Dyniowy budyń w delikatnym drożdżowym cieście zawiniętym w rogaliki to mój weekendowy wypiek, myślę, że całkiem udany. Rogaliki drożdżowe z budyniem dyniowym i żurawiną ciasto: około 500 g mąki pszennej 50 g masła 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru 50 g drożdży 3 jajka szczypta soli nadzienie: starta w łezkę niewielka dynia sok z dużej(...)zagotuj budyń i odstaw do ostudzenia. Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnice. Rozwałkuj podsypując mąką. Pokrój ciasto w trójkaty. Rozłóż na trójkatach ostudzony budyń i zwiń rogaliki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem. Piecz ciasto w temperaturze 180 st. C około
Gotuj Sam!Pozytywna myśl. Próba zmian. Pomimo ponurej aury. Jak już wspomniałam przy okazji poprzedniego posta, królują ostatnio u nas rogaliki (choć przedwczoraj, po upieczeniu pierwszych pierniczków, zapewne ustąpią im miejsca). Jest to dokładnie ten sam przepis na rogaliki krucho-drożdżowe tylko z innym nadzieniem. Jeśli miałabym wybrać, które z nich mi najbardziej przypadły do gustu (marmolada, nutella, orzechy), to zdecydowanie moim(...)pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na kształt koła, które dzielimy na 12 trójkątów. Na szerszy rant każdego trójkąta nakładamy porcję nadzienia i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt rogala. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem
My simple kitchenRogaliki na św. Marcina muszą być! Dlatego podpowiadamy, jak przygotować przepyszne rogaliczki inspirowane ciastem półfrancuskim. Zwykle ten przepis wykorzystujemy do przygotowania ciastek posypanych grubym cukrem, ale czekoladowe nadzienie przemawia do nas bardziej :) Brak cukru w cieście pozwala na polanie rogalików lukrem, nie powodując nadmiernej słodkości całego wypieku :) SKŁADNIKI: 250 g margaryny 250 g twarogu półtłustego 500 g mąki(...)stopni góra dół. Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gorę smarujemy żółtkiem rozmieszanym z odrobiną mleka. Pieczemy przez 20 minut, do delikatnego zarumienienia. Rogaliki studzimy i dopiero wtedy lukrujemy. Smacznego
Kuchnia od dwojgaDawno nie robiłam rogalików. Mam kilka przepisów i tym razem wybrałam ten. Są to rogaliki na drożdżach, ale nie rosną w cieple tylko w lodówce. Po upieczeniu nie przypominają typowych drożdżowych rogali. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 30 g. drożdży 3 szklanki mąki + trochę mąki do podsypania 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany(...)godzinie ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na brzegach wyłożyć nutellę. Następnie od szerszego boku zawijać rogaliki. Gotowe rogale ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem. Zostawić na blaszce do czasu nagrzania piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni 25-30 minut
Agusiowe smakołykischłodzić godzinę w lodówce, a prawda jest taka że bez chłodzenia też wyjdą;) najwyżej będą mniej kruche ;) i jeśli nie mam czasu bo mają to być szybkie rogaliki, zagniatam, piekę i jemy! Składniki na około 16 rogalików: 125 g masła 3 łyżki śmietany 18% 1,5 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru pozostałe: twarda marmolada cukier puder(...)każdą z nich cienko wałkujemy w okrąg. Rozwałkowane ciasto dzielimy na osiem części, tak aby powstało osiem równych trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta nakładamy marmoladę i zwijamy. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujmy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 12 minut w temperaturze 200 °C. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Życie zaczyna się w kuchnikawy i nie tylko. Pyszne rogaliki z marmoladą z róży. Łatwe nawet dla tych, którzy nie lubią robić ciasta drożdżowego. Tutaj wszystkie składniki ,łącznie z rozkruszonymi drożdżami łączymy razem. Wypróbujecie- naprawdę warto. SKŁADNIKI 35 dag. masła 60 dag. mąki tortowej 5 dag. drożdży 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo marmolada z róży cukier puder(...)dookoła talerza. Mamy okrąg, który dzielimy na osiem części. Takich kół wyjdzie nam kilka. Na szerszym brzegu nakładamy odrobinę marmolady i zwijamy od szerszej do wąskiej części. Rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem. Pieczemy w 190 stopniach C do zarumienienia ciasta. Po upieczenie rogaliki posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie EwyMiały być rogaliki, powstały różne kształtne słodkie bułeczki z nadzieniem w środku. Nie mogłam się oprzeć, by nie zlepiać z nich różnych fantazyjnych kształtów, ciasto było wdzięczne a ja miałam w głowie mnóstwo pomysłów. Wyszło fajnie:) A czemu od rana pichcę słodkości? Otóż… dziś są urodziny naszego kolegi, postanowiłam więc uraczyć go czymś słodkim, smacznym i (koniecznie!) domowym. Wiem(...)pogardzi słodkim małym co nie co:) Zresztą, nie bez powodu poszłam w tym kierunku…:) W zasadzie to powinny nazywać się Rogaliki dla Wojtka , ale z konfiturą jagodową też brzmi dobrze (i smakuje). Możecie z powodzeniem zastąpić konfiturę jagodową innym słodkim nadzieniem – do ciasta pasują różne farsze, nawet warzywne czy mięsne (tak tak!). Zatem do dzieła i smacznego już
Zasmakuj KuchniDobry wieczór! :) Dzisiaj znowu mam dla Was rogaliki, tym razem przepis szybki w przygotowaniu, mało składników, a są mega pyszne i bardzo szybko znikają z talerzy! :) Ciasto bardzo kruche rozpływa się w ustach. Już dawno miałam w planach je przygotować, dzisiaj w końcu nadszedł ten dzień :). Jedyną ich wadą jest to, że znikają w mgnieniu oka! Zapraszam! Składniki: 2 szklanki(...)lodówce 30 minut, po tym czasie podzielić je na dwie części. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować każdą na cienkie koło. Wykroić trójkąty, na każdy dodać po łyżeczce powideł, zalepić. Rogaliki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Każdego rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 minut. Przestudzone posypać cukrem
Trufelkowoprzygotowania tych rogalików potrzebne są trzy tylko składniki.Rogaliki są przepyszne.Jako nadzienie trzeba użyć marmolady nie np.dżemu bo dżem wypłynie podczas pieczenia albo użyć powideł śliwkowych. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki szklanka śmietany 18% 250g masła lub margaryny cukier puder do posypania marmolada lub powidła WYKONANIE Margarynę lub masło trzymamy w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki wkładamy do miski lub wykładamy(...)łyżeczkę marmolady lub powideł i zwijamy. Gotowe zwinięte rogaliczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp.160C -funkcja termoobieg przez ok.25-30 minut. Upieczone i ostudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.Gotowe!!! SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaSzybkie, pyszne, mięciutkie rogaliki na śniadanie. Można zajadać na słodko z dżemem, miodem, masłem orzechowym czy syropem klonowym albo na wytrawnie z sosem czosnkowym, ziołowym, ajvarem czy jakim lubicie. Idealne rogaliki na śniadanie. Robi się je dość szybko zważywszy że mamy do czynienia z ciastem drożdżowym. Cały proces wytwarzania i pieczenia trwa godzinę. Wytrawne drożdżowe rogaliki w godzinę. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieZdrowa nutella nadal w lodówce siedzi - nic się z nią nie stało :) No to nadszedł czas na jej wykorzystanie. Idealnie nadają się jako nadzienie do rogalików czy placuszków. Składniki: 30 g świeżych drożdży 50 g mleka + trochę do posmarowania 1 łyżeczka cukru 300 g mąki + do podsypania 150 g jogurtu naturalnego 1 jajo 50 g miękkiego masła(...)każdej rozwałkować placki na ok 15 cm 4 placki posmarować masłem i układać jeden na drugim - góry nie smarujemy całość rozwałkować na duże koło - ok 30 cm podzielić na rogaliki (trójkąty) na koniec trójkąta układać po łyżeczce kremu i zawijać rogaliki pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 min posmarować mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika piec
Gotowanie z pasjąpodrośnięcia. Następnie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy w kształt koła dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy po trochę powidła i zwijamy w rogalik. Każdy smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 160 st.C przez ok. 20 min. lub do zrumienienia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. * wpis zawiera lokowanie produktu
Domowy Smak Jedzeniaświeże, po prostu jak dla mnie są bardzo smaczne. Dzisiaj pokażę wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Była już pizza, i chałka, było calzone , i były też drożdżowe rogaliki w wersji mini. Ale to po sukcesie drożdżowych pączków z piekarnika klik postanowiłam przygotować coś innego. Na myśl przyszły mi pierogi, ale nie gotowane lecz pieczone(...)pierogi to też musiały być nadziewane niesamowicie smacznym duetem. Ja wiem, że jeśli raz je zrobicie to będą dla wielu alternatywą dla kupnych rogalików faszerowanych nie wiadomo czym (chemią?)..., lub dla wszystkich innych drożdżówek z piekarni. Macie trochę czasu? -To poświęcicie się, przyodziejcie fartuchy i do pracy. Wysiłek wam się z pewnością opłaci, kiedy skosztujecie te cudeńka. Ja swoje pierogi
vaniliowoczekoladowaPolecam każdemu taki spacer po godzinie 17. Ludzi jak na lekarstwo, a co takie małe dziecię jest w stanie zobaczyć to zobaczy :) Jako słodką przekąskę zabraliśmy ze sobą rogaliki z ciasta francuskiego, które właśnie rano robiłyśmy. Wystarczy tylko nutella i banan i szczęście murowane. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego nutella banan jajo do posmarowania Przygotowanie: ciasto francuskie podzielić(...)powstały trójkąty na szerszy koniec każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę nutelli na nią kładziemy kawałki banana - ja podzieliłam na ćwiartki każdy trójkąt zwijamy tak aby powstał rogalik rozbełtanym jajem smarujemy rogaliki pieczemy ok 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 220 st (zgodnie z opisem na opakowaniu) oczywiście mistrz drugiego planu - Mamo to powinno być gdzie indziej
Gotowanie z pasjąOchota na rogalika polanego lukrem, lub słodkim nadzieniem z tona cukru? 🤔 Oczywiście przekąsek sobie nie odmawiamy ALE wybieramy zdrowszą wersję 😊 Wiadomo najpierw trzeba zrobić ale jaka radocha potem z własnego wypieku 😎 Idealna krucha przekąska dla rodzinki, gości do herbatki lub zimnego koktajlu z owoców 🤤 Miały być jagodzianki ale został mi ananas z obiadu i też jest smacznie(...)mnie 11). 4. Rozwałkować i nałożyć nadzienie (najlepiej całe owoce bo w zależności od mąki ciasto może pękać a wtedy łatwiej zlepić). Zalepiamy jak pierożki i kształtujemy a'la rogaliki. 5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem i przykryć jeszcze na 20 min do podrośnięcia. 6. Białko ubić ze słodzikiem i nasmarować nim nasze rogaliki. Piekarnik nagrzać i pieczemy
Zdrowie i pysznie na talerzu