Rogaliki zero waste. Ciasto z mąki orkiszowej lub innej drożdżowe z ziemniakami ( zostały z obiadu), do nich możecie wykorzystać resztkę masy makowej po przygotowaniu świątecznych makowców. Ja użyłam masę i resztki powideł i konfitur. 500 gram przesianej mąki i ok. 50 gram do podsypywania 100 ml mleka lub roślinnego migdałowego 100 g masła rozpuszczonego i wystudzonego 1 szklanka ziemniaków(...)przez praskę lub tłuczone 3 żółtka do ciasta drożdże instant - 1/2 torebki 100 gram cukru cukier waniliowy kilka łyżeczek masy makowej lub powidła śliwkowe mak do posypania + żółtko Rogalików wyjdzie ok 32 sztuki. Drożdże przesypać do naczynia, rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch
AZgotuj!mini tortillami albo smakowitymi racuszkami, placuszkami lub faszerowanymi naleśniczkami. Jeśli chcemy dać dziecku coś słodkiego na deser, dobrze aby były to słodycze wykonane w domu, mogą to być np rogaliki, mini babeczki albo batoniki. Ważne aby przygotowywać takie posiłki, jakie dziecko lubi i chętnie zjada. Oczywiście nie możemy zapomnieć o napojach, moje dziecko zazwyczaj zabiera do szkoły wodę mineralną(...)Wówczas wiemy dokładnie jakie składniki znajdują się w naszym wypieku, a dziecko ma frajdę z pomagania przy pieczeniu słodkości. Myślę, że dobrym rozwiązaniem są w tym przypadku różnego rodzaju rogaliki, babeczki (bez kremu) i ciasteczka, które nie wymagają do konsumpcji użycia sztućców. Kruche rogaliki z ciasta serowego PRZEPIS TUTAJ Szybkie pączusie z twarogu PRZEPIS TUTAJ Babeczki na maślance z owocami
Blog z Apetytemdużo pisać, każdy z nas chyba lubi rogaliki. A gdy jeszcze są nadziane przepysznymi powidłami śliwkowymi to szybko znikają. Składniki: 500 g mąki 25 g drożdży 200 ml mleka 70 g masła 1 jajo 2 łyżki cukru 1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli powidła śliwkowe jajo do smarowania Przygotowanie: do naczynia miksującego wkładamy drożdże, cukier, śmietanę(...)odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h po tym czasie mniejsze kawałki ciasta wałkujemy robiąc koło, wykrawamy trójkąty, na koniec trójkąta układamy łyżeczkę powideł i zawijamy rogaliki - można pominąć powidła oczywiście przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 30 min do ponownego wyrośnięcia - i jak ta porcja wjedzie do piekarnika szykować następną
Gotowanie z pasjądużo pisać, każdy z nas chyba lubi rogaliki. A gdy jeszcze są nadziane przepysznymi powidłami śliwkowymi to szybko znikają. Składniki: 500 g mąki 25 g drożdży 200 ml mleka 70 g masła 1 jajo 2 łyżki cukru 1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli powidła śliwkowe jajo do smarowania Przygotowanie: do naczynia miksującego wkładamy drożdże, cukier, śmietanę(...)odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h po tym czasie mniejsze kawałki ciasta wałkujemy robiąc koło, wykrawamy trójkąty, na koniec trójkąta układamy łyżeczkę powideł i zawijamy rogaliki - można pominąć powidła oczywiście przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 30 min do ponownego wyrośnięcia - i jak ta porcja wjedzie do piekarnika szykować następną
Gotowanie z pasjąwpisie przedstawię Wam przepis na kruche rogaliki, do których sporządzenia wystarczą zaledwie 3 składniki. Ciasto sporządza się z mąki, śmietany i masła lub margaryny. Rogaliki kruche są bardzo łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a ich smak jest naprawdę nieziemski. Idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska lub deser do kawy. Ja do ciasta... Tryb czytania Artykuł Rogaliki kruche pochodzi
PysiaGotuje.plSłodkie rogaliki drożdżowe , pyszne i puszyste, nadziewane czekoladą i truskawkami. Doskonałe na piknik lub plażę, do szkoły lub do pracy - po prostu ...Coś pysznego! SKŁADNIKI: 👌650 gr. mąki 👌250 ml.mleka 👌120 gr. cukru 👌1 jajko 👌3 żółtka 👌100 gr. masła 👌2 łyżeczki cukru waniliowego 👌krem czekoladowy (mały słoiczek 230 gr.) 👌truskawki ROZCZYN DROŻDŻOWY: 👌50 ml. ciepłego mleka
RITA food channelDrożdżowe rogaliki z nadzieniem z rabarbaru. Bardzo mięciutkie, puszyste i smaczne. Mają jedną wadę, bardzo szybko znikają z talerza. Nie zdążyłam policzyć ile rogali wyszło z podanej porcji, ale były to trzy duże blaszki z wyposażenia piekarnika w miarę ściśle ułożone. Oczywiście musicie zachować pewne odstępy ponieważ rogale rosną i powiększają swoją objętość. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów(...)każdy kawałek w szerszej części nałożyć rabarbar i zwijać do wąskiej strony . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby koniec końcówka zawinięcia była pod spodem rogala. Odstawić rogaliki na 15 minut do wyrośnięcia po czym posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż będą rumiane. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. rogaliki z rabarbarem
O kuchni z uczuciemWspaniałe rogaliki na kruchym cieście z prawdziwą konfiturą z dzikiej róży. Konfitura zrobiona samodzielnie,róża jeszcze kwitnie można jeszcze zebrać i zrobić. Przepis w następnym wpisie:) A tymczasem moje rogaliki,pychotka:) Składniki 500 g mąki pszennej 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki śmietany 12% słoiczek … Czytaj dalej(...)Rogaliki z konfiturą z dzikiej róży
gotuj ze mnąCześć :D Niedziela bez czegoś słodkiego? Nie raczej nie...musi być słodkie tak samo jak rosół :D Coś innego niż tradycyjne ciasto, placek - rogaliki. Zawsze jakaś odmiana mile widziana :D Nie będę się dziś mocno rozpisywać, bo na podwórku czekają moje psiaki. Wypadałoby troszkę poganiać z nimi. Koty pospały się w domu i na jakąkolwiek reakcję z ich strony mogę(...)Łobuzy z nich. Kochane, ale odżywają nocą tylko i przez to nie raz mam z rana oczy jak po nieprzespanej nocy. Właściwie to i prawda :D Dobra, moje rogaliki: * 1 kostka masła lub margaryny * 4 szklanki mąki * 200 ml śmietany * 5 dkg drożdży * szczypta soli * powidła lub marmolada * puder do posypania Tak, tu nie ma ani jednego jajka :D Drożdże
Pieprzyć z Fantazjąprzeszkodzi, by regularnie dodawać wpisy. Mam sporo pomysłów, jak odświeżyć wygląd i działanie bloga. Na pierwszy front idą rogliki z nuttelą, przepis zdecydowanie dla miłośników ciasta drożdzowego. Przepis na rogaliki drożdżowe z nutellą 00:30 3 porcje Składniki 20g świeżych drożdży szklanka mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek nutteli Przygotowanie 1. Zaczynamy(...)tortów wykrawamy koło, które następnie dzielimy na 8 trójkątów jak na zdjęciu. Na każdy trójkąt dajemy po pół łyżeczki nutelli i zwijamy od najszerszej części do góry formując rogalik. Układamy każdy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. 4. Każdego rogala smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. Blaszkę z rogalami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180C
zjem to blog kulinarnykilka przepisów na rogaliki, ale te robię najczęściej. Według mnie są najlepsze. Mięciutkie i delikatne. Są smaczne i miękkie nawet na drugi dzień. Muszą być pyszne, bo nasza kotka ukradła jednego, a ona jest bardzo wybredna, jeśli chodzi o jedzenie :) Trzy światy z tą Lajlą, albo śpi, albo psoci. Składniki: 3 i 1/2 szklanki maki tortowej 80 g. drożdży(...)ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w kształt koła i podzielić na osiem części. Na brzegu każdej części ułożyć marmoladę. Następnie zwinąć ciasno w rogaliki. Tak przygotowane rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na 15 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15-20 minut. Do lekkiego zarumienienia
Agusiowe smakołykiKruche słodkości, przypominające konsystencją rogaliki francuskie a nadziane naszą ulubioną marmoladą. Składniki: -250 g sera białego - 250 g mąki pszennej - 250 g margaryny - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - marmolada - cukier puder Przygotowanie: Ser mielimy. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy ser, cukier i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy trójkąty(...)każdy dajemy odrobinę marmolady i zwijamy rogaliki. Pieczemy je w 180 C przez około 40 minut. Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchnistopniowania intensywności opiekania pieczywa. W zależności od upodobań możemy zwiększyć stopień zarumienienia lub go zmniejszyć. Bardzo ważna jest dla mnie również możliwość opiekania zamrożonych kromek pieczywa oraz możliwość podgrzewania rogalików na specjalnym ruszcie. Przy opiekaniu rogalików ważne są również szerokości otworów na pieczywo, które są dość duże, przez co rogalik ma szansę ogrzać się w całości. I najważniejsze! Szufladka
MamaOskarkaTUTAJ *** Czekoladowe naleśniki – słodki, smaczny i pięknie wyglądający deser PRZEPIS TUTAJ Jeżeli chodzi o słodkości, to uważam, że na dziecięcych przyjęciach dobrze sprawdzają się wypieki typu babeczki, ciastka, rogaliki czyli przekąski, które łatwo wziąć w rękę. Oto kilka moich propozycji: *** Croissanty z czekoladą, czyli pyszne rogaliki z ciasta francuskiego PRZEPIS TUTAJ *** Batoniki musli PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie rogaliki drożdżowe PRZEPIS
Blog z ApetytemWaniliowe rogaliki są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. To klasyk niemieckiej tradycji adwentowej. Jedne z najprostszych, a jedyną ich dekoracją jest gruba warstwa cukru pudru. Ciasteczka adwentowe (Adventsplätzchen) pieczone są podczas adwentu, często dodatkowo ręcznie malowane i dekorowane. Bardzo często stają się później upominkiem dla znajomych i rodziny. Nie są to pierniczki (Lebkuchen) jakie mamy w zwyczaju przygotowywać(...)lodówki ciasto pociąć na jednakowej wielkości około 50 kawałków. Formować w rękach kulki, a z kulki rulonik z delikatnym zwężeniem na końcach, następnie zagiąć je na kształt rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piec w 180`C 10 minut na jasny kolor jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem. Swoje posypałam niezmielonym ksylitolem, żeby nie przylepiło się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!