bardzo smaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie na FB-ku wszyscy się nimi zachwycali, niektórzy mówili, że wyglądają jak ze sklepu Serowe krakersy solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakie jadłam do tej pory, do tego i cudowny czerwony kolor. Przepraszam Cię Piotrek moje są jednak lepsze Powidła z mirabelek doskonale będą się nadawać jako nadzienie do pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Dzisiaj wyjadałam powidła prosto z garnka A przepis na powidła śliwkowe jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu jak na powidła. Czyli są to ekspresowe powidła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPostanowiłam przygotować dżem z mirabelek, okazały się pysznym dżemem, o lekko kwaskawym smaku, ma cudowny żółty kolor. Dżem z mirabelek doskonale będzie się nadawać jako nadzienie do naleśników, pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Resztki, które nie zmieściły się do słoików wyjadałam prosto z garnka. A przepis na dżem z mirabelek jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu. Czyli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękwadraty (ok. 6 cm x 6 cm). Na każdy kwadrat ciasta nakładałam małą łyżeczkę farszu i składałam w trójkąty, brzegi zlepiając dokładnie widelcem (można też formować a' la rogaliki, aby farsz był widoczny - jak na zdjęciu). Pierożki posmarowałam białkiem i piekłam 25 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
Kulinarny Pamiętnikuzyskać) i rozwałkować na okrągłe placki grubości ok. 1/2 cm. Każdy placek posmarować z wierzchu olejem, po czym nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, że solanki mają pozostać proste.Wyłożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morską (ewentualnie kminkiem).Piec w 250 st.C
Moje domowe kucharzenienugatem Red Hot Chili Cake Kakaowe-kawowe ptysie Silver Teaspoon Kawa jak tiramisu Trufle o smaku tiramisu w wersji light Cynamonowe cafe-latte ze słoika Sio-smutki Kawowe rogaliki Słodkie niebo Ciasto cappuccino-latte macchiato Słodkie zDania Ciasto-latte czyli lekkie przebudzenie Smaczne domowe wypieki Muffinki czekoladowe z kremem cappuccino Smaki ogrodu Ciasto latte-macchiato Sprawdzone przepisy Misiaczka PejzażCiasto carycy
Moje domowe kucharzenieminut- ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem Placek można wzbogacić o dodatek słodkiej, maślanej kruszonki. Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się również do przygotowania małych wypieków, np. rogalików lub rożków
Smakołyki Berenikikakaowym kruchym cieście autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Kostka alpejska autorka: lucyna | blog: Pyszna piecze... 455. Saturday / słodka rozpusta w wersji XXL - wspólne gotowanie! autorka: whiness | blog: Relish it Rogaliki drożdżowe z masą krówkową autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym spodzie Panna cotta po raz kolejny autorka: magma | blog: ciastkarnia na kruchym spodzie Sernik o smaku krówki autorka: edytaha | blog
Mania GotowaniaCytryna ostatnio jakoś zagościła w moich przepisach. Kiedyś broniłam się od soku z cytryny, otartej skórki...blee Jednak na starość smaki się zmieniają :) W Saint Honore zawsze jem pysznego rogalika z kremem cytrynowym...jest przepyszny!!! Kiedyś zrobię jeszcze taki krem, może mi się uda...ale dziś rządzi tarta cytrynowa! Jest mega prosta i taka przyjemna w smaku...to jest
Olikowa kuchniaotwiera drogę do poznania jakże odległej od naszej kuchni, połączeń dla przeciętnego Polaka trudnych do wyobrażenia jak: pieczona kaczka z ananasem i kokosem, ziemniaki w sosie kokosowym , czy rogaliki krewetkowe w słodkim sosie sojowym. Książka to podróż do nowego i zaskakującego smaku.Serdecznie polecam ;-) W ramach akcji
SMYKWKUCHNIjuż jest chyba za późno, ale na przyszły rok przepis będzie jak znalazł. Bardzo lubię połączenie bzu z agrestem. Jest to dżem idealny do słodkich, np. kruchych babeczek czy rogalików. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ
Przepisy Aleksandrypuszyste, ale nie przesadnie nadmuchane. Bez wrażenia pustego środka. Zdecydowanie bardziej treściwe, niż ich odpowiedniki dostępne w sklepach. Przepis powstał na bazie mojego starego i wielokrotnie modyfikowanego przepisu na rogaliki. Wyszły zadziwiająco dobre. Do tego łatwe i szybkie. Czy może być jeszcze lepiej? Drożdżowe bułeczki z rodzynkami składniki na 5 bułeczek Należy przygotować: 250 g mąki + 1 garść do podsypania
Ratunku obiadjego trwałość - za pasteryzować, jeśli zużyjemy szybciej, przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Warto dolewać go do herbaty. Pozostałe owoce rozsmażyć i włożyć do słoiczków. Wykorzystywać do np. kruchych rogalików, ciasteczek
kolorowotorcikowo