rogaliki bu - 1575 przepisów (strona:34/105)

Rogaliki drożdżowe 122

false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Mieliśmy ochotę na ciasto drożdżowe. Mięciutkie, rozpływające się w ustach. I takie, które nasz alergik będzie mógł zjeść. Postawiłam więc na rogaliki na wodzie i z dżemem. Wyszły miękkie i pyszne i co najważniejsze – nie powodujące alergii. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)dodatku mleka) 4 dag drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) ½ łyżeczki soli 1 żółtko ½ szklanki wody dżem porzeczkowy/wiśniowy/owoce do nadziania rogalików W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże. Margarynę topimy, dodajemy sól, żółtko, cukier, mieszamy z mąką. Na koniec dodajemy drożdże z wodą.    Wyrabiamy ciasto. Robimy z niego kulę i wkładamy do zimnej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Drożdżowe rogaliki cynamonowe z mąki pełnoziarnistej 169

obficie wyposażona, chęci do wyjścia na zakupy - brak,  w szafkach same podstawowe składniki, co tu zrobić ? Chłodny, wietrzny dzień, musi być coś z cynamonem i tak zrobiłam te rogaliki, które w pełni zaspokoiły ochotę na słodkie. Mąka pełnoziarnista w ogóle nie przeszkodziła w rośnięciu ciasta, a trochę się obawiałam. Zrobiłam trzy wersje, jedną z samym cynamonem, drugą z cynamonem(...)dodatkiem suszonych owoców są bardziej soczyste od środka, pyszne do porannej kawy. Swoją drogą, kawa i ciastko to dla mnie połączenie idealne na śniadanie :)  Ciasto drożdżowe (ok. 16 rogalików): - 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka pszenna do podsypywania (np. krupczatka) - 0,5 kostki drożdży - 100 ml ciepłej mleka/wody - szczypta soli - 1 łyżka cukru do drożdży +  3 łyżki cukru

Corner With Recipes
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi. 364

sobie jakoś humor poprawić. W takie zimowe wieczory lubimy z mężem napić się gorącego mleka z miodem, lub prawdziwego kakao z cynamonem, a do tego jeszcze cieplutkie bułeczki lub rogaliki drożdżowe. Resztę bułeczek zabieramy z mężem do pracy i do kawusi jest jak znalazł. Rogaliki można oczywiście ozdobić lukrem lub strużkami rozpuszczonej czekolady, ale ja wole bez dodatków. Serdecznie zapraszam(...)wypróbowania tego przepisu, bo jest on bardzo prosty w przygotowaniu i niedrogi, a efekt niesamowity. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 1 duże jajko (lub dwa malutkie) 4 i 1/2 łyżki cukru 1 opakowanie

Rozpustne gotowanie
Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką (wersja tradycyjna i bezlaktozowa) 108

Ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkować w kształt koła. Pociąć na części (jak pizzę). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę, posmarować rozmąconym białkiem i zawinąć w rogalik. Rogaliki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Dobrze by wierzchołki trójkątów (rogalików) były zawinięte w dół, by pod wpływem rośnięcia(...)rogalik się nie rozwinął. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 min (aż staną się rumiane). Przepis bezlaktozowy jest zmodyfikowaną wersją przepisu z książki "Skrzat gotuje bez laktozy" M. i B. Barszcz. Natomiast przepis tradycyjny jest moim przepisem

Mania Wypiekania
Greckie rogaliki na winie z serem i jabłkami 152

Już od dłuższego czasu miałam ochotę na jakieś rogaliki i wczoraj przypadkiem wpadł mi w oko ten przepis w książce "Eleni poleca - Kuchnia grecka" Marii Sandilou. Bardzo ładne rogaliki z ciastem na winie i oliwie z oliwek z nadzieniem rodzynkowo-jabłkowym.  Przepis oryginalny nieco zmieniłam i dodałam sera do nadzienia jabłkowego. Następnym razem chyba zrezygnuję także z oliwy(...)rzecz masła, żeby rogaliki były bardziej kruche, choć może skruszeją po nocy w szczelnym pojemniku. ;) Ciasto za to jest fantastyczne w obróbce - miękkie, elastyczne i bardzo plastyczne, szybko się wyrabia i ładnie piecze. A rogaliki wyszły bardzo smaczne i nie bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 500 g mąki 1 szklanka oliwy z oliwek do smażenia/pieczenia 1 szklanka greckiego wina białego

Kuchnia Prezydentowej
Rogaliki drożdżowe z Nutellą 211

młodszy syn nie lubi żadnych dżemów, powideł itp. , za to jest wielkim miłośnikiem Nutelli, którą ja z uwagi na jej kaloryczność muszę mu ograniczać. Czasem jednak piekę dla niego rogaliki drożdżowe z nadzieniem czekoladowym. Nie mogę napisać jak smakują, bo nigdy ich nie jadłam. Osobiście wolę inny typ nadzienia, ale syn jest nimi zachwycony. Oczywiście jak większość drożdżowych wypieków najlepsze(...)świeżo upieczone".  Rogaliki drożdżowe z Nutellą (przepis własny) Składniki na 16szt. Zaczyn: 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 łyżki letniej wody Ciasto: Zaczyn j.w. 600g mąki 125g stopionego masła 150g cukru 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 jajko 1 mały słoiczek Nutelli 1 żółtko do posmarowania rogalików Zaczyn: Wsypać do garnuszka rozkruszone drożdże, 1 łyżeczkę

Wiem co jem
Proste wytrawne rogaliki drożdżowe z konfiturą wiśniową 134

tylko jeden raz i to przez drożdże instant. Niestety. Ostatnio ganiałam za świeżymy przez dwa osiedla i... nic. Trochę mnie to rozdrażniło, bo już nastawiłam się na pieczenie drożdżowych rogalików i zmusiłam się do użycia kolejny raz tych suszonych. Tym razem się udało. ;) Miałam ochotę na coś słodkiego - niesłodkiego i takie też są moje rogaliki. + żółtko z łyżką mleka(...)posmarowania rogalików przed pieczeniem  Pół kostki margaryny rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy do niej jajka w temperaturze pokojowej i wsypujemy drożdże. Mleko podgrzewamy tak, by było letnie i również wlewamy je do ciasta, zaś zaraz po nim dodajemy wystudzoną margarynę. Jeśli z jakiegoś powodu ciasto jest zbyt rzadkie, należy podsypać je jeszcze mąką. Całość

Kuchenna Kontrrewolucya
Kokosowe rogaliki 158

puszkach przed świętami. Oprócz tych tradycyjnych, które pojawiają się za każdym razem, co roku wybieramy jakiś nowy przepis ( no przecież nudą nie może wiać;)). W tym roku wybraliśmy kokosowe rogaliki. Kokosowe to one na pewno są, ale kształtem przypominają...hm...rogalika przejechanego walcem haha:D Tak się złożyło, że podczas pieczenia ciasteczka mocno się  "rozjechały" co jednak nie ujmuje(...)Jeśli nie jesteście mistrzami formowania ciasta to polecam odrywać po kawałku, formować w dłoni kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ją lekko w dłoni i ułożyć na blasze:) Wówczas zamiast rogalików otrzymacie placuszki:) Przepis znaleźliśmy na kartce wyrwanej z kalendarza :) Składniki na 2 duże blachy 20 dag wiórków kokosowych 5 dag mąki + mąka do podsypywania 1 małe jajko 25 dag cukru

My simple kitchen
Kokosowe rogaliki z nadzieniem serowo kokosowym 180

Dzisiaj coś na szybko czyli Rogaliki kokosowe z nadzieniem serowo kokosowym i posypką ziarenkową . Pyszne , kruche w sam raz do kawki(...)zmielić , dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka , wszystko utrzeć, dodać wiórki i wymieszać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z serem. Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie formę do rogalików to rozwałkowane ciasto nakładamy na formę , przyciskamy walkiem i juz mamy równe trójkąty . Na każdy trójkąt od rozprowadzamy łyżeczkę masy serowej , od szerszego boku zwijamy rogaliki. Jeśli nie macie formy

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche rogaliki dyniowe 158

Kruche rogaliki dyniowe Coś na osłodę. Taki mały rogalik. W sam raz do kawki lub herbatki. Są takie malusie, słodziuchne i żółciutkie, że zdrobnienia cisną się same. A rogaliki cisną się do ust. Takie na jeden, góra dwa kęsy. I kruszą się fajnie. Macie ochotę? Zrobiłam 3 eksperymentalne ciasta kruche z dodatkiem puree z dyni lub startej dyni. Wygrało właśnie(...)rozwałkować na cienki okrągły placek. Podzielić na 8 części. Na każdy trójkąt nakładać u podstawy porcję nadzienia. Zwijać w kierunku wierzchołka tak, aby koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Układać na blaszce w niewielkiej odległości. Piec w 180°C przez 17-20 minut. Smacznego! *Puree z dyni. Małą dynię hokkaido po przekrojeniu i usunięciu pestek piec przez 1 godzinę

Pełny talerz
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 106

Pyszne, słodkie, lekko orzechowe rogale z nadzieniem z białego maku. Naprawdę warte spróbowania! Z poniższych składników przygotujecie 3 blachy rogalików. Niestety przygotowanie poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto. Składniki: ciasto drożdżowo-francuskie 1 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru(...)bardzo trudno zwijać i wałkować. - po 3 krotnym rozwałkowaniu i składaniu ciasta - przykryć je przezroczystą folią i pozostawić w lodówce na całą noc (lekko podrośnie).  Przekrój ciasta na rogaliki marcińskie 3. Na drugi dzień ciasto podzielić na 4 części; każdy płat ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Z a pomocą noża wyciąć wydłużone trójkąty

Ugotować
Rogale marcińskie 148

Rogaliki wykonałam z kilku przepisów i złączyłam w jeden. W trakcie robienia stwierdziłam, że można to wszystko wykonać naprawdę dużo szybciej... Nie chodzi o to, żeby robić byle jak, ale o to, żeby nie spędzić dwóch dni w kuchni. A i tak rogaliki wychodzą przepyszne! :) Składniki: na ciasto drożdżowo-francuskie 1/2 kg mąki tortowej  1 szklanka mleka 250 gramów(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 gramów rodzynek 2 jajka 8 okrągłch pokruszonych biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą w proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed włożeniem do piekarnika 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka, 3 krople aromatu wanilii -  na lukier posiekane orzechy lub migdały - do posypania    Robimy ciasto: Drożdże

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
rogaliki 145

Inspiracja: addio pomidory. SKŁADNIKI: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików 3 łyżki oleju + 2 łyżki do posmarowania ciasta 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłego mleka 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 50 g masła lub margaryny 5-6 łyżek maku(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 godz ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ). Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy

w mojej kuchni
ROGALIKI 156

SKŁADNIKI: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików 0,5 kg mąki pszennej 2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików 3 łyżki oleju + 2 łyżki do posmarowania ciasta 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłego mleka 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 50 g masła lub margaryny 5-6 łyżek maku JEŚLI UŻYWAMY ŚWIEŻYCH DROŻDŻY: W ¾ szklance(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 godz ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ). Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy

w mojej kuchni