pana - 500 przepisów (strona:14/34)

Przepis na tortille pszenno-kukurydziane, gotowanie na rynku Manufaktury i X Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi :) 129

sobotę 8.06 miałam ogromną przyjemność przygotować meksykańskie tortille na rynku Manufaktury w Łodzi. Muszę Wam przyznać, że ręce mi się trzęsły, gdy sympatyczny Pan Jarek zakładał mi na głowę mikrofon i powiedział, że teraz mogę zacząć gadać... bo co tu mówić? Ten uśmiech na zdjęciu to tylko "dobra mina do złej gry" ;) No, ale w radiu pracy nie szukam, Szaranowicz(...)też ze mnie żaden ;) Gotowałyśmy w takim oto składzie (od lewej): Magda, Agnieszka, ja i Zośka :) Pan Jarek montuje mikrofon. A fartuszek podpisał Paolo Cozza na szczęście ;)  Ale od początku... X Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi odbywał się w dniach 6 - 9.06.2013 r. Motywem przewodnim były w tym roku filmy. 25 restauracji i 9 kawiarni przygotowało potrawy i desery

Kraina Tysiąca Smaków
Cytrusowa lemoniada herbaciana 120

już ostrożnie siorpałam przesmaczny, gorący napój :) Fusów w żadnym wypadku nie wyrzuciłam - zgroza! - zostały do kolejnego zaparzenia, zgodnie z chińskim przysłowiem ludowym: Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów...Dodam jeszcze na marginesie, że bardzo spodobało mi się ascetyczne podejście SKWORCU do kwestii opakowania. Przezroczysta, hermetycznie zamknięta torebka z herbatą oznakowana została jedynie

Grunt to przepis!
55.Wielkanoc tuż,tuż: czyli rumiany sękacz pieczony w formie! 189

nasze wielkanocne propozycje! Dzisiejszą słodką propozycją jest sękacz, który odbiega trochę od tradycyjnego wypiekania go, ponieważ został upieczony w piekarniku. Inspiracją do wykonania go był przepis świetnego kucharza: Pana Macieja Kuronia. Przepis ten delikatnie zmodyfikowałyśmy i postanowiłyśmy się nim z Wami podzielić! (: Wykonanie tej wersji sękacza jest o tyle pracochłonne, gdyż pieczenie zajmuje dość sporo czasu i  wymaga

Symfonia Smaków
Wyjatkowy miesiac 168

cotte do 2 szklaneczek, a reszte do foremek. Gotowy deser podalam wiec na dwa sposoby: jeden w szklaneczkach, gdzie na gore wlalam sos truskawkow i drugi na talerzykach, wylozylam pana cotte i wokol polalam sosem.Tym deserem otwieram na moim blogu miesieczna zabawe Olgi Smile "Sezon truskawkowy"Zmiksowane truskawki to wlasciwie nic szczegolnego, ale sa doskonalym dodatkiem do deseru jakim

Przysmaki Karolki
Floryda-Orlando 162

orbiter Walt Disney's Carousel of Progress- podroz przez caly xx wiek- pokazane jest jak technologia zmienila sie w ciagu 100 lat.Nastepnie idziemy do Fantasyland gdzie mozemy spotkac Piotrusia Pana, Dumbo, Ariel, Mickey...I wiele inny postaci z bajek..plus pelno innych rozrywek- karuzele itp..Libery Square- mozna sobie poplynac statkiem Frontierland:Niesamowity I niezapomniany Splash Mountain

Smaki Edyty
Ciasto drożdżowe z truskawkami 445

domu jako jedno z tych ciast, które przygotowuje się bez specjalnej okazji, na weekendowe popołudnie lub wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dla wprawnej "pani domu" (lub wprawnego "pana domu") ciasto drożdżowe nie nastręcza trudności w przygotowaniach i poza czasem oczekiwania na wyrośnięcie, dość szybko się przygotowuje. Ciasta drożdżowe nie lubią pośpiechu, więc warto zarezerwować sobie więcej czasu

Smakołyki Bereniki
Burza. 128

Tylekroć próbowałam ująć, uchwycić i uwiecznić na zdjęciu moment, kiedy blask rozcina niebo. Jeszcze mi się nie udało. Stoję tak przy tym oknie, aż tu... Słyszę oprócz gromów, bulgotanie Pana Żołądka."Halo! Ty tam, na zewnątrz! Jeść mi się już chce!".Ten to zawsze wie, kiedy przeszkodzić. DOMOWY BARSZCZYK.(przepis pochodzi od Mamy.) 4 średnie burakipęczek włoszczyzny

W kuchni Karmel-itki
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 142

nowego kucharza restauracji, Dariusza Spychały, jak i pożegnania dotychczasowego szefa, Pawła Zasławskiego, który żegna się z Gośćmi, aby dalej rozwijać swoje umiejętności. Menu degustacyjne, które zostało stworzone przez obu panów, połączyło w sobie ich smakowe doznania, doświadczenie zawodowe, kunszt kulinarny w owocne efekty tego jakże smakowitego spotkania. fot.: Zielone Słonie - Fuzja Smaków    "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW" powstała(...)kulinarnych wspaniałościach, po tej uczcie dla zmysłów, szefowie kuchni wyszli z ukrycia, by ukazać swoje oblicze i opowiedzieć co nieco o zaprezentowanych daniach. Z racji obecności dziennikarzy, porwano obydwóch panów przed kamerę i obiektywy aparatów. Przeprowadzono wywiady, wymieniono uwagi i porady, podzielono się spostrzeżeniami i chwalono za pyszną kolację. Uważam, że pochwały były jak najbardziej słuszne. Paweł Zasławski Dariusz Spychała

W kuchni Karmel-itki
Eklerki z Waniliowym Creme Patissiere 129

najważniejsze, że wszystkim smakowało. Pracy przy nich jest naprawdę niewiele - zabrałam się za nie w niedzielne przedpołudnie i na poobiedni deser były już gotowe. Tak więc moje drogie Panie i Panowie do dzieła! :) Źródło: MW. Składniki na około 30 sztuk małych eklerków: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka maki pszennej 4 jajka Wykonanie: W rondelku zagotowujemy wodę

Blondynka Gotuje
Gunpowder Goji 124

czyli pozwala by liście zielonej herbaty leżały na dnie to właśnie taki osiąga efekt :) Co do trzykrotnego zaparzania, jest takie chińskie ludowe przysłowie: "Pierwsze parzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów". Co oznacza nazwa GUNPOWDER? Nazwa pochodzi od ciasno zwiniętych w kulki listków herbaty, które przypominają proch strzelniczy :) Nie będę tutaj Was zasypywać wiadomościami

Blondynka Gotuje
Ciasto bananowe w polewie czekoladowej 351

przejedzenia. Żółty, miękki, a tym bardziej na czarno dojrzewający banan - bleh - to nie dla mnie! Ostatnio zaszalałam i wróciłam z zakupów z 2kg bananów. Wspólnym wysiłkiem moim i Pana Męża, pożarliśmy niemal wszystkie, ostały się jedynie 3 smętne sztuki. Z racji dojrzałości idealnie nadawały się do zutylizowania w postaci ciasta bananowego.Ciasto te jest banalnie proste w wykonaniu

Grunt to przepis!
Zupa grzybowa nie tylko na wigilję 137

czasem się pojawia  na obiad, gotowana jest z ziemniakami i zabielana śmietaną. Tutaj mamy niezwykle aromatyczny wywar z grzybów i do tego łazanki, a do tego podczas warsztatów Pan Maciej podlał to wszystko wiśniówką :).  Ja dziś chcę Wam zaproponować właśnie zupę grzybową z makaronem (miały być łazanki ale w moim osiedlowym markecie nie było, a robić samej się

Cynamonowe szczęście
Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia 187

dobry klej i mnóstwo przypraw i ziół...no i nieco inwencji twórczej oraz sprytne rączki ;) Przejdźmy jednak do konkretów... Warsztaty kulinarne poprowadził Maciej Wawryniuk, doradca kulinarny marki Galeo. Z Panem Maćkiem nie sposób się nudzić. Przygotował nam prawdziwy maraton po potrawach wigilino-świątecznych. Potrawy łączyły w sobie tradycję z nutą nowoczesności. W moim kwintecie, gotowało się mega przyjemnie. Z dziewczynami

kolorowotorcikowo
Krokiety z zieloną soczewicą i jarmużem oraz "Księgarenka przy ulicy Wiśniowej" 116

Gabriela Gargaś, Agnieszka Krawczyk, Remigiusz Mróz, Marta Obuch, Alek Rogoziński i Magdalena Witkiewic z. Wspólnym motywem opowiadań jest tytułowa księgarnia mieszcząca się przy ulicy Wiśniowej. Od lat prowadzi ją pan Alojzy, który zdecydował się ją na stałe zamknąć. W przeddzień Wigilii swoim stałym gościom robi prezent i daje książkę dopasowaną do ich charakterów i sposobów życia. Każda z tych książek

Weekendy w domu i ogrodzie
Smakowite wakacje 186

był tylko jeden stolik. Wnętrze urządzono bardzo w moim stylu. Totalny eklektyzm połączony ze zbieractwem. Stara kasa, wagi, obrazy, koronki, po prostu po trosze wszystkiego. A w kuchni sam Pan Leszek! Z sumiastym wąsem, kolorową czapeczką, w okularach i z uśmiechem :) Menu dość krótkie za to bardzo smakowite, ceny przystępne. Jako czekadełko pani kelnerka podała nam smalczyk, wiejska kiełbasę, małosolne

Dzieje kuchennej Wiewióry