnikach, babeczkach, czy takich łatwych rogalikach. Wystarczy chwila i możemy cieszyć się pysznymi, chrupiącymi ciastkami. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego domowa masa makowa cukier puder do posypania (można też rogaliki polukrować) Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto(...)pokroić jak na obrazku poniżej. Ułożyć nadzienie mniej więcej w miejscach zaznaczonych na obrazku. Zwijać rogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 min. Posypać cukrem pudrem, polać lukrem
Słodkie inspiracjeokresie karnawału wielu z nas szuka pysznych słodkości, które można przygotować w prosty i szybki sposób. Dziś u nas najprostsze rogaliki, które wychodzą zawsze. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie trzech składników oraz dodatek jaki sobie wymarzymy by ukryć go w kruchutkim cieście. Ciasto zagniatamy błyskawicznie, pozostawiamy by chwilę poleżakowało w lodówce, a później już tylko(...)wałkujemy, zlepiamy i pieczemy - nie ma nic prostszego ... Pozostaje delektowanie się nimi podczas popołudniowej herbatki bądź kawki :) Rogaliki 3 składnikowe Składniki : 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka (około 330 g) kwaśnej śmietany 250 g masła lub margaryny dodatkowo : konfitury cukier puder do dekoracji Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT (+ 60 MINUT CHŁODZENIA CIASTA W LODÓWCE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 (wyszły 32 rogaliki) Składniki: 1,5 szklanki mąki, 125 g margaryny, 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%, opakowanie cukru wanilinowego, łyżeczka proszku do pieczenia, krem typu "Nutella", żółtko. Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce(...)połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nakładam krem czekoladowy (nie za dużo) i zwijam począwszy od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, każdy smaruję rozmąconym jajkiem. Rogaliki piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru
JejKuchniaRogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej. SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. kwaśnej śmietany, 20 g świeżych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 jajko, ½ kostki masła, ½ łyżeczki soli, 3 łyżki mleka, majeranek Farsz pieczarkowy: 30 dag pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy(...)godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: Pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na złoto, dodajemy pieczarki, doprawiamy przyprawami, dusimy do miękkości. Wykonanie rogalików: Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy okrąg, kroimy na 8 kawałków, na szerszym końcu kładziemy farsz, zawijamy w rogalika, smarujemy mlekiem i posypujemy majerankiem. Robimy tak z resztą ciasta. Pieczemy
słodki bratekdzisiaj spis przepisów na ciasteczka. Tych będzie mnie, ale zawsze to w jednym miejscu. Jutro postaram się dorzucić jeszcze sałatki :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Zdrowe i szybkie ciasteczka Beaty Pawlikowskiej 5. Ciasteczka z masy krówkowej 6. Maślane serduszka 7. Szybkie pierniczki(...)Kruche rogaliki migdałowe 9. Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. Kruche ciasteczka z budyniem 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami 17. Ciasteczka serowe z jabłkami
kruche babeczkiRobiłam już wiele rogalików. Ale te po prostu najlepsze, kruchuteńkie!!!!!! Największym ich sekretem jest smalec. przepis znaleziony u Ewy Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 250 g smalcu 230 g śmietany 18% Dodatkowo: powidła śliwkowe cukier puder Śmietana i smalec z prosto z lodówki. Mąkę przesiać z szczyptą soli, następnie dodać smalec i posiekać nożem. Dodać śmietanę(...)ciasta nakładamy 1 łyżeczkę powideł. Muszą być gęste żeby podczas pieczenia nie wypłynęły. Zwijamy i odkładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Postępujemy tak z pozostałym ciastem. Rogaliki nie rosną wiec można upiec dwie partie na raz. Gotowe rogaliki pieczmy w tem. 190 C przez 20 - 30 minut. Do lekkiego zrumienienia. Ciepłe posypać cukrem pudrem
Delicious Titbitsswoją objętość. Po tym czasie ciasto formujemy w okrągły pacek i kroimy dzielimy na ok. 12 trójkątnych części. Każdy trójkącik smarujemy roztopionym masłem (opcjonalnie nadziewamy marmoladą) i zwijamy w rogalika (poniżej na zdjęciu pokazuję przykładowe zwijanie rogala). Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, każdego rogala smarujemy rozbełtanym(...)masłem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180-190 st. C. przez ok. 20 min., aż będą złociste. Po upieczeniu studzimy na kratce. przykładowe zwijanie rogalików
Domowy Smak Jedzeniakoło i radełkiem do pizzy podzielić na trójkąty. Na każdym trójkącie rozpoczynając od najszerszej części ułożyć po płaskiej łyżeczce nadzienia zawijać do samego końca tak aby koniec rogalików był na spodzie, wtedy mamy pewność że rogaliki nie rozejdą się podczas pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze wyłożonej pergaminem odstawić na 15 minut w celu wyrośnięcia,posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżką
Wanilia i KardamonCiasto dzielę na trzy porcję. Następnie ciasto zawinięte w folię spożywczą wkładam do lodówki na min godzinę. W trakcie kiedy ciasto będzie nam odpoczywało w lodówce, przygotowujemy nadzienie do rogalików. Jabłka oraz gruszki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Owoce posypuję cukrem o smaku wanili oraz cukrem trzcinowym. Mieszam. Do garnka o grubym dnie wkładam owoce i wlewam(...)energicznie mieszam. Mus który powstał musi być zimny. Ciasto rozwałkowuję na ok 5mm grubosci. Z ciasta formuje koło i wycinam trójkąty. Na każdy nakładamy farsz za pomocą małej łyżeczki. Rogaliki zwijamy. Na blachę wyłożoą papierwm do pieczenia rozkładam rogaliki. Piekę ok 30 min w 180 stopniach
Gotowanie Patkidość wymagające, zwłaszcza w kwestii czasu, ciągle pozostawało poza moim zasięgiem. Kiedy znalazłam ten przepis w starym numerze gazetki Przyślij Przepis postanowiłam spróbować. Jak zwykle trochę go sobie zmodyfikowałam. Rogaliki są proste do przygotowania, dość szybkie i strasznie pyszne! Użyłam maleńkich śliwek węgierek, więc pozostawiłam je w całości, wyjęłam tylko pestki. Jeśli użyjemy innych śliwek, lepiej będzie podzielić(...)posiekać z przesianą mąką, dodać masę drożdżową, zarobić elastyczne ciasto. Podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na koło grubości ok 5 mm, pokroić na 8 trójkątów, nakładać śliwki, zwijać rogaliki (w ten sposób uzyskamy 32 w miarę równe ciasteczka). Rogaliki przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut. Po wystudzeniu posypać
6nieboJabłuszko ,jabłuszko, jabłuszko pełne snów pełne snów, tak chodzę i nucę słowa piosenki, a moje jabłuszka pyrkoczą w garnuszku.Dziś zapraszam na pyszne rogaliki z nadzieniem jabłuszko z cynamonem. Składniki : 500 g maki pszennej typ 500 2 jaja L 1 szklanka mleka 150 g masła 100 g ksylitolu 30 g drożdży świeżych Nadzienie: 1 kg jabłek(...)tarce jarzynowej. Wkładam do garnka i prażę na ogniu.Wyparuje nam trochę soku i bardzo dobrze, teraz wsypuje ksylitol i prażę jeszcze jakiś czas. Zostawiam do schłodzenia i nakładam na rogaliki . Krok 5 Rogaliki zwijam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiam je do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy są wyrośnięte smaruje je mlekiem i piekę
Różowa kuchnia