rogaliki bu - 1575 przepisów (strona:36/105)

Piernikowe rogaliki z makiem. 161

Święta już coraz bliżej... więc i przepis nieco świąteczny. Zapraszam na pyszne piernikowe rogaliki z makiem! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej pół szklanki trzcinowego  cukru  Skworcu 10 dag masła lub margaryny 2 dag świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao  Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika  Skworcu   Polewa; pół(...)nich  rozwałkowujemy na koło  lekko podsypując mąką o grubości około 4-5 mm. Dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy porcje farszu makowego i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170C - 180C na około 15 min.   Do garnuszka wkładamy połamaną czekoladę, śmietankę i masło. Podgrzewamy na bardzo małym płomieniu

Radość kipiąca uśmiechem.
Rogaliki w 10 minut! Croissanty ze śliwkami i czekoladą. 162

cały dzień przygotowywać domowe ciasto francuskie. Teraz kiedy mam ochotę na croissanta, kupuje dobre, sprawdzone ciasto francuskie, sięgam po ulubione sezonowe dodatki i mam croissanty w kilka chwil. Aby rogaliki były takie, jak ze sklepu musisz przestrzegać tylko kilku rzeczy, jakich?  Ciasto francuskie musi być przechowywane w lodówce (to przecież świeże ciasto!), nie może być narażone na ciepło przed(...)pieczeniem. Zawsze gotowe rogaliki wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, nigdy do zimnego! Pieczemy w wysokich temperaturach około 190 stopni dość szybko 12- 20 minut, w zależności od wielkości croissantów. PRZEPIS NA CROISSANTY SKŁADNIKI: - 2 arkusze ciasta francuskiego - 2-3 śliwki renklody fioletowe - 2-3 łyżki kremu czekoladowego Arkusz ciasta szybkim ruchem noża kroimy na spore trójkąty, na podstawie trójkąta układamy

SMYKWKUCHNI
ROGALIKI PIWNE Z POWIDŁAMI 115

kostkę margaryny ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wlewamy pół szklanki piwa i zaczynamy ugniatać ciasto do momentu aż osiągnie odpowiednią "plastyczną" konsystencję. Ciasto można wykorzystać zarówno na ciasteczka, rogaliki w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Ja zrobiłam tym razem na słodko w formie rogalików z powidłami śliwkowymi mojej babci :) Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu aż się zarumienią(...)mojej przyjaciółki i wyrobiłam się na styk :) Zapach unosił się w całym mieszkaniu i wygrywał znajomą nutę na naszych kubkach smakowych. Jak zapewne się domyślacie, świeżo wyciągnięte z piekarnika rogaliki znikały z talerza bardzo szybko! ...taki łasuch z tej mojej przyjaciółki, co by nie wspominać już o mnie samej ;) Tym akcentem życzę Wam smacznego

wege i kropka
Rogaliki z waniliowym serkiem 155

zapach drożdżówek, od razu czuję się głodna, a oczami wyobraźni widzę te jeszcze ciepłe bułeczki... Jeśli tak jak ja macie najlepsze skojarzenia z drożdżówkami, to z pewnością pokochacie te rogaliki. Mięciutkie ciasto z serowym nadzieniem w sam raz do szklanki mleka albo na drugie śniadanie. Zapakować?:) Składniki (na 24 sztuki): ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki(...)Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości 1cm, pokroić na 8 kawałków. Na każdy wyłożyć łyżkę masy serowej, zwinąć, uformować rogaliki. Rogaliki układać w sporej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego

Obiad gotowy
Rogaliki z ciasta francuskiego z serem 738

Smaczne i bardzo proste rogaliki z ciasta francuskiego   z nadzieniem serowym. A  wykonanie ich było  banalnie proste, gdyż użyłam do tego gotowego  ciasta francuskiego. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 150 g twarogu 2 łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko Wykonanie: Twatóg rozdrabniamy widelcem, dodajemy serek homogenizowany (można zastąpić i dodać jogurt), cukier oraz żółtko(...)wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na stolnicę, przekroić w zdłuż i powycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy farsz twarogowy i zwijamy od szerszej części tworząc rogalik. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej rogaliki. Białko które nam zostało, wykorzystujemi i smarujemy nim każdy rogali. Piekarnik nagrzewamy do 220°  C i pieczemy około 25 minut

magiczna kuchnia Kasi
rogaliki z musztardą w 30 minut 116

lodówki ,podzielić na pół. Jedna część rozwałkować w kształcie koła ,pociąć na 16 równych części .Każdą część posmarować musztardą -u mnie Bawarska- położyć kawałek surowego kurczaka i zwinąć jak rogalik. Umieścić rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .Każdy rogalik posmarować rozbełtanym żółtkiem z łyżeczka wody. Piec około 20 minut,do złotego koloru. Podawać na ciepło lub na zimno

w mojej kuchni
Kruche rogaliki z nadzieniem pomarańczowo imbirowym. 168

Rogaliki z ciasta kruchego z ulubionym nadzieniem chyba znają wszyscy. To taki klasyk który zawsze wychodzi a co najważniejsze mimo prostoty smakuje wyśmienicie! Zapraszam! Składniki; 50 dag mąki 15 dag masła 4 żółtka 3/4 szklanki śmietany 18% ( mały kubek) cukier puder do posypania dżem pomarańczowo imbirowy ok 3/4 szklanki lub inny   Przygotowanie; Na stolnicę przesiać mąkę, dodać(...)czasie ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm na kształt koła. Ciasto dzielimy na kilka trójkątów. Na każdym kładziemy ok. pół łyżeczki dżemu i zawijamy tworząc rogalik. Dżemu nie wkładamy zbyt dużo ponieważ podczas pieczenia jeśli rogalik nie będzie dobrze sklejony dżem wypłynie. Pieczemy w temp, 200C około 15- 20 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
ROGALIKI 3 SKŁADNIKOWE Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ 680

najdzie Was ochota na coś słodkiego, polecam pyszne i ekspresowe rogaliki. Do ich zrobienia potrzeba tylko 3 składników+ nadzienie a gwarantuję Wam, że znikną z talerza tak samo szybko jak szybko się je przygotowuje :)  Składniki: * 3 szklanki mąki * 250 g margaryny * 1 szklanka kwaśnej śmietany * cukier puder do posypania * nadzienie: marmolada, nutella... u mnie była marmolada różana Wykonanie(...)stolnicy podsypanej mąką na grubość około 6-7 mm. Wyciąć nożem trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta położyć odrobinę nadzienia i zawijać w rulonik, formując kształt rogalika. Układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20-25 minut. Schłodzić na kratce, zimne posypać cukrem

Zrób to smacznie
Rogaliki z serem i szynką 100

Kolejna wersja panującego w naszym domu szybkiego śniadania. Zwłaszcza gdy robi je mój mąż :) Szybko, prosto i na ciepło.  Składniki: (6 rogalików) opakowanie ciasta francuskiego  12 plasterków szynki 6 plasterków sera żółtego gouda Ciasto francuskie dzielę na sześć trójkątów. Na każdym z nich układam plasterek szynki, złożony plaster sera i następnie drugi plasterek szynki. Zwijam ciasto na kształt(...)rogalika, zwracają uwagę, by dobrze docisnąć boki.  Gotowe rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę przez 12 minut

Gotowanie i blogowanie
Rogaliki z konfiturą różaną 161

Pyszne rogaliki, które rozpływają się w ustach :) a konfitura różana (choć można ją zastąpić inną) idealnie wpasowuje się w karnawałowy czas pełen nadziewanych pączków i innych wypieków :) Piekłam je już z innymi dżemami, w tym ze śliwkowym i malinowym - smakują z każdym doskonale ;) przynajmniej dla nas ;) Poprzednio nie robiłam zdjęć, zawsze było za ciemno, a do rana nie postały(...)wałkujemy (lekko podsypując mąką) na okrągły placek (grubość od 0,5 do 1cm). Kroimy na równe trójkąty, na każdy trójkąt, bliżej szerszej strony, nakładamy łyżeczkę konfitury i zwijamy formując rogalika (trzeba lekko sklejać ciasto ze sobą, aby nie rozeszło się w czasie pieczenia). Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie (lekko urosną), smarujemy mlekiem

Kolorowy Przepisownik
Najlepsze rogaliki krucho-drożdżowe 154

dzieci lubią najbardziej łakocie, a co za tym idzie czekoladę czyt. nutella;) Nic prostszego jak w ten dzień (i nie tylko w ten) poczęstować ich wspaniałymi krucho-drożdżowymi rogalikami z nadzieniem nutelli. Zapraszam... Skala smaku 10/10 są to moje ulubione rogaliki, do których najczęściej wracam, i o które często mam pytania o przepis więc proszę bardzo(co za skromność(...)lodówki na 20-30 min.,podzielić na 4 części, rozwałkować wyciąć trójkąty, nałożyć krem i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 190  stopni i piec rogaliki aż będą złociste ok. 15 min.Po wystudzeniu polać lukrem lub dowolnie ozdobić

Kubki smaku
Rogale z wiśniami i migdałową kruszonką 166

oryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam rogale z wiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka [ dałam ciut więcej(...)trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić rogaliki i piec 20-30 minut lub do zrumienienia

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki drożdżowe z marmoladą owocową lub powidłami 127

papierze do pieczenia i piecz 18-20 minut w 200 °C góra -dół. Podczas gdy jedne się pieką , przygotuj następną partię.  U mnie w zależności jak duże robię rogaliki wychodzą 3 lub cztery blachy. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Rogaliki z grzybami 107

Bardzo lubię przygotowywać wypieki na słono. Tym razem zrobiłam rogaliki z farszem grzybowym. Wyszły bardzo smaczne. Kto je przygotuje na pewno nie pożałuje. Polecam!!! SKŁADNIKI: Farsz: 30 dag grzybów leśnych 1 cebula oliwa sól pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag margaryny 2 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki(...)Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcje farszu grzybowego i zwijam w rogaliki. Przygotowane rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rogaliki drożdżowe z budyniem 17403

Rogaliki drożdżowe z budyniem... Składniki: 560 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego 75 g cukru pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony(...)krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę budyniu. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika (w przeciwnym wypadku rogaliki będą rozwijały się podczas pieczenia). Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut). Przed

Pelusiowa Kuchnia