pana - 500 przepisów (strona:13/34)

Podryw kontrolowany 324

Mocno czekoladowych na poniedziałkowego kopa.  Makaronowych, konkursowych.  Sentymentalnych a'la Manekin.  Greckich rulonikach.  Mamusinych trójkątach.  Bankejkach.I żurawinowych placuszkach Pana Kejka.  I w ogóle pierwszych pankejkach. Ale pierwsze z tiramisu. Jeśli nie na kolację. To na śniadanie w sam raz. Wystarczy odgrzać

bastalena
Proste Potrawy na spotkaniu Dietetyczne Rewolucje 155

gdzie można degustować polską kuchnie fusion w połączeniu z lokalnymi składnikami. Tu nawiązuje się do historycznej kuchni Łodzi menu 4 kultur.I miałyśmy właśnie okazję zajrzeć do kuchni bankietowej - królestwa pana Mirosława. Bogactwo produktów jaki miałyśmy do dyspozycji miło nas zaskoczyło :) Tam mogłyśmy przyrządzać sałatki według własnego uznania i upodobań. Każda z nas mogła popisać się zdolnościami kulinarnymi, a Szef

Proste Potrawy
Gotuj z... #1 Raz takie, a raz(owe) czyli ludzie blogi piszą, ludzie blogi czytają 184

Nadal jej zazdroszczę, ale teraz tak serdecznie i szczerze.  Ona ma stajla. Lajfstajla ;)  Coraz lepiej się ją czyta.  I ogląda.  I z nią gotuje.  Panie i Panowie, dzisiejszy obiad inspirowany jest... FASHIONELKĄ! Naleśniki razowe. Pasta tuńczykowa. Z moimi modyfikacjami. Naleśniki serwowałam z pomidorową pastą tuńczykową, która (odpowiednio zagęszczona) z powodzeniem może posłużyć także

bastalena
Sałatka z tuńczykiem, groszkiem i fasolą 934

Zdrowo, tuńczykowo!  Już żaliłam się kiedyś TU, że to co zdrowe, dietetyczne, niskokaloryczne, jest wbrew filozofii życia Pana Męża - nie tknie ani grama! Dlatego większość posiłków pro-zdrowotnych muszę obecnie planować na 1-osobowe porcje - tylko dla siebie.Poniżej pomysł na nieskomplikowaną, ale jakże pyszną sałatkę z tuńczykiem z dodatkiem oleju kukurydzianego BIOLEVITA - propozycja na zdrową i lekką

Grunt to przepis!
Pochwała pomidora czyli makaron z prostym sosem pomidorowym 184

Dzień dobry, Lato to dla mnie sezon na pomidory malinowe. Słodkie, soczyste, perfekcyjne z solą jedzone "po calaku". Kupuję je na miejscowym targu u Pana sprzedającego wyłącznie różne odmiany pomidorów. Choć to wcale nie oznacza, że jest to produkt specjalistyczny. O tej porze roku pomidory malinowe są powszechnie dostępne i z każdym tygodniem coraz tańsze. Najbardziej lubię odmianę wielkich

Chilli Czosnek i Oliwa
Wizyta w Kuźni - czyli jak polubiłam steki ! 152

Spotkanie owo miało charakter degustacyjny. Miałyśmy wypróbować i ocenić serwowane w lokalu steki z grilla.Podczas gdy my sobie gawędziłyśmy oraz słuchałyśmy, co na temat steków ma nam do powiedzenia Pan właściciel - na stół podano pierwsze kawałki mięsa.Jako pierwsze na stole pojawiły się steki T-Bone, czyli stek z kością. Po jednej stronie kości znajduje się kawałek polędwicy, po drugiej(...)Angus, czyli stek z argentyńskiej wołowiny. I tu pojawiły się moje lęki ... Stek był CZERWONY ! To znaczyło, że jest słabo wysmażony, a ja takie zwyczajnie omijałam szerokim łukiem. Ale ... Pan Właściciel napierał, żeby spróbować - i spróbowałam. I nie żałuję, a nawet dziękuję za to namówienie. Stek był wyborny, mięciutki i aromatyczny. Niemniej jednak, pozostanę nadal przy mięsie bardziej wysmażonym

kolorowotorcikowo
In the kitchen 151

opiekaczwaffle- iron- gofrownicasteamer- parowargrinder (mincer)- maszynka do mielenia mięsa table- stół kittle- czajnikteapot- czajnik do herbaty plate- talerz spoon- łyżkawooden spoon- drewniana łyżkateaspoon- łyżeczka fork- widelec knife- nóżpot- garnekfrying pan- patelniabowl- miskaglass cup- szklankamug- kubek cup and saucer- filiżanka ze spodkiemtankard- kufeltray- tacaoven gloves- rękawice kuchennepot holder- chwytak do gorących garnkówapron- fartuch kuchennysponge- myjka (gąbka) do naczyńpeeler- obieraczkagrater- tarka(...)warzywladle- chochlaspatula- szpatułabaking (muffin) pan- forma do pieczeniawhish- trzepaczkatongs- szczypcefunnet- lejekpotatoe masher- tłuczek do ziemniakównutscracker- dziadek do orzechów tin /can opener- otwieracz do puszekbottle opener- otwieracz do butelekcorkscrew- korkociągsaucepan- sosjerkachopping /cutting board- deska do krojeniaegg slicer- krajarka do jajeksieve/ strainer- sitocolander- durszlakrolling pin- wałekpepper mill- młynek do pieprzu salt (pepper) shakers- solniczka (pieprzniczka)garlic press- rozdrabniacz czosnkupizza cutter- nóż

bastalena
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 182

polewą z białej czekolady Kulinarny lans Szybka babka na majonezie Kurczę pieczone Babka wielkanocna Kurpinka gotuje Babka gryczana z ricottą Latosiowy dom Babeczki drożdżowe pani kaczuszki Babeczka cytrynowa pana zająca Lejdi of the house Chocolate chip cupcakes Bananowe fairy cakesBananella w wydaniu muffinowym Mania wypiekania Babka cytrynowa Babeczki-owieczkiBabka piaskowo-makowa Mały Bezglutek Bezglutenowe muffiny ziemniaczane Mi smakuje Jogurtowa

Moje domowe kucharzenie
Panna cotta z truskawkami... 180

stają się prawdziwą chwilą radości i wytchnienia. W dzisiejszej odsłonie zachęcam Was do zrobienia czegoś lekkiego, wyrafinowanego w smaku i docenianego przez największych koneserów jak i łakomczuchów, mianowicie pana cotty w moim "smykowitym" i niepowtarzalnym wydaniu. Jak dobrze wiecie, deser ten pochodzi z Włoch, ba skąd indziej mogłoby pochodzić to cudeńko, dokładnie z ich północnej części, często podawany

SMYKWKUCHNI
Kampania jakości produktów marki Tesco / 1 132

mango i marakuja to zupełnie nie moja bajka. Może dlatego, że wolę swoje soki. Świeże i pyszniejsze niż te sklepowe z długim terminem ważności. Ziemniaki tak bardzo reklamowane przez Pana Makłowicza, wcale szału nie zrobiły. Wolę te brudne z targu niż umyte, które nie poleżą długo, bo zgniją. Smakowo nie najgorsze i co mnie zaskoczyło to długo się

Magiczne Życie Marty
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 155

hotelu Montis w Poniatowej. O tym miejscu napiszę więcej niedługo, ale było pysznie.  Ostatnim punktem naszej podróży była wizyta w piekarni państwa Zubrzyckich w Kraczewicach Prywatnych. Od pana Tadeusza i pani Marioli otrzymaliśmy wiele informacji na temat pieczenia, działania piekarni i przede wszystkim o tym, dlaczego cebularz lubelski powinien otrzymać znak ChOG – Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Ja znam

Pasja Smaku
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 185

Tortu nie ma ale będzie podsumowanie - wpisy po które najczęściej sięgacie - moje top 10!  10 980 wejść  Oooooostre papryczki w słoiku   Będąc na bazarku zauważyłam miłego Pana z ziemniakami, cukiniami, pomidorami, ogórkami... i! ostrymi papryczkami (8zł za 1 kg!) - od razu kupiłam kilogram. Potem chwila w internecie, znalazłam przepis i dalej jazda! Krojenie papryczek - tragedia

Brzuszki Łakomczuszki
Cytrusowa lemoniada herbaciana 149

już ostrożnie siorpałam przesmaczny, gorący napój :) Fusów w żadnym wypadku nie wyrzuciłam - zgroza! - zostały do kolejnego zaparzenia, zgodnie z chińskim przysłowiem ludowym: Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów...Dodam jeszcze na marginesie, że bardzo spodobało mi się ascetyczne podejście SKWORCU do kwestii opakowania. Przezroczysta, hermetycznie zamknięta torebka z herbatą oznakowana została jedynie

Grunt to przepis!
55.Wielkanoc tuż,tuż: czyli rumiany sękacz pieczony w formie! 218

nasze wielkanocne propozycje! Dzisiejszą słodką propozycją jest sękacz, który odbiega trochę od tradycyjnego wypiekania go, ponieważ został upieczony w piekarniku. Inspiracją do wykonania go był przepis świetnego kucharza: Pana Macieja Kuronia. Przepis ten delikatnie zmodyfikowałyśmy i postanowiłyśmy się nim z Wami podzielić! (: Wykonanie tej wersji sękacza jest o tyle pracochłonne, gdyż pieczenie zajmuje dość sporo czasu i  wymaga

Symfonia Smaków
Wyjatkowy miesiac 201

cotte do 2 szklaneczek, a reszte do foremek. Gotowy deser podalam wiec na dwa sposoby: jeden w szklaneczkach, gdzie na gore wlalam sos truskawkow i drugi na talerzykach, wylozylam pana cotte i wokol polalam sosem.Tym deserem otwieram na moim blogu miesieczna zabawe Olgi Smile "Sezon truskawkowy"Zmiksowane truskawki to wlasciwie nic szczegolnego, ale sa doskonalym dodatkiem do deseru jakim

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania