rogaliki bu - 1575 przepisów (strona:69/105)

IV Piknik Smakosza w Lublinie - relacja 155

grillowanej cukinii nadziewane ziołowym twarożkiem domowy żytni chleb z fasolowym "smalczykiem" oraz ogórkiem małosolnym Wśród słodkich propozycji znalazły się: tarta z pieczonym jogurtem i owocami muffinki z jagodami kruche rogaliki z nadzieniem oraz lemoniada i oranżada na soku brzozowym. Byłam mile zaskoczona ilością odwiedzających nas gości, którzy chętnie próbowali, prosili o przepis, dzielili się wrażeniami i nawet wracali po drugą

Obiad gotowy
Francuskie rożki z marmoladą i orzechami pekan 124

francuskie nie jest trudne do zrobienia, lecz jest bardzo pracochłonne, wi ę c czasami możemy poratować się ciastem kupczym. Mo ż na z niego wyczarować pyszne ciasteczka, ciasto lub rogaliki. Ja  tym razem przygotowałam rożki z marmolad ą  z pysznymi orzechami pekan. Zapraszam 😊  Składniki: ciasto francuskie 375 g, marmolada wieloowocowa pół małego słoika, orzechy pekan

kulinarne odsłony pati
Rogaliki bez nadzienia 154

całą noc wkladamy do zamrażarki. 2. Kolejnego dnia ciasto dzielimy na 2 części. Cieniiutko rozwałkowujemy i wycinamy okręgi od deserowego talerzyka. Każdy okrąg dzielimy na małe trójkąty, zwijamy. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez 15-20 minut (do zrumienienia). Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym

Kuchnia w czekoladzie
Trendy kulinarne na 2017 118

cake, czyli słodka bułka lub deser na śniadanie. Tak jak od pokoleń jada się na południu Europy, gdzie typowe śniadanie to kawa i coś słodkiego np. churros czy rogalik. A może wolisz smaki świata na przebudzenie? Modna będzie nowoczesna kuchnia azjatycka, kuchnia hawajska czy filipińska.   Comfort food na niepogodę Jedzenie może pomagać stanąć na nogi, kiedy czujemy się podle

Ugotowane pozamiatane
paszteciki z ciasta francuskiego 182

średnicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego kawałka ciasta rozkładamy porcję pasztetu,   po czym  ciasto rolujemy  nadając mu kształt rogalika  i  układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie blachę z pasztecikami wstawiamy do   piekarnika nagrzanego  do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 15-20 minut . Wyjmujemy z piekarnika

Miód i pieprz
Masło 79

czytaj jak tylko znajdę chęci) to się z Wami podzielę wrażeniami Warzywny Wellington z Sosem Balsamicznym         Biszkopcik z Morelami i Orzechami Włoskimi Domowe Rogaliki Maślane         Zapisz

rabarbarowo
Szczytowanie z bananem 132

związku z tym, że wybrałem się dość późno, jak na taką porę roku wracałem już w niepełnym oświetleniu. Tym bardziej, ze księżyc był prawie cały schowany :) Tak szeroki rogalik jest efektem przesunięcia ręki :) Ktoś mógłby się dziwić co banany mają wspólnego z kryzysem :) Otóż mają, ale pod warunkiem, że są kupowane na wielkich targowiskach w zimę i pod koniec dnia

Kryzysowa Książka Kucharska
Ganache 3104

czekoladę rozdrobnioną na kostki, mieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Taką polewę odstawić do ostygnięcia, aż wszystko trochę zgęstnieje i można  polewać ciastka, ja użyłam jej do zamaczania rogalików. Po całkowitym zastygnięciu można ubić mikserem i otrzymujemy wtedy krem czekoladowy do przełożenia tortu. Do ganache można również użyć mlecznej czekolady, jednak ja wolę gorzką. Polewa zastyga dość długo dlatego

Delusional Trine
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 139

Niestety dopiero ostatnio udało mi się zrobić taką masę makową jaką pamiętałam z dzieciństwa, taką jak robiła moja babcia.  Jak się okazało nadaje się świetnie zarówno do rogalików, do strucli, makowca jak i sam w sobie deser! polecam Wam nie tylko z okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych lub siekanych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki i ciasteczka na Święta 308

palmiery   Markizy orzechowe      Ciasteczka z masą migdałową      Babciny przepis na maślane ciasteczka     Waniliowe sakiewki z marmoladą       Kruche rogaliki migdałowe     Kruche ciasteczka cynamonowe     Pierniczki mocno czekoladowe      Wpisem tym walczę o fantastyczny aparat OLYMPUS E-PL8. Dlaczego o niego walczę? Dlatego

Passions hobbies life
Kokosanki 174

dziecka, ale zdarza mi się czasami upiec, bo białka zostały. Te akurat zrobiłam w zeszłym roku i przygotowałam paczuszki na szkolny świąteczny jarmark . Oprócz kokosanek były tam jeszcze migdałowe rogaliki , pierniczki, lebkuchen i ciasteczka z żurawiną. Napisałam, że żadnych ciasteczek w tym roku nie będę piekła? Sama sobie nie wierzę :) Składniki: 150 g wiórków kokosowych 150 g drobnego cukru

bistro mama
świąteczne ciasteczka maślane z żurawiną 519

trzymamy się od lat ;-) O prócz Cranberry Noel polecam Wam wypróbować jeszcze inne przepisy na świąteczne ciasteczka. Jeśli lubicie migdały i marcepan z pewnością posmakują Wam pyszne rogaliki wiedeńskie ,   miłośnik om orzechowych smaków polecam kruche ciasteczka z masłem orzechowym . Wielbicielom korzennych aromatów proponuję zaś ciasteczka imbirowe z miodem i oczywiście tradycyjne pierniczki :-) składniki: 220 g miękkiego masła 1/2 szklanki

babka w formie
Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem 165

pamiętajcie jednak o ich rozmrożeniu przed pieczeniem! Można też przygotować większą ilość farszu grzybowego i również zamrozić, można je potem wykorzystać do innych dań, np. wigilijnych uszek , czy faszerowanych rogalików. Składniki (na 2 porcje), czas przygotowania: 60 minut, stopień trudności:łatwe. 2 pojedyncze piersi kurczaka 20 g suszonych borowików 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki klasycznej Ramy Smaż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 230

używane są głównie do wypieków. Przygotowuje się z nich: v      masy orzechowe do tortów, rolad i ciast, v      nadzienia do ciasteczek, rogalików i innych wypieków, v      zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki, v      zmielonymi orzechami dekoruje się boki tradycyjnych polskich

Trzeci talerz